Dania jednogarnkowe na imprezę – 3 proste przepisy
Dania jednogarnkowe na imprezę? To musi być gulasz!
Dania jednogarnkowe na imprezę niejedno mają imię, jednak najczęściej pojawiającym się pomysłem z tej kategorii jest oczywiście gulasz. Dobrze przyrządzony będzie smakować wyśmienicie i prezentować się nienagannie – w sam raz na spotkanie w gronie rodzinnym. To danie jednogarnkowe na imprezę wymaga jednak odrobiny czasu, dlatego zarezerwuj sobie dwie godziny, by zrobić doskonały gulasz. Co będzie Ci potrzebne, by zrobić to smaczne jednogarnkowe danie na imprezę z rodziną i znajomymi?
- Kilogram mięsa wołowego (na przykład z łopatki)
- Duża cebula
- Duża papryka
- Dwie marchewki
- 5 ząbków czosnku
- 5 suszonych grzybów
- 3 łyżki mąki pszennej
- Pół litra wody lub bulionu, jeśli chcesz, by danie było bardziej esencjonalne
- Przyprawy: papryka słodka i wędzona, sól, pieprz, majeranek, 2 liście laurowe
Do tego potrzebne będą również akcesoria i przybory kuchenne. Przyda Ci się:
- Garnek pojedynczy (to może być garnek na indukcję lub gaz czy nawet garnek do płyty ceramicznej – gulasz świetnie ugotuje się na każdej kuchence)
- Deska do krojenia
- Nóż pojedynczy
Dania jednogarnkowe na imprezy nie są skomplikowane. Czasem jednak wymagają czasu. Ten gulasz musi dość długo się dusić, by mięso było rozpadające się. Zacznij od pokrojenia wszystkich składników: mięsa w większą kostkę, cebuli i papryki w kosteczkę, marchewki w plastry. Czosnek możesz wycisnąć, pokroić na drobno bądź zostawić w całości, jedynie zgnieciony. Zacznij od usmażenia w garnku, na odrobinie oliwy, cebuli i czosnku – odłóż je na talerz, gdy się zarumienią. Następnie do garnka wrzuć oprószone mąką mięso i smaż tak długo, aż będzie brązowe z obu stron.
Wlej wodę lub bulion, dodaj przyprawy i zacznij dusić gulasz pod przykryciem. Po kilku minutach dodaj warzywa (bez papryki) oraz grzyby. Zamieszaj i odstaw pod przykryciem na godzinę. Po tym czasie dodaj paprykę i znów przykryj. Duś tak długo, aż mięso będzie rozpadające się. Po około 1,5-2 godzinach możesz sprawdzić konsystencję gulaszu i w razie potrzeby odrobinę go zagęścić. Podawaj z ziemniakami lub kaszą bądź same, w małych miseczkach do zupy.
Czytaj także:
- 13 potraw z ziemniaków, które ugotujesz w jednym garnku
- Dania postne – czyli jakie?
- 3 proste przepisy na makaron z kurczakiem
- Coś łatwego na romantyczną kolację?
Przepis na ciepłe dania na imprezę jednogarnkowe
Ciepłe dania na imprezę – jednogarnkowe oczywiście – mogą zrobić furorę wśród gości. Gulasz jest tego najlepszym przykładem. Co jeszcze możesz w ten sposób upichcić? Chili con carne! Przepis na ciepłe dania na imprezę (jednogarnkowe) jest prosty – nawet dla kuchennych amatorów. Oto kilka niezbędnych składników:
- 500 gramów mięsa mielonego
- 3 pomidory
- Czerwona papryka
- Puszka fasoli czerwonej
- Papryczka chili
- Cebula
- 3 ząbki czosnku
- 100 mililitrów wody
- Przyprawy: sól, pieprz, cukier, chili, kakao, kminek
Do tego dania weź garnek ze stali nierdzewnej, który z pewnością się nie przypali. W garnku zacznij smażyć na odrobinie oliwy posiekaną drobno cebulę i czosnek. Po chwili dodaj mięso i smaż je, aż będzie gotowe. Dodaj posiekane pomidory bez skórki lub też pomidory z puszki i pomieszaj. Dodaj szczyptę cukru, kminku oraz chili, a następnie wlej wodę. Duś pod przykryciem przez około 10 minut. Po tym czasie dodaj pokrojoną w kostkę paprykę i znowu duś przez 10 minut. Dodaj czerwoną fasolę, kakao, sól i pieprz. Wymieszaj dokładnie wszystkie składniki i znowu duś przez 10 minut. Po tym czasie chili będzie już gotowe. Podawaj je z ryżem lub nachosami. Takie ciepłe dania na imprezę – jednogarnkowe oczywiście – lubimy najbardziej.
Czytaj także:
- Szybki i smaczny obiad – jak go przygotować?
- Danie jednogarnkowe z ziemniakami
- Danie jednogarnkowe z kurczakiem
- Sycące dania jednogarnkowe
Szybkie dania jednogarnkowe na imprezę
Szybkie dania jednogarnkowe na imprezę mogą czasem uratować świat. Zwłaszcza gdy nie masz czasu, a niebawem przyjmujesz gości. W takich sytuacjach warto postawić na sprawdzone przepisy – prosty garnek warzywny. To szybkie danie jednogarnkowe na imprezę nigdy Cię nie zawiedzie. Przygotuj:
- Cebulę
- 3 ząbki czosnku
- Paprykę
- Cukinię
- Szklankę bulionu
- Puszkę ciecierzycy lub fasoli
- Słoiczek przecieru
- Kiełbasę suchą, jeśli chcesz zrobić danie w wersji mięsnej
- Przyprawy: oregano, majeranek, sól, pieprz
Zacznij od usmażenia drobno pokrojonej cebuli i czosnku na odrobinie oliwy. Poczekaj, aż cebula się zeszkli i dodaj pokrojoną na plasterki kiełbasę (oczywiście jeśli znajduje się ona w Twoim przepisie). Po kilku minutach, gdy z kiełbasy wytopi się tłuszcz, możesz dodać pokrojone w kostkę warzywa – cukinię i paprykę. Dopraw przyprawami, zamieszaj i smaż przez kilka minut. Następnie wlej bulion, dodaj przecier pomidorowy i gotuj kolejne kilka minut, by całość stała się gęsta i apetycznie pachnąca. Teraz czas na ciecierzycę lub fasolę. Po dodaniu strączków gotuj potrawkę, jednak nie za długo – nie chcemy, by warzywa były bardzo miękkie. To wszystko – możesz już podawać. Takie szybkie dania jednogarnkowe na imprezę to sama przyjemność: gotowania i jedzenia.
Czytaj także:
- Dania jednogarnkowe dla cukrzyków
- Chłopski garnek – przepis na sprawdzony obiad
- Jak obliczyć, ile litrów ma garnek?
Szybkie i jednogarnkowe dania idealnie sprawdzą się podczas imprezy z bliskimi i rodziną. To oszczędność czasu dla Ciebie i niebo w gębie dla wszystkich.
Warto przeczytać
Kapuśniak z młodej kapusty
Sezon na młodą kapustę już powoli się zbliża, a więc czas na przygotowanie najbardziej klasycznej potrawy z wykorzystaniem tego składnika, czyli kapuśniaka. Ta tradycyjna zupa przygotowana na bazie młodej kapusty to propozycja dla wszystkich osób, które cenią sobie świeże i delikatne smaki. Jak zrobić kapuśniak na bazie młodych liści kapusty? Poznaj nasz aromatyczny przepis!
czytaj więcejCo można zrobić z młodej kapusty? Pomysły na cały sezon!
Sezon na młodą kapustę to idealny czas na poszukiwanie nowych przepisów. Od tradycyjnych dań po nowoczesne, wyrafinowane potrawy — młoda kapusta może stać się główną gwiazdą na naszych stołach. W tym artykule przyjrzymy się różnorodnym sposobom wykorzystania młodej kapusty w kuchni, odkrywając jej potencjał w najróżniejszych przepisach. Odkryj z nami najlepsze sposoby na potrawy z młodej kapusty!
czytaj więcejGołąbki bez zawijania
Szukasz ciekawej i smacznej alternatywy dla klasycznych gołąbków? Jedną z nich są gołąbki bez zawijania, które zachowują smak i charakterystyczne cechy tradycyjnych gołąbków, będąc przy tym znacznie prostszymi w przygotowaniu. Odkryj wraz z nami tajniki przygotowywania tej pysznej potrawy!
czytaj więcejŁazanki z młodej kapusty
Zbliża się sezon na młodą kapustę, a więc jest to doskonały moment na to, by poszukać przepisów, które wykorzystują jej delikatny smak i chrupkość. Jednym z takich przepisów są tytułowe łazanki z młodej kapusty. Ta prosta potrawa obecna w naszej rodzimej kuchni zaskakuje swoim smakiem. Poznaj wszystkie tajniki przygotowywania tej niezwykle kuszącej potrawy!
czytaj więcejSałatka ziemniaczana na grilla
Ziemniaki to wszechstronny składnik, który może być wykorzystany w wielu różnych daniach, również w sałatkach. W tym artykule odkryjesz najlepsze sposoby na przygotowywanie sałatek z ziemniakami, które idealnie spiszą się na grilla. Znajdziesz tutaj także przepis na wyjątkową sałatkę, która zachwyci wszystkich gości swoim smakiem!
czytaj więcejJaka sałatka na grilla?
Wybór odpowiedniej sałatki do grillowanych dań to nie taka prosta sprawa — w końcu możliwości jest tak wiele! Właściwie dobrana sałatka może nie tylko dopełnić smak grillowanych potraw, ale także dodać im świeżości i lekkości. W tym artykule omówimy różnorodne pomysły na sałatki, które doskonale współgrają z różnymi rodzajami mięs i innych grillowanych potraw. Z nami podjęcie decyzji stanie się znacznie prostsze!
czytaj więcejMięsa na grilla. Jakie mięso nadaje się do grillowania?
Wielu z nas uwielbia magię grillowania — aromatyczne dymy unoszące się w powietrzu, soczyste kęsy mięsa, a także niezwykłą atmosferę spotkań z rodziną i przyjaciółmi. Jednak przed magicznym momentem, gdy wybrany kawałek mięsa zaczyna skwierczeć na ruszcie, należy je wybrać. Jakie mięso nadaje się do grillowania? W tym artykule zdradzimy Ci wszystkie wskazówki, które pomogą Ci wybrać idealny rodzaj oraz partię mięsa, a także sposób jego przygotowania do grillowania. Zapraszamy do lektury!
czytaj więcejKiełbasa z grilla — przepis na grillowy klasyk!
Zapach dymu unoszący się w powietrzu oraz soczysta i aromatyczna kiełbasa świeżo z grilla — ta sceneria to prawdziwa gratka dla miłośników grillowania. Przygotowanie idealnie wypieczonej kiełbasy z grilla wymaga wprawy i pewnej wiedzy. Jak to zrobić? W tym artykule przedstawimy Ci sprawdzony przepis na kiełbasę z grilla, która smakuje i wygląda jak od mistrza BBQ!
czytaj więcejGołąbki z młodej kapusty
Gołąbki to jedno z najpopularniejszych dań polskiej kuchni. Dla wielu osób to znakomity pomysł na syty, a przede wszystkim smakowity obiad. Ich wnętrze skrywa soczyste nadzienie, a na zewnątrz znajdują się delikatne liście młodej kapusty. Dodajmy do tego pyszny sos i uczta gotowa! Tradycyjnie gołąbki przyrządza się z kapusty włoskiej, ale dajemy słowo, że młoda kapusta stanowi dla niej doskonałą alternatywę. Nadaje ona potrawie lekkości i świeżości, która idealnie komponuje się ze smakowitym nadzieniem. Sprawdź, jak przyrządzić gołąbki w młodych liściach!
czytaj więcej