Śniadanie wielkanocne – z czego powinno się składać?
Tradycyjne śniadanie wielkanocne – co podać?
Pamiętaj przede wszystkim, że nie wszystko musi pojawić się pierwszego dnia oraz akurat podczas porannego posiłku. Śniadanie wielkanocne to tradycja związana z oczekiwaniem na nasycenie się po długim czasie postu. Wiele potraw wielkanocnych może jednak poczekać do pory obiadu, choć na pewno warto podać coś na ciepło. Nie muszą być to dania w naczyniach żaroodpornych, ale przyda się np. półmisek dobrej i swojskiej kiełbasy. Podstawa to jednak święconka. To od niej zacznijcie uroczyste śniadanie wielkanocne. Każdemu po małym kawałku wszystkich produktów z poświęconego koszyczka – tych na słono i tych na słodko. Ot tak, żeby nieco zaostrzyć apetyt. Do tego maselniczka z masłem i dwojaczek z pieprzem i solą. Co jeszcze podać na tradycyjne śniadanie wielkanocne? Nie zapomnij o zrobieniu w szczególności:- Białego żurku na zakwasie (można podać w małych bulionówkach)
- Sałatki wielkanocnej ze świeżych warzyw lub w wersji nowoczesnej i ulubionej w twojej rodzinie
- Jajek faszerowanych
- Mazurka lub babki z okazji Świąt Wielkiej Nocy
- Świeżego pieczywa i półmiska z wędlinami oraz serami
Śniadanie wielkanocne – dania mniej znane
Niektóre z nich są regionalne, inne tak jak jajka wielkanocne nadziewane wyszukanymi składnikami zależą od ulubionych smaków twojej rodziny. Potrawy z brytfanny mogą się tu mieszać z tymi podanymi na zimno. Twoje blachy i formy do pieczenia wyczarowały zapewne coś równie pysznego na deser, więc nie pozwól bliskim na zbyt duże obżarstwo przed podaniem porannej kawy. Czym zatem można urozmaicić polskie oraz tradycyjne śniadanie wielkanocne z rodziną? Spróbuj przygotować na ten czas między innymi coś z propozycji od sklepu internetowego Tadar.pl, czyli:- Wrapy z pastą jajeczną, awokado i rzeżuchą
- Jajeczne muffinki z warzywnym spodem
- Grillowany łosoś z lekkim sosem śmietanowym i szpinakiem
- Pascha wielkanocna
- Sernik lub szarlotkę z bezą
- Sałatka z jajkami, kiełkami słonecznika, płatami migdałów i rzodkiewką
Śniadanie wielkanocne – wegetariańskie i wegańskie
Najprościej jest podać kieliszki do jajek i oczywiście jajka na miękko. Jeśli będą jeszcze ciepłe, to po odcięciu góry możesz nawet roztopić w ich wnętrzu odrobinę masła, która podkreśli smak żółtka. Inspiracje na przystawki wielkanocne to natomiast część nowej tradycji świątecznej, gdyż w ten sposób bardzo łatwo przygotować uroczyste śniadanie wielkanocne w wersji wegańskiej (czyli nawet bez jaj). Na jajka wielkanocne znajdziesz pomysły na naszym blogu – dzieci przepadają za nimi, zwłaszcza jeśli stworzysz kolorowy i apetyczny farsz. Tymczasem łap kilka ciekawych wege przepisów na śniadanie i obok żurku z kiełbasą oraz sałatki z szynką zaserwuj bliskim:- Babkę kokosową
- Pastę wielkanocną z ciecierzycy ze szczypiorkiem
- Wegański makowiec z jabłkami
- Żurek z pieczonym jabłkiem
- Pasztet wielkanocny z kalafiora, gruszek lub batatów
- Sałatkę jarzynową
Warto przeczytać
Kapuśniak z młodej kapusty
Sezon na młodą kapustę już powoli się zbliża, a więc czas na przygotowanie najbardziej klasycznej potrawy z wykorzystaniem tego składnika, czyli kapuśniaka. Ta tradycyjna zupa przygotowana na bazie młodej kapusty to propozycja dla wszystkich osób, które cenią sobie świeże i delikatne smaki. Jak zrobić kapuśniak na bazie młodych liści kapusty? Poznaj nasz aromatyczny przepis!
czytaj więcejCo można zrobić z młodej kapusty? Pomysły na cały sezon!
Sezon na młodą kapustę to idealny czas na poszukiwanie nowych przepisów. Od tradycyjnych dań po nowoczesne, wyrafinowane potrawy — młoda kapusta może stać się główną gwiazdą na naszych stołach. W tym artykule przyjrzymy się różnorodnym sposobom wykorzystania młodej kapusty w kuchni, odkrywając jej potencjał w najróżniejszych przepisach. Odkryj z nami najlepsze sposoby na potrawy z młodej kapusty!
czytaj więcejGołąbki bez zawijania
Szukasz ciekawej i smacznej alternatywy dla klasycznych gołąbków? Jedną z nich są gołąbki bez zawijania, które zachowują smak i charakterystyczne cechy tradycyjnych gołąbków, będąc przy tym znacznie prostszymi w przygotowaniu. Odkryj wraz z nami tajniki przygotowywania tej pysznej potrawy!
czytaj więcejŁazanki z młodej kapusty
Zbliża się sezon na młodą kapustę, a więc jest to doskonały moment na to, by poszukać przepisów, które wykorzystują jej delikatny smak i chrupkość. Jednym z takich przepisów są tytułowe łazanki z młodej kapusty. Ta prosta potrawa obecna w naszej rodzimej kuchni zaskakuje swoim smakiem. Poznaj wszystkie tajniki przygotowywania tej niezwykle kuszącej potrawy!
czytaj więcejSałatka ziemniaczana na grilla
Ziemniaki to wszechstronny składnik, który może być wykorzystany w wielu różnych daniach, również w sałatkach. W tym artykule odkryjesz najlepsze sposoby na przygotowywanie sałatek z ziemniakami, które idealnie spiszą się na grilla. Znajdziesz tutaj także przepis na wyjątkową sałatkę, która zachwyci wszystkich gości swoim smakiem!
czytaj więcejJaka sałatka na grilla?
Wybór odpowiedniej sałatki do grillowanych dań to nie taka prosta sprawa — w końcu możliwości jest tak wiele! Właściwie dobrana sałatka może nie tylko dopełnić smak grillowanych potraw, ale także dodać im świeżości i lekkości. W tym artykule omówimy różnorodne pomysły na sałatki, które doskonale współgrają z różnymi rodzajami mięs i innych grillowanych potraw. Z nami podjęcie decyzji stanie się znacznie prostsze!
czytaj więcejMięsa na grilla. Jakie mięso nadaje się do grillowania?
Wielu z nas uwielbia magię grillowania — aromatyczne dymy unoszące się w powietrzu, soczyste kęsy mięsa, a także niezwykłą atmosferę spotkań z rodziną i przyjaciółmi. Jednak przed magicznym momentem, gdy wybrany kawałek mięsa zaczyna skwierczeć na ruszcie, należy je wybrać. Jakie mięso nadaje się do grillowania? W tym artykule zdradzimy Ci wszystkie wskazówki, które pomogą Ci wybrać idealny rodzaj oraz partię mięsa, a także sposób jego przygotowania do grillowania. Zapraszamy do lektury!
czytaj więcejKiełbasa z grilla — przepis na grillowy klasyk!
Zapach dymu unoszący się w powietrzu oraz soczysta i aromatyczna kiełbasa świeżo z grilla — ta sceneria to prawdziwa gratka dla miłośników grillowania. Przygotowanie idealnie wypieczonej kiełbasy z grilla wymaga wprawy i pewnej wiedzy. Jak to zrobić? W tym artykule przedstawimy Ci sprawdzony przepis na kiełbasę z grilla, która smakuje i wygląda jak od mistrza BBQ!
czytaj więcejGołąbki z młodej kapusty
Gołąbki to jedno z najpopularniejszych dań polskiej kuchni. Dla wielu osób to znakomity pomysł na syty, a przede wszystkim smakowity obiad. Ich wnętrze skrywa soczyste nadzienie, a na zewnątrz znajdują się delikatne liście młodej kapusty. Dodajmy do tego pyszny sos i uczta gotowa! Tradycyjnie gołąbki przyrządza się z kapusty włoskiej, ale dajemy słowo, że młoda kapusta stanowi dla niej doskonałą alternatywę. Nadaje ona potrawie lekkości i świeżości, która idealnie komponuje się ze smakowitym nadzieniem. Sprawdź, jak przyrządzić gołąbki w młodych liściach!
czytaj więcej