Jakie garnki są najzdrowsze?
Jakie garnki są najzdrowsze?
Wybór naczyń, w których będziesz gotować jest bardzo istotny z punktu widzenia zdrowia Twojego oraz Twoich bliskich. Okazuje się, że garnki każdego dnia narażone są na działanie wysokich temperatur, pod wpływem których mogą wydzielać się szkodliwe dla zdrowia substancje. Zatem jakie garnki są najzdrowsze?
Do zdrowych naczyń możemy zaliczyć garnki wykonane ze stali nierdzewnej, garnki z powłoką ceramiczną, garnki żeliwne, garnki emaliowane, a także garnki z powłoką tytanową oraz te stworzone z granitu. Nie można tu pominąć naczyń szklanych, które także nie oddziałują negatywnie na ludzki organizm.
Czytaj także: Zdrowe i bezpieczne garnki
Wiesz już, jakie garnki są zdrowe. Teraz przyjrzyjmy się, jakich naczyń lepiej unikać. Przede wszystkim zrezygnuj z zakupu produktów wątpliwej jakości, ponieważ mogą one łatwo ulec uszkodzeniu podczas gotowania. Kupuj tylko u sprawdzonych sprzedawców, np. w naszym sklepie Tadar. Nie przygotowuj posiłków w garnkach, w skład których wchodzą metale ciężkie czy nikiel. W razie uszkodzenia powłoki te szkodliwe składniki mogą przedostać się do jedzenia i wpłynąć negatywnie na zdrowie osoby, która zjada posiłek przyrządzony w takim garnku.
Polecamy: Jakie garnki kupić, aby służyły nam przez lata?
Zdrowe garnki
Najzdrowsze garnki to takie, które nie wchodzą w reakcję z pokarmami, ich powłoka jest odporna na zarysowania i nie wywołują alergii. Co więcej, zdrowe garnki posiadają atest Państwowego Zakładu Higieny. Zdrowy garnek podczas obróbki termicznej nie wydziela szkodliwych substancji. Zwracaj też uwagę na solidność produktu. Gotowanie i pieczenie w naczyniach dobrej jakości jest nie tylko zdrowsze, ale też łatwiejsze, ponieważ takie garnki zwykle posiadają grubsze dno, co zmniejsza ryzyko przypalenia jedzenia.
Sprawdź też: Najlepsze garnki na prezent - garnki stalowe, emaliowane czy inne?
Zdrowe garnki na gaz
Kuchenka gazowa jest tak wszechstronnym urządzeniem, że zazwyczaj można na niej gotować w różnorodnych naczyniach. Oczywiście przed ostatecznym zakupem należy sprawdzić oznaczenia na garnku, czy jest on przeznaczony do gotowania na gazie.
Zdrowe garnki na gaz to np. naczynia emaliowane. Emalia działa antybakteryjnie, nie wchodzi w reakcję z jedzeniem, nie zmienia smaku potraw. Jest także wytrzymała na zmiany temperatury, dlatego możesz w takim garnku nie tylko bezpiecznie gotować, ale też przechowywać jedzenie, np. w lodówce, bez obaw o swoje zdrowie.
Polecamy: Jakie garnki na gaz kupić?
Zdrowe garnki na indukcję
Zdrowe garnki na indukcję zazwyczaj produkuje się ze stali nierdzewnej. Tego typu tworzywo wykazuje wysoki poziom odporności na zarysowania oraz uszkodzenia mechaniczne. Jeżeli naczynia ze stali nierdzewnej są dla Ciebie zbyt ciężkie, możesz zdecydować się na garnek na indukcję wykonany z aluminium. Wybierając naczynie aluminiowe, upewnij się, że jest pozbawione niklu. Sprawdź też, czy wewnętrzna powłoka garnka została pokryta ceramiką, granitem lub non-stick, by aluminium nie wchodziło bezpośrednio w interakcję z jedzeniem. Warto sięgać tylko po takie garnki aluminiowe, które spełniają opisane powyżej standardy.
Czytaj także: Jakie garnki są najlepsze na indukcję?
Zdrowe garnki ceramiczne
Ten typ naczyń jest uznawany za jeden z najbezpieczniejszych na rynku. Materiał, z którego są wykonane, nie zawiera toksycznych substancji, a do tego nie zmienia smaku potraw. Zdrowe garnki ceramiczne mogą być stosowane przez alergików, ponieważ nie uczulają.
Kupując dowolny garnek pojedynczy, najpierw należy dokładnie sprawdzić, z jakiego materiału został wykonany, a także, czy nadaje się na Twoje urządzenie grzewcze. To może pomóc Ci osiągnąć sukces związany z wyborem garnka bezpiecznego dla zdrowia.
Polecamy: Jaki garnek do bigosu będzie najlepszy?
Warto przeczytać
Kapuśniak z młodej kapusty
Sezon na młodą kapustę już powoli się zbliża, a więc czas na przygotowanie najbardziej klasycznej potrawy z wykorzystaniem tego składnika, czyli kapuśniaka. Ta tradycyjna zupa przygotowana na bazie młodej kapusty to propozycja dla wszystkich osób, które cenią sobie świeże i delikatne smaki. Jak zrobić kapuśniak na bazie młodych liści kapusty? Poznaj nasz aromatyczny przepis!
czytaj więcejCo można zrobić z młodej kapusty? Pomysły na cały sezon!
Sezon na młodą kapustę to idealny czas na poszukiwanie nowych przepisów. Od tradycyjnych dań po nowoczesne, wyrafinowane potrawy — młoda kapusta może stać się główną gwiazdą na naszych stołach. W tym artykule przyjrzymy się różnorodnym sposobom wykorzystania młodej kapusty w kuchni, odkrywając jej potencjał w najróżniejszych przepisach. Odkryj z nami najlepsze sposoby na potrawy z młodej kapusty!
czytaj więcejGołąbki bez zawijania
Szukasz ciekawej i smacznej alternatywy dla klasycznych gołąbków? Jedną z nich są gołąbki bez zawijania, które zachowują smak i charakterystyczne cechy tradycyjnych gołąbków, będąc przy tym znacznie prostszymi w przygotowaniu. Odkryj wraz z nami tajniki przygotowywania tej pysznej potrawy!
czytaj więcejŁazanki z młodej kapusty
Zbliża się sezon na młodą kapustę, a więc jest to doskonały moment na to, by poszukać przepisów, które wykorzystują jej delikatny smak i chrupkość. Jednym z takich przepisów są tytułowe łazanki z młodej kapusty. Ta prosta potrawa obecna w naszej rodzimej kuchni zaskakuje swoim smakiem. Poznaj wszystkie tajniki przygotowywania tej niezwykle kuszącej potrawy!
czytaj więcejSałatka ziemniaczana na grilla
Ziemniaki to wszechstronny składnik, który może być wykorzystany w wielu różnych daniach, również w sałatkach. W tym artykule odkryjesz najlepsze sposoby na przygotowywanie sałatek z ziemniakami, które idealnie spiszą się na grilla. Znajdziesz tutaj także przepis na wyjątkową sałatkę, która zachwyci wszystkich gości swoim smakiem!
czytaj więcejJaka sałatka na grilla?
Wybór odpowiedniej sałatki do grillowanych dań to nie taka prosta sprawa — w końcu możliwości jest tak wiele! Właściwie dobrana sałatka może nie tylko dopełnić smak grillowanych potraw, ale także dodać im świeżości i lekkości. W tym artykule omówimy różnorodne pomysły na sałatki, które doskonale współgrają z różnymi rodzajami mięs i innych grillowanych potraw. Z nami podjęcie decyzji stanie się znacznie prostsze!
czytaj więcejMięsa na grilla. Jakie mięso nadaje się do grillowania?
Wielu z nas uwielbia magię grillowania — aromatyczne dymy unoszące się w powietrzu, soczyste kęsy mięsa, a także niezwykłą atmosferę spotkań z rodziną i przyjaciółmi. Jednak przed magicznym momentem, gdy wybrany kawałek mięsa zaczyna skwierczeć na ruszcie, należy je wybrać. Jakie mięso nadaje się do grillowania? W tym artykule zdradzimy Ci wszystkie wskazówki, które pomogą Ci wybrać idealny rodzaj oraz partię mięsa, a także sposób jego przygotowania do grillowania. Zapraszamy do lektury!
czytaj więcejKiełbasa z grilla — przepis na grillowy klasyk!
Zapach dymu unoszący się w powietrzu oraz soczysta i aromatyczna kiełbasa świeżo z grilla — ta sceneria to prawdziwa gratka dla miłośników grillowania. Przygotowanie idealnie wypieczonej kiełbasy z grilla wymaga wprawy i pewnej wiedzy. Jak to zrobić? W tym artykule przedstawimy Ci sprawdzony przepis na kiełbasę z grilla, która smakuje i wygląda jak od mistrza BBQ!
czytaj więcejGołąbki z młodej kapusty
Gołąbki to jedno z najpopularniejszych dań polskiej kuchni. Dla wielu osób to znakomity pomysł na syty, a przede wszystkim smakowity obiad. Ich wnętrze skrywa soczyste nadzienie, a na zewnątrz znajdują się delikatne liście młodej kapusty. Dodajmy do tego pyszny sos i uczta gotowa! Tradycyjnie gołąbki przyrządza się z kapusty włoskiej, ale dajemy słowo, że młoda kapusta stanowi dla niej doskonałą alternatywę. Nadaje ona potrawie lekkości i świeżości, która idealnie komponuje się ze smakowitym nadzieniem. Sprawdź, jak przyrządzić gołąbki w młodych liściach!
czytaj więcej