Półmisek ozdobą jadalni. Jak wykorzystać jego potencjał i co na nim serwować?


Dlaczego warto korzystać z półmisków?

Wiemy, że potrawy podane na półmisku wyglądają smakowicie. Wykorzystanie tego rodzaju elementów zastawy jest również komfortowe, jeśli chodzi o przygotowanie dań do serwowania wprost na stół. Półmiski mają bardzo różne kształty i rozmiary. Dzięki temu o wiele łatwiej dopasujesz je do swoich potrzeb. O tym, jak wykorzystać konkretne produkty z tej kategorii, za chwilę. Teraz pora na przedstawienie ci zalet korzystania z półmisków – eleganckich naczyń i dodatku do posiłków w twojej przytulnej, domowej jadalni. Jeśli wahasz się przed ich zakupem, rozważ indywidualnie następujące korzyści:
- możliwość podawania gotowych porcji,
- dopasowanie do różnego rodzaju posiłków i dodatków,
- możliwość serwowania zimnych lub ciepłych dań,
- szeroka paleta kształtów (kwadratowe, owalne, prostokątne, okrągłe, nieregularne, dzielone, płytkie, głębokie).


Jaki półmisek do…?

Wszystko sprowadza się tu do wygody podczas podawania oraz odpowiedniej prezentacji dań. Osiągnięcie właściwego efektu wymaga umiejętnego korzystania z potencjału tego specyficznego rodzaju naczyń. Uzupełniając zastawę stołową do jadalni, pamiętaj zatem, że:
- ryby, mięso i drób w całości podaje się na podłużnych półmiskach,
- podając sery i wędliny najlepiej korzystać z okrągłych półmisków,
- słodycze, sałatki i przekąski najlepiej serwować na półmiskach dzielonych, czyli tzw. kabaretkach,
- drobne dodatki do potraw (oliwki, ogórki), surówki, a także pieczywo ustawiamy w małych półmiskach,
- ciasta, desery i owoce najapetyczniej wyglądają na płytkich półmiskach kwadratowych,
- jajka faszerowane podaje się na specjalnych półmiskach z uszkiem w środku, które służy do przenoszenia,
- potrawy z sosami, czy też bigos powinno się serwować na półmiskach głębokich (bez ryzyka zabrudzenia obrusu).


Co zamiast półmisków?

Półmiski to uniwersalny sposób podawania dań i składników wspólnych, rodzinnych posiłków. Wśród innych elementów zastawy stołowej uchodzą więc za synonim codziennych sukcesów w organizacji przyjęć, świąt i obowiązkowe wyposażenie jadalni. Czasem możesz je zastąpić, nie tracąc przy tym wiele na elegancji posiłku. Co więc będzie pasowało do twojego gustownego kompletu obiadowego zamiast półmisków ceramicznych, porcelanowych i stalowych? Są to w szczególności:
- patery do ciasta,
- salaterki do sałatek i kapusty z grzybami,
- deska do serów i wędlin,
- koszyczek na pieczywo.