Soczysta karkówka pieczona w rękawie

Karkówka pieczona w rękawie to danie soczyste, aromatyczne i, co najważniejsze, bardzo smaczne. Podawaj ją na zimno jako wędlinę bądź na ciepło, z sosem. Wielu osobom karkówka kojarzy się z tradycyjnym, niedzielnym obiadem. Nie wymaga długiego przygotowania, jeśli zaopatrzysz się w niezbędne składniki i akcesoria konieczne do jej upieczenia. Sprawdź nasz przepis i przygotuj ją samodzielnie, nawet jeśli nie uważasz się za mistrza gotowania!
Soczysta karkówka pieczona w rękawie – składniki:
- karkówka wieprzowa (1,5 kilograma)
- czosnek (5 ząbków)
- oliwa (3 łyżki)
- mielona papryka słodka (1 łyżeczka)
- pieprz czarny (1 łyżeczka)
- kminek (1 łyżeczka)
- majeranek suszony (2 łyżeczki)
- sól (1,5 łyżeczki)
Karkówka z piekarnika w rękawie – przepis
Karkówka z piekarnika w rękawie to uniwersalne danie znane młodszym i starszym członkom rodziny. Oczywiście, zanim zabierzesz się za samo przygotowywanie potrawy, musisz zgromadzić odpowiednie akcesoria i sprzęty kuchenne. Bez wątpienia potrzebna Ci będzie brytfanna, ostry nóż i deska do krojenia. Tak naprawdę elementy te znajdują się praktycznie w każdym domu, dlatego nikt nie powinien mieć w tej kwestii problemów.
- Na początku przeciśnij przez praskę czosnek i włóż go do miski.
- Następnie dodaj oliwę i przyprawy – paprykę, świeżo mielony kminek, majeranek oraz sól.
- Wymieszaj dokładnie wszystkie składniki użyte do tej pory.
- Umyj mięso, osusz je, natrzyj marynatą, włóż do naczynia, przykryj i wstaw do lodówki na całą noc.
- Następnego dnia zamarynowane mięso przełóż do rękawa, zawiąż, ułóż w brytfannie (możesz wykorzystać też naczynie żaroodporne).
- Włóż do piekarnika rozgrzanego do temperatury 190 ℃ i piecz bez przykrycia przez około 100 minut.
- Na 10 minut przed końcem rozetnij folię, aby soczysta karkówka pieczona w rękawie się zarumieniła.
Jak widzisz, pieczenie karkówki w rękawie samo w sobie nie jest trudne. Musisz jedynie pamiętać o wygospodarowaniu czasu na wcześniejsze przygotowanie mięsa. Wykorzystaj też nasze wskazówki dotyczące rodzaju mięsa czy czasu pieczenia – dzięki nim Twoja pieczona karkówka w rękawie oczaruje wszystkich gości i domowników.
Czytaj także:
- Karkówka duszona w garnku - przepis na cudownie miękkie mięso!
- Karkówka pieczona - przepis na obiad!
- Jak zrobić karkówkę pieczoną w plastrach z cebulą?
Karkówka pieczona w całości w rękawie – porady
Karkówka pieczona w całości w rękawie będzie najsmaczniejsza oczywiście wtedy, gdy wybierzesz wysokiej jakości mięso. Musi zawierać tłuszcz, który wytopi się podczas pieczenia. Sprawi to, że w rękawie powstanie naturalny sos, a mięso stanie się miękkie i rozpadające się. Nie może być jednak również zbyt tłuste. Karkówka pieczona w rękawie na obiad nie powstanie bez aromatycznej marynaty. Rękaw oczywiście pomaga w całym procesie nadawania potrawie smaku, jednak nie wykona całej roboty. Karkówka powinna leżeć w marynacie z oliwy i ziół przez co najmniej dwie godziny, a najlepiej całą noc. Jeśli jednak nie masz tyle czasu, nie musisz całkowicie rezygnować z przyrządzania ulubionego dania. Natrzyj wówczas plastry karkówki wybranymi przyprawami po umyciu i osuszeniu ich. Sól i pieprz to bardzo ważne składniki, dlatego nie może ich zabraknąć w marynacie. Pamiętaj jednak też, by nie przesadzić – rękaw wyciąga naturalny smak mięsa, a nadmiar soli mógłby go przytłoczyć. Nie żałuj ziół, dzięki nim karkówka będzie bardziej aromatyczna. Smak podbijesz, wkładając do rękawa nieobrany czosnek. Piekąc się, odda karkówce swój aromat, a potem możesz go rozsmarować na ziemniakach lub wycisnąć wprost na język, jeśli lubisz.
Czytaj także:
- Karkówka pieczona z warzywami - kompletne danie wprost z piekarnika!
- Najlepsza karkówka z grilla
- Marynata do karkówki z grilla
Karczek pieczony w rękawie – przepisy na najlepsze marynaty
Pieczona karkówka w rękawie foliowym może być marynowana na różne sposoby. Ten wymieniony przez nas wyżej w przepisie to tylko jeden z licznych. Marynata z miodem i musztardą będzie pyszna i słodko-pikantna. Nadaje się idealnie do wieprzowiny, zrobisz ją bardzo łatwo. Wystarczy wymieszać trzy lub cztery łyżki oliwy z łyżeczką musztardy i łyżeczką płynnego miodu. Możesz dodatkowo wzbogacić smak nasionami gorczycy lub musztardą francuską. Jak przygotować pyszną i nietypową pieczoną karkówkę w rękawie? Przepis na marynatę azjatycką pozwoli Ci wprowadzić ciekawą modyfikację do dobrze znanej potrawy. Pasuje ona do wieprzowiny i kurczaka. Wymieszaj dwie łyżki sosu sojowego z taką samą ilością oleju ryżowego, sokiem z cytryny, łyżeczką sosu sriracha i łyżeczką miodu. To świetny przepis dla osób, które szukają przepisu na karczek pieczony w rękawie o słodko-ostro-słonym smaku. Jeśli jednak szukasz naprawdę mocnych doznań i zależy Ci na pikantnym karczku, przygotuj marynatę z dwóch łyżek oliwy, dwóch łyżek sosu sojowego, soku z połowy cytryny, trzech łyżeczek ostrej papryki i łyżeczki sambalu. Pamiętaj, że proporcje możesz modyfikować w zależności od ilości mięsa. W ten sposób przyrządzisz nie tylko pyszne danie obiadowe – karkówka pieczona w rękawie na zimno nadaje się też świetnie do wykorzystania jako wędlina do chleba. Świeże pieczywo smakuje doskonale połączone z plastrem samodzielnie przyrządzonego karczku, musztardą i ogórkiem kiszonym.
Jak upiec karkówkę w rękawie? Wskazówki dla wydobycia najlepszego smaku
Wiesz już, jak upiec karkówkę w rękawie. Warto jednak wziąć pod uwagę kilka wskazówek, dzięki którym mięso przyrządzone przez Ciebie będzie jeszcze smaczniejsze, jeszcze bardziej soczyste. Pamiętaj chociażby, by rękaw z włożonym już do środka mięsem zabezpieczyć z obu stron za pomocą specjalnych zamknięć bądź zwykłego sznurka. Jeśli zostawisz rękaw otwarty, pojawiający się w trakcie pieczenia tłuszcz zacznie szybko wyciekać. Brytfanna będzie pełna sosu, który jednak nie dosięgnie mięsa. Karkówka może okazać się więc wysuszona, co z pewnością nie będzie dla Ciebie satysfakcjonujące. Jeśli szukasz odpowiedzi na pytanie, jak zrobić karkówkę w rękawie, stajesz też przed wyborem odpowiedniego naczynia do pieczenia. Najlepiej sprawdza się wspomniana już brytfanna bądź naczynie żaroodporne. Nie zapominaj też, że mięso nie jest jedynym składnikiem pysznego posiłku. Jak upiec karkówkę w rękawie do pieczenia z najlepszymi dodatkami? Wykorzystaj przede wszystkim ziemniaczki i inne warzywa. Rękaw foliowy spokojnie pomieści również inne składniki oprócz mięsa. Nie musisz martwić się o to, że warzywa będą niedostatecznie miękkie czy ich czas przygotowania okaże się inny niż samej karkówki. Ziemniaki doskonale przyrządzą się w godzinę, również za sprawą obecności naturalnego sosu. Świetnie pasują też marchewki, seler czy pietruszka. Unikaj natomiast warzyw takich jak cukinia czy brokuły – one byłyby gotowe zdecydowanie szybciej niż mięso. Warto natomiast upiec je w oddzielnym rękawie i na sam koniec dodać do potrawy.
Ile piec karkówkę w rękawie? Od czego zależy czas pieczenia?
Teoretycznie wiesz już, ile piec karkówkę w rękawie. Jako optymalny czas pieczenia podaliśmy około 100 minut w piekarniku rozgrzanym do 190 ℃, w tym ostatnie 10 minut przy rozciętej folii. Generalnie jednak ogólna zasada mówi o tym, że 1 kilogram mięsa równa się 1 godzinie pieczenia. Długość trzymania karczku w rozgrzanym piekarniku będzie również zależna od grubości kawałka i rodzaju samego piekarnika. Cienkie plasterki będą z pewnością dobre już po godzinie pieczenia. Jeśli używasz bardzo dużej ilości mięsa, nie będzie niczym dziwnym czas pieczenia powyżej dwóch godzin – pozwól mu na to, by miało szansę przejść smakiem. Idealna karkówka to taka, która zaczyna się rozpadać już po dotknięciu widelcem. Najlepiej jest więc kontrolować, jak wygląda karkówka w rękawie. Ile piec dodatki do mięsa? Tak jak wspomnieliśmy wyżej, ziemniaczki można upiec w jednym rękawie z karkówką, gdyż będą one gotowe w ciągu około godziny, tak samo jak np. marchewka. Bardziej miękkie warzywa - cukinię czy brokuł - należy piec krócej, osobno. Przy planowaniu czasu potrzebnego na przygotowanie potrawy uwzględnij też czas marynowania mięsa i jego leżakowania w lodówce. Na koniec pieczenia pozostaw karkówkę przez chwilę w piekarniku z rozciętym workiem, by się delikatnie przypiekła. Pamiętając o kilku najważniejszych zasadach, już niedługo przyrządzisz samodzielnie swoje nowe popisowe danie. Tak naprawdę poradzi sobie z nim każdy amator, dlatego nie bój się próbować. Smacznego!
Warto przeczytać

Jajka faszerowane pieczarkami - wielkanocny hit!
Jajka faszerowane pieczarkami to niezwykle aromatyczna propozycja, która świetnie sprawdzi się jako element menu wielkanocnego, ale również jako przekąska na różne okazje. Delikatne pieczarki podsmażone z cebulką i doprawione do perfekcji tworzą pyszne nadzienie, które idealnie komponuje się z kremowym żółtkiem. Sprawdź nasz sposób!
czytaj więcej
Jajka faszerowane - pomysły na jajka nie tylko na Wielkanoc
Jajka faszerowane to przekąska, która doskonale sprawdza się nie tylko na wielkanocnym stole, ale także na rodzinnych przyjęciach, spotkaniach ze znajomymi czy podczas codziennego śniadania. Ich największą zaletą jest ogromna różnorodność – można przygotować je na wiele sposobów, łącząc ulubione składniki i dopasowując smak do okazji. Poznaj nasze pomysły na faszerowane jajka!
czytaj więcej
Jak zrobić mazurek pomarańczowy?
Czy jest coś lepszego niż aromatyczny, cytrusowy wypiek na wielkanocnym stole? Mazurek pomarańczowy to rewelacyjna propozycja dla wszystkich fanów słodkości z nutą cytrusów. W naszym przepisie wykorzystujemy całe pomarańcze, które nadają ciastu wyjątkowego smaku i zapachu. Spróbuj zrobić ten pyszny mazurek wraz z nami!
czytaj więcej
Mazurek czekoladowy - poznaj przepis na mazurka w tradycyjnym wydaniu!
Mazurek czekoladowy to jedna z najbardziej klasycznych wersji tego wypieku. Kruchy i słodki mazurek z naszego przepisu zawróci w głowie wszystkim domownikom. Sprawdź, jak przygotować to wyjątkowe ciasto!
czytaj więcej
Mazurek pistacjowy - jak zrobić najmodniejszy mazurek z pistacjami?
Mazurek pistacjowy to połączenie tradycji z nutą nowoczesności — idealny wybór dla miłośników orzechowych smaków. Pistacje, które w ostatnich latach stały się niezwykle modne w cukiernictwie, doskonale podkręcają smak kruchego ciasta. Jeśli szukasz pomysłu na oryginalny świąteczny wypiek, koniecznie wypróbuj nasz przepis na mazurek pistacjowy!
czytaj więcej
Mazurek kajmakowy - pyszne ciasto na Wielkanoc
Mazurek kajmakowy to ciasto, które zachwyca swoją kruchą bazą i aksamitnym, słodkim nadzieniem oraz kojarzy się głównie z Wielkanocą. Choć jego przygotowanie może wydawać się skomplikowane, to w rzeczywistości nie jest aż tak trudne. Jak dokładnie robi się takiego mazurka? Tego dowiesz się z poniższego artykułu!
czytaj więcej
Babka cytrynowa - niezawodny przepis na Wielkanoc
Któż z nas nie kocha zapachu świeżo upieczonej babki cytrynowej rozchodzącego się po domu w wielkanocny poranek? To właśnie ten aromat sprawia, że święta nabierają wyjątkowego charakteru i przypominają nam o rodzinnych tradycjach. Jak zrobić cytrynową babkę na Wielkanoc (i nie tylko)?
czytaj więcej
Keks bezglutenowy. Pokazujemy, jak zrobić keks bez pszenicy
Marzysz o pysznym, wilgotnym cieście, ale musisz unikać glutenu? Nie ma sprawy! Dziś pokażemy Ci, jak przygotować przepyszny keks bezglutenowy, który swoim smakiem dorówna tradycyjnej wersji. Przepis przyda się na Wielkanoc oraz na co dzień. No to do dzieła!
czytaj więcej
Keks z jabłkami - jak go zrobić?
Każdy z nas czasem marzy o aromacie świeżo upieczonego ciasta, który wypełnia cały dom. Keks z jabłkami to właśnie jeden z tych wypieków, które potrafią stworzyć taką magiczną atmosferę. To połączenie klasycznego keksu z soczystymi owocami ma w sobie coś naprawdę wyjątkowego!
czytaj więcej