Rozmaryn — jak stosować w kuchni? Właściwości i skutki uboczne

Rozmaryn i jego właściwości
Rozmaryn zaliczany jest do wiecznie zielonych ziół porastających tereny śródziemnomorskie. Atrakcyjny wygląd — długie łodygi z wąskimi, zielonymi liśćmi i charakterystyczny, balsamiczny zapach, a także łatwość uprawy, sprawiają, że roślina ta często sadzona jest w domowych warunkach i wykorzystywana w kuchni.
Rozmaryn ma również inne właściwości zastosowanie – od wieków używany jest w medycynie. Właściwości lecznicze rozmarynu związane są z jego budową – w jego liściach zawarte są olejki eteryczne (kawowy, chlorogenowy, kamfora, cyneol, karnozol, eukaliptol i inne), które wykorzystywane są ziołolecznictwie jako lekarstwo na astmę, nadciśnienie czy kolkę nerkową.
Rozmaryn lekarski znany jest ze szczególnych właściwości rozkurczowych, przeciwzapalnych i przeciwutleniających – często stosuje się go jako środek na bóle żołądka i jelit. Niewiele osób wie, że w rozmarynie kryje się również istna bomba witamin i minerałów. Znajdziemy w nim witaminę A, C, B6, kwas foliowy, niacynę, żelazo, wapń potas, cynk, magnez, sód oraz fosfor, a także kwas rozmarynowy, który jest silnym przeciwutleniaczem i wspomaga walkę z chorobami nowotworowymi.
Jeśli chcesz zwiększyć odporność swojego organizmu, zasadź ziele rozmarynu w swoim ogrodzie. Wystarczy, że zapewnisz mu nieco słońca, przepuszczalną glebę i podlejesz go dwa razy na tydzień. Z racji dość twardych, zdrewniałych łodyg, polecamy używanie rękawic ogrodowych i ostrych nożyc do pracy przy rozmarynie. Jeśli szukasz akcesoriów ogrodniczych dobrej jakości, takich jak konewki, doniczki czy wazony, sprawdź koniecznie naszą ofertę.
Skoro wiesz już, jakie zastosowanie ma rozmaryn w medycynie i jak go uprawiać, warto, żebyś dowiedział się, w jaki sposób ziele to można wykorzystać w kuchni. Tego dowiesz się z kolejnego akapitu.
Rozmaryn – zastosowanie w kuchni
Rozmaryn ma spore zastosowanie w kuchni – używa się go do przygotowywania mięs, ryb, sosów, wywarów, jako przyprawę do warzyw (rozmaryn użyty do pieczonych ziemniaków to istna poezja). Zastosowanie rozmarynu nie ogranicza się tylko do korzystania z niego w kuchni, ale stosuje się go również w barmaństwie.
Barmani używają go do aromatyzowania koktajli, a także infuzowania alkoholu. Wiele marek alkoholowych dodaje rozmaryn do produkcji ginu. Rozmaryn można również wykorzystać do przygotowania herbatki ziołowej lub wrzucić go do zimowej, rozgrzewającej herbaty. Napar z rozmarynu koi nerwy, wzmacnia naczynia krwionośne i oczyszcza organizm z toksyn. Do jego przygotowania wystarczy ci gorąca woda, kubek i zaparzacz do herbaty.
Do jakich potraw używać świeże lub suszone ziele rozmarynu?
- Rozmaryn jako przyprawa świetnie sprawdzi się użyta do rosołu, bigosu, sosu pomidorowego.
- Równie dobrze komponuje się z żółtym serem, duszonymi mięsami, rybami, a także grzybami.
Jeśli zamierzasz uprawiać własny rozmaryn i chcesz go ususzyć, przechowuj go w szczelnych opakowaniach do produktów sypkich – dzięki temu nie straci swoich właściwości oraz smaku. Taki rozmaryn możesz używać przez długi czas, a liście zmielone w moździerzu lub młynku dodawać do potraw przez cały rok!
Rozmaryn – na co pomaga?
Na co pomaga rozmaryn? Jeśli zadajesz sobie to pytanie, to dobrze trafiłeś! Przygotowaliśmy dla Ciebie listę dolegliwości, które skutecznie wyleczysz z jego pomocą.
- Rozmaryn jest doskonałym środkiem na kaszel – inhalacje z ziela rozmarynu pozwolą ci skutecznie pozbyć się kaszlu, chrypki i obolałego gardła.
- Prozdrowotne właściwości rozmarynu mają również zbawienny wpływ na pamięć oraz koncentrację, gdyż olejek rozmarynowy stymuluje pracę mózgu. Często wykorzystuje się go w profilaktyce chorób układu nerwowego takich jak Alzheimer czy demencja. Osobom zmagającym się z tymi przypadłościami zaleca się aromaterapię z użyciem tego ziela.
- Rozmaryn działa zbawiennie nie tylko na układ nerwowy, ale również na włosy i na twarz. Zastosowanie naparu z rozmarynu na włosy i skórę wzmacnia je od środka – zredukuje cellulit oraz łupież.
- Kąpiele z rozmarynu pomagają również na stawy. Ziele to ma właściwości rozgrzewające i redukujące stany zapalne stawów.
- Roślina ta z powodzeniem stosowana jest również w celu zrzucenia nadprogramowych kilogramów. Suplementacja rozmarynu na odchudzanie pozwoli Ci rozgrzać układ pokarmowy i przyspieszyć spalanie kalorii.
- Ziele to działa zbawiennie na cały układ pokarmowy, redukując wzdęcia i zapalenia.
Trzeba jednak pamiętać, że tak jak wszystko, spożywanie rozmarynu w zbyt dużych ilościach może szkodzić – nie poleca się stosowania go kobietom w ciąży i osobom cierpiącym na zapalenie dróg żółciowych.
Rozmaryn – czy można stosować go w ciąży?
Rozmaryn w ciąży powinien być stosowany ostrożnie, w kontakcie z lekarzem, ponieważ może doprowadzić do poronienia. Ziele to ma silne działanie rozkurczowe, które stanowi zagrożenie dla zdrowia i życia płodu. Jeśli jesteś w ciąży, zrezygnuj z kosmetyków zawierających rozmaryn i staraj się unikać tego ziela w potrawach. Postaraj się znaleźć dla niego zastępstwo w innych ziołach i przyprawach, np. mięcie, rumianku czy melisie.
Rozmaryn – skutki uboczne
Czy są jakieś przeciwwskazania do stosowania rozmarynu? Skutki uboczne użycia rozmarynu spowodowane jego nadmiernym spożyciem lub długotrwałym kontaktem ze skórą to przede wszystkim zapalenie skóry, astma, a także biegunki oraz wymioty.
Jeśli jesteś osobą chorująca na kamicę żółciową, alergikiem lub kobietą w ciąży, stosuj rozmaryn rozważnie i postaraj się unikać używania kosmetyków oraz leków z wyciągiem z tego ziela. Pamiętaj jednak żeby nie popadać, zjedzenie sosu z dodatkiem rozmarynu nie powinno Ci zaszkodzić, no, chyba, że jesteś alergikiem.
Czytaj także:
Szałwia — na co ją stosować? Właściwości lecznicze i zastosowanie w kuchni
7 najpopularniejszych ziół z ogrodu — co warto mieć w kuchni?
Oregano — właściwości, zastosowanie, smakowe połączenia
Bazylia — właściwości, odmiany i zastosowanie w kuchni
Zioła w kuchni — jak je hodować i do czego wykorzystywać?
Moździerz kuchenny — jak używać?
Moździerz kuchenny — 10 faktów, które przekonają Cię do jego zakupu!
Warto przeczytać

Jajka faszerowane pieczarkami - wielkanocny hit!
Jajka faszerowane pieczarkami to niezwykle aromatyczna propozycja, która świetnie sprawdzi się jako element menu wielkanocnego, ale również jako przekąska na różne okazje. Delikatne pieczarki podsmażone z cebulką i doprawione do perfekcji tworzą pyszne nadzienie, które idealnie komponuje się z kremowym żółtkiem. Sprawdź nasz sposób!
czytaj więcej
Jajka faszerowane - pomysły na jajka nie tylko na Wielkanoc
Jajka faszerowane to przekąska, która doskonale sprawdza się nie tylko na wielkanocnym stole, ale także na rodzinnych przyjęciach, spotkaniach ze znajomymi czy podczas codziennego śniadania. Ich największą zaletą jest ogromna różnorodność – można przygotować je na wiele sposobów, łącząc ulubione składniki i dopasowując smak do okazji. Poznaj nasze pomysły na faszerowane jajka!
czytaj więcej
Jak zrobić mazurek pomarańczowy?
Czy jest coś lepszego niż aromatyczny, cytrusowy wypiek na wielkanocnym stole? Mazurek pomarańczowy to rewelacyjna propozycja dla wszystkich fanów słodkości z nutą cytrusów. W naszym przepisie wykorzystujemy całe pomarańcze, które nadają ciastu wyjątkowego smaku i zapachu. Spróbuj zrobić ten pyszny mazurek wraz z nami!
czytaj więcej
Mazurek czekoladowy - poznaj przepis na mazurka w tradycyjnym wydaniu!
Mazurek czekoladowy to jedna z najbardziej klasycznych wersji tego wypieku. Kruchy i słodki mazurek z naszego przepisu zawróci w głowie wszystkim domownikom. Sprawdź, jak przygotować to wyjątkowe ciasto!
czytaj więcej
Mazurek pistacjowy - jak zrobić najmodniejszy mazurek z pistacjami?
Mazurek pistacjowy to połączenie tradycji z nutą nowoczesności — idealny wybór dla miłośników orzechowych smaków. Pistacje, które w ostatnich latach stały się niezwykle modne w cukiernictwie, doskonale podkręcają smak kruchego ciasta. Jeśli szukasz pomysłu na oryginalny świąteczny wypiek, koniecznie wypróbuj nasz przepis na mazurek pistacjowy!
czytaj więcej
Mazurek kajmakowy - pyszne ciasto na Wielkanoc
Mazurek kajmakowy to ciasto, które zachwyca swoją kruchą bazą i aksamitnym, słodkim nadzieniem oraz kojarzy się głównie z Wielkanocą. Choć jego przygotowanie może wydawać się skomplikowane, to w rzeczywistości nie jest aż tak trudne. Jak dokładnie robi się takiego mazurka? Tego dowiesz się z poniższego artykułu!
czytaj więcej
Babka cytrynowa - niezawodny przepis na Wielkanoc
Któż z nas nie kocha zapachu świeżo upieczonej babki cytrynowej rozchodzącego się po domu w wielkanocny poranek? To właśnie ten aromat sprawia, że święta nabierają wyjątkowego charakteru i przypominają nam o rodzinnych tradycjach. Jak zrobić cytrynową babkę na Wielkanoc (i nie tylko)?
czytaj więcej
Keks bezglutenowy. Pokazujemy, jak zrobić keks bez pszenicy
Marzysz o pysznym, wilgotnym cieście, ale musisz unikać glutenu? Nie ma sprawy! Dziś pokażemy Ci, jak przygotować przepyszny keks bezglutenowy, który swoim smakiem dorówna tradycyjnej wersji. Przepis przyda się na Wielkanoc oraz na co dzień. No to do dzieła!
czytaj więcej
Keks z jabłkami - jak go zrobić?
Każdy z nas czasem marzy o aromacie świeżo upieczonego ciasta, który wypełnia cały dom. Keks z jabłkami to właśnie jeden z tych wypieków, które potrafią stworzyć taką magiczną atmosferę. To połączenie klasycznego keksu z soczystymi owocami ma w sobie coś naprawdę wyjątkowego!
czytaj więcej