Napar z kurkumy – jak go przygotować i kiedy stosować?

Porady 16.11.2022

Kurkuma to znana od stuleci roślina, która pozytywnie wpływa na organizm. Szczególnie ceniona jest w kuchni azjatyckiej. Zobacz, jak przyrządzić z niej napar i dowiedz się, dlaczego warto włączyć ją do swojej diety. Poznaj lepiej jej właściwości. Sprawdź przepis na rozgrzewającą jesienną herbatkę z kurkumą
 

Napar z kurkumy – na ciepło i na zimno

Napar z kurkumy jest smacznym napojem, który można spożywać o każdej porze roku. Po przyrządzeniu możesz pić go zarówno w wersji na gorąco, jak i na zimno. Rozgrzewający napar z kurkumy sprawdzi się w chłodniejsze, jesienno-zimowe wieczory. Z kolei wersja na zimno to idealna propozycja na letnie spotkania w ogrodzie.
 

Popularnością cieszą się zarówno napoje przygotowane na bazie samej kurkumy, jak i z szeregiem dodatków, np. z imbirem czy z sokiem z cytryny. Wszystkie te produkty w istotny sposób wzmacniają odporność.

 

Herbata z kurkumy – właściwości

Właściwości herbaty z kurkumy wynikają z kurkuminy – jednej z najcenniejszych substancji w niej zawartych. To polifenol, który neutralizuje wolne rodniki. Z uwagi na to, że kurkumina może być słabo przyswajalna, najlepiej łączyć ją z piperyną, zawartą m.in. w pieprzu czy papryczce chilli. Takie połączenie doskonale sprawdza się również pod względem smakowym.

Czytaj także: Pięć pomysłów na smaczną, domową herbatę

Jakie jeszcze właściwości wykazuje napar z kurkumy? Okazuje się, że to napój wzmacniający odporność, łagodzący infekcje, wspomagający pracę mózgu, działający przeciwbakteryjnie i przeciwzapalnie. Napar z kurkumy jest więc idealny na przeziębienie i wspiera organizm w okresie jesienno-zimowego przesilenia.

Czytaj także: Mięta — właściwości, rodzaje, przeciwwskazania

Z uwagi na zawartość składników stymulujących przemianę materii warto też zastosować napar z kurkumy na odchudzanie. 
 

Napar z kurkumy – przepis

Aby przyrządzić napar z kurkumy, zgromadź składniki z przepisu. Potrzebne Ci będą:

  • 2 łyżeczki kurkumy w proszku lub 2 cm świeżej kurkumy,
  • 3 szklanki wody (możesz zastąpić ją mlekiem),
  • 2 goździki,
  • pół łyżeczki mielonego cynamonu,
  • pół łyżeczki mielonego kardamonu,
  • kilka plasterków świeżego imbiru,
  • pieprz do smaku.

Jeżeli wolisz słodszą wersję herbaty z kurkumy, przepis możesz wzbogacić dodatkowo miodem.

Czytaj także: Herbata zimowa – poznaj pyszne przepisy

 

Herbata z kurkumy – jak zrobić?

Teraz przejdźmy do tego, jak przygotować napar z kurkumy. Za pomocą tarki zetrzyj świeży imbir i kurkumę. Skorzystaj z niewielkiego naczynia, np. takiego jak garnek do mleka z gwizdkiem i pokrywką Konighoffer 1,5 l z kolekcji Ewa Wachowicz poleca i wlej do niego wodę lub mleko. Dosyp wskazane składniki. Gotuj na wolnym ogniu przez około 8-10 minut. Całość możesz przelać do dzbanka.

Czytaj także: Zioła w kuchni – jak je hodować i do czego wykorzystywać?

Jeżeli zależy Ci na utrzymaniu wysokiej temperatury naparu, sięgnij po zaparzacz do herbaty z podgrzewanym dnem. Wystarczy, że umieścisz w nim swój napój, a będziesz mógł cieszyć się jego ciepłem przez naprawdę długi czas. Napar z kurkumy wlej do szklanki. Sprawdzą się tu np. te odporne na działanie wysokich temperatur. Możesz też wybrać kubek termiczny, by na dłużej zachować ciepło napoju, a jednocześnie zabezpieczyć ręce przed poparzeniem
 

Napar z kurkumy – jakiej kurkumy użyć?

Warto w tym miejscu odpowiedzieć na pytanie, czy przygotować napar z kurkumy w proszku, czy też sięgnąć po herbatę z kurkumą świeżą? Plusem tego pierwszego rozwiązania jest szybkość przyrządzenia napoju. Z kolei kurkuma świeża wymaga wprawdzie starcia, ale wyróżnia się lepszym aromatem.