Karkówka pieczona - przepis na obiad!

Karkówka jest jednym z najczęściej wybieranych mięs – to zawsze pyszny pomysł na obiad. Można przygotować ją w formie kotletów, udusić w sosie własnym bądź upiec z warzywami. Dziś przygotowaliśmy dla Ciebie przepis na pieczoną karkówkę, której nie oprze się żaden z Twoich domowników. Jeśli lubicie mięso, to danie będzie dla Was idealnym rozwiązaniem na weekendowy obiad.
Karkówka pieczona – wybierz idealne mięso
Karkówka pieczona to danie, które – pomimo swojej prostoty – potrafi oczarować smakiem. Jeśli więc Ty i Twoja rodzina lubicie proste mięsne dania, to będzie w sam raz dla Was. Zanim jednak zabierzesz się za gotowanie, koniecznie wybierz takie mięso, które nadaje się do pieczenia. Wbrew pozorom nie powinno ono mieć zbyt wielu przerostów tłuszczowych. Chociaż rzeczywiście tłuszcz z karkówki podczas wytapiania może zmiękczyć mięso, jest ono wtedy tłuste i bywa nieapetyczne. Lepiej postaw na chudszą karkówkę. Wybierz taki płat mięsa, który będzie posiadał jednolitą barwę – od jasnoróżowej po ciemnoczerwoną. Karczek nie powinien być szary ani posiadać odbarwień. To może świadczyć o nieświeżości mięsa. Soczysta karkówka pieczona będzie najsmaczniejsza wtedy, gdy świeże mięso będzie niewielkie, niezbyt żylaste. Jeśli nie masz pewności, czy wybierasz odpowiedni produkt, spytaj o niego dobrego rzeźnika. Na sam koniec dotknij karczku i sprawdź, czy jest wilgotny. Powinien być! Nie może jednak być zbyt mokry ani oślizgły. To oznacza, że jest nieświeży i trzeba go wyrzucić. Taka karkówka z pieca byłaby nie tylko niesmaczna, ale i niebezpieczna dla zdrowia. Jak jeszcze sprawdzić, czy mięso jest dobre? Powąchaj je. Jeśli ma neutralny zapach, będzie bezpieczne dla Ciebie i Twoich bliskich.
Czytaj także:
- Karkówka duszona w garnku - przepis na cudownie miękkie mięso!
- Soczysta karkówka pieczona w rękawie
- Jak zrobić karkówkę pieczoną w plastrach z cebulą?
Karkówka pieczona na obiad – wybierz akcesoria
Karkówka pieczona na obiad nie wymaga wielu akcesoriów, jednak bez nich będzie Ci trudno przygotować idealne danie. O czym mowa? Tu sprawdzi się przede wszystkim brytfanna lub inne naczynie żaroodporne. Dzięki temu pieczona karkówka na obiad będzie mogła swobodnie „ułożyć się” w piekarniku, piekąc się we własnym sosie. Takie naczynia zabezpieczają również urządzenie przed kapaniem sosu i tłuszczu, dlatego lepiej z nich nie rezygnować. Oprócz tego tradycyjna karkówka pieczona powinna zostać pokrojona na dość cienkie plastry, by sam proces pieczenia był dość krótki. Stąd też ostry nóż i deska do krojenia, bez których tego dania nie przygotujesz. Możesz oczywiście upiec karkówkę w całości, jednak wtedy pamiętaj, że czas znacznie się wtedy wydłuża. Jeśli zależy Ci na szybkim obiedzie, upiecz mięso w plastrach. Podpowiemy Ci, jak to zrobić. Czego jeszcze potrzebujesz, by karkówka pieczona – do obiadu niedzielnego – była tak pyszna, że nikt nie może się jej oprzeć? Oczywiście przyprawy! Przygotuj więc swój zaufany przyprawnik, by wszystko, co konieczne, mieć pod ręką. Jeśli chcesz zrobić karkówkę szybko i bez większego problemu, przyda Ci się jeszcze rękaw do pieczenia bądź folia aluminiowa. I to wszystko! Możesz teraz zabrać się za gotowanie. Za chwilę podamy Ci pyszny przepis.
Czytaj także:
- Karkówka pieczona z warzywami - kompletne danie wprost z piekarnika!
- Najlepsza karkówka z grilla
- Marynata do karkówki z grilla
Karkówka z piekarnika – przepis, który wykorzystasz nieraz!
Idealna karkówka z piekarnika? Przepis na to danie może różnić się w zależności od domu – każdy lubi przecież inaczej przyrządzone mięso. Zobaczysz jednak, że nasz sposób na przygotowanie tego pysznego dania z pewnością Ci się spodoba. Karkówka pieczona w całości w piekarniku będzie świetnym pomysłem na obiad ze znajomymi bądź też tylko w gronie rodziny. Jeśli lubisz ten typ mięsa, koniecznie wypróbuj nasz przepis.
Karkówka pieczona w całości nie wymaga dużego nakładu pracy. Potrzebuje jednak czasu. 1,5 kilograma mięsa to ponad dwie godziny w piekarniku. Wszystko po to, by karczek nabrał kruchości, miękkości i rozpływał się w ustach podczas jedzenia. Sukces tkwi w kilku elementach. Przede wszystkim w wybraniu odpowiedniego mięsa. To masz już z głowy. Musisz je jeszcze umyć, odciąć włókna i kawałki tłuszczu, by nadać jej kształt oraz pozbyć się niechcianych elementów. Możesz związać go nicią, aby po upieczeniu prezentował się jeszcze lepiej. Teraz skup się na przygotowaniu marynaty. Mięso powinno poleżeć w niej przez co najmniej godzinę. Jeśli jednak wiesz wcześniej, że przygotujesz to danie na obiad, możesz wstawić je do lodówki na noc. Marynatę przygotujesz z oliwy i kilku sprawdzonych przypraw – czosnku, majeranku, soli, pieprzu oraz kminku. Pięć ząbków czosnku przeciśnij przez praskę, dodaj dwie szczypty majeranku, odrobinę soli i pieprzu, a także niewielką ilość kminku. Pamiętaj, że ta przyprawa ma bardzo intensywny smak. Możesz dodać również oregano i tymianek, a nawet liście laurowe. Nie musisz ścierać ich w moździerzu – wystarczy położyć je na mięsie w marynacie, by przeszło tym pięknym zapachem i smakiem. Całość przypraw wymieszaj oczywiście z oliwą, a następnie natrzyj tak przygotowaną marynatą mięso. Odstaw je do lodówki przykryte folią.
Czas przejść do pieczenia. Ale jak upiec idealną karkówkę?
Jak upiec karkówkę?
Jak upiec karkówkę – oto jest pytanie! Karkówka z piekarnika, wbrew pozorom, nie jest daniem trudnym. Zwłaszcza jeśli masz w domu wspomniany wcześniej rękaw do pieczenia. Wystarczy włożyć mięso do rękawa i następnie piec je w 170°C przez dwie i pół godziny. Po tym czasie zobaczysz, że karkówka jest niezwykle miękka, rozpływająca się, a jednak nadal bardzo soczysta. Wiele osób obawia się, że podczas pieczenia mięsa w piekarniku, stanie się ono suche i nieapetyczne. Rzeczywiście przy tradycyjnych metodach pieczenia istnieje takie ryzyko. Rękaw jednak chroni przed tym, gdyż wydzielający się z karkówki sok i para wodna doskonale nawilżają mięso. Trzeba się postarać, by wysuszyć karczek podczas pieczenia go w rękawie! Ta metoda ma też inną zaletę – brytfanna lub inne naczynie żaroodporne, do którego wrzucisz karkówkę w rękawie, bardzo łatwo myje się po przygotowaniu obiadu. To sama przyjemność, bez żadnych przypaleń. Wiesz już, jak upiec karkówkę w piekarniku bez żadnego kombinowania. Takie mięso będzie soczyste i pyszne. Jeśli jednak nie masz w domu rękawa bądź ta metoda pieczenia Cię nie przekonuje, koniecznie dowiedz się, jak zrobić karkówkę z piekarnika w tradycyjny sposób.
Tu przyda się…bulion. A właściwie każdy płyn, który może jeszcze wzmocnić smak karkówki. To może być bulion warzywny lub woda z przyprawami, takimi jak ziele angielskie i liść laurowy. Możesz też wykorzystać wino, piwo, a nawet…cydr! Tak przygotowana karkówka będzie niezwykle miękka, a także przejdzie smakiem jabłek. Brytfannę nasmaruj odrobiną oliwy, połóż w niej mięso a następnie zalej niewielką ilością płynu – 200 mililitrów wystarczy na początek. Przykryj całość szczelnie folią aluminiową i piecz w piekarniku nagrzanym do temperatury 180°C przez dwie i pół godziny. Od czasu do czasu zaglądaj do piekarnika, by sprawdzić, czy karkówka ma wystarczającą ilość płynu. Jeśli nie – dolej odrobinę.
Po tym czasie możesz już zajadać się pyszną karkówką z piekarnika. Było prosto, prawda? Jest równie smacznie. A jeśli planujesz zrobić podobny obiad, choć szybciej, wystarcz, że karkówkę pokroisz w plastry. To oszczędność nawet godziny!
Warto przeczytać

Najczęściej zadawane pytania - co i jak, czyli o produktach do kuchni z Tadar.pl
Ty masz pytania, my udzielamy odpowiedzi! Zależy nam, aby nasze produkty były kupowane świadomie i jak najlepiej wpisywały się w twoje potrzeby. Mamy dla ciebie nie tylko codzienne sukcesy oraz magię smaku każdego dnia. Wraz z naszymi paczkami, do domów w całej Polsce wysyłamy wygodę, bezpieczeństwo użytkowania oraz stylowe wyposażenie kuchni. Rozwiej swoje wątpliwości i sprawdź, jakie kwestię najczęściej objaśniamy klientom kupującym w sklepie internetowym Tadar.pl!
czytaj więcej
Magia smaku zamknięta w znaku - piktogramy, które znajdziesz na produktach w Tadar.pl
Dobre oznakowanie produktów to podstawa. Wystarczy na nie spojrzeć i już wiadomo, co producent miał na myśli oraz jak poprawnie użytkować kupioną rzecz. Bez sięgania do instrukcji, bez długiego dociekania, domysłów, niepewności. Piktogramy to takie sprytne znaki, warto więc znać myśl, która za nimi stoi. Spokojnie, znajdziesz tu wszystkie niezbędne informacje na ten temat w czytelnej i przystępnej formie.
czytaj więcej
Maszynka do makaronu, ravioli i wałkowania ciasta – jak jej używać?
Makaron może mieć wiele postaci. Wszystko zaczyna się jednak od jednej i tej samej, czyli ciasta. Jeśli przepis jest dobry, to powinno ono wyjść sprężyste i nielepiące. Później wystarczy tylko je rozwałkować i wykroić z niego nitki lub wstążki. Do tego właśnie stworzono ręczne maszynki do makaronu, a my wyjaśnimy ci, jak działają, jak ich używać oraz podpowiemy, w jakich proporcjach zmieszać składniki, by zrobić świetne ciasto na makaron.
czytaj więcej
Sałatka Gyros
Kolorowa, aromatyczna i niezwykle sycąca sałatka gyros to prawdziwy hit polskich stołów, który zdobył serca miłośników zdrowego jedzenia na całym świecie. To danie charakteryzuje się bogatym smakiem i efektownym wyglądem, który sprawia, że równie dobrze sprawdzi się jako główne danie na obiad, jak i jako przystawka na przyjęciu czy grillu. Popularność tej sałatki wynika z jej uniwersalności – można ją przygotować w różnych wariantach, dostosowując składniki do własnych preferencji smakowych.
czytaj więcej
Sałatka z tortellini
Sycąca i kolorowa sałatka z tortellini to doskonały przykład włoskiej kuchni w nowoczesnym wydaniu. To danie, które łączy w sobie tradycyjne smaki z praktycznością przygotowania, sprawiając że idealnie sprawdza się zarówno jako lekki obiad, jak i efektowna przekąska na przyjęcie. Dzięki wykorzystaniu makaronu tortellini z dowolnym nadzieniem, każda wersja tej sałatki może mieć niepowtarzalny charakter i bogactwo smaków.
czytaj więcej
Sałatka z tuńczykiem
Pożywna i aromatyczna sałatka z tuńczykiem to popularne danie, które łączy w sobie prostotę przygotowania z wyjątkowym smakiem. Potrawa ta sprawdzi się równie dobrze jako lekka kolacja, przekąska na przyjęcie, czy składnik świątecznego menu. Dzięki bogactwu składników odżywczych i długiemu okresowi przechowywania, sałatka z tuńczykiem cieszy się niesłabnącą popularnością w polskich domach.
czytaj więcej
Sałatka Cezar
Legenda amerykańskiej gastronomii, sałatka cezar to prawdziwy klasyk, który od dekad zachwyca swoim unikalnym smakiem i elegancką prostotą. To pyszne danie powstało w latach dwudziestych XX wieku w restauracji hotelu Caesar w Tijuanie, a dziś jest cenione na całym świecie za swój charakterystyczny smak i efektowną prezentację. Domowa sałatka cezar może konkurować z restauracyjnymi wersjami, a przygotowanie sałatki cezar jest prostsze niż mogłoby się wydawać.
czytaj więcej
Stal nierdzewna w kuchni – kompendium wiedzy
Przestrzeń do gotowania to świetne miejsce dla stali nierdzewnej. Jej właściwości wzorowo sprawdzają się podczas tworzenia najróżniejszych posiłków. Niejednokrotnie najlepsze patelnie, garnki, czy też blachy do pieczenia wykonane są właśnie ze stali nierdzewnej. Nawet twoje ulubione noże i stylowy czajnik tradycyjny korzystają z jej solidnej i higienicznej budowy, która dzięki nieporowatej powierzchni nie absorbuje aromatów, smaków, zabrudzeń i bakterii. Warto jednak wiedzieć, że niewłaściwe użytkowanie i pielęgnacja może powodować rdzewienie stali nierdzewnej. Dlaczego tak się dzieje? Jak tego uniknąć? Który rodzaj stali wybrać? Co w ogóle sprawia, że jest tak wyjątkowa? Oto pigułka informacji na ten temat, których możesz potrzebować, by dokonać świadomego zakupu na lata!
czytaj więcej
Sałatka z kurczakiem - najlepszy przepis!
Szukasz pomysłu na lekki, a jednocześnie sycący posiłek, który dostarczy energii na cały dzień? Sałatka z kurczakiem to idealne rozwiązanie! Jest nie tylko pyszna i kolorowa, ale również pełna wartości odżywczych. To doskonała propozycja na drugie śniadanie, lunch do pracy czy lekką kolację. W tym artykule podzielimy się przepisem na najlepszą sałatkę z kurczakiem, która z pewnością podbije serca wszystkich domowników. Poznaj sekret idealnego połączenia chrupiących warzyw, soczystego kurczaka i aromatycznego dressingu!
czytaj więcej