Czym jest matcha i czemu musisz jej spr贸bowa膰?

Porady 19.06.2023

Matcha to wyj膮tkowa japo艅ska herbata w formie intensywnie zielonego proszku, kt贸ra podbija serca mi艂o艣nik贸w zdrowego stylu 偶ycia na ca艂ym 艣wiecie. Ten aromatyczny nap贸j nie tylko pobudza i dodaje energii, ale r贸wnie偶 dostarcza organizmowi cennych przeciwutleniaczy i sk艂adnik贸w od偶ywczych. Przekonaj si臋, dlaczego warto wprowadzi膰 match臋 do swojej diety i odkryj jej niezwyk艂e w艂a艣ciwo艣ci!

Co to jest matcha i dlaczego warto jej spr贸bowa膰? Zwr贸膰 uwag臋 na modn膮 alternatyw臋 dla kawy!

Zapewne kojarzysz zielone, kremowe latte ch臋tnie reklamowane teraz w modnych kawiarniach i restauracjach. Ten ciekawy kolor, a tak偶e interesuj膮cy smak nap贸j zawdzi臋cza dodatkowi japo艅skiej herbaty matcha, kt贸ra z uwagi na du偶膮 ilo艣膰 pobudzaj膮cej teiny ch臋tnie u偶ywana jest zamiennie z kaw膮.

Co to jest matcha? Wiele os贸b powiedzia艂oby, 偶e jest to sproszkowana zielona herbata, ale to b艂臋dna teza. R贸偶ni膮 si臋 one od siebie metod膮 zbior贸w oraz produkcji, a tak偶e smakiem i kolorem. Najlepsz膮 odpowiedzi膮 na pytanie „co to jest matcha", by艂oby stwierdzenie, 偶e jest to drobno zmielony proszek zrobiony z wyselekcjonowanych listk贸w zielonej herbaty pochodz膮cej ze specjalnych upraw

Jak smakuje matcha? Nap贸j ten mo偶na opisa膰 jako lekko trawiasty, delikatny, orze藕wiaj膮cy z lekk膮 gorycz膮 i s艂odkawym posmakiem. Na smak napoju ma wp艂yw nie tylko jako艣膰 samej matchy, ale r贸wnie偶 spos贸b jej przygotowania. Ceremonia parzenia tego napoju wi膮偶e si臋 z dobraniem odpowiednich proporcji, podgrzaniem wody do okre艣lonej temperatury, a nawet mieszaniem specjalnymi akcesoriami zgodnie z przyj臋tymi zasadami. To w艂a艣nie dba艂o艣膰 o te szczeg贸艂y sprawia, 偶e matcha tak mocno r贸偶ni si臋 smakiem od klasycznej zielonej herbaty. Sk膮d w艂a艣ciwie wzi臋艂a si臋 matcha i jak dok艂adnie si臋 j膮 produkuje? Odpowiedzi szukaj poni偶ej.

Pi臋膰 pomys艂贸w na smaczn膮, domow膮 herbat臋

Herbata zimowa - poznaj pyszne przepisy

Jaka herbata pomaga najlepiej na b贸l brzucha?

Mro偶ona herbata - 3 przepisy na orze藕wiaj膮cy nap贸j

Rodzaje herbat i ich w艂a艣ciwo艣ci

Parzenie herbaty ka偶dego rodzaju--jak poprawnie zaparzy膰 herbat臋?

Sk膮d pochodzi matcha i jak jest produkowana? Gar艣膰 przydatnych informacji

Sk膮d pochodzi matcha? Oryginalna matcha, kt贸r膮 pija si臋 ceremonialnie, uprawiana jest w Japonii, chocia偶 jej korzenie si臋gaj膮 chi艅skiej tradycji picia herbaty dla towarzystwa z VIII wieku. Do Japonii tradycja ta dotar艂a dopiero kilka wiek贸w p贸藕niej za spraw膮 buddyjskich mnich贸w i dzi臋ki nim nabra艂a bardziej duchowego wymiaru. Zwyczaj ceremonialnego parzenia matchy by艂 jednym z element贸w filozofii Chad艒 (Drogi Herbaty). Najpierw matcha by艂a przyrz膮dzana zgodnie z obrz臋dem, a nast臋pnie pito j膮 w trakcie medytacji, by osi膮gn膮膰 stan zen.

W XVI wieku tradycyjne picie matchy nieco zmieni艂o sw贸j wymiar za spraw膮 mnicha Murata Shuk艒, kt贸ry jawnie krytykowa艂 styl 偶ycia japo艅skiej klasy wy偶szej. Wed艂ug buddysty ceremonialne picie matchy ujawnia艂o obecno艣膰 Buddy. Parzenie i nalewanie napoju do czarek by艂o ju偶 pozbawione dodatkowej medytacji i ta w艂a艣nie tradycja przetrwa艂a do dzi艣. Obecnie rytua艂 kontynuowany jest zar贸wno przez elity intelektualne, jak i samych fan贸w ceremonialnego picia herbaty i s艂u偶y bardziej pog艂臋bianiu wi臋zi towarzyskich ani偶eli drogi duchowej.

呕eby dowiedzie膰 si臋, z czego jest matcha, najpierw nale偶y pozna膰 ca艂膮 drog臋 produkcji, kt贸r膮 przechodz膮 zebrane li艣cie, zanim trafi膮 do opakowania. Sam proces sadzenia i produkcji matchy jest pod 艣cis艂膮 kontrol膮, aby zadba膰 o najwy偶sz膮 jako艣膰 i smak. Li艣cie na match臋 rosn膮 w ca艂kowitym cieniu przez 3-4 tygodnie, przez co nabieraj膮 one wi臋cej chlorofilu i aminokwas贸w ani偶eli zwyk艂e li艣cie herbaty rosn膮ce w s艂o艅cu. Cie艅 uszlachetnia smak i wp艂ywa korzystnie na s艂odycz (zwi臋ksza obecno艣膰 katechiny w li艣ciach), a wytworzony chlorofil intensyfikuje zielon膮 barw臋.

R贸偶nice dostrzegalne s膮 tak偶e w samych zbiorach - podczas zbierania zielonej herbaty wybiera si臋 m艂ode li艣cie i p膮czki, a do matchy trafiaj膮 tylko selektywnie wybrane, najdelikatniejsze li艣cie z g贸rnych cz臋艣ci krzew贸w. Podczas zbioru szczeg贸ln膮 uwag臋 zwraca si臋 na pierwsze p膮ki i ca艂y li艣膰, kt贸re gwarantuj膮 najwy偶sz膮 jako艣膰 naparu. Ta aromatyczna herbata wymaga starannego przygotowania ju偶 na etapie uprawy.

P贸藕niejszy etap produkcji tak偶e przebiega inaczej. Match臋 najpierw poddaje si臋 ogrzewaniu par膮, by zatrzyma膰 utlenianie, dopiero potem suszy w piecach a偶 do ca艂kowitego wyschni臋cia, oddziela si臋 od ga艂膮zek i tnie na mniejsze cz臋艣ci. Ko艅cowy etap polega na zmieleniu przez kamienne m艂ynki tenchy (li艣ci) na drobny proszek i dopiero w tym momencie staje si臋 match膮. Zielona herbata suszona jest w suszarniach lub w pe艂nym s艂o艅cu, bez parowania, a potem zgniatana lub zwijana i tak trafia do opakowa艅.

Warto wspomnie膰 tak偶e o tym, 偶e jedna matcha drugiej matchy jest nier贸wna. Na rynku dost臋pne s膮 jej r贸偶ne rodzaje, kt贸re reprezentuj膮 inn膮 jako艣膰, smak oraz kolor. Match臋 najwy偶szej jako艣ci nazywa si臋 ceremonialn膮 i jak sama nazwa wskazuje, u偶ywa si臋 g艂贸wnie do tradycyjnej ceremonii parzenia i picia matchy. Jej kolor jest intensywnie zielony, a smak bardzo subtelny i lekko s艂odki. Nast臋pna w kolejce znajduje si臋 matcha nazywana premium, kt贸ra tak偶e odznacza si臋 wysok膮 jako艣ci膮, ale jej smak jest mniej g艂臋boki. W sprzeda偶y znale藕膰 mo偶na tak偶e match臋 kulinarn膮, kt贸r膮 u偶ywa si臋 w cukiernictwie i koktajlach. Jej smak jest mniej intensywny, ale wci膮偶 zachowuje swoje warto艣ci od偶ywcze.

Jakie s膮 korzy艣ci zdrowotne spo偶ywania matchy? Po艂膮cz wyj膮tkowy smak z trosk膮 o w艂asny organizm

Herbata matcha - jakie ma w艂a艣ciwo艣ci? Matcha znana jest z szerokich w艂a艣ciwo艣ci prozdrowotnych, kt贸re wykorzystywane by艂y ju偶 wieki temu w tradycyjnej medycynie chi艅skiej. W zielonym proszku kryj膮 si臋 pot臋偶ne z艂o偶a witamin z grupy B (B12, B2 oraz B6), kt贸re s膮 niezb臋dnym elementem dla poprawnego funkcjonowania uk艂adu nerwowego, a tak偶e wzmacniaj膮ca uk艂ad odporno艣ciowy witamina C i wspomagaj膮ca krzepni臋cie krwi witamina K

Matcha jest tak偶e bogata w sk艂adniki mineralne takie jak magnez, cynk, mangan i chrom, kt贸re s膮 niezb臋dne do prawid艂owego funkcjonowania ca艂ego organizmu. Obecne w proszku katechiny zaliczane s膮 do przeciwutleniaczy i wykazuj膮 dzia艂anie przeciwnowotworowe, z kolei L-teanina dzia艂a relaksacyjnie.

Matcha jest zaliczana do najbardziej skoncentrowanych 藕r贸de艂 przeciwutleniaczy, kt贸re pomagaj膮 w zwalczaniu wolnych rodnik贸w odpowiedzialnych za szybkie starzenie si臋 i liczne choroby (np. schorzenia serca i neurodegeneracyjne). Zielony proszek 艂膮czy w sobie w艂a艣ciwo艣ci relaksacyjne, redukuj膮ce stres z jednoczesn膮 popraw膮 skupienia i koncentracji, bez nadmiernego pobudzenia.

Regularne spo偶ywanie matchy sprzyja utracie wagi i przyspiesza metabolizm. Liczne badania udowodni艂y, 偶e matcha mo偶e zwi臋ksza膰 tempo przemiany materii, a zawarty w niej b艂onnik oczyszcza organizm z toksyn i nadmiaru szkodliwych substancji. Matcha znana jest tak偶e ze zdolno艣ci do obni偶ania poziomu cholesterolu LDL oraz ci艣nienia krwi, co sprzyja pracy serca i naczy艅 krwiono艣nych. Wprowadzona do diety matcha mo偶e wykazywa膰 pozytywne dzia艂anie na p艂odno艣膰 i zapewni膰 lepsze wyniki w sporcie, zwi臋kszaj膮c dost臋pno艣膰 glikogenu. Dzi臋ki swoim prozdrowotnym w艂a艣ciwo艣ciom matcha herbata zyskuje coraz wi臋ksz膮 popularno艣膰 w艣r贸d os贸b dbaj膮cych o zdrowie.

Matcha a herbata - czym si臋 r贸偶ni膮? Na co zwr贸ci膰 uwag臋?

Ju偶 we wcze艣niejszych akapitach nakre艣lili艣my wst臋pnie r贸偶nice mi臋dzy match膮 a zielon膮 herbat膮, ale istnieje jeszcze kilka innych aspekt贸w, kt贸re sprawiaj膮, 偶e napoje te nie s膮 to偶same. Jakie r贸偶nice mo偶na zauwa偶y膰 pomi臋dzy tymi dwiema herbatami?

R贸偶ni je przede wszystkim sk艂ad oraz wygl膮d. Matcha zawiera skoncentrowane warto艣ci od偶ywcze, kt贸re s膮 dostarczane bezpo艣rednio do organizmu w formie proszku. Zwyk艂a zielona herbata to wyci膮g z li艣ci, w kt贸rym jest znacznie mniej minera艂贸w i innych zwi膮zk贸w od偶ywczych. Z racji r贸偶nic produkcyjnych efekt finalny w postaci wygl膮du jest diametralnie inny - zielona herbata wyst臋puje w postaci li艣ci lub skruszonego suszu, z kolei matcha jest drobno zmielonym proszkiem o soczy艣cie zielonej barwie.

Jakie jeszcze w艂a艣ciwo艣ci odr贸偶niaj膮 match臋 od zielonej herbaty? Matcha ma znacznie mniejsz膮 ilo艣膰 kofeiny od klasycznej herbaty, jednak偶e jest ona wch艂aniana bardziej r贸wnomiernie dzi臋ki L-teaninie, co sprawia, 偶e dzia艂anie pobudzaj膮ce (zwi臋kszaj膮ce koncentracj臋) jest d艂u偶sze, ale 艂agodniejsze. Matcha r贸偶ni si臋 od zielonej herbaty r贸wnie偶 smakiem - jest zdecydowanie delikatniejsza i s艂odsza w smaku, przez co ch臋tniej u偶ywa si臋 jej w cukiernictwie.

Jak przygotowa膰 match臋 i jak j膮 serwowa膰? Orientalny akcent w Twoim domu

Zastanawiasz si臋, jak uczyni膰 match臋 mniej ziemist膮? A mo偶e w og贸le nie wiesz, jak przygotowa膰 herbat臋 matcha? Ju偶 zdradzamy Ci krok po kroku, jak zrobi膰 herbat臋 matcha, kt贸ra b臋dzie jedwabista i delikatna w smaku.

Rytua艂 przyrz膮dzania matchy wydaje si臋 skomplikowany, ale wcale taki nie jest. 呕eby odpowiednio przygotowa膰 nap贸j na bazie zielonego proszku w spos贸b bliski orygina艂owi, b臋dziesz potrzebowa膰 bambusowej miote艂ki do spieniania oraz czarki (tutaj mo偶na u偶y膰 tak偶e ulubionego kubka, najlepiej niech b臋dzie to wysokiej jako艣ci kubek ceramiczny, ewentualnie kubek szklany). Niekt贸rzy zamiast miote艂ki wykorzystuj膮 spieniacz do mleka lub zaparzacz t艂okowy, ale miote艂ka daje naprawd臋 niesamowite efekty.

Jak powinno si臋 parzy膰 match臋? Kluczowy jest tu wyb贸r odpowiedniej temperatury wody (nie powinna przekracza膰 80 stopni C) oraz proporcje, kt贸re dobieramy wedle gustu. Je艣li chcesz dowiedzie膰 si臋, jak zrobi膰 to krok po kroku, to dobrze trafi艂e艣. Poni偶ej podajemy przepis na jedwabist膮, g艂adk膮 match臋.

Sk艂adniki:

  • 2 g matchy (1 czubata 艂y偶eczka),
  • 100 ml wody o temperaturze 78 stopni C.

Akcesoria:

  • kubek,
  • sitko,
  • miote艂ka bambusowa,
  • naczynie do ubijania matchy.

Przygotowanie:

Match臋 przesiej przez sito do naczynia do ubijania, a nast臋pnie dodaj odrobin臋 gor膮cej wody i zacznij ubija膰. Ubijanie polega na wykonywaniu szybkich ruch贸w, w g贸r臋 i w d贸艂, kre艣l膮c na powierzchni cieczy kszta艂t literki W. Ubijanie powinno trwa膰 kilka minut, a偶 do uzyskania g艂adkiej pianki na powierzchni. Gotow膮 match臋 przelej do kubka lub innej czarki do serwowania. Je艣li chcesz uzyska膰 bardziej intensywny smak, mo偶esz zwi臋kszy膰 ilo艣膰 dodawanej matchy do dw贸ch 艂y偶eczek. Odpowiednio przygotowany napar powinien mie膰 kremow膮 konsystencj臋 i intensywny aromat. Aby zaparzy膰 match臋 wed艂ug tradycyjnej ceremonii herbacianej, nale偶y przestrzega膰 wszystkich krok贸w z nale偶yt膮 uwag膮 i spokojem.

Tak przyrz膮dzon膮 match臋 mo偶esz wykorzysta膰 do przygotowania pysznego matcha latte lub frapp茅. Wystarczy, 偶e wlejesz do matchy ciep艂e, spienione mleko, a do wersji mro偶onej dodasz kilka kostek lodu i s艂omk臋. Matcha znakomicie smakuje r贸wnie偶 z dodatkiem zimnego toniku, lodu i plasterka cytryny.

Jak zrobi膰 matcha latte w domu?

Przygotowanie matchy latte w domowych warunkach jest prostsze, ni偶 mog艂oby si臋 wydawa膰. To popularny nap贸j, kt贸ry 艂膮czy w sobie g艂臋bokie aromaty matchy z aksamitn膮 konsystencj膮 mleka. Sk艂adniki i spos贸b przygotowania: Potrzebujesz 2 gram贸w matchy ceremonialnej lub premium, 240 ml mleka (mo偶e by膰 ro艣linne, takie jak migda艂owe, owsiane lub sojowe), opcjonalnie 艂y偶eczki syropu klonowego lub miodu do s艂odzenia oraz 60 ml gor膮cej wody o temperaturze oko艂o 80 stopni Celsjusza. Zacznij od przesiewania matchy przez sitko do szklanki lub kubka. Dodaj gor膮c膮 wod臋 i ubij bambusow膮 miote艂k膮 lub spieniaczem do uzyskania g艂adkiej, jednolitej konsystencji bez grudek. W mi臋dzyczasie podgrzej mleko w rondelku, a偶 b臋dzie gor膮ce, ale nie wrz膮ce. Mo偶esz je r贸wnie偶 spieni膰, aby uzyska膰 piank臋 jak w kawiarnianych napojach. Je艣li chcesz s艂odsz膮 wersj臋, dodaj syrop klonowy lub mi贸d do mleka podczas podgrzewania. Nast臋pnie wlej spienione, ciep艂e mleko do szklanki z match膮 i delikatnie wymieszaj. Dla efektu wizualnego mo偶esz posypa膰 powierzchni臋 szczypt膮 matchy. W cieplejsze dni mo偶esz przygotowa膰 wersj臋 mro偶on膮 - wystarczy u偶y膰 zimnego mleka i doda膰 do szklanki kostki lodu. Gotowe matcha latte mo偶na udekorowa膰 dodatkowo bit膮 艣mietan膮 lub cynamonem.

Czy matcha jest smaczna?

Odpowied藕 na pytanie, czy matcha jest smaczna, zale偶y od indywidualnych preferencji smakowych. Matcha ma bardzo charakterystyczny, z艂o偶ony profil smakowy, kt贸ry nie ka偶demu przypadnie do gustu od razu. Jej smak mo偶na opisa膰 jako ziemisty, lekko trawiasty, z subteln膮 s艂odycz膮 i delikatn膮 goryczk膮 w tle. W przeciwie艅stwie do zwyk艂ej zielonej herbaty, matcha ma g艂臋bszy, bardziej intensywny aromat i kremow膮 konsystencj臋. Jako艣膰 matchy ma ogromne znaczenie dla jej smaku. Matcha ceremonialna najwy偶szej jako艣ci jest delikatna, s艂odka i praktycznie pozbawiona goryczy. Ma ona subtelny, przyjemny smak, kt贸ry doceniaj膮 nawet osoby nieb臋d膮ce fanami zielonej herbaty. Z kolei matcha kulinarna lub ni偶szej jako艣ci mo偶e by膰 bardziej gorzka i mniej przyjemna w smaku, dlatego najcz臋艣ciej wykorzystuje si臋 j膮 w deserach i napojach z dodatkiem mleka lub s艂odzik贸w. Warto zauwa偶y膰, 偶e gorzkie katechiny obecne w matchy s膮 odpowiedzialne za jej prozdrowotne w艂a艣ciwo艣ci, ale mog膮 wp艂ywa膰 na percepcj臋 smaku. Wiele os贸b potrzebuje czasu, aby przyzwyczai膰 si臋 do smaku matchy - podobnie jak w przypadku kawy czy wina, smak ten trzeba nauczy膰 si臋 docenia膰. Je艣li planujesz pierwszy kontakt z match膮, warto zacz膮膰 od matcha latte z dodatkiem mleka i delikatnego s艂odzika, co z艂agodzi intensywno艣膰 smaku. Z czasem mo偶esz przej艣膰 do czystej matchy, gdy ju偶 przyzwyczaisz podniebienie do jej unikalnego charakteru.

Z czym nie 艂膮czy膰 matchy?

Chocia偶 matcha jest wszechstronnym sk艂adnikiem, istniej膮 pewne produkty i sytuacje, w kt贸rych lepiej unika膰 jej spo偶ywania. Przede wszystkim nie nale偶y 艂膮czy膰 matchy z produktami bogatymi w 偶elazo ro艣linne, takimi jak szpinak czy soczewica, poniewa偶 zawarte w matchy taniny mog膮 utrudnia膰 przyswajanie tego minera艂u. Z tego samego powodu unikaj picia matchy bezpo艣rednio przed lub po posi艂kach bogatych w 偶elazo. Matcha nie powinna by膰 spo偶ywana wraz z lekami - szczeg贸lnie dotyczy to lek贸w na serce, przeciwzakrzepowych i reguluj膮cych ci艣nienie krwi, poniewa偶 mo偶e wchodzi膰 z nimi w interakcje. Je艣li przyjmujesz jakiekolwiek leki na sta艂e, skonsultuj picie matchy ze swoim lekarzem. Unikaj 艂膮czenia matchy z alkoholem, gdy偶 obie te substancje obci膮偶aj膮 w膮trob臋 i mog膮 pot臋gowa膰 dzia艂anie kofeiny. Nie pij te偶 matchy na czczo, je艣li masz wra偶liwy 偶o艂膮dek - mo偶e to prowadzi膰 do zgagi i dyskomfortu. Ze wzgl臋du na zawarto艣膰 kofeiny, unikaj picia matchy po godzinie 16:00, aby nie zak艂贸ca膰 snu. Nie 艂膮cz matchy z innymi napojami zawieraj膮cymi kofein臋, takimi jak kawa czy napoje energetyczne, poniewa偶 mo偶e to prowadzi膰 do przedawkowania kofeiny i zwi膮zanych z tym skutk贸w ubocznych. Osoby cierpi膮ce na refluks 偶o艂膮dkowy, choroby nerek lub problemy z tarczyc膮 powinny ograniczy膰 spo偶ycie matchy lub ca艂kowicie z niej zrezygnowa膰 po konsultacji z lekarzem.

Czy matcha ma jakie艣 skutki uboczne? Nadmiar jest niepo偶膮dany!

Tyle si臋 m贸wi o tym, jak zdrowa jest zielona esencja, ale nikt nie m贸wi o tym, czy matcha ma jakie艣 skutki uboczne. Herbata matcha pita w nadmiarze, tak jak inne napoje, niesie za sob膮 skutki uboczne. Jakie dok艂adnie? Matcha ma w sobie mocno wch艂anian膮 kofein臋, kt贸ra mo偶e okaza膰 si臋 szkodliwa dla os贸b wra偶liwych. Spo偶ycie zbyt du偶ej ilo艣ci zielonego napoju jest w stanie doprowadzi膰 do nadmiernego pobudzenia, nerwowo艣ci, bezsenno艣ci, a nawet zaburze艅 emocjonalnych i problem贸w 偶o艂膮dkowych. Osobom wra偶liwym polecamy spo偶ywanie matchy o mniejszej zawarto艣ci kofeiny.

Jakie jeszcze skutki wi膮偶膮 si臋 z nadmiernym piciem matchy? Przedawkowanie mo偶e doprowadzi膰 do nudno艣ci, zgagi, b贸lu g艂owy i szybkiego bicia serca. Nie zaleca si臋 picia matchy osobom, kt贸re maj膮 refluks 偶o艂膮dka. Matcha wchodzi w interakcje z niekt贸rymi lekami, dlatego zanim wprowadzisz ten nap贸j na sta艂e do swojej diety, skonsultuj to ze swoim lekarzem prowadz膮cym.

Kupowanie matchy z niesprawdzonych 藕r贸de艂 to ryzyko. Taka matcha o w膮tpliwej jako艣ci mo偶e zawiera膰 metale ci臋偶kie, pestycydy lub inne zanieczyszczenia, kt贸re niekorzystnie wp艂yn膮 na funkcjonowanie organizmu. Je艣li chcesz cieszy膰 si臋 ze zdrowotnych w艂a艣ciwo艣ci matchy, wybieraj t臋 od renomowanych sprzedawc贸w.

Matcha jako sk艂adnik w kuchni i ciekawe przepisy z jej wykorzystaniem. Pomys艂y na pyszne desery

Matcha to bardzo wdzi臋czny sk艂adnik, kt贸ry mo偶e odmieni膰 ka偶de danie. Przygotowali艣my dla Ciebie przepisy na wykorzystanie tej magicznej, zielonej esencji w s艂odyczach.

Najprostszym sposobem na wykorzystanie matchy jest zrobienie z niej iced matcha latte (przepis znajdziesz w akapicie o jej przygotowywaniu) lub dodaniu jej do ulubionej kawy, co wzmocni zdecydowanie zwarto艣膰 kofeiny w otrzymanym napoju. Matcha r贸wnie ciekawie smakuje pod postaci膮 lod贸w. Poznaj nasz przepis na lody matcha!

Sk艂adniki:

  • 4 g matchy,
  • 480 ml 艣mietany krem贸wki,
  • 120 ml mleka,
  • 120 g cukru,
  • 80 ml wody w temperaturze 78 stopni C.

Akcesoria:

  • miseczka,
  • miote艂ka do matchy,
  • ma艂y garnek,
  • 艂y偶ka do mieszania.

Przygotowanie:

W miseczce przygotuj match臋 zgodnie z wcze艣niejszymi wskaz贸wkami (ubij j膮) i odstaw na chwil臋. Do garnka wlej mleko i 艣mietan臋, a potem dodaj cukier i podgrzej na ma艂ym ogniu. Podgrzewaj przez kilka minut, ca艂y czas mieszaj膮c. Nie wolno doprowadzi膰 cieczy do wrzenia. **Gdy cukier si臋 rozpu艣ci, dodaj do garnka match臋 i wymieszaj energicznie. Podgrzewaj ca艂o艣膰 przez kolejne 5 minut na ma艂ym ogniu, nie dopuszczaj膮c do wrzenia. **

Pozostaw ciecz do wystygni臋cia. Gdy b臋dzie ju偶 ch艂odna, wsad藕 garnek do lod贸wki na noc. Nazajutrz prze艂贸偶 mieszank臋 do naczynia, kt贸re mo偶na zamrozi膰, a nast臋pnie wsad藕 do zamra偶arki na godzin臋. Po wyci膮gni臋ciu dok艂adnie wymieszaj i powt贸rz ten proces kilkukrotnie, aby uzyska膰 g艂adk膮, kremow膮 mas臋.

Gotowe lody mo偶esz dalej zamrozi膰 albo poda膰 swoim bliskim w ozdobnych miseczkach z dodatkiem bitej 艣mietany.

Lody to nie wszystko, co mo偶na zrobi膰 z dodatkiem zielonej esencji. Matcha doskonale sprawdza si臋 w r贸偶nych ciastach np. brownie lub sernikach. W przepisie na brownie nale偶y podmieni膰 ciemn膮 czekolad臋 na bia艂膮, a do masy doda膰 kilka 艂y偶ek herbaty matcha - ten smak z pewno艣ci膮 zrobi na Tobie wra偶enie.

Chocia偶 kochamy brownie, to serniki jeszcze bardziej, dlatego przygotowali艣my dla Ciebie przepis na sernik matcha. Jak si臋 go robi? Podajemy receptur臋!

Sk艂adniki na sp贸d:

  • 220 g pokruszonych herbatnik贸w,
  • 100 g roztopionego mas艂a.

Sk艂adniki na mas臋 serow膮:

  • 450 g serka mascarpone,
  • 300 g twarogu,
  • 150 g cukru bia艂ego,
  • 2 du偶e jaja,
  • 2,5 g matchy,
  • 1 艂y偶ka m膮ki pszennej.

Akcesoria:

  • mikser,
  • miska,
  • okr膮g艂a tortownica 24 cm.

Przygotowanie:

W misce wymieszaj mas艂o z herbatnikami, a nast臋pnie prze艂贸偶 do tortownicy i doci艣nij. Form臋 wsad藕 do lod贸wki na kilkana艣cie minut. Do du偶ej miski wrzu膰 serek, twar贸g, cukier, jaja oraz match臋 i m膮k臋. Wszystkie sk艂adniki dok艂adnie zmiksuj, a偶 uzyskasz jednolit膮 mas臋. 

Z lod贸wki wyci膮gnij tortownic臋 i przelej do niej mas臋 serow膮. Wyr贸wnaj powierzchni臋 za pomoc膮 艂opatki. Sernik piecz przez ok. godzin臋 w piekarniku rozgrzanym do 160 stopni C. Po upieczeniu pozostaw sernik w 艣rodku na godzin臋, a nast臋pnie wyci膮gnij go z pieca i odstaw do ca艂kowitego wystygni臋cia w ciemne i ch艂odne miejsce. Ciasto jest gotowe do spo偶ycia dopiero po 4-5 godzinach, gdy nabierze odpowiedniej konsystencji.

Wolisz orze藕wiaj膮cy nap贸j czy pyszny deser? Obie opcje s膮 bez w膮tpienia warte wypr贸bowania. Smacznego!