Jakie garnki są najzdrowsze?

Porady 3.11.2021

Jakie garnki są najzdrowsze?

Wybór naczyń, w których będziesz gotować jest bardzo istotny z punktu widzenia zdrowia Twojego oraz Twoich bliskich. Okazuje się, że garnki każdego dnia narażone są na działanie wysokich temperatur, pod wpływem których mogą wydzielać się szkodliwe dla zdrowia substancje. Zatem jakie garnki są najzdrowsze?

Do zdrowych naczyń możemy zaliczyć garnki wykonane ze stali nierdzewnej, garnki z powłoką ceramiczną, garnki żeliwne, garnki emaliowane, a także garnki z powłoką tytanową oraz te stworzone z granitu. Nie można tu pominąć naczyń szklanych, które także nie oddziałują negatywnie na ludzki organizm.

Czytaj także: Zdrowe i bezpieczne garnki

Wiesz już, jakie garnki są zdrowe. Teraz przyjrzyjmy się, jakich naczyń lepiej unikać. Przede wszystkim zrezygnuj z zakupu produktów wątpliwej jakości, ponieważ mogą one łatwo ulec uszkodzeniu podczas gotowania. Kupuj tylko u sprawdzonych sprzedawców, np. w naszym sklepie Tadar. Nie przygotowuj posiłków w garnkach, w skład których wchodzą metale ciężkie czy nikiel. W razie uszkodzenia powłoki te szkodliwe składniki mogą przedostać się do jedzenia i wpłynąć negatywnie na zdrowie osoby, która zjada posiłek przyrządzony w takim garnku.

Polecamy: Jakie garnki kupić, aby służyły nam przez lata?

Zdrowe garnki

Najzdrowsze garnki to takie, które nie wchodzą w reakcję z pokarmami, ich powłoka jest odporna na zarysowania i nie wywołują alergii. Co więcej, zdrowe garnki posiadają atest Państwowego Zakładu Higieny. Zdrowy garnek podczas obróbki termicznej nie wydziela szkodliwych substancji. Zwracaj też uwagę na solidność produktu. Gotowanie i pieczenie w naczyniach dobrej jakości jest nie tylko zdrowsze, ale też łatwiejsze, ponieważ takie garnki zwykle posiadają grubsze dno, co zmniejsza ryzyko przypalenia jedzenia.

Sprawdź też: Najlepsze garnki na prezent - garnki stalowe, emaliowane czy inne?

Zdrowe garnki na gaz

Kuchenka gazowa jest tak wszechstronnym urządzeniem, że zazwyczaj można na niej gotować w różnorodnych naczyniach. Oczywiście przed ostatecznym zakupem należy sprawdzić oznaczenia na garnku, czy jest on przeznaczony do gotowania na gazie.

Zdrowe garnki na gaz to np. naczynia emaliowane. Emalia działa antybakteryjnie, nie wchodzi w reakcję z jedzeniem, nie zmienia smaku potraw. Jest także wytrzymała na zmiany temperatury, dlatego możesz w takim garnku nie tylko bezpiecznie gotować, ale też przechowywać jedzenie, np. w lodówce, bez obaw o swoje zdrowie.

Polecamy: Jakie garnki na gaz kupić?

Zdrowe garnki na indukcję

Zdrowe garnki na indukcję zazwyczaj produkuje się ze stali nierdzewnej. Tego typu tworzywo wykazuje wysoki poziom odporności na zarysowania oraz uszkodzenia mechaniczne. Jeżeli naczynia ze stali nierdzewnej są dla Ciebie zbyt ciężkie, możesz zdecydować się na garnek na indukcję wykonany z aluminium. Wybierając naczynie aluminiowe, upewnij się, że jest pozbawione niklu. Sprawdź też, czy wewnętrzna powłoka garnka została pokryta ceramiką, granitem lub non-stick, by aluminium nie wchodziło bezpośrednio w interakcję z jedzeniem. Warto sięgać tylko po takie garnki aluminiowe, które spełniają opisane powyżej standardy. 

Czytaj także: Jakie garnki są najlepsze na indukcję?

Zdrowe garnki ceramiczne

Ten typ naczyń jest uznawany za jeden z najbezpieczniejszych na rynku. Materiał, z którego są wykonane, nie zawiera toksycznych substancji, a do tego nie zmienia smaku potraw. Zdrowe garnki ceramiczne mogą być stosowane przez alergików, ponieważ nie uczulają.

Kupując dowolny garnek pojedynczy, najpierw należy dokładnie sprawdzić, z jakiego materiału został wykonany, a także, czy nadaje się na Twoje urządzenie grzewcze. To może pomóc Ci osiągnąć sukces związany z wyborem garnka bezpiecznego dla zdrowia.

Polecamy: Jaki garnek do bigosu będzie najlepszy?