Drinki z rumem – 6 klasycznych propozycji
Rum to jeden z najbardziej rozpoznawalnych rodzajów alkoholi, który swoją sławę zawdzięcza nie tylko wyjątkowej palecie aromatycznej, ale również ciekawej historii, niskiej cenie i ogólnej dostępności. Alkohol produkowany ze sfermentowanej trzciny cukrowej doskonale nadaje się do picia na czysto, ale zdecydowanie częściej spotkać go można w drinkach i koktajlach. Jak je przygotować? W naszym artykule zdradzimy Ci przepisy na najlepsze drinki z dodatkiem tego pirackiego trunku!
Z czym pić rum?
Rum — z czym go pić? Trunek ten nalany do szklanki jest już gotowy do wypicia, jednakże rum doskonale smakuje z różnymi dodatkami oraz lodem i to w tej formie spotkać go można w barach i restauracjach. Alkohol ten charakteryzuje się szerokim spektrum smakowym — od prostych i słodkich, aż po mocne, wytrawne, z zielną nutą, dlatego tak chętnie używany jest przez miksologów do przygotowywania różnych koktajli.
Kompozycje smakowe z dodatkiem rumu dobiera się do zawartych w nim nut smakowych i aromatycznych, aby maksymalnie wydobyć jego smak. Do napojów z dodatkiem rumu dodaje się lód, który delikatnie chłodzi i zmniejsza moc alkoholu, czyniąc go bardziej przystępnym.
Zastanawiasz się, z czym pić biały rum, a z czym ciemny? To bardzo dobrze! Oba te rodzaje charakteryzują się zupełnie paletą aromatyczną, dlatego często serwuje się go w odmienny sposób. Biały rum oraz rum spiced doskonale komponuje się z gazowanymi napojami, np. colą. Z kolei ciemny rum idealnie łączy się ze słodkimi, intensywnymi likierami np. pomarańczowym Cointreau lub kawową Kahluą.
Rum świetnie komponuje się z sokami owocowymi oraz cytrusami, nadając koktajlom bardziej orzeźwiającego charakteru. Do drinków na bazie rumu dodaje się także różne zioła np. miętę lub bazylię, aby zróżnicować bardziej ich charakter. Najlepsi miksolodzy dodają do rumu także mniej oczywiste składniki np. migdały, chili, sok z kiszonek czy dżem, tworząc niezwykłe kompozycje. Wymaga to jednak nie lada odwagi, doświadczenia oraz wiedzy na temat specyfiki tego alkoholu. W tym trzecim aspekcie możemy Ci pomóc, więc jeśli jesteś ciekawy i chętny na poszerzenie swoich horyzontów, to koniecznie przeczytaj kolejny akapit!
Jaki rum wybrać do drinków?
Jaki rum pasuje do drinków? Aby dobrze dopasować rodzaj rumu do przygotowywanego koktajlu, trzeba najpierw poznać nieco jego historię oraz specyfikę wszystkich dostępnych rodzajów. Historia rumu zaczyna się wraz z podróżą kupców arabskich do Nowego Świata, a dokładnie na ziemię Dominikany. To właśnie tam powstały pierwsze plantacje trzciny cukrowej, a także pierwsze napoje ze sfermentowanego soku, które przygotowywane były ochoczo przez niewolników pracujących na plantacjach.
Alkohol powstały z trzciny służyć miał znieczuleniu i rozrywce. Z czasem wieść o tym trunku trafiła także do plantatorów, którzy dostrzegli w rumie dobry biznes i wykorzystali produkt uboczny z produkcji cukru (saccharum), czyli melasę do masowej produkcji alkoholu. Duża konsumpcja rumu w obrębie Karaibów sprawiła, że stał się on popularny także poza granicami wysp, a wraz z biegiem lat zyskał międzynarodową popularność.
Warto wspomnieć o tym, że rum rumowi nierówny. Wyróżnia się kilka styli produkcji oraz rodzajów rumu. Na rynku dostępne są rumy wytwarzane metodą hiszpańską, angielską oraz francuską.
- Rum produkowany w koloniach hiszpańskich (aż do dziś) pochodził z melasy i poddawany był niezwykle krótkiej fermentacji oraz destylacji w kolumnach. Ten styl produkcji daje rum cechujący się do neutralnym, łagodnym smakiem i aromatami korzennymi.
- Rum w stylu angielskim także produkuje się z melasy, jednakże destyluje się go w alembikach, co pozwala uzyskać trunki o większej złożoności i większej mocy alkoholu.
- Ostatnim ze styli jest francuski — najbardziej nieoczywisty i wytrawny, nazywany także rhum agricole (rolniczy), produkowany ze świeżego soku z trzciny cukrowej. Charakteryzuje się świeżością i owocowo-zielnymi nutami.
Rum klasyfikuje się także w związku ze swoim smakiem i kolorem. Wyróżnia się:
- biały rum o delikatnym smaku i świeżości,
- rum złoty (spiced) o wyraźnie korzennych nutach,
- rum ciemny o większej złożoności i zbilansowanej słodyczy.
Na wyróżnienie zasługują także rumy Navy oraz Overproof z większą zawartością alkoholu oraz rum starzony, leżakowany w beczkach.
Klasyfikacje te ułatwiają identyfikację aromatów zamkniętych w butelkach, a co za tym idzie — pomaga w dopasowaniu i komponowaniu koktajli. Wystarczy przeczytać opis producenta zawarty na etykiecie i dopasować go do profilu smakowego przygotowywanego drinka np. słodki, delikatny biały rum zrównoważyć sokiem z cytryny, a korzenny złoty dodatkiem soku z ananasa.
Drinki z rumem — przepisy
Drinki z rumem to kategoria, w której znajdziesz bardzo długą listę pysznych kompozycji o różnorodnych smakach i aromatach. Drink na bazie rumu mogą być egzotyczne, bardziej wytrawne, słodkie, a nawet kwiatowe i kwaśne. W internecie znajdziesz szereg ciekawych przepisów na słodkie, deserowe i kwaśne drinki z rumem.
Nie wiesz, na jakie drinki się zdecydować? Pozwól sobie pomóc! Przygotowaliśmy dla Ciebie przepisy na najlepsze, klasyczne drinki z rumem w sam raz na imprezę, które zachwycą swoim smakiem! Receptury na nie zdradzimy Ci w kolejnych akapitach. Przygotuj akcesoria barmańskie takie jak shakery barmańskie, wiaderko do lodu, woreczki do lodu i pojemniki, foremki na lód oraz słomki do napojów i do dzieła!
Dwa drinki z rumem Bacardi
Bacardi to jeden z najbardziej znanych producentów rumu z średniej półki cenowej. W portfolio tej marki znajdziemy klasyczny biały rum, rum spiced, rum ciemny, a także starzony i destylaty z limitowanych kolekcji np. Bacardi Coconut. Z racji ogólnej dostępności oraz przyjaznej ceny idealnie spisuje się jako baza dla wielu koktajli. Jakie drinki można przygotować z rumem Bacardi? Mamy dla Was dwie propozycje: klasyczne Cuba Libre oraz Old Cuban.
1. Przepis na drink Cuba Libre
Przepis na Cuba Libre zgodny z IBA (ustalony przez międzynarodową organizację zrzeszającą barmanów) wygląda następująco:
- 50 ml białego rumu Bacardi Carta Blanco
- 120 ml Coca Coli
- 10 ml soku ze świeżej limonki
- 2 ćwiartki pokrojonej limonki
- Kilka kostek lodu
Akcesoria:
- Szklanka
- Łyżka barmańska
- Szczypce do lodu
Przygotowanie:
Do wysokiej szklanki wlej rum, a następnie sok z limonki. Dodaj lód i wlej colę. Całość wymieszaj. Ozdób ćwiartkami limonki i gotowe! Prosty, lekko korzenny i orzeźwiający drink jest gotowy!
2. Przepis na drink Old Cuban
Z czym jeszcze można pić rum Bacardi? Rum ten można wykorzystać także do przyrządzenia pysznego, lekko wytrawnego koktajlu Old Cuban. Do jego przygotowania potrzebujesz:
- 45 ml rumu starzonego Bacardi Reserva Ocho
- 30 ml syropu cukrowego
- 20 ml świeżego soku z limonki
- 2 dash Angostura Bitters (1 dash to ok. 8-10 kropli, które razem dają 1 ml płynu)
- 6 listków świeżej mięty
- 60 ml Prosecco lub szampana
- 6 kostek lodu
Akcesoria:
- Shaker
- Kieliszek do szampana (znajdziesz go w naszej kategorii kieliszki)
- Sitko barmańskie
- Szczypce do lodu
Przygotowanie:
Wlej wszystkie składniki poza winem musującym do shakera, dodaj lód i 5 listków mięty. Shaker zamknij i wstrząśnij nim energicznie. Koktajl przecedź i wlej do kieliszka. Do koktajlu wlej także wino musujące, a całość ozdób listkiem mięty (ułóż go na powierzchni koktajlu).
Dwa proste drinki z białym rumem
Poszukujesz pomysłu na proste drinki z białym rumem? Przygotowaliśmy dla Ciebie dwie propozycje na pyszne drinki z rumem białym, które są łatwe w przyrządzaniu: Daiquiri oraz Mojito.
1. Przepis na drink Daiquiri
Daiquiri:
- 60 ml białego rumu z Kuby (w stylu hiszpańskim)
- 20 ml świeżego soku z limonki
- 2 łyżki barmańskie białego, drobnego cukru
- 5 kostek lodu
Akcesoria:
- Shaker
- Sitko barmańskie
- Kieliszek do martini
- Łyżka barmańska
Przygotowanie:
Do składnika dodaj rum, sok z limonki oraz cukier i następnie wymieszaj wszystko łyżką. Gdy cukier się rozpuści, dodaj lód i całość wyszejkuj. Koktajl przecedź prosto do kieliszka. Prawda, że to bajecznie proste?
2. Przepis na drink Mojito
Spróbuj teraz coś nieco trudniejszego i przygotuj Mojito.
Składniki:
- 45 ml białego kubańskiego rumu
- 4 ćwiartki świeżej limonki
- 6 listków mięty
- 2 łyżeczki barmańskie białego cukru
- ok. 60 ml wody gazowanej
- 6 drobno pokruszonych kostek lodu
- 1 gałązka mięty
Akcesoria:
- Wysoka szklanka o dużej pojemności
- Łyżka barmańska
- Muddler (barmański „tłuczek”)
Przygotowanie:
Do szklanki wsyp cukier i dodaj limonkę, całość ugnieć muddlerem tak, aby wydobyć sok z owoców. Dodaj miętę, rum, lód oraz wodę i całość wymieszaj łyżką. Na sam koniec ozdób całość gałązką mięty. Możesz dodać do drinka także słomkę, aby ułatwić sobie jego wypicie.
Dwa proste drinki z rumem ciemnym
Masz w swoim barku ciemny rum i nie wiesz jak przygotować drinki z jego udziałem? Poznaj nasze propozycje na proste drinki z ciemnym rumem: Dark’n’stormy i Planter’s Punch.
1. Przepis na drink Dark’n’stormy
Dark’n’stormy:
- 60 ml ciemnego rumu
- 100 ml ginger beer
- 2 cząstki limonki
- 4 kostki lodu
Akcesoria:
- Wysoka szklanka
Przygotowanie:
Do szklanki wlej rum, a następnie dodaj lód i całość zalej piwem imbirowym, tak aby wytworzyły się warstwy.
2. Przepis na drink Planter’s Punch
Planter’s Punch:
- 45 ml ciemnego, jamajskiego rumu
- 15 ml soku z limonki
- 30 ml syropu cukrowego
- Kostka lodu
Akcesoria:
- Niska szklanka lub kubek ceramiczny (taki jak do tradycyjnego picia herbaty)
Przygotowanie:
Składniki wlej do szklanki, dodaj kostkę lodu i gotowe. Ten tradycyjny koktajl uznawany jest za jedną z pierwszych rumowych kompozycji, którą podobno raczyli się niewolnicy pracujący w pocie czoła na plantacjach.
Czytaj także:
Jak podawać rum, brandy i koniak?
11 drinków na Sylwestra – z alkoholem i bez!
3 drinki bezalkoholowe na lato idealne na grilla
Drinki na lato – 3 przepisy na domowe przyjęcie
Szprycer – drink idealny na lato. Poznaj przepis!
Drinki z prosecco – 5 pomysłów na podanie musującego wina
4 pomysły na pyszne napoje z shakerem do drinków
Warto przeczytać
Kapuśniak z młodej kapusty
Sezon na młodą kapustę już powoli się zbliża, a więc czas na przygotowanie najbardziej klasycznej potrawy z wykorzystaniem tego składnika, czyli kapuśniaka. Ta tradycyjna zupa przygotowana na bazie młodej kapusty to propozycja dla wszystkich osób, które cenią sobie świeże i delikatne smaki. Jak zrobić kapuśniak na bazie młodych liści kapusty? Poznaj nasz aromatyczny przepis!
czytaj więcejCo można zrobić z młodej kapusty? Pomysły na cały sezon!
Sezon na młodą kapustę to idealny czas na poszukiwanie nowych przepisów. Od tradycyjnych dań po nowoczesne, wyrafinowane potrawy — młoda kapusta może stać się główną gwiazdą na naszych stołach. W tym artykule przyjrzymy się różnorodnym sposobom wykorzystania młodej kapusty w kuchni, odkrywając jej potencjał w najróżniejszych przepisach. Odkryj z nami najlepsze sposoby na potrawy z młodej kapusty!
czytaj więcejGołąbki bez zawijania
Szukasz ciekawej i smacznej alternatywy dla klasycznych gołąbków? Jedną z nich są gołąbki bez zawijania, które zachowują smak i charakterystyczne cechy tradycyjnych gołąbków, będąc przy tym znacznie prostszymi w przygotowaniu. Odkryj wraz z nami tajniki przygotowywania tej pysznej potrawy!
czytaj więcejŁazanki z młodej kapusty
Zbliża się sezon na młodą kapustę, a więc jest to doskonały moment na to, by poszukać przepisów, które wykorzystują jej delikatny smak i chrupkość. Jednym z takich przepisów są tytułowe łazanki z młodej kapusty. Ta prosta potrawa obecna w naszej rodzimej kuchni zaskakuje swoim smakiem. Poznaj wszystkie tajniki przygotowywania tej niezwykle kuszącej potrawy!
czytaj więcejSałatka ziemniaczana na grilla
Ziemniaki to wszechstronny składnik, który może być wykorzystany w wielu różnych daniach, również w sałatkach. W tym artykule odkryjesz najlepsze sposoby na przygotowywanie sałatek z ziemniakami, które idealnie spiszą się na grilla. Znajdziesz tutaj także przepis na wyjątkową sałatkę, która zachwyci wszystkich gości swoim smakiem!
czytaj więcejJaka sałatka na grilla?
Wybór odpowiedniej sałatki do grillowanych dań to nie taka prosta sprawa — w końcu możliwości jest tak wiele! Właściwie dobrana sałatka może nie tylko dopełnić smak grillowanych potraw, ale także dodać im świeżości i lekkości. W tym artykule omówimy różnorodne pomysły na sałatki, które doskonale współgrają z różnymi rodzajami mięs i innych grillowanych potraw. Z nami podjęcie decyzji stanie się znacznie prostsze!
czytaj więcejMięsa na grilla. Jakie mięso nadaje się do grillowania?
Wielu z nas uwielbia magię grillowania — aromatyczne dymy unoszące się w powietrzu, soczyste kęsy mięsa, a także niezwykłą atmosferę spotkań z rodziną i przyjaciółmi. Jednak przed magicznym momentem, gdy wybrany kawałek mięsa zaczyna skwierczeć na ruszcie, należy je wybrać. Jakie mięso nadaje się do grillowania? W tym artykule zdradzimy Ci wszystkie wskazówki, które pomogą Ci wybrać idealny rodzaj oraz partię mięsa, a także sposób jego przygotowania do grillowania. Zapraszamy do lektury!
czytaj więcejKiełbasa z grilla — przepis na grillowy klasyk!
Zapach dymu unoszący się w powietrzu oraz soczysta i aromatyczna kiełbasa świeżo z grilla — ta sceneria to prawdziwa gratka dla miłośników grillowania. Przygotowanie idealnie wypieczonej kiełbasy z grilla wymaga wprawy i pewnej wiedzy. Jak to zrobić? W tym artykule przedstawimy Ci sprawdzony przepis na kiełbasę z grilla, która smakuje i wygląda jak od mistrza BBQ!
czytaj więcejGołąbki z młodej kapusty
Gołąbki to jedno z najpopularniejszych dań polskiej kuchni. Dla wielu osób to znakomity pomysł na syty, a przede wszystkim smakowity obiad. Ich wnętrze skrywa soczyste nadzienie, a na zewnątrz znajdują się delikatne liście młodej kapusty. Dodajmy do tego pyszny sos i uczta gotowa! Tradycyjnie gołąbki przyrządza się z kapusty włoskiej, ale dajemy słowo, że młoda kapusta stanowi dla niej doskonałą alternatywę. Nadaje ona potrawie lekkości i świeżości, która idealnie komponuje się ze smakowitym nadzieniem. Sprawdź, jak przyrządzić gołąbki w młodych liściach!
czytaj więcej