Jak zrobi膰 d偶em jagodowy?

Porady 4.08.2022

Jagody to owoce, na kt贸re si臋 wyczekuje z ut臋sknieniem. Ma艂e, pyszne, fioletowe kulki porastaj膮ce lasy znakomicie sprawdzaj膮 si臋 w ciastach, nale艣nikach, bu艂kach, zupie owocowej, jak dodatek do mi臋sa, ser贸w, ale r贸wnie cz臋sto i ochoczo zjada si臋 je na 艣wie偶o, bez 偶adnych dodatk贸w. Z jag贸d mo偶na r贸wnie偶 zrobi膰 pyszny d偶em. Je艣li chcesz dowiedzie膰 si臋, jak je zrobi膰 – sprawd藕 przepisy z naszego artyku艂u.

D偶em z jag贸d – smak lasu zamkni臋ty w s艂oiku

Przygotowanie d偶emu jagodowego z w艂asnor臋cznie zebranych owoc贸w to doskona艂y spos贸b na to, by przemyci膰 nieco lasu do swojej spi偶arni. Jagody s膮 nie tylko smaczne, ale zawieraj膮 ogromn膮 ilo艣膰 sk艂adnik贸w od偶ywczych i minera艂贸w, takich jak selen, cynk, mied藕, mangan, witamina C, A, B i Pp. Jedz膮c d偶em z czarnych jag贸d, wzbogacasz swoj膮 diet臋 w b艂onnik, kt贸ry znakomicie oddzia艂uje na ca艂y uk艂ad pokarmowy.

D偶em jagodowy to idealny dodatek do wypiek贸w – ciast, plack贸w, tort贸w, rogalik贸w. Sprawdza si臋 r贸wnie znakomicie we wszelkiego rodzaju deserach, kremach, lodach, polewach. D偶em z jag贸d doskonale komponuje si臋 z pieczywem, serami, mi臋sami, a dodany do herbaty doda jej nieco le艣nego smaku.

Do jego przygotowania potrzebujesz podstawowych akcesori贸w wchodz膮cych w sk艂ad kompletu przybor贸w kuchennych, takich jak deska kuchenna, 艂y偶ka do mieszania, pojedynczy n贸偶. Je艣li przygotowujesz d偶em jagodowy z dodatkiem innych owoc贸w (np. jab艂ek czy wi艣ni), przyda膰 si臋 mo偶e r贸wnie偶 krajalnica do owoc贸w,drylownica i obieraczka do owoc贸w – z tymi akcesoriami mo偶esz doda膰 do d偶emu nawet dyni臋! Niezb臋dny b臋dzie r贸wnie偶 garnek i s艂oiki, kt贸re z 艂atwo艣ci膮 zast膮pisz szczelnym pojemnikiem do przechowywania 偶ywno艣ci (taki d偶em b臋dzie mia艂 nieco kr贸tsz膮 dat臋 przydatno艣ci do spo偶ycia).

艢wie偶e jagody s膮 niskokaloryczne, natomiast d偶em jagodowy tych kcal ma ca艂kiem sporo! Istnieje jednak spos贸b na to, by d偶em jagodowy mia艂 tych kalorii mniej – wystarczy zast膮pi膰 cukier s艂odzikiem, np. erytrolem. Taki nies艂odzony d偶em jagodowy sprawdzi si臋 nie tylko w roli wspania艂ego deseru czy smarowid艂a, b臋dzie r贸wnie偶 dobrym 艣rodkiem wspomagaj膮cym dzia艂anie lek贸w na biegunk臋. D偶em jagodowy jest bezpieczny dla dzieci oraz podczas ci膮偶y i karmienia piersi膮. Skoro wiesz ju偶 tyle na temat d偶emu jagodowego, czas przej艣膰 do najwa偶niejszego, czyli przepis贸w! W kolejnych akapitach znajdziesz wiele ciekawych receptur i wskaz贸wek.

Jak zrobi膰 d偶em jagodowy?

Jak zrobi膰 dobry d偶em jagodowy? To nic trudnego! Potrzebne ci b臋d膮 dojrza艂e czarne jagody i cukier. Gdy zale偶y ci na niezwykle g臋stym d偶emie, przypominaj膮cym wygl膮dem galaretk臋, wzboga膰 przepis o cukier 偶eluj膮cy lub pektyn臋.

呕eby przygotowa膰 przetwory z jag贸d nie potrzeba olbrzymich umiej臋tno艣ci kulinarnych, wystarczy trzyma膰 si臋 przepisu. Dla wprawionych w przetw贸rstwie os贸b proponujemy nieco urozmaici膰 d偶em przyprawami korzennymi, nut膮 wanilii czy sokiem jab艂kowym. Podstawowy d偶em jagodowy zrobisz w kilkana艣cie minut, gotuj膮c owoce wraz z cukrem, a偶 wyparuje z nich wi臋kszo艣膰 soku. Je艣li szukasz sprawdzonych przepis贸w na jagodowe d偶emy, znajdziesz je w dalszej cz臋艣ci artyku艂u.

D偶em jagodowy – prosty przepis

Przygotowali艣my dla ciebie przepis na domowy d偶em jagodowy, kt贸ry zachwyci wszystkich domownik贸w swoim smakiem. Do jego przygotowania potrzebujesz w zasadzie tylko dw贸ch sk艂adnik贸w – cukru oraz jag贸d, reszta to podstawowe akcesoria, kt贸re ka偶dy ma w swojej kuchni. Podajemy przepis na pyszny d偶em jagodowy, do kt贸rego niezb臋dne b臋d膮:

Przygotowanie:

Jagody dok艂adnie op艂ucz i wysusz, a nast臋pnie prze艂贸偶 je do garnka. Wsyp do niego cukier i zamieszaj. Gotuj na 艣rednim ogniu przez ok. 10 minut, po czym zmniejsz go do minimum i gotuj przez kolejne 20 minut. Gotowy d偶em prze艂贸偶 do s艂oik贸w, zakr臋膰 i pasteryzuj w garnku wype艂nionym gor膮c膮 wod膮 przez 10 minut.

D偶em z jag贸d z 偶elfixem

D偶em jagodowy mo偶na r贸wnie偶 przygotowa膰 z cukrem 偶eluj膮cym, dzi臋ki czemu jego struktura zmieni si臋 na g臋stsz膮 (przypominaj膮c膮 galaretk臋). U偶ycie 偶elfixu skr贸ci znacznie czas przygotowywania d偶emu jagodowego. Chcesz dowiedzie膰 si臋 jak go zrobi膰? Ju偶 zdradzamy ci przepis!

Sk艂adniki:

  • 3 kg jag贸d
  • 1 kg cukru
  • 1 saszetka 偶elfixu
  • Garnek
  • S艂oiki

Przygotowanie:

Umyj jagody i osusz je na papierowym r臋czniku. Wsad藕 owoce do garnka, zasyp cukrem i 偶elfixem. Gdy jagody puszcz膮 sok, prze艂贸偶 garnek na kuchenk臋 i zacznij gotowa膰 a偶 do wrzenia. Po up艂ywie 5 minut, zmniejsz ogie艅 lub moc kuchenki i gotuj 8 minut. D偶em nale偶y prze艂o偶y膰 do s艂oik贸w, zakr臋ci膰 szczelnie i odwr贸ci膰 je do g贸ry dnem. Taki d偶em b臋dzie idealnym dodatkiem do nale艣nik贸w czy racuch贸w.

D偶em jagodowy bez 偶elfiksu i bez cukru

Chcia艂by艣 przygotowa膰 nieco l偶ejszy d偶em jagodowy bez 偶elfixu i cukru? Mamy dla ciebie przepis na d偶em jagodowy z pektyn膮 i ksylitolem – sk艂adnikami, kt贸re odpowiednio zag臋szcz膮 i dos艂odz膮 d偶em. Jak przygotowa膰 pyszne, jagodowe smarowid艂o? Podajemy przepis:

  • 1,5 kg 艣wie偶ych jag贸d
  • 150 ml soku jab艂kowego
  • 20 g pektyny
  • 10 ml soku z cytryny
  • 200 g ksylitolu
  • 艁y偶ka do mieszania
  • Garnek
  • S艂oiki

Przygotowanie:

Jagody umyj i w艂贸偶 do garnka. Wlej 200 ml wody oraz sok jab艂kowy, gotuj ok. 10 minut. Nast臋pnie wymieszaj ksylitol z pektyn膮 i wsyp do garnka. Gotuj przez 5 minut, co jaki艣 czas mieszaj膮c. Pod koniec gotowania dodaj sok z cytryny. Tak powsta艂y d偶em prze艂贸偶 do s艂oik贸w i pasteryzuj w garnku wype艂nionym wrz膮tkiem przez 15 minut.

Naturalny d偶em jagodowy

Jeste艣 fanem naturalnych smak贸w i posi艂k贸w „bez u偶ycia chemii”? Przygotowali艣my dla ciebie przepis na d偶em jagodowy bez cukru, niskos艂odzony. Domowy, naturalny d偶em z jag贸d bez cukru dos艂adzamy miodem i zakwaszamy sokiem z cytryny. Jak zrobi膰 d偶em jagodowy bez cukru?

Sk艂adniki:

  • 0,5 kg jag贸d
  • 10 ml soku z cytryny
  • 150 g miodu
  • Miska
  • 艁y偶ka
  • Garnek
  • S艂oiki

Przygotowanie:

Umyj jagody, skrop je sokiem z cytryny oraz oblej miodem i wsad藕 do miski na noc do lod贸wki. Po up艂ywie nocy odlej z nich sok i wlej do garnka. Przegotuj sok (ok. 5 minut), a nast臋pnie dodaj do niego zawarto艣膰 miski. Wymieszaj dok艂adnie i gotuj przez kolejne 15 minut. Gdy d偶em zg臋stnieje, 艣ci膮gnij go z kuchenki i prze艂贸偶 do s艂oiczk贸w. Odstaw w ciemne, ch艂odne miejsce albo zjedz od razu.