Parzenie herbaty każdego rodzaju — jak poprawnie zaparzyć herbatę?

Porady 23.07.2019

Herbata to napój, bez którego większość z nas nie wyobraża sobie dnia. Dostępne na rynku herbaty różnić mogą się od siebie właściwościami, kolorem, zapachem czy smakiem. Aby móc wydobyć pełnię walorów z danego gatunku herbaty, pamiętać należy o odpowiednim jej zaparzeniu. Inaczej przyrządza się bowiem herbatę w torebkach, inaczej — jej wersję po turecku czy sproszkowaną, o nazwie matcha. Jak zaparzyć dobrą herbatę? Podpowiadamy!


Jak dobrze zaparzyć herbatę?

Jak już zostało wspomniane, każdy z rodzajów herbaty wymaga stosownego zaparzenia. Poniżej przedstawiamy garść przydatnych wskazówek, które pozwolą Wam na uzyskanie idealnego smaku i aromatu wybranego gatunku herbaty.

 

Jak parzyć herbatę w torebkach?

To bardzo proste. W tym celu umieszczamy torebkę w filiżance lub kubku, a następnie zalewamy wrzątkiem. Do przygotowania herbaty w torebce posłużyć można się również imbrykiem. W celu zatrzymania gorącego powietrza w jego wnętrzu na długi czas, po umieszczeniu w nim torebki oraz wrzącej wody należy przykryć go znajdującą się w zestawie pokrywką. Jak długo należy parzyć tego typu herbatę? Zaleca się, by było to minimum 3 minuty. Przed wyrzuceniem torebki, warto ją kilka razy zanurzyć w wodzie. To sprawdzony sposób na uzyskanie pełni smaku i intensywnej barwy napoju.


Jak parzyć herbatę po turecku?

Do tego celu potrzebny będzie specjalny, podwójny imbryk o nazwie demli, który działa w podobny sposób, co samowar. Aby przyrządzić oryginalną herbatę po turecku, zaopatrzyć należy się w jej czarną wersję, która uprawiana jest w regionie Rize. Jak zaparzyć herbatę po turecku krok po kroku? W pierwszej kolejności zalewamy ją niewielką ilością zimnej wody i delikatnie mieszamy. Kolejny etap to odciśnięcie jej przez sitko. Następnie naczynie z herbatą umieszczamy na dolnej części imbryka wypełnionej wodą i czekamy, aż się zagotuje. Czarną herbatę po turecku pije się z cukrem lub dodatkami takimi jak liście mięty, cynamon czy kardamon.


Jak parzyć herbatę matcha?

W ostatnim czasie bardzo dużą popularnością cieszy się napój o nazwie matcha. To japońska zielona herbata w proszku. Uznawana jest ona za najzdrowszą spośród wszystkich zielonych odmian. Herbata ta jest bogata w antyoksydanty, a co więcej — przyczynia się do poprawy metabolizmu, ułatwiając odchudzanie. Jak parzyć herbatę matcha? W tym celu wyposażyć należy się w akcesoria takie jak: matchawan, czyli niewielka czarka; chashaku — bambusowa łyżeczka służąca do nakładania sproszkowanej herbaty; chasen — wykonana z bambusu miotełka, przy pomocy której ubija się napój oraz sitko służące do przesiewania herbaty przed zaparzeniem. Jak zaparzyć herbatę tego typu? W pierwszej kolejności 1 łyżeczkę matchy wsypujemy do miseczki i zalewamy około 200 ml wody o temperaturze 70-80 stopni. Następnie mieszamy ją miotełką wykonując szybkie ruchy, aż do jej rozpuszczenia się i powstania charakterystycznej pianki.
 

Jak zaparzyć dobrą herbatę liściastą?

Herbata liściasta to napój mający wielu zwolenników. Trudno się temu dziwić — jest ona niezwykle aromatyczna, a bogactwo dostępnych na rynku mieszanek sprawia, że każdy znajdzie tu idealną dla siebie kompozycję. Jak zaparzyć dobrą herbatę tego typu? By móc delektować się esencjonalnym napojem, pamiętać należy o kilku podstawowych zasadach. Do tego celu wykorzystywać powinno się wyłącznie świeżą, filtrowaną, pozbawioną jakichkolwiek zanieczyszczeń wodę. To doskonała alternatywa dla jej przegotowanej wersji, która mogłaby sprawić, że herbata będzie miała nieco mdły smak.
Równie ważną kwestią jest odpowiednia temperatura wody, jaką należy zalać liście oraz czas parzenia poszczególnych rodzajów herbaty. Przedstawia się to następująco:
  • herbata czarna — 96 stopni, 2-3 minuty,
  • herbata zielona — 60 -85 stopni, 1-3 minuty,
  • herbata biała — 75-85 stopni, 3-5 minut,
  • herbata czerwona — 96 stopni, 1-3 minuty.
Jak prawidłowo zaparzyć herbatę liściastą? Do tego celu wykorzystać należy specjalny zaparzacz. To niezwykle praktyczne akcesorium, które dostępne jest w kilku różnych wersjach. Pozwala to na dopasowanie zaparzacza do indywidualnych potrzeb.


Zaparzacz do herbaty – co trzeba wiedzieć?

Pierwsza propozycja to zaparzacze tłokowe typu French Press. Stosowany w nich system zaparzania tłokowego pozwala na uzyskanie głębokiego smaku przygotowywanego napoju i skuteczne oddzielenie liści oraz fusów. Zaparzarka tego typu ma najczęściej pojemność około 1 litra, co sprawia, że dobrze sprawdza się zarówno podczas codziennego delektowania się ulubionym napojem, na przykład w pracy, jak i w czasie spotkań towarzyskich z rodziną i przyjaciółmi. Taki zaparzacz do herbaty jak dzbanek wykorzystać można do parzenia herbaty liściastej lub granulowanej. Z powodzeniem sięgnąć można po niego również podczas przygotowywania herbat owocowych oraz różnego rodzaju ziół. Nic nie stoi na przeszkodzie, by z pomocą tego zaparzacza przyrządzić ulubioną, aromatyczną kawę. Wybierając dzbanek zaparzacz do herbaty, szczególną uwagę zwrócić należy na jakość wykonania poszczególnych elementów. Warto, aby posiadał on aluminiowy tłok sprzężony z pokrywą, który skutecznie odsącza fusy, wydobywając oryginalny smak teinowego napoju. Godny polecenia jest zaparzacz do herbaty szklany wykonany z wysokiej jakości szkła borokrzemowego, do cech charakterystycznych którego zaliczyć można dużą trwałość oraz odporność, w tym na działanie wysokich temperatur. Najlepiej, aby uchwyt i pokrywka takiego akcesorium wyprodukowane były z nienagrzewającego się tworzywa sztucznego, które gwarantuje bezpieczeństwo oraz komfort użytkowania dzbanka z zaparzaczem.


Dzbanek do herbaty z zaparzaczem

Do parzenia kawy liściastej wykorzystać można również przezroczysty dzbanek z zaparzaczem do herbaty, który pozwala na precyzyjną kontrolę tego procesu i dopasowanie stopnia zaparzenia napoju do osobistych preferencji. Taki zaparzacz do herbaty dzbanek nierzadko ma kształt klasycznego imbryka, co sprawia, że dobrze prezentować będzie się on w aranżacjach zarówno tradycyjnych, jak i nieco bardziej nowoczesnych. Warto, aby dzbanek z zaparzaczem wykonany był z trwałego, wytrzymałego szkła, które nadaje się do użytkowania nawet w wysokich temperaturach. Równie ważna jest obecność poręcznego uchwytu ułatwiającego przenoszenie naczynia z miejsca na miejsce, bez obawy o oparzenie, oraz profilowanego dzióbka, który skutecznie zwiększy bezpieczeństwo nalewania gotowego napoju. Szczególną uwagę zwrócić należy tutaj na wielkość otworów znajdujących się w zaparzaczu. Im są one mniejsze tym lepiej — będą one bowiem w stanie zatrzymać nawet najmniejsze liście, pozwalając na swobodne delektowanie się ulubioną herbatą.


Zaparzacz do herbaty z podgrzewaczem

Jeżeli zależy nam na tym, by móc cieszyć się wysoką temperaturą herbaty przez kilka godzin, warto zaopatrzyć się w produkt, jakim jest zaparzacz do herbaty z podgrzewaczem. Jego duża pojemność (w znaczącej części przypadków przekracza ona 1 litr) sprawia, że znakomicie sprawdza się on podczas serwowania napoju dla dużej ilości osób.


Kubek z zaparzaczem do herbaty

Następna propozycja to kubek z zaparzaczem do herbaty. Taki gadżet to znakomity pomysł na prezent urodzinowy czy świąteczny dla miłośnika tego napoju. Nic nie stoi również na przeszkodzie, by wręczyć go z okazji Dnia Mamy lub Dnia Babci. Na uwagę zasługuje tu efektowny wygląd filiżanek z zaparzaczem do herbaty. Pokrywać mogą je bowiem motywy roślinne, zwierzęce czy różnego rodzaju napisy. Pozwala to na dopasowanie takiego zaparzacza do gustu osoby obdarowywanej oraz stylu, w jakim została urządzona jej kuchnia. Idealny kubek z zaparzaczem do herbaty to taki, który wykonany został z wysokiej jakości ceramiki. Materiał ten jest bowiem zarówno odporny na uszkodzenia, jak i łatwy w utrzymaniu w czystości. Znaczącą część naczyń tego typu nadaje się do użytkowania w kuchence mikrofalowej i mycia w zmywarce. Sprawia to, że zaopatrując się w taki zaparzacz do herbaty możemy mieć pewność, że posłuży nam on przez długi czas. Z pomocą tego naczynia z łatwością przygotować można zarówno ulubioną herbatę liściastą, jak i ziołowy napar, na przykład z mięty czy lipy. Wybierając zaparzacz w formie kubka szczególną uwagę warto zwrócić na ergonomiczne ucho umożliwiające wygodne przenoszenie naczynia z miejsca na miejsce i delektowanie się ulubionym napojem. Równie ważna jest pokrywka, która skutecznie uchroni przed przedwczesnym wystygnięciem płynu oraz jego przypadkowym rozlaniem podczas przenoszenia.


Zaparzacz do herbaty silikonowy

Ulubioną herbatę w kilka chwil przyrządzić można również z pomocą gadżetu, jakim jest zaparzacz do herbaty silikonowy. Bardzo często ma on efektowne, zabawne kształty, najczęściej zwierząt, ludzików lub roślin, co czyni z niego oryginalną dekorację kuchenną. Jego niewielki rozmiar sprawia, że z łatwością zmieści się on w każdej, nawet najmniejszej kuchennej szafce czy szufladzie. Zaparzacz do herbaty tego typu produkowany jest z silikonu, który jest materiałem trwałym oraz niezwykle elastycznym. Co więcej, nie pochłania on zapachów i nie wpływa na zmianę smaku gotowego napoju. Do zalet zaparzacza do herbaty zaliczyć można również łatwość obsługi. By móc delektować się wybraną herbatą, wystarczy umieścić ją w jego wnętrzu, zamknąć, a następnie włożyć do kubka wypełnionego wrzątkiem. Dzięki swojej niebanalnej formie, taki zaparzacz wywoła uśmiech na twarzy każdego, kto zostanie poczęstowany przygotowanym z jego pomocą napojem. Produkt ten pozwala na przyrządzenie zarówno herbaty, jak i ziołowego naparu. Zbliżonym rozwiązaniem do silikonowego zaparzacza jest metalowe sitko lub koszyczek, z pomocą którego z łatwością oddzielimy liście herbaty od naparu.

Jak zaserwować przyrządzoną z pomocą zaparzacza herbatę? Do tego celu świetnie sprawdzą się dostępne w naszym sklepie internetowym gustowne filiżanki oraz kubki.
Więcej praktycznych informacji na temat zaparzaczy znajdziecie we wpisie Zaparzacz do herbaty – dlaczego warto go wybrać?.

Zaparzacz to akcesorium, w które wyposażyć powinien się każdy miłośnik herbaty. Mnogość dostępnych modeli sprawia, że z łatwością można znaleźć idealny dla siebie model, który ułatwi przyrządzenie perfekcyjnego napoju zachwycającego swoim smakiem i aromatem.