Drewniane przybory kuchenne — stylowe i praktyczne

Polecane produkty 27.12.2019


Chlebak drewniany — nieodłączny element wyposażenia każdej kuchni

W żadnej kuchni nie może zabraknąć drewnianego chlebaka. Mianem tym określa się pojemnik służący do przechowywania pieczywa, który składa się z części nieruchomej (podstawy) oraz ruchomej (pokrywy). Dostępne na sklepowych półkach rzeczy z drewna tego typu różnić mogą się od siebie kształtem, wymiarami, stylistyką czy kolorystyką. Chlebak drewniany to niedrogi, solidny produkt, który gwarantuje świeżość i chrupkość chleba czy bułek przez długi czas. Znajdujące się w jego wnętrzu pieczywo ma zagwarantowaną odpowiednią temperaturę oraz wilgotność. Drewniany chlebak posiada uniwersalny, ponadczasowy design, co sprawia, że pasować będzie on zarówno do wnętrz klasycznych, jak i skandynawskich czy prowansalskich.
 
Przykładem godnego polecenia drewnianego pojemnika na chleb dostępnego w asortymencie naszego sklepu internetowego Tadar.pl jest bukowy chlebak Bochenek. Model ten skutecznie chroni znajdujące się w jego wnętrzu pieczywo przed wysychaniem, wilgocią oraz zanieczyszczeniami. Na uwagę zasługuje również jego klasyczna, ponadczasowa forma oraz wygodne, żaluzjowe zamknięcie, które czynią z chlebaka efektowną dekorację kuchennego blatu.
 
Jak dbać o chlebak drewniany, by posłużył nam on przez długi czas? Nigdy nie powinno się go myć pod bieżącą wodą lub namaczać przez długi czas. Zamiast tego, chlebak drewniany należy przecierać przy pomocy wilgotnej ściereczki nasączonej w mieszance wody oraz octu w proporcji 2:1. Następnie zostawiamy go do wyschnięcia. W ten sposób skutecznie zredukujemy ryzyko rozwoju grzybów i pleśni we wnętrzu znajdującego się w kuchni pojemnika na chleb.
 
Ciekawą alternatywą dla klasycznych przedmiotów z drewna tego typu mogą być chlebaki bambusowe, które w ostatnim czasie cieszą się bardzo dużą popularnością. Zasługą tego jest fakt, iż przechowywane w nich pieczywo przez długi czas pozostaje świeże. Co więcej, bambusowe chlebaki są odporne na uszkodzenia mechaniczne, do jakich może dojść podczas ich codziennej eksploatacji. Cechują się one także dużą trwałością, wytrzymałością oraz łatwością w utrzymaniu w czystości. Tego typu chlebaki nie chłoną zapachu pieczywa i nie odbarwiają się z czasem.
 
Jaki chlebak bambusowy warto kupić? Nasza propozycja to chlebak Cosmic czarny. Poza drewnem bambusowym, drugim materiałem wykorzystanym do jego produkcji jest stal węglowa. Oryginalny design pojemnika na chleb sprawia, że doskonale prezentować będzie się on w każdej kuchni utrzymanej w stylu nowoczesnym. Chlebak gwarantuje dużą stabilność oraz wysoki komfort użytkowania.
 

Deseczki drewniane — jak wybrać idealne?

Deseczki drewniane to przydatne akcesoria kuchenne, z których korzystamy każdego dnia — czy to przygotowując śniadanie, czy krojąc warzywa i mięso stanowiące bazę obiadu. Takie drewniane rzeczy produkuje się z różnego rodzaju gatunków drewna: jesionu, dębu, wiśni czy akacji. Najtwardsze są drewniane wyroby wytwarzane z hebanu oraz kokosa. Dlaczego warto zdecydować się na zakup tego typu wyrobu drewnianego? Przemawia za nim między innymi estetyczny, ponadczasowy wygląd. Co więcej, drewniane deski do krojenia posiadają unikalne właściwości umożliwiające samodzielnie zasklepianie nacięć powstałych na ich powierzchni w czasie krojenia różnego rodzaju produktów spożywczych. Takie artykuły drewniane z powodzeniem wykorzystać można w charakterze podkładki pod gorące garnki.
 
Deseczki drewniane dostępne w ofercie naszego sklepu internetowego Tadar.pl posiadać mogą różny kształt i wymiary. Miłośnikom klasycznych, ponadczasowych akcesoriów drewnianych, do gustu przypadnie deska Bochenek. Ta deska drewniana do krojenia nie wchodzi w reakcję z żywnością i nie zmienia jej smaku oraz zapachu. Świetnie sprawdzać będzie się ona do krojenia chleba, warzyw, owoców czy mięs. Deska posiada praktyczny otwór w uchwycie, który umożliwia zawieszenie jej na ścianie.
 
Osoby szukające alternatywy dla deseczek drewnianych, postawić mogą na jeden z modeli, do produkcji których wykorzystano bambus. Takie deski są niezwykle wytrzymałe oraz twarde. Mocno sprasowane włókna bambusowe nie chłoną wilgoci, skutecznie zabezpieczając przed rozwojem bakterii. Co ważne, nie tępią one używanych na niej noży.
 
W naszym sklepie internetowym Tadar.pl znaleźć można różnego rodzaju stylowe bambusowe deski do krojenia. Przykładem może być prostokątna deska bambusowa. Na uwagę zasługuje tutaj jej gładka powierzchnia, która gwarantuje łatwe oraz szybkie utrzymanie produktu w czystości. Kupując taką deskę można mieć pewność, że na długi czas będzie ona w należyty sposób chroniona przed uszkodzeniami i ścieraniem. Warto wspomnieć tu również o poprzecznym ułożeniu włókien bambusowych w stosunku do krojenia, co zapobiega przed wsiąkiem wody oraz soków.
 

Drewniane przybory kuchenne — estetyczne i funkcjonalne

Urządzając kuchnię, warto zadbać o to, by znalazły się tam drewniane akcesoria. Do kategorii tej zaliczają się między innymi drewniane łyżki. Doskonale sprawdzać będą się one podczas przyrządzania jajecznicy, sosów czy innych dań wymagających częstego mieszania. Łyżki drewniane mogą się także okazać pomocne w czasie wyrabiania ciasta. Bardzo praktyczne są modele z dziurkami, dzięki którym można z łatwością pozbyć się pęcherzyków powietrza. W żadnej kuchni nie może także zabraknąć wyrobu z drewna do kuchni, jakim jest widelec. Wykorzystać można go zarówno podczas mieszania, jak i serwowania dań, na przykład mięsnych. Przewracanie naleśników czy kotletów ułatwi natomiast łopatka. Podczas gotowania sięgnąć można również po kopystkę drewnianą. To drewniany dodatek do kuchni o szerokim, grubym brzegu, który wykorzystywać można między innymi w czasie mieszania potraw znajdujących się w naczyniach z powłokami. Kolejne praktyczne narzędzie kuchenne to szpatułka — płaska, podłużna łopatka, w którą zaopatrzyć powinni się wszyscy miłośników naleśników i wszelkiego rodzaju placuszków. Niemniej funkcjonalne wyroby z drewna do domu to specjalne sztućce do sałaty. Przydają się one zarówno podczas jej przyrządzania, jak i nakładania na talerze. Z drewna produkuje się także łyżeczki do nabierania miodu, których specyficzna budowa skutecznie zabezpiecza przed wylaniem się produktu na blat czy pobrudzeniem rąk.
 
Dlaczego warto zdecydować się na zakup drewnianych akcesoriów kuchennych? Jako że powstają one z naturalnego surowca, są w pełni bezpieczne dla zdrowia i nie wpływają na smak przyrządzanych z ich pomocą potraw. Łyżka drewniana czy drewniana kopystka nie nagrzewają się, a co za tym idzie — ryzyko poparzenia jest tutaj ograniczone do minimum. To jednak nie koniec zalet dużych drewnianych łyżek. Są one także odporne na uszkodzenia, do jakich może dojść w czasie ich codziennego użytkowania. Wybierając tego typu akcesoria, warto postawić na modele lakierowane i w należyty sposób zabezpieczone przed wilgocią — są one bowiem bardzo łatwe w czyszczeniu. Jeżeli Wasza pociecha lubi gotować, podarować możecie jej drewniane przybory kuchenne dla dzieci. To znakomity pomysł na upominek dla każdego małego kucharza.
 
W jakiego rodzaju wyroby z drewna do kuchni zaopatrzyć można się w naszym sklepie internetowym Tadar.pl? Godnym polecenia produktem jest między innymi ażurowa łopatka kuchenna, która pozwala na wygodne przekładanie oraz zdejmowanie mięsa oraz warzyw z patelni. Posiada ona praktyczne otwory, które skutecznie odprowadzają nadmiar tłuszczu ze smażonej potrawy.
 
W naszym asortymencie znaleźć można również bambusowe przybory kuchenne. Przykładem są szczypce kuchenne stanowiące połączenie łyżki oraz widelca. W znaczący sposób ułatwiają one nakładanie pojedynczych produktów spożywczych czy gotowych potraw.
 

Jak dbać o drewniane naczynia?

Aby naczynia drewniane mogły nam posłużyć przez długi czas, ciesząc oko, zadbać należy o stosowną ich pielęgnację. Przed pierwszym użyciem, małe i duże, drewniane naczynia powinno się zaimpregnować. Do tego celu wykorzystać można między innymi oliwę z oliwek lub olej rzepakowy. Jak krok po kroku przygotować drewnianą deseczkę do krojenia? W pierwszej kolejności należy ją dokładnie natrzeć tłuszczem i umyć w gorącej wodzie. Następnie rozkładamy ją na lnianej ściereczce i zostawiamy do wyschnięcia. Na koniec, czynność powtarzamy. Impregnując w ten sposób deseczkę drewnianą, skutecznie zabezpieczymy ją przed chłonięciem zapachów krojonych na niej produktów, na przykład ryb oraz zmianą koloru na skutek krojenia wyrobów o intensywnej barwie, jak chociażby buraki. Do impregnacji wyrobów z drewna do domu wykorzystać można także ocet jabłkowy. Wybrane drewniane dodatki do kuchni zanurzamy w nim na całą noc, a następnie osuszamy przy pomocy papierowego ręcznika.
 
W jaki sposób powinno się czyścić drewniane akcesoria? W tym celu warto sięgnąć po roztwór sody oczyszczonej, w którym zanurzamy uprzednio wyszorowane naczynia na kilka godzin. Jeżeli na artykułach drewnianych utrzymuje się intensywny zapach, na przykład po krojeniu czosnku, z łatwością można się go pozbyć nacierając je sokiem z połówki cytryny. Co, jeżeli do drewnianego wałka czy stolnicy przykleiły się resztki ciasta? Wystarczy, że nasypiemy na nie odrobinę soli i będziemy przez chwilę delikatnie pocierali dłonią
 
Interesuje Was temat, jakim jest konserwacja drewnianych przyborów kuchennych? Wszystkie niezbędne informacje znajdziecie na naszym blogu.
 
Drewniane przybory kuchenne to gwarancja codziennych, małych sukcesów w kompletowaniu estetycznego oraz funkcjonalnego wyposażenia domu.