Slow food – czyli wszystko, co powinieneś o nim wiedzieć
Slow food – co to takiego?
Szybkie przepisy, kilka składników, jedzenie połączone z robieniem kilku innych rzeczy, albo nawet posiłek jedzony w aucie (w korku, na parkingu, w drodze z punktu A do B, żeby zaoszczędzić czas). Terminy gonią, więc nawet przy biurku znajdzie się minuta lub dwie na szybką kanapkę i ukradkowe łyki kawy. W slow food chodzi natomiast o to, żeby nauczyć się celebrować przyjemność płynącą z posiłku. Żeby kanapka była jedynym, co zaprząta w takich chwilach myśli. Siadasz, zamykasz oczy i bierzesz pierwszy kęs. Praca zostaje w biurze. Odcinasz się na chwilę od tego, co trzeba zrobić i cieszysz się chwilą. Ważne również, by nie jeść byle czego. W swoich staraniach dbasz więc o jakość posiłku. Choćby to była przekąska – lepsze pistacje niż paczka chipsów, nawet w ulubionym smaku. Zero sztuczności. Najlepiej według tradycyjnej receptury. Sporo witamin i krocie mikroelementów. Po prostu przepysznie i zdrowo.
Zalety i wady slow food
Korzyści z wyboru idei slow food jest bardzo wiele. Po pierwsze, to świetny sposób na ochronę unikalnych regionalizmów żywieniowych. W dobie dostępu do kuchni całego świata często zapomina się o smakach nam najbliższych. Może to wręcz prowadzić do zatarcia ciekawej tradycji przyrządzania mięs, deserów lub dań wegetariańskich. Od tego już tylko krok np. do utraty atrakcyjności turystycznej w dłuższej perspektywie czasu. Slow food zdecydowanie stara się do tego nie dopuścić.Po drugie, nie od dziś wiadomo, że im mniej przetworzona żywność, tym bardziej naturalny smak i większa baza wartościowych mikro lub makroelementów. Skutek? Niepowtarzalne doznania dla węchu i podniebienia. Chęć przedłużania przyjemności z jedzenia. Zachęta do delektowania się posiłkiem w czystej postaci. Za trzecią zaletę slow food można natomiast uznać ogólne wyciszenie organizmu. Przez zdjęcie z niego presji, trawienie może przebiegać prawidłowo, substancje odżywcze lepiej się wchłaniają, a negatywny wpływ codziennego stresu zostaje umiejętnie ograniczony. Jedyną wadą jest to, że slow food wymaga wiele zaangażowania i przeorganizowania codzienności, aby znaleźć potrzebny czas na takie tworzenie posiłków.
Dieta slowfood – co i jak się gotuje?
Ciekawe jest to, że postępując w pełnej zgodzie z ideą slow food, nie powinno się miksować, smażyć oraz ścierać składników. Jest tak dlatego, że potrzebne tu akcesoria zaliczane są do nowoczesnej technologii obróbki żywienia, a jak wiemy im mniej tradycji w przetwarzaniu składników tym gorzej dla slow food. Z tego samego powodu odpadają również barwniki, aromaty, konserwanty i inne ulepszacze podbijające intensywność smaku lub aromatu. Co więc można? Oczywiście to, co ma swoje korzenie w tradycji. Można wędzić, marynować, wyciskać soki, a także dusić. Wystarczy korzystać z ogólnodostępnych alternatyw:- Gotowanie na parze, zamiast we wodzie
- Pieczenie (np. w garnku rzymskim lub gęsiarce) zamiast smażenia
- Tworzenie dań jednogarnkowych w naczyniach żeliwnych z powłoką emaliowaną
- Tworzenie swojskich przetworów ze świeżych grzybów, warzyw i owoców
- Nie kupuj pieczywa, zrób chleb i bułki samodzielnie
- Wędliny z szynkowaru zamiast sklepowe i pełne konserwantów
Warto przeczytać
Rodzaje kotletów — wiedza w pigułce [+9 przepisów]
Kotlety to potrawa, która zawsze obecna jest na polskich stołach i to w różnych formach. Są one nieodłączną częścią naszej rodzimej tradycji kulinarnej — od tradycyjnych kotletów mielonych po kotlety z kurczaka, a nawet ryby. U nas każdy znajdzie coś dla siebie! Niniejszy artykuł to Twój kulinarny atlas, prezentując wszystkie najważniejsze informacje na temat składników i technik przygotowania. Odkryj wraz z nami także najlepsze przepisy na domowe kotlety!
czytaj więcejKotlety mielone — jak je idealnie usmażyć?
Kotlety mielone to klasyczne polskie danie, którego odpowiedniki można znaleźć w kuchniach z całego świata. W Grecji mamy zatem keftedes, we Włoszech pyszne polpettes , a w Niemczech zjeść można ich frikadellen. Nic jednak nie równa się naszym kotletom mielonym przygotowywanym zgodnie z babciną recepturą. Jak przyrządzić domowe, tradycyjne kotlety mielone? Poznaj nasze triki na to pyszne danie!
czytaj więcejKotlety mielone z piekarnika. Jak zrobić pieczone mielone?
Pieczenie kotletów mielonych to prosty sposób na przygotowanie tego klasycznego dania, który jest także znacznie zdrowszą alternatywą dla tradycyjnego smażenia. Pieczenie pozwala zachować soczystość mięsa i możliwość redukcji dodatkowej ilości tłuszczu dodawanej do tej potrawy. W jaki sposób upiec kotlety mielone? Odkryj z nami tajniki przygotowywania tej potrawy!
czytaj więcejJak zrobić kotlety sojowe? 5 pomysłów na to zapomniane danie!
Kotlety sojowe to niezwykle popularne danie wśród wegetarian, wegan oraz osób poszukujących alternatywy dla mięsnych potraw. Wykonane z soi kotlety są bogatym źródłem białka roślinnego, a jeśli je się dobrze przyrządzi, potrafią zaskakiwać swoim smakiem. Jak zrobić genialne kotlety sojowe? Poznaj nasze sposoby na tę bezmięsne kotlety!
czytaj więcejJak zrobić schabowe? Najlepszy przepis!
Kotlet schabowy to jedno z najbardziej klasycznych dań w polskiej kuchni, które cieszy się popularnością, niezależnie od pokolenia. To smakowita i sycąca potrawa, której przygotowanie jest stosunkowo proste, ale efekt potrafi zachwycić każdego amatora dobrej kuchni. Jak zrobić pysznego schabowego? W tym artykule zdradzimy Ci przepis na najlepszego schabowego, takiego jak od babci!
czytaj więcejKotlet pożarski - podstawowy przepis
Kotlety pożarskie to klasyczne danie, które zachwyca smakiem i prostotą przygotowania. Ich nazwa wzięła się od dawnego zwyczaju spożywania ich przez żołnierzy w czasie kampanii napoleońskich, ale dziś stanowią one nieodłączny element kuchni wielu krajów. W tym artykule przyjrzymy się bliżej temu tradycyjnemu przysmakowi, zgłębiając tajniki jego przygotowania i odkrywając różnorodne sposoby serwowania. Gotowi na kulinarne odkrycia? Zapraszam do lektury!
czytaj więcejKotlety siekane - jak je zrobić
Kotlety siekane to interesujące danie, które gości na stołach wielu domów na całym świecie. Ich uniwersalny smak, prostota przygotowania oraz ciekawy wygląd czynią je świetnym wyborem na codzienny obiad, a także specjalne okazje. Jak zrobić te pyszne kolety? Zrób je razem z nami i przekonaj się, jakie to proste!
czytaj więcejKotlety jajeczne — przepis na pyszne kotlety z jajek
Kotlety jajeczne z żółtym serem to nietypowa potrawa, która zachwyca swoim smakiem i prostotą przygotowania. Delikatne jajka w połączeniu z serem tworzą prawdziwie wybuchową kompozycję. Jak zrobić kotlety jajeczne z dodatkiem sera? Odkryj to wraz z nami!
czytaj więcejKotlety ziemniaczane — przepis
Kotlety ziemniaczane to wyjątkowa potrawa, która świetnie sprawdza się w roli głównej, jak i w formie przekąski. Są niezwykle tanie i proste w produkcji, a do ich przygotowania można wykorzystać ziemniaki, które zostały po innych posiłkach. W jakiś sposób przyrządzić pyszne kotlety z ziemniaków? Odkryj wraz z nami tajniki ich przyrządzania!
czytaj więcej