Slow food – czyli wszystko, co powinieneś o nim wiedzieć

Slow food – co to takiego?
Szybkie przepisy, kilka składników, jedzenie połączone z robieniem kilku innych rzeczy, albo nawet posiłek jedzony w aucie (w korku, na parkingu, w drodze z punktu A do B, żeby zaoszczędzić czas). Terminy gonią, więc nawet przy biurku znajdzie się minuta lub dwie na szybką kanapkę i ukradkowe łyki kawy. W slow food chodzi natomiast o to, żeby nauczyć się celebrować przyjemność płynącą z posiłku. Żeby kanapka była jedynym, co zaprząta w takich chwilach myśli. Siadasz, zamykasz oczy i bierzesz pierwszy kęs. Praca zostaje w biurze. Odcinasz się na chwilę od tego, co trzeba zrobić i cieszysz się chwilą. Ważne również, by nie jeść byle czego. W swoich staraniach dbasz więc o jakość posiłku. Choćby to była przekąska – lepsze pistacje niż paczka chipsów, nawet w ulubionym smaku. Zero sztuczności. Najlepiej według tradycyjnej receptury. Sporo witamin i krocie mikroelementów. Po prostu przepysznie i zdrowo.
Zalety i wady slow food
Korzyści z wyboru idei slow food jest bardzo wiele. Po pierwsze, to świetny sposób na ochronę unikalnych regionalizmów żywieniowych. W dobie dostępu do kuchni całego świata często zapomina się o smakach nam najbliższych. Może to wręcz prowadzić do zatarcia ciekawej tradycji przyrządzania mięs, deserów lub dań wegetariańskich. Od tego już tylko krok np. do utraty atrakcyjności turystycznej w dłuższej perspektywie czasu. Slow food zdecydowanie stara się do tego nie dopuścić.Po drugie, nie od dziś wiadomo, że im mniej przetworzona żywność, tym bardziej naturalny smak i większa baza wartościowych mikro lub makroelementów. Skutek? Niepowtarzalne doznania dla węchu i podniebienia. Chęć przedłużania przyjemności z jedzenia. Zachęta do delektowania się posiłkiem w czystej postaci. Za trzecią zaletę slow food można natomiast uznać ogólne wyciszenie organizmu. Przez zdjęcie z niego presji, trawienie może przebiegać prawidłowo, substancje odżywcze lepiej się wchłaniają, a negatywny wpływ codziennego stresu zostaje umiejętnie ograniczony. Jedyną wadą jest to, że slow food wymaga wiele zaangażowania i przeorganizowania codzienności, aby znaleźć potrzebny czas na takie tworzenie posiłków.
Dieta slowfood – co i jak się gotuje?
Ciekawe jest to, że postępując w pełnej zgodzie z ideą slow food, nie powinno się miksować, smażyć oraz ścierać składników. Jest tak dlatego, że potrzebne tu akcesoria zaliczane są do nowoczesnej technologii obróbki żywienia, a jak wiemy im mniej tradycji w przetwarzaniu składników tym gorzej dla slow food. Z tego samego powodu odpadają również barwniki, aromaty, konserwanty i inne ulepszacze podbijające intensywność smaku lub aromatu. Co więc można? Oczywiście to, co ma swoje korzenie w tradycji. Można wędzić, marynować, wyciskać soki, a także dusić. Wystarczy korzystać z ogólnodostępnych alternatyw:- Gotowanie na parze, zamiast we wodzie
- Pieczenie (np. w garnku rzymskim lub gęsiarce) zamiast smażenia
- Tworzenie dań jednogarnkowych w naczyniach żeliwnych z powłoką emaliowaną
- Tworzenie swojskich przetworów ze świeżych grzybów, warzyw i owoców
- Nie kupuj pieczywa, zrób chleb i bułki samodzielnie
- Wędliny z szynkowaru zamiast sklepowe i pełne konserwantów
Warto przeczytać

Najczęściej zadawane pytania - co i jak, czyli o produktach do kuchni z Tadar.pl
Ty masz pytania, my udzielamy odpowiedzi! Zależy nam, aby nasze produkty były kupowane świadomie i jak najlepiej wpisywały się w twoje potrzeby. Mamy dla ciebie nie tylko codzienne sukcesy oraz magię smaku każdego dnia. Wraz z naszymi paczkami, do domów w całej Polsce wysyłamy wygodę, bezpieczeństwo użytkowania oraz stylowe wyposażenie kuchni. Rozwiej swoje wątpliwości i sprawdź, jakie kwestię najczęściej objaśniamy klientom kupującym w sklepie internetowym Tadar.pl!
czytaj więcej
Magia smaku zamknięta w znaku - piktogramy, które znajdziesz na produktach w Tadar.pl
Dobre oznakowanie produktów to podstawa. Wystarczy na nie spojrzeć i już wiadomo, co producent miał na myśli oraz jak poprawnie użytkować kupioną rzecz. Bez sięgania do instrukcji, bez długiego dociekania, domysłów, niepewności. Piktogramy to takie sprytne znaki, warto więc znać myśl, która za nimi stoi. Spokojnie, znajdziesz tu wszystkie niezbędne informacje na ten temat w czytelnej i przystępnej formie.
czytaj więcej
Maszynka do makaronu, ravioli i wałkowania ciasta – jak jej używać?
Makaron może mieć wiele postaci. Wszystko zaczyna się jednak od jednej i tej samej, czyli ciasta. Jeśli przepis jest dobry, to powinno ono wyjść sprężyste i nielepiące. Później wystarczy tylko je rozwałkować i wykroić z niego nitki lub wstążki. Do tego właśnie stworzono ręczne maszynki do makaronu, a my wyjaśnimy ci, jak działają, jak ich używać oraz podpowiemy, w jakich proporcjach zmieszać składniki, by zrobić świetne ciasto na makaron.
czytaj więcej
Sałatka Gyros
Kolorowa, aromatyczna i niezwykle sycąca sałatka gyros to prawdziwy hit polskich stołów, który zdobył serca miłośników zdrowego jedzenia na całym świecie. To danie charakteryzuje się bogatym smakiem i efektownym wyglądem, który sprawia, że równie dobrze sprawdzi się jako główne danie na obiad, jak i jako przystawka na przyjęciu czy grillu. Popularność tej sałatki wynika z jej uniwersalności – można ją przygotować w różnych wariantach, dostosowując składniki do własnych preferencji smakowych.
czytaj więcej
Sałatka z tortellini
Sycąca i kolorowa sałatka z tortellini to doskonały przykład włoskiej kuchni w nowoczesnym wydaniu. To danie, które łączy w sobie tradycyjne smaki z praktycznością przygotowania, sprawiając że idealnie sprawdza się zarówno jako lekki obiad, jak i efektowna przekąska na przyjęcie. Dzięki wykorzystaniu makaronu tortellini z dowolnym nadzieniem, każda wersja tej sałatki może mieć niepowtarzalny charakter i bogactwo smaków.
czytaj więcej
Sałatka z tuńczykiem
Pożywna i aromatyczna sałatka z tuńczykiem to popularne danie, które łączy w sobie prostotę przygotowania z wyjątkowym smakiem. Potrawa ta sprawdzi się równie dobrze jako lekka kolacja, przekąska na przyjęcie, czy składnik świątecznego menu. Dzięki bogactwu składników odżywczych i długiemu okresowi przechowywania, sałatka z tuńczykiem cieszy się niesłabnącą popularnością w polskich domach.
czytaj więcej
Sałatka Cezar
Legenda amerykańskiej gastronomii, sałatka cezar to prawdziwy klasyk, który od dekad zachwyca swoim unikalnym smakiem i elegancką prostotą. To pyszne danie powstało w latach dwudziestych XX wieku w restauracji hotelu Caesar w Tijuanie, a dziś jest cenione na całym świecie za swój charakterystyczny smak i efektowną prezentację. Domowa sałatka cezar może konkurować z restauracyjnymi wersjami, a przygotowanie sałatki cezar jest prostsze niż mogłoby się wydawać.
czytaj więcej
Stal nierdzewna w kuchni – kompendium wiedzy
Przestrzeń do gotowania to świetne miejsce dla stali nierdzewnej. Jej właściwości wzorowo sprawdzają się podczas tworzenia najróżniejszych posiłków. Niejednokrotnie najlepsze patelnie, garnki, czy też blachy do pieczenia wykonane są właśnie ze stali nierdzewnej. Nawet twoje ulubione noże i stylowy czajnik tradycyjny korzystają z jej solidnej i higienicznej budowy, która dzięki nieporowatej powierzchni nie absorbuje aromatów, smaków, zabrudzeń i bakterii. Warto jednak wiedzieć, że niewłaściwe użytkowanie i pielęgnacja może powodować rdzewienie stali nierdzewnej. Dlaczego tak się dzieje? Jak tego uniknąć? Który rodzaj stali wybrać? Co w ogóle sprawia, że jest tak wyjątkowa? Oto pigułka informacji na ten temat, których możesz potrzebować, by dokonać świadomego zakupu na lata!
czytaj więcej
Sałatka z kurczakiem - najlepszy przepis!
Szukasz pomysłu na lekki, a jednocześnie sycący posiłek, który dostarczy energii na cały dzień? Sałatka z kurczakiem to idealne rozwiązanie! Jest nie tylko pyszna i kolorowa, ale również pełna wartości odżywczych. To doskonała propozycja na drugie śniadanie, lunch do pracy czy lekką kolację. W tym artykule podzielimy się przepisem na najlepszą sałatkę z kurczakiem, która z pewnością podbije serca wszystkich domowników. Poznaj sekret idealnego połączenia chrupiących warzyw, soczystego kurczaka i aromatycznego dressingu!
czytaj więcej