Płyta indukcyjna a zdrowie – czyli co musisz wiedzieć o gotowaniu na płycie indukcyjnej

Aktualności 2.08.2020


Na czym polega gotowanie na płycie indukcyjnej?

Nie każda patelnia i garnek będą działały na indukcji. Dzieje się tak, ponieważ źródłem ciepła nie jest kolejny sposób zwiększania temperatury grzałki. W płytach indukcyjnych zamontowano coś na kształt magnesów o dużej mocy. Aby naczynie się ogrzało trzeba doprowadzić do zaindukowania tzw. prądów wirowych. Jak? Przez specjalną budowę dna garnka lub patelni, w którym muszą znaleźć się tzw. ferromagnetyki (metale, na które działa magnes indukcji). Mamy zatem zjawisko czysto fizyczne. Warto przy tej okazji wspomnieć, że takie urządzenia potrzebują dużej mocy, aby poprawnie działać – nierzadko przystosowuje się pod nie istniejącą instalację elektryczną. Sprawia to, że płyta indukcyjna wytwarza tzw. pole elektromagnetyczne. Czy jest ono szkodliwe? Nad tym zastanawia się wielu użytkowników i osób chcących kupić płytę do kuchni oraz szukających alternatywy dla modeli ceramicznych lub gazowych.


Płyta indukcyjna – wpływ na jedzenie

Pomyślmy przez chwilę nad tym, co wiemy na temat promieniowania elektromagnetycznego. Wytwarza je właściwie każdy sprzęt, jaki znajduje się w domu i działa na prąd. Kuchenka mikrofalowa, telewizor, lodówka, komputer, a także nasze smartfony. Niewiele jest badań na temat wpływu tej energii na nasz organizm. Teorie również są sprzeczne. Faktem jest jednak, że producenci elektroniki z działu RTV i AGD zdają sobie sprawę z tego, że fale te powinny być rozpraszane jak najszybciej (w ramach obowiązujących standardów bezpieczeństwa i wymogów, jakie stawia otrzymanie odpowiednich certyfikatów).

Jak to się ma do płyt indukcyjnych? Wytwarzane przez nie fale elektromagnetyczne również nie rozchodzą się po całej kuchni, tylko rozmywają w niewielkiej odległości od pola grzewczego. Jeśli na indukcji stoi garnek, to właśnie jego dno kumuluje niemal całą siłę i wytworzoną energię (wykorzystanie na poziomie ok. 90%). Naczynie się rozgrzewa, a jedzenie… Fale nie są w stanie do niego dotrzeć właśnie dzięki innowacyjnemu dnu, czasem również specjalnej powłoce zapobiegającej przywieraniu. Gotowanie na kuchence indukcyjnej wydaje się więc z naukowego punktu widzenia całkowicie bezpieczne dla pożywienia, a więc również zdrowia domowników zasiadających wspólnie do przygotowanego na niej posiłku.


Czy indukcja jest szkodliwa?

Zdania na ten temat są bardzo podzielone, a dogłębnych badań jest w tej dziedzinie niewiele. W takich sytuacjach tworzą się zwykle stronnictwa, a każda pogłoska i plotka urasta do ogromnej rangi i staje się niemal naukowym argumentem. Prawda jest taka, że indukcja niesie ze sobą pewne zagrożenia. Producenci nie zalecają jej stosowania osobom mającym rozrusznik serca, kobietom w ciąży, czy nawet dzieciom. W instrukcjach można znaleźć również informację o bezpiecznej odległości ciała od płyty indukcyjnej podczas gotowania. Można na tej podstawie wywnioskować, że niewłaściwe użytkowanie takiego sprzętu może być groźne i szkodliwe. Tylko czy tak nie jest z większością elektroniki? Naszym zdaniem nie warto demonizować tego innowacyjnego rozwiązania. Twojemu posiłkowi (a tym samym zdrowiu!) nic przy nim nie grozi. Oszczędzisz czas, podniesiesz wygodę gotowania i pielęgnacji kuchenki, a z uwagi na fakt, że płyta indukcyjna cały czas pozostaje zimna, twój maluch nie oparzy się kierowany ciekawością i pięknym zapachem obiadu. Ze sklepem internetowym Tadar.pl znajdziesz natomiast odpowiednie garnki, patelnie i inne naczynia na indukcję!