Jakie są rodzaje kieliszków do wina?


Jakie kieliszki do czerwonego wina?

Zdecydowanie najpopularniejszym rodzajem kieliszków do wina, są te używane do czerwonego trunku. Są one też największe z całej gamy. Potocznie mówi się na nie tulipany, bądź kieliszki tulipanowe, gdyż ich czasza jest dość pękata i zwęża się ku górze. Dzięki tak pokaźnej powierzchni lampki na wino czerwone są doskonale przygotowane do uwalniania różnorodności aromatów alkoholu. Takie kieliszki umożliwiają również bardzo dobre oddychanie trunku, przez co jego smak jest bardziej delikatny. Pięknie komponują się z kryształowymi karafkami lub nowoczesnymi dekanterami. Warto też wiedzieć, że im bardziej leciwy rocznik czerwonego wina, tym większy kieliszek powinien służyć do jego podania.


Kieliszki do białego wino – rodzaje

Z uwagi na delikatniejszą charakterystykę białego wina, dedykowane mu kieliszki są widocznie mniejsze. Subtelny aromat nie wymaga dużego dostępu do powietrza. Warto też zadbać, by uwalniany był powoli. Jakie rodzaje kieliszków nadają się więc najlepiej do białego wina? Przede wszystkim smukłe i wysokie. Kształt tulipana (czaszy), jest w ich przypadku bardzo lekko zarysowany. Długa nóżka idealnie wpasuje się w dłoń, zapewni w takim przypadku komfort i doda elegancji. Element ten ma też za zadanie utrzymać dłużej optymalną temperaturę alkoholu. Białe wino pozostanie wówczas dłużej schłodzone, dlatego warto zainwestować nie tylko w różne akcesoria barowe do wina, ale również w odpowiednie kieliszki.


Różowe wino – kieliszki rodzaje

Skoro są rodzaje szklanek do piwa, to muszą być również do wina. Zwłaszcza tak wyśmienity gatunek, jak różowe wino zasługuje na odpowiednie podanie. To nie grzane wino, że można je serwować w ulubionym kubku. Wystarczy jednak odrobina finezji i oczywiście szczypta naszej pomocy. Lampki do wina różowego charakteryzują się:
 
  • Wąską i krótką czaszą
  • Smukłą nóżką
  • Dobrym otwarciem na dopływ powietrza
  • Lekko rozszerzającą się górą (im bardziej orzeźwiający bukiet, tym szersze otwarcie czaszy)
  • Tulipanowym kształtem kieliszków (w przypadku najbardziej aromatycznych odmian)