Naczynia emaliowane — za i przeciw
Naczynia emaliowane i ich zalety
Dlaczego warto już dziś zainwestować w komplet garnków emaliowanych? Naczynia te są przede wszystkim higieniczne. Jako że ich powierzchnia jest gładka, charakteryzują się one łatwością w utrzymaniu w czystości. Do tego celu w zupełności wystarczy woda oraz miękka gąbka. Jako że naczynia żeliwne emaliowane posiadają gładką powierzchnię, nie dochodzi w nich do rozwoju drobnoustrojów.Zestaw garnków emaliowanych to doskonałe rozwiązanie dla wszystkich osób, którym zależy na wysokim bezpieczeństwie użytkowania kuchennych akcesoriów. Naczynia emaliowane w 100% nadają się bowiem do kontaktu żywnością. Nie zawierają one szkodliwych substancji, które mogłyby w negatywny sposób wpływać na smak i zapach przyrządzanych potraw. Oprócz tego nie wchodzą w interakcję z żywnością. Naczynia emaliowane retro bez obaw mogą być używane przez alergików.
Garnki kuchenne emaliowane bardzo szybko się nagrzewają, co przekłada się na sporą oszczędność gazu czy prądu. Co więcej, na długi czas utrzymują wysoką temperaturę przygotowywanych w nich dań. Czyni to z nich doskonałe rozwiązanie na różnego rodzaju spotkania towarzyskie w gronie rodziny i przyjaciół.
Do zalet garnków emaliowanych zalicza się także fakt, iż w równomierny sposób rozprowadzają one ciepło po powierzchni, skutecznie chroniąc przed poparzeniem. W takich naczyniach bez obaw można przyrządzać dania wymagające obróbki w nawet bardzo wysokiej temperaturze. Naczynia emaliowane można zarówno umieszczać w piekarniku, jak i myć w zimnej wodzie. Nic nie stoi również na przeszkodzie, by taki garnek umieścić w lodówce.
Nie sposób nie wspomnieć tutaj również o estetycznym designie emaliowanych garnków na indukcję. Wbrew pozorom, zastosowanie znajdą one nie tylko w kuchniach urządzonych w stylu retro. Dostępne na rynku modele świetnie sprawdzać będą się również w aranżacjach utrzymanych w klimacie nowoczesnym czy skandynawskim. Do wyboru są zarówno jednokolorowe naczynia emaliowane, jak i modele pokryte motywami geometrycznymi czy kwiatowymi, na przykład lawendą. Taki rondel emaliowany to znakomita propozycja dla wszystkich miłośników prowansalskich kuchni.
Naczynia emaliowane to nie tylko garnki, rondle czy brytfanny. Do kategorii tej zalicza się również kubki. To świetne rozwiązanie dla najmłodszych, a to ze względu na fakt, iż takie naczynia nie tłuką się. W kubku metalowym emaliowanym podać można zarówno herbatę, jak i kakao. Takie naczynia bardzo często zdobią wizerunki wesołych, uśmiechniętych zwierząt, na przykład misiów, co zachęca dzieci do korzystania z nich. Dobrze sprawdzać będą się one jednak nie tylko na co dzień. Zabrać można je także ze sobą pod namiot czy na wycieczkę w góry.
Zestaw garnków emaliowanych — czy ma jakieś wady?
Mimo szeregu zalet emaliowane zestawy garnków na indukcję nie są pozbawione wad. Aby takie naczynia mogły nam posłużyć przez długi czas, pamiętać należy o kilku podstawowych zasadach. Podczas przyrządzania potraw w emaliowanych garnkach używać należy akcesoriów drewnianych lub silikonowych. Jeżeli takie naczynie ulegnie przypaleniu, najpierw należy je moczyć, a dopiero później umyć miękka gąbką.
W asortymencie naszego sklepu internetowego Tadar.pl znajdziecie nie tylko zestawy naczyń emaliowanych. Dostępne są tu również garnki pojedyncze czy patelnie.
Jeśli natomiast jesteście miłośnikami naczyń żeliwnych i chcecie się dowiedzieć, jak należy z nich korzystać, zajrzyjcie do wpisu Jak prawidłowo używać patelni żeliwnej?
Szukacie naczyń, które byłyby jednocześnie higieniczne, bezpieczne i odporne na uszkodzenia? Postawcie na komplet garnków emaliowanych!
Warto przeczytać
Babeczki waniliowe — pyszny przepis
Babeczki waniliowe to małe, puszyste wypieki, które zachwycają swoim smakiem i bogatym aromatem. W jaki sposób upiec pyszne, wilgotne babeczki o zniewalającym waniliowym smaku? Poznaj nasz szybki i smaczny przepis!
czytaj więcejBabskie drinki – 8 propozycji nie tylko dla kobiet!
Świat drinków to nie tylko domena barmanów. Obecnie coraz więcej osób odkrywa radość z kreowania wyjątkowych napojów alkoholowych w zaciszu swojego domu, a kolorowe koktajle z różnorodnych składników zyskują na popularności nie tylko wśród kobiet. Jak przygotować eleganckie, kobiece drinki, które zasmakują nie tylko paniom? Poznaj kilka naszych propozycji!
czytaj więcej6 słodkich, rozgrzewających drinków
Zima to świetny moment na eksperymentowanie z różnymi napojami o rozgrzewających właściwościach, także tych z prądem. Rozgrzewające drinki to coś więcej niż grzane wino i wcale nie muszą być podawane na ciepło! Poznaj 6 naszych propozycji!
czytaj więcejZ czym i jak pić tequilę?
Zapewne kojarzysz tę scenę z filmu, w którym bohaterzy liżą sól, piją shoty i zagryzają je cytryną? Ten najbardziej popularny sposób serwowania tequili mixto, wymyślony w celu zwiększenia sprzedaży tego trunku na rynku międzynarodowym, to tylko jeden z wielu sposobów na jej picie. W poniższym artykule omówimy także inne interesujące sposoby na picie tequili. Sprawdź je wraz z nami!
czytaj więcejDrinki z tequilą – 6 najpopularniejszych przepisów
Tequila to alkohol o meksykańskich korzeniach, który tradycyjnie produkuje się z soku agawy niebieskiej. Produkcja tequili na masową skalę przyczyniła się do poprawy warunków życia mieszkańców regionu Jalisco, co czyni ją niezwykle ważnym elementem kultury Meksyku. Ten interesujący napój spirytusowy z agawy cieszy się międzynarodowym uznaniem i stanowi bazę dla wielu pysznych koktajli. Chcesz wiedzieć, jak je przygotować? Poznaj nasze pomysły na klasyki z tequilą!
czytaj więcejDobre whisky – czyli jakie? Na to zwróć uwagę!
Dobra whisky kojarzy się z wyrafinowaniem i luksusem, a także wysoką ceną. Ale dobra whisky nie musi być droga. Jak wybrać dobrą whisky, która zachwyci swoją złożonością i nie nadwyręży przy tym Twojego portfela? Poznaj kilka kluczowych aspektów, na które warto zwrócić uwagę podczas zakupów.
czytaj więcejPrzetwory na zimę — 39 przepisów na pikle, dżemy i konfitury, nalewki, kompoty i soki
Nadchodząca zima wcale nie oznacza końca sezonu na warzywa i owoce. Wszystkie dobroci lata można zamknąć w słoikach i cieszyć się nimi przez cały rok. Przetwory są doskonałym sposobem na przemycenie smaków lata do zimowego jadłospisu. Jak zrobić wyśmienite dżemy? Co dodać do kiszonek, by zachowały swoją chrupkość? W tym artykule zebraliśmy wszystkie nasze poradniki, dzięki którym przygotujesz pyszne przetwory na zimę.
czytaj więcejKuchnia włoska. Z czego słynie?
Chyba nie ma na świecie osoby, która nie słyszała o pizzy. To przepyszne i sycące, pochodzące z Włoch danie sprawiło, że kuchnia z tego kraju stała się jedną z najbardziej rozpoznawalnych kuchni regionalnych. Historia włoskiego gotowania i celebrowania pięknych chwil w towarzystwie jedzenia narodziła się jeszcze w czasach antycznych. Jak rozwinęła się włoska kuchnia i z czego słynie? Na te oraz inne pytania odpowiemy w poniższym tekście.
czytaj więcejZdrowe potrawy wigilijne – które potrawy mają mało kalorii?
Wigilia jest jednym z tych dni, podczas których często dajemy sobie dyspensę i zajadamy się pysznymi potrawami przez cały dzień. Zapominamy o diecie i cieszymy się smakiem karpia, śledzia w śmietanie i pierogów. Czy jednak można pogodzić jedno z drugim? Mieć doskonały smak i lekkie potrawy? Oczywiście, że tak. Dania wigilijne mogą być zdrowe, lekkie i niskokaloryczne, jeśli tylko trochę się postarasz. Z chęcią Ci w tym pomożemy.
czytaj więcej