Rozmaryn — jak stosować w kuchni? Właściwości i skutki uboczne

Rozmaryn i jego właściwości
Rozmaryn zaliczany jest do wiecznie zielonych ziół porastających tereny śródziemnomorskie. Atrakcyjny wygląd — długie łodygi z wąskimi, zielonymi liśćmi i charakterystyczny, balsamiczny zapach, a także łatwość uprawy, sprawiają, że roślina ta często sadzona jest w domowych warunkach i wykorzystywana w kuchni.
Rozmaryn ma również inne właściwości zastosowanie – od wieków używany jest w medycynie. Właściwości lecznicze rozmarynu związane są z jego budową – w jego liściach zawarte są olejki eteryczne (kawowy, chlorogenowy, kamfora, cyneol, karnozol, eukaliptol i inne), które wykorzystywane są ziołolecznictwie jako lekarstwo na astmę, nadciśnienie czy kolkę nerkową.
Rozmaryn lekarski znany jest ze szczególnych właściwości rozkurczowych, przeciwzapalnych i przeciwutleniających – często stosuje się go jako środek na bóle żołądka i jelit. Niewiele osób wie, że w rozmarynie kryje się również istna bomba witamin i minerałów. Znajdziemy w nim witaminę A, C, B6, kwas foliowy, niacynę, żelazo, wapń potas, cynk, magnez, sód oraz fosfor, a także kwas rozmarynowy, który jest silnym przeciwutleniaczem i wspomaga walkę z chorobami nowotworowymi.
Jeśli chcesz zwiększyć odporność swojego organizmu, zasadź ziele rozmarynu w swoim ogrodzie. Wystarczy, że zapewnisz mu nieco słońca, przepuszczalną glebę i podlejesz go dwa razy na tydzień. Z racji dość twardych, zdrewniałych łodyg, polecamy używanie rękawic ogrodowych i ostrych nożyc do pracy przy rozmarynie. Jeśli szukasz akcesoriów ogrodniczych dobrej jakości, takich jak konewki, doniczki czy wazony, sprawdź koniecznie naszą ofertę.
Skoro wiesz już, jakie zastosowanie ma rozmaryn w medycynie i jak go uprawiać, warto, żebyś dowiedział się, w jaki sposób ziele to można wykorzystać w kuchni. Tego dowiesz się z kolejnego akapitu.
Rozmaryn – zastosowanie w kuchni
Rozmaryn ma spore zastosowanie w kuchni – używa się go do przygotowywania mięs, ryb, sosów, wywarów, jako przyprawę do warzyw (rozmaryn użyty do pieczonych ziemniaków to istna poezja). Zastosowanie rozmarynu nie ogranicza się tylko do korzystania z niego w kuchni, ale stosuje się go również w barmaństwie.
Barmani używają go do aromatyzowania koktajli, a także infuzowania alkoholu. Wiele marek alkoholowych dodaje rozmaryn do produkcji ginu. Rozmaryn można również wykorzystać do przygotowania herbatki ziołowej lub wrzucić go do zimowej, rozgrzewającej herbaty. Napar z rozmarynu koi nerwy, wzmacnia naczynia krwionośne i oczyszcza organizm z toksyn. Do jego przygotowania wystarczy ci gorąca woda, kubek i zaparzacz do herbaty.
Do jakich potraw używać świeże lub suszone ziele rozmarynu?
- Rozmaryn jako przyprawa świetnie sprawdzi się użyta do rosołu, bigosu, sosu pomidorowego.
- Równie dobrze komponuje się z żółtym serem, duszonymi mięsami, rybami, a także grzybami.
Jeśli zamierzasz uprawiać własny rozmaryn i chcesz go ususzyć, przechowuj go w szczelnych opakowaniach do produktów sypkich – dzięki temu nie straci swoich właściwości oraz smaku. Taki rozmaryn możesz używać przez długi czas, a liście zmielone w moździerzu lub młynku dodawać do potraw przez cały rok!
Rozmaryn – na co pomaga?
Na co pomaga rozmaryn? Jeśli zadajesz sobie to pytanie, to dobrze trafiłeś! Przygotowaliśmy dla Ciebie listę dolegliwości, które skutecznie wyleczysz z jego pomocą.
- Rozmaryn jest doskonałym środkiem na kaszel – inhalacje z ziela rozmarynu pozwolą ci skutecznie pozbyć się kaszlu, chrypki i obolałego gardła.
- Prozdrowotne właściwości rozmarynu mają również zbawienny wpływ na pamięć oraz koncentrację, gdyż olejek rozmarynowy stymuluje pracę mózgu. Często wykorzystuje się go w profilaktyce chorób układu nerwowego takich jak Alzheimer czy demencja. Osobom zmagającym się z tymi przypadłościami zaleca się aromaterapię z użyciem tego ziela.
- Rozmaryn działa zbawiennie nie tylko na układ nerwowy, ale również na włosy i na twarz. Zastosowanie naparu z rozmarynu na włosy i skórę wzmacnia je od środka – zredukuje cellulit oraz łupież.
- Kąpiele z rozmarynu pomagają również na stawy. Ziele to ma właściwości rozgrzewające i redukujące stany zapalne stawów.
- Roślina ta z powodzeniem stosowana jest również w celu zrzucenia nadprogramowych kilogramów. Suplementacja rozmarynu na odchudzanie pozwoli Ci rozgrzać układ pokarmowy i przyspieszyć spalanie kalorii.
- Ziele to działa zbawiennie na cały układ pokarmowy, redukując wzdęcia i zapalenia.
Trzeba jednak pamiętać, że tak jak wszystko, spożywanie rozmarynu w zbyt dużych ilościach może szkodzić – nie poleca się stosowania go kobietom w ciąży i osobom cierpiącym na zapalenie dróg żółciowych.
Rozmaryn – czy można stosować go w ciąży?
Rozmaryn w ciąży powinien być stosowany ostrożnie, w kontakcie z lekarzem, ponieważ może doprowadzić do poronienia. Ziele to ma silne działanie rozkurczowe, które stanowi zagrożenie dla zdrowia i życia płodu. Jeśli jesteś w ciąży, zrezygnuj z kosmetyków zawierających rozmaryn i staraj się unikać tego ziela w potrawach. Postaraj się znaleźć dla niego zastępstwo w innych ziołach i przyprawach, np. mięcie, rumianku czy melisie.
Rozmaryn – skutki uboczne
Czy są jakieś przeciwwskazania do stosowania rozmarynu? Skutki uboczne użycia rozmarynu spowodowane jego nadmiernym spożyciem lub długotrwałym kontaktem ze skórą to przede wszystkim zapalenie skóry, astma, a także biegunki oraz wymioty.
Jeśli jesteś osobą chorująca na kamicę żółciową, alergikiem lub kobietą w ciąży, stosuj rozmaryn rozważnie i postaraj się unikać używania kosmetyków oraz leków z wyciągiem z tego ziela. Pamiętaj jednak żeby nie popadać, zjedzenie sosu z dodatkiem rozmarynu nie powinno Ci zaszkodzić, no, chyba, że jesteś alergikiem.
Czytaj także:
Szałwia — na co ją stosować? Właściwości lecznicze i zastosowanie w kuchni
7 najpopularniejszych ziół z ogrodu — co warto mieć w kuchni?
Oregano — właściwości, zastosowanie, smakowe połączenia
Bazylia — właściwości, odmiany i zastosowanie w kuchni
Zioła w kuchni — jak je hodować i do czego wykorzystywać?
Moździerz kuchenny — jak używać?
Moździerz kuchenny — 10 faktów, które przekonają Cię do jego zakupu!
Warto przeczytać

Najczęściej zadawane pytania - co i jak, czyli o produktach do kuchni z Tadar.pl
Ty masz pytania, my udzielamy odpowiedzi! Zależy nam, aby nasze produkty były kupowane świadomie i jak najlepiej wpisywały się w twoje potrzeby. Mamy dla ciebie nie tylko codzienne sukcesy oraz magię smaku każdego dnia. Wraz z naszymi paczkami, do domów w całej Polsce wysyłamy wygodę, bezpieczeństwo użytkowania oraz stylowe wyposażenie kuchni. Rozwiej swoje wątpliwości i sprawdź, jakie kwestię najczęściej objaśniamy klientom kupującym w sklepie internetowym Tadar.pl!
czytaj więcej
Magia smaku zamknięta w znaku - piktogramy, które znajdziesz na produktach w Tadar.pl
Dobre oznakowanie produktów to podstawa. Wystarczy na nie spojrzeć i już wiadomo, co producent miał na myśli oraz jak poprawnie użytkować kupioną rzecz. Bez sięgania do instrukcji, bez długiego dociekania, domysłów, niepewności. Piktogramy to takie sprytne znaki, warto więc znać myśl, która za nimi stoi. Spokojnie, znajdziesz tu wszystkie niezbędne informacje na ten temat w czytelnej i przystępnej formie.
czytaj więcej
Maszynka do makaronu, ravioli i wałkowania ciasta – jak jej używać?
Makaron może mieć wiele postaci. Wszystko zaczyna się jednak od jednej i tej samej, czyli ciasta. Jeśli przepis jest dobry, to powinno ono wyjść sprężyste i nielepiące. Później wystarczy tylko je rozwałkować i wykroić z niego nitki lub wstążki. Do tego właśnie stworzono ręczne maszynki do makaronu, a my wyjaśnimy ci, jak działają, jak ich używać oraz podpowiemy, w jakich proporcjach zmieszać składniki, by zrobić świetne ciasto na makaron.
czytaj więcej
Sałatka Gyros
Kolorowa, aromatyczna i niezwykle sycąca sałatka gyros to prawdziwy hit polskich stołów, który zdobył serca miłośników zdrowego jedzenia na całym świecie. To danie charakteryzuje się bogatym smakiem i efektownym wyglądem, który sprawia, że równie dobrze sprawdzi się jako główne danie na obiad, jak i jako przystawka na przyjęciu czy grillu. Popularność tej sałatki wynika z jej uniwersalności – można ją przygotować w różnych wariantach, dostosowując składniki do własnych preferencji smakowych.
czytaj więcej
Sałatka z tortellini
Sycąca i kolorowa sałatka z tortellini to doskonały przykład włoskiej kuchni w nowoczesnym wydaniu. To danie, które łączy w sobie tradycyjne smaki z praktycznością przygotowania, sprawiając że idealnie sprawdza się zarówno jako lekki obiad, jak i efektowna przekąska na przyjęcie. Dzięki wykorzystaniu makaronu tortellini z dowolnym nadzieniem, każda wersja tej sałatki może mieć niepowtarzalny charakter i bogactwo smaków.
czytaj więcej
Sałatka z tuńczykiem
Pożywna i aromatyczna sałatka z tuńczykiem to popularne danie, które łączy w sobie prostotę przygotowania z wyjątkowym smakiem. Potrawa ta sprawdzi się równie dobrze jako lekka kolacja, przekąska na przyjęcie, czy składnik świątecznego menu. Dzięki bogactwu składników odżywczych i długiemu okresowi przechowywania, sałatka z tuńczykiem cieszy się niesłabnącą popularnością w polskich domach.
czytaj więcej
Sałatka Cezar
Legenda amerykańskiej gastronomii, sałatka cezar to prawdziwy klasyk, który od dekad zachwyca swoim unikalnym smakiem i elegancką prostotą. To pyszne danie powstało w latach dwudziestych XX wieku w restauracji hotelu Caesar w Tijuanie, a dziś jest cenione na całym świecie za swój charakterystyczny smak i efektowną prezentację. Domowa sałatka cezar może konkurować z restauracyjnymi wersjami, a przygotowanie sałatki cezar jest prostsze niż mogłoby się wydawać.
czytaj więcej
Stal nierdzewna w kuchni – kompendium wiedzy
Przestrzeń do gotowania to świetne miejsce dla stali nierdzewnej. Jej właściwości wzorowo sprawdzają się podczas tworzenia najróżniejszych posiłków. Niejednokrotnie najlepsze patelnie, garnki, czy też blachy do pieczenia wykonane są właśnie ze stali nierdzewnej. Nawet twoje ulubione noże i stylowy czajnik tradycyjny korzystają z jej solidnej i higienicznej budowy, która dzięki nieporowatej powierzchni nie absorbuje aromatów, smaków, zabrudzeń i bakterii. Warto jednak wiedzieć, że niewłaściwe użytkowanie i pielęgnacja może powodować rdzewienie stali nierdzewnej. Dlaczego tak się dzieje? Jak tego uniknąć? Który rodzaj stali wybrać? Co w ogóle sprawia, że jest tak wyjątkowa? Oto pigułka informacji na ten temat, których możesz potrzebować, by dokonać świadomego zakupu na lata!
czytaj więcej
Sałatka z kurczakiem - najlepszy przepis!
Szukasz pomysłu na lekki, a jednocześnie sycący posiłek, który dostarczy energii na cały dzień? Sałatka z kurczakiem to idealne rozwiązanie! Jest nie tylko pyszna i kolorowa, ale również pełna wartości odżywczych. To doskonała propozycja na drugie śniadanie, lunch do pracy czy lekką kolację. W tym artykule podzielimy się przepisem na najlepszą sałatkę z kurczakiem, która z pewnością podbije serca wszystkich domowników. Poznaj sekret idealnego połączenia chrupiących warzyw, soczystego kurczaka i aromatycznego dressingu!
czytaj więcej