Przekąski na Halloween – 10 przepisów

Jak zrobić przekąski na Halloween?
Halloweenowe przekąski to coś więcej niż małe co nieco, które serwujesz znajomym przy dowolnej innej okazji. Tym razem Twoje smakołyki powinny być nie tylko pyszne, ale też odpowiednio udekorowane!
Na patery na ciasta albo tace do serwowania pyszności warto więc wyłożyć przekąski na Halloween oblane ciemną czekoladą i np. udekorowane cukrowymi pająkami oraz duszkami. Świetnie sprawdzają się też piankowe ozdoby w kształcie pajęczyn i oczu. Koniecznie więc zaopatrz się w nie trochę wcześniej, by nie trzeba było szukać ich w sklepach w ostatniej chwili!
Czytaj także:
- Pumpkin spice latte – przepis na słynną kawę!
- Jesień z orzechami włoskimi – jak je wykorzystać w kuchni?
- 12 sposobów na pyszne dania z dyni
- Ciepło i przytulnie, czyli jesienna aranżacja kuchni oraz jadalni
Co warto podawać na Halloween? Przekąski dobierz pod gust swoich gości. Dzieciaki na pewno bardzo ucieszą się ze słodkich smakołyków: ciasteczek, babeczek i bułeczek. Z kolei starsi uczestnicy przyjęcia chętniej sięgną po przekąski wytrawne.
Jak zrobić przekąski na Halloween? Zależnie od tego, co chcesz podać gościom, przygotuj naczynia żaroodporne, patelnie albo garnki pojedyncze. A potem wybieraj z naszych pomysłów na przekąski na Halloween. Przepisy wcale nie są trudne do wykonania!
1. Szybkie przekąski na Halloween – przekąski z bananów
Szybkie i proste przekąski na Halloween? Nie ma problemu! Potrzebujesz jedynie bananów, białej czekolady i rodzynek. Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej. W międzyczasie obierz banany i przekrój je na połowy – będą duszkami. Każdą połówkę banana nadziej na grubszy patyczek. Następnie zanurzaj banany w czekoladzie i dekoruj rodzynkami (wkładaj po dwie, które będą „oczami” Twojego bananowego duszka). Gotowe przekąski przełóż na talerze i przed podaniem schłodź w lodówce. Czy da się łatwiej? W zasadzie… tak!
2. Zdrowe przekąski na Halloween – przekąski z mandarynek
Jeśli zależy Ci na tym, aby przygotować super szybkie i zdrowe przekąski na Halloween, postaw na mandarynki. Obierz je i ułóż na talerzu. Teraz pokrój zieloną paprykę albo ogórka ze skórką w krótkie paski. Każdy włóż w dziurkę na szczycie mandarynki – dzięki temu będzie przypominała dynię. Szybkie przekąski na Halloween gotowe! Możesz zająć się dekoracją domu albo przyrządzić kolejne pyszności.
Czytaj także:
- Jak zrobić proste ciastka? 3 przepisy
- Jesienne kruche ciastka z cynamonem
- Ciasteczka z czekoladą w amerykańskim stylu – koniecznie spróbuj!
3. Słodycze na Halloween – przepisyna przekąski z dyni
Słodkie przekąski na Halloween możesz przygotować np. z dyni. W końcu to warzywo najbardziej kojarzy się z potworną okazją do imprezowania! Przygotuj:
- dynię;
- jogurt naturalny;
- białe okrągłe żelki;
- cukier, miód lub syrop klonowy;
- herbatniki kakaowe;
- pisaki spożywcze;
- przyprawy: wanilia, cynamon.
Zacznij od upieczenia dyni albo ugotowania jej. Następnie obierz kawałki dyni ze skóry i zblenduj miąższ na gładką masę. Do masy dyniowej dodaj jogurt, przyprawy i wybrany słodzik. Wymieszaj. Herbatniki przełóż do blendera i zmiel na proszek. Możesz też umieścić je w woreczku i potłuc wałkiem do ciasta.
Przygotuj niskie szklanki lub salaterki i wkładaj do nich naprzemiennie masę dyniową, warstwę herbatników i znów masę z dyni. Na koniec przekrój białe żelki na połowy – to będą oczy dyniowych stworków. Pisakami spożywczymi narysuj źrenice i wetknij oczka w masę dyniową. Zdrowe słodycze na Halloween gotowe!
4. Słodkie przekąski na Halloween z jabłek
Chcesz jeszcze bardziej urozmaicić menu? Halloween to dobra okazja, by zaserwować zdrowe, owocowe przekąski. Co powiesz na półmiski pełne jabłkowych potworków? Przygotuj:
- jabłka;
- dżem;
- słonecznik;
- truskawki lub maliny;
- posypkę cukrową w kształcie oczu (ewentualnie białe żelki i czekoladę).
Jabłka pokrój w ćwiartki. Od strony skórki w każdym kawałku wykrój „paszczę” potwora. Posmaruj otwór dżemem i ułóż na nim plaster truskawki albo połówkę maliny (to będzie język). Wbij słonecznikowe zęby. Na koniec za pomocą dżemu przyklej potworkom cukrowe oczka. Jeśli ich nie masz, rozpuść czekoladę w kąpieli wodnej i na białych żelkach wykonaj nią źrenice. Żelki przyklej do jabłek również przy pomocy czekolady.
5. Słone przekąski na Halloween z paluszków i sera
Jak w kilka minut przygotować słone przekąski na Halloween? Potrzebujesz dwóch składników – słonych paluszków i serowych pałeczek. Tyle wystarczy, by wyczarować miotły czarownicy!
Pokrój pałeczki na mniejsze kawałki i w każdy wbij po jednym paluszku. Od drugiej strony ponacinaj pionowo serowe paluszki, by stworzyć miotełki. Jeśli masz więcej czasu, każdą miotłę przewiąż szczypiorkiem.
6. Słone przekąski na Halloween z ciasta francuskiego
Wśród słonych przekąsek nie może zabraknąć przekąski na Halloween z ciasta francuskiego! Najprostsza? Kiełbaskowe mumie! Przygotuj:
- parówki lub inne dłuższe kiełbaski;
- ciasto francuskie;
- cukrowe oczka albo majonez i musztardę.
Ciasto francuskie pokrój na paski szerokości ok. 1 cm. Owijaj nimi kiełbaski pozostawiając drobne odstępy. Zapiecz w piekarniku. Gotowe mumie wymagają jeszcze dodania oczu. Przyklej więc cukrowe oczka albo zrób oczy-kleksy z majonezu i musztardy.
7. Przekąski na Halloween dla dzieci z galaretki
Chcesz przygotować straszne przekąski na Halloween, które zachwycą dzieciaki? Podaj im jednoporcjowe galaretki w potwornej formie! Potrzebne będą:
- 2 kolory galaretek (najlepiej czerwony i zielony lub niebieski);
- duże żelki w kształcie oczu;
- opcjonalnie: bita śmietana, sos owocowy.
Rozpuść czerwoną galaretkę według przepisu na opakowaniu i wypełnij nią do połowy wysokości niskie szklaneczki. Kiedy galaretka zacznie tężeć, wciśnij w każdą porcję po jednym żelkowym oku. Zalej przestudzoną galaretką w drugim wybranym kolorze. Całość możesz udekorować bitą śmietaną i polać sosem w krwistym kolorze (np. truskawkowym).
8. Przekąski na Halloween z ciasteczek
Przekąskami na Halloween dla dzieci mogą też stać się specjalnie udekorowane ciasteczka. Szybko zamienisz je w straszne oczy! Potrzebujesz:
- opakowanie czekoladowych markizów (najlepiej z białym nadzieniem);
- draże czekoladowe;
- czerwony pisak spożywczy;
- niebieska lub zielona galaretka.
Jak zabrać się za przygotowywanie słodyczy na Halloween? Przekąski dla dzieci przygotujesz, rozkładając ciastka na połowy. Potrzebujesz jedynie części z nadzieniem – drugą połowę ciasteczka wykorzystaj np. w przepisie z musem dyniowym.
Przygotuj galaretkę zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Kiedy zacznie lekko tężeć, wykładaj małe, okrągłe porcje na białe nadzienie ciastka, formując w ten sposób oko. W środek galaretki wkładaj po 1 draży. Na koniec dla lepszego efektu ostrożnie namaluj na każdym ciastku czerwone linie.
9. Przekąski na Halloween dla dorosłych – mini burgery
Co w czasie halloweenowego przyjęcia zaserwować dorosłym? Postaw np. na mini burgery! Jak je przygotować? Potrzebujesz:
- niewielkich bułek;
- mięsa mielonego;
- żółtego sera w plastrach;
- przypraw: sól, pieprz, bazylii, słodkiej papryki, tymianku.
Mięso wymieszaj z przyprawami. Uformuj niewielkie, okrągłe kotleciki (takie, by zmieściły się na przygotowanych bułkach), obtocz w bułce tartej i usmaż. W międzyczasie w każdym plasterku sera wykrój dowolną buźkę. Kotleciki układaj na bułkach i na jeszcze ciepłe kładź ser – dzięki temu lekko się rozpuści i będzie lepiej przylegał do burgerów. Obok burgerów ustaw ketchup oraz dowolne sosy i serwetniki, do których włożysz papierowe serwetki z halloweenowymi motywami.
10. Syte przekąski na Halloween – kanapki tematyczne
Inne przekąski na Halloween dla dorosłych, które przygotujesz w kilka minut to kanapkowe mumie. Potrzebujesz:
- kilka kromek chleba tostowego;
- ser żółty w plasterkach;
- oliwki;
- passatę pomidorową albo inny sos pomidorowy z przyprawami.
Kromki chleba ułóż na blaszce i posmaruj sosem pomidorowym. Ser pokrój w paski – ułóż je na każdej kromce tak, by wyglądały, jak bandaże. Na każdej kanapce umieść też przekrojoną na pół oliwkę – to będą oczy. Kanapki zapiecz w piekarniku nagrzanym do 180°C do momentu aż ser lekko się roztopi (5-6 minut). Podawaj jeszcze gorące.
Halloween to dobra okazja do świętowania – i to nie tylko dla dzieciaków. Zaproś więc znajomych, przygotuj kilka strasznie łatwych, a przy tym pysznych przekąsek i spędźcie wspólnie udany wieczór. Może obchodzenie Halloween stanie się Waszą nową wspólną tradycją?
Warto przeczytać

Makaron orzo - do czego pasuje najlepiej?
Makaron orzo to prawdziwa rewelacja w świecie włoskiej kuchni! Ten nietypowy makaron w kształcie ziarenka ryżu podbija serca kucharzy na całym świecie. Nie dziwi to wcale - jego uniwersalność sprawia, że sprawdzi się w praktycznie każdym daniu. Czy zastanawiałeś się kiedyś, dlaczego akurat ten typ makaronu zyskuje taką popularność? Odpowiedź tkwi w jego wyjątkowej teksturze i możliwościach kulinarnych. Przyjrzyjmy się mu bliżej!
czytaj więcej
Makaron sojowy - czy warto go spróbować?
Makaron sojowy zdobywa coraz większą popularność w polskich kuchniach, ale czy rzeczywiście warto go wypróbować? To pytanie nurtuje wielu miłośników dobrego jedzenia, którzy szukają alternatywy dla tradycyjnych rodzajów makaronu. Odpowiedź jest jednoznaczna – tak, zdecydowanie warto! Ten azjatycki specjał to nie tylko ciekawa nowość kulinarna, ale przede wszystkim doskonały składnik zdrowej diety.
czytaj więcej
Makaron z tuńczykiem - proste, szybkie i pyszne danie!
Kto z nas nie zna tego uczucia, gdy po ciężkim dniu stoimy przed lodówką i zastanawiamy się, co szybko ugotować na obiad? Makaron z tuńczykiem to prawdziwy wybawca w takich sytuacjach! To przepyszne danie, które można przygotować w zaledwie kilkanaście minut, a efekt zachwyci całą rodzinę. Nie trzeba być mistrzem kulinarnym, żeby stworzyć coś naprawdę smacznego - wystarczy kilka prostych składników i odrobina dobrej woli.
czytaj więcej
Makaron ryżowy - zobacz, jak wykorzystać go w swojej kuchni!
Szukasz sposobu na urozmaicenie swoich posiłków? Makaron ryżowy może być tym, czego potrzebujesz! Ten delikatny, bezglutenowy makaron zdobywa coraz większą popularność w polskich kuchniach, i to nie bez powodu. Dzięki swojej wszechstronności doskonale sprawdzi się zarówno w tradycyjnych azjatyckich potrawach, jak i w europejskich interpretacjach. W tym artykule dowiesz się wszystkiego, co musisz wiedzieć o makaronie ryżowym – od podstawowych informacji po konkretne przepisy, które odmienią twoje kulinarne nawyki.
czytaj więcej
Makaron konjac - to musisz o nim wiedzieć!
Świat zdrowej żywności nieustannie nas zaskakuje nowymi odkryciami, ale makaron konjac to prawdziwa rewolucja w kuchni! Ten niezwykły produkt podbija serca osób dbających o figurę i zdrowie. Czy wiesz, że można cieszyć się smakiem makaronu bez wyrzutów sumienia? Sprawdź, dlaczego ten azjatycki przysmak staje się hitem także w polskich domach.
czytaj więcej
Koszyk do wyrastania chleba – jak używać i co warto wiedzieć?
Robiąc domowy chleb, warto mieć rattanowy koszyk rozrostowy. Taki produkt zapewnia odpowiednie garowanie ciasta chlebowego i nadaję mu apetyczną formę bochenka. Jest też jednym z bardziej higienicznych rozwiązań do tego celu. Wystarczy wiedzieć, jak się z nim obchodzić. Opcjonalnie możesz używać takiego koszyczka do wyrastania chleba jak kosza na pieczywo serwowane np. do śniadania. Jeśli chcesz poznać zasady i odpowiedź na pytanie jak używać koszyka rozrostowego, jesteś we właściwym miejscu, by nie powiedzieć u źródła!
czytaj więcej
Nadziewarka do kiełbasy – jak to działa i sprawdzony przepis na kiełbasę!
Swojskie wędliny są bardzo popularne na polskich stołach. Z jednej strony można zaopatrzyć się w nie u ulubionego rzeźnika, czy też zakupić od zaprzyjaźnionego gospodarza specjalizującego się w wyrobach masarskich. Wszystko jest jednak kwestią ceny, a takie produkty potrafią swoje kosztować. Opłaca się jednak je skosztować, choćby od święta, do żurku, lub z rodziną przy bożonarodzeniowym stole. Nic nie stoi jednak na przeszkodzie, by np. taką kiełbasę zrobić samodzielnie. W końcu dzięki temu wiesz zarówno, co jesz oraz masz pełną kontrolę nad procesem. Jeśli w twojej kuchni brakuje nadziewarki do kiełbas (zwanej też lewarem do kiełbasy), to zapraszamy do lektury naszego artykułu!
czytaj więcej
Najczęściej zadawane pytania - co i jak, czyli o produktach do kuchni z Tadar.pl
Ty masz pytania, my udzielamy odpowiedzi! Zależy nam, aby nasze produkty były kupowane świadomie i jak najlepiej wpisywały się w twoje potrzeby. Mamy dla ciebie nie tylko codzienne sukcesy oraz magię smaku każdego dnia. Wraz z naszymi paczkami, do domów w całej Polsce wysyłamy wygodę, bezpieczeństwo użytkowania oraz stylowe wyposażenie kuchni. Rozwiej swoje wątpliwości i sprawdź, jakie kwestię najczęściej objaśniamy klientom kupującym w sklepie internetowym Tadar.pl!
czytaj więcej
Magia smaku zamknięta w znaku - piktogramy, które znajdziesz na produktach w Tadar.pl
Dobre oznakowanie produktów to podstawa. Wystarczy na nie spojrzeć i już wiadomo, co producent miał na myśli oraz jak poprawnie użytkować kupioną rzecz. Bez sięgania do instrukcji, bez długiego dociekania, domysłów, niepewności. Piktogramy to takie sprytne znaki, warto więc znać myśl, która za nimi stoi. Spokojnie, znajdziesz tu wszystkie niezbędne informacje na ten temat w czytelnej i przystępnej formie.
czytaj więcej