Rózga kuchenna — gdzie się przydaje?

Polecane produkty 9.01.2020


Trzepaczka do jajek — co to takiego?

Trzepaczka jest kuchennym akcesorium, z którego korzystały już nasze mamy i babcie. Trzepaczka rózgowa pomoże przygotować zarówno bitą śmietanę, jak i jajecznicę, ciasto na naleśniki, dressing czy domowej roboty majonez. Sięgnąć można po nią zawsze wtedy, gdy nie mamy dostępu do miksera. Dostępne obecnie na sklepowych półkach trzepaczki do ubijania piany gwarantują wygodną, szybką pracę bez obaw o zmęczenie rąk oraz gwarancję należytego napowietrzenia mieszanych składników i braku grudek.
 
Do wyboru mamy ręczne oraz elektryczne trzepaczki do białek. Pierwsze z nich dostępne są w 3 różnych wersjach. Do wyboru mamy modele klasyczne, których końcówka ma kształt zbliżony do gruszki. Może być ona pusta w środku lub posiadać w swoim wnętrzu niewielką kulkę zwiększającą efektywność ubijania. Druga propozycja to trzepaczki sprężynowe, których cechą charakterystyczną jest końcówka w formie spirali. Nadają się one zarówno do ubijania piany, jak i mieszania ze sobą płynnych składników. Jeżeli chodzi natomiast o trzepaczki sprężynowe, ich końcówka, jak sama nazwa wskazuje, wyglądem zbliżona jest do sprężyny. Pozwala ona na szybkie i komfortowe ubicie piany.
 
Rózgi do mieszania wykonuje się zarówno ze stali nierdzewnej, jak i drewna czy silikonu. Pierwsze z nich są wytrzymałe i higieniczne. Rózgi kuchenne drewniane cechują się odpornością na uszkodzenia mechaniczne. Nie są one jednak odporne na działanie wilgoci, a co za tym idzie — po każdym umyciu należy je dokładnie wytrzeć. Ostatnia propozycja to silikonowe rózgi do ubijaczek cukierniczych. Posiadają one całe mnóstwo zalet — są łatwe w utrzymaniu w czystości, wytrzymałe, a co więcej — nie rysują powierzchni naczyń.
 
W sklepach spotkać można się również z elektrycznymi rózgami kuchennymi. Z ich pomocą można zarówno ekspresowo ubić pianę, jak i precyzyjnie wymieszać ze sobą składniki przyrządzanej potrawy. Tego typu urządzenia wyposażone są w pojemnik, w którym umieszcza się wybrane produkty spożywcze.
 

Gdzie kupić rózgę kuchenną?

Szukacie wysokiej jakości rózg w przystępnych cenach? Znajdziecie je w naszym sklepie internetowym Tadar. Miłośnikom tradycyjnych rozwiązań do gustu przypadnie z pewnością rózga kuchenna Tadar Alice ze stali nierdzewnej. Rózga do ubijania posiada praktyczny element do ubijania składający się ze stalowych, symetrycznie rozmieszczonych drutów. Na uwagę zasługuje tu również ergonomiczny, stalowy uchwyt z pętlą na końcu, umożliwiający zawieszenie trzepaczki, na przykład na relingu.
 
Jeżeli lubicie nowoczesne gadżety kuchenne, zaopatrzcie się w trzepaczkę do jajek i sosów Tadar 18 cm. Tym, co różni ją od klasycznych rózg cukierniczych, jest fakt, iż końcówka ubijająca wykonana została z silikonu. Stanowi to gwarancję wieloletniej trwałości oraz łatwości w czyszczeniu. Trzepaczka ręczna posiada ergonomiczny uchwyt, który dobrze trzyma się w dłoni.
 
Ciekawą alternatywą dla klasycznych trzepaczek do ubijania jest trzepaczka do jajek i sosów z kulkami Tadar 35 cm. Ta trzepaczka do piany zakończona jest malutkimi kulkami. Sprawiają one, że mieszanie składników przebiega szybko oraz sprawnie. Kuleczki są w stanie dotrzeć do każdego zakamarka, gwarantując idealną, pozbawioną grudek konsystencję.
 
W jakie pozostałe akcesoria do kuchni warto się zaopatrzyć? Odpowiedź na to pytanie znajdziecie na naszym blogu. 
 
Trzepaczka kuchenna to funkcjonalne akcesorium, które stanowi gwarancję codziennych, małych sukcesów w przygotowywaniu idealnego ciasta na naleśniki czy sosu.