Drinki z rumem – 6 klasycznych propozycji

Rum to jeden z najbardziej rozpoznawalnych rodzajów alkoholi, który swoją sławę zawdzięcza nie tylko wyjątkowej palecie aromatycznej, ale również ciekawej historii, niskiej cenie i ogólnej dostępności. Alkohol produkowany ze sfermentowanej trzciny cukrowej doskonale nadaje się do picia na czysto, ale zdecydowanie częściej spotkać go można w drinkach i koktajlach. Jak je przygotować? W naszym artykule zdradzimy Ci przepisy na najlepsze drinki z dodatkiem tego pirackiego trunku!
Z czym pić rum?
Rum — z czym go pić? Trunek ten nalany do szklanki jest już gotowy do wypicia, jednakże rum doskonale smakuje z różnymi dodatkami oraz lodem i to w tej formie spotkać go można w barach i restauracjach. Alkohol ten charakteryzuje się szerokim spektrum smakowym — od prostych i słodkich, aż po mocne, wytrawne, z zielną nutą, dlatego tak chętnie używany jest przez miksologów do przygotowywania różnych koktajli.
Kompozycje smakowe z dodatkiem rumu dobiera się do zawartych w nim nut smakowych i aromatycznych, aby maksymalnie wydobyć jego smak. Do napojów z dodatkiem rumu dodaje się lód, który delikatnie chłodzi i zmniejsza moc alkoholu, czyniąc go bardziej przystępnym.
Zastanawiasz się, z czym pić biały rum, a z czym ciemny? To bardzo dobrze! Oba te rodzaje charakteryzują się zupełnie paletą aromatyczną, dlatego często serwuje się go w odmienny sposób. Biały rum oraz rum spiced doskonale komponuje się z gazowanymi napojami, np. colą. Z kolei ciemny rum idealnie łączy się ze słodkimi, intensywnymi likierami np. pomarańczowym Cointreau lub kawową Kahluą.
Rum świetnie komponuje się z sokami owocowymi oraz cytrusami, nadając koktajlom bardziej orzeźwiającego charakteru. Do drinków na bazie rumu dodaje się także różne zioła np. miętę lub bazylię, aby zróżnicować bardziej ich charakter. Najlepsi miksolodzy dodają do rumu także mniej oczywiste składniki np. migdały, chili, sok z kiszonek czy dżem, tworząc niezwykłe kompozycje. Wymaga to jednak nie lada odwagi, doświadczenia oraz wiedzy na temat specyfiki tego alkoholu. W tym trzecim aspekcie możemy Ci pomóc, więc jeśli jesteś ciekawy i chętny na poszerzenie swoich horyzontów, to koniecznie przeczytaj kolejny akapit!
Jaki rum wybrać do drinków?
Jaki rum pasuje do drinków? Aby dobrze dopasować rodzaj rumu do przygotowywanego koktajlu, trzeba najpierw poznać nieco jego historię oraz specyfikę wszystkich dostępnych rodzajów. Historia rumu zaczyna się wraz z podróżą kupców arabskich do Nowego Świata, a dokładnie na ziemię Dominikany. To właśnie tam powstały pierwsze plantacje trzciny cukrowej, a także pierwsze napoje ze sfermentowanego soku, które przygotowywane były ochoczo przez niewolników pracujących na plantacjach.
Alkohol powstały z trzciny służyć miał znieczuleniu i rozrywce. Z czasem wieść o tym trunku trafiła także do plantatorów, którzy dostrzegli w rumie dobry biznes i wykorzystali produkt uboczny z produkcji cukru (saccharum), czyli melasę do masowej produkcji alkoholu. Duża konsumpcja rumu w obrębie Karaibów sprawiła, że stał się on popularny także poza granicami wysp, a wraz z biegiem lat zyskał międzynarodową popularność.
Warto wspomnieć o tym, że rum rumowi nierówny. Wyróżnia się kilka styli produkcji oraz rodzajów rumu. Na rynku dostępne są rumy wytwarzane metodą hiszpańską, angielską oraz francuską.
- Rum produkowany w koloniach hiszpańskich (aż do dziś) pochodził z melasy i poddawany był niezwykle krótkiej fermentacji oraz destylacji w kolumnach. Ten styl produkcji daje rum cechujący się do neutralnym, łagodnym smakiem i aromatami korzennymi.
- Rum w stylu angielskim także produkuje się z melasy, jednakże destyluje się go w alembikach, co pozwala uzyskać trunki o większej złożoności i większej mocy alkoholu.
- Ostatnim ze styli jest francuski — najbardziej nieoczywisty i wytrawny, nazywany także rhum agricole (rolniczy), produkowany ze świeżego soku z trzciny cukrowej. Charakteryzuje się świeżością i owocowo-zielnymi nutami.
Rum klasyfikuje się także w związku ze swoim smakiem i kolorem. Wyróżnia się:
- biały rum o delikatnym smaku i świeżości,
- rum złoty (spiced) o wyraźnie korzennych nutach,
- rum ciemny o większej złożoności i zbilansowanej słodyczy.
Na wyróżnienie zasługują także rumy Navy oraz Overproof z większą zawartością alkoholu oraz rum starzony, leżakowany w beczkach.
Klasyfikacje te ułatwiają identyfikację aromatów zamkniętych w butelkach, a co za tym idzie — pomaga w dopasowaniu i komponowaniu koktajli. Wystarczy przeczytać opis producenta zawarty na etykiecie i dopasować go do profilu smakowego przygotowywanego drinka np. słodki, delikatny biały rum zrównoważyć sokiem z cytryny, a korzenny złoty dodatkiem soku z ananasa.
Drinki z rumem — przepisy
Drinki z rumem to kategoria, w której znajdziesz bardzo długą listę pysznych kompozycji o różnorodnych smakach i aromatach. Drink na bazie rumu mogą być egzotyczne, bardziej wytrawne, słodkie, a nawet kwiatowe i kwaśne. W internecie znajdziesz szereg ciekawych przepisów na słodkie, deserowe i kwaśne drinki z rumem.
Nie wiesz, na jakie drinki się zdecydować? Pozwól sobie pomóc! Przygotowaliśmy dla Ciebie przepisy na najlepsze, klasyczne drinki z rumem w sam raz na imprezę, które zachwycą swoim smakiem! Receptury na nie zdradzimy Ci w kolejnych akapitach. Przygotuj akcesoria barmańskie takie jak shakery barmańskie, wiaderko do lodu, woreczki do lodu i pojemniki, foremki na lód oraz słomki do napojów i do dzieła!
Dwa drinki z rumem Bacardi
Bacardi to jeden z najbardziej znanych producentów rumu z średniej półki cenowej. W portfolio tej marki znajdziemy klasyczny biały rum, rum spiced, rum ciemny, a także starzony i destylaty z limitowanych kolekcji np. Bacardi Coconut. Z racji ogólnej dostępności oraz przyjaznej ceny idealnie spisuje się jako baza dla wielu koktajli. Jakie drinki można przygotować z rumem Bacardi? Mamy dla Was dwie propozycje: klasyczne Cuba Libre oraz Old Cuban.
1. Przepis na drink Cuba Libre
Przepis na Cuba Libre zgodny z IBA (ustalony przez międzynarodową organizację zrzeszającą barmanów) wygląda następująco:
- 50 ml białego rumu Bacardi Carta Blanco
- 120 ml Coca Coli
- 10 ml soku ze świeżej limonki
- 2 ćwiartki pokrojonej limonki
- Kilka kostek lodu
Akcesoria:
- Szklanka
- Łyżka barmańska
- Szczypce do lodu
Przygotowanie:
Do wysokiej szklanki wlej rum, a następnie sok z limonki. Dodaj lód i wlej colę. Całość wymieszaj. Ozdób ćwiartkami limonki i gotowe! Prosty, lekko korzenny i orzeźwiający drink jest gotowy!
2. Przepis na drink Old Cuban
Z czym jeszcze można pić rum Bacardi? Rum ten można wykorzystać także do przyrządzenia pysznego, lekko wytrawnego koktajlu Old Cuban. Do jego przygotowania potrzebujesz:
- 45 ml rumu starzonego Bacardi Reserva Ocho
- 30 ml syropu cukrowego
- 20 ml świeżego soku z limonki
- 2 dash Angostura Bitters (1 dash to ok. 8-10 kropli, które razem dają 1 ml płynu)
- 6 listków świeżej mięty
- 60 ml Prosecco lub szampana
- 6 kostek lodu
Akcesoria:
- Shaker
- Kieliszek do szampana (znajdziesz go w naszej kategorii kieliszki)
- Sitko barmańskie
- Szczypce do lodu
Przygotowanie:
Wlej wszystkie składniki poza winem musującym do shakera, dodaj lód i 5 listków mięty. Shaker zamknij i wstrząśnij nim energicznie. Koktajl przecedź i wlej do kieliszka. Do koktajlu wlej także wino musujące, a całość ozdób listkiem mięty (ułóż go na powierzchni koktajlu).
Dwa proste drinki z białym rumem
Poszukujesz pomysłu na proste drinki z białym rumem? Przygotowaliśmy dla Ciebie dwie propozycje na pyszne drinki z rumem białym, które są łatwe w przyrządzaniu: Daiquiri oraz Mojito.
1. Przepis na drink Daiquiri
Daiquiri:
- 60 ml białego rumu z Kuby (w stylu hiszpańskim)
- 20 ml świeżego soku z limonki
- 2 łyżki barmańskie białego, drobnego cukru
- 5 kostek lodu
Akcesoria:
- Shaker
- Sitko barmańskie
- Kieliszek do martini
- Łyżka barmańska
Przygotowanie:
Do składnika dodaj rum, sok z limonki oraz cukier i następnie wymieszaj wszystko łyżką. Gdy cukier się rozpuści, dodaj lód i całość wyszejkuj. Koktajl przecedź prosto do kieliszka. Prawda, że to bajecznie proste?
2. Przepis na drink Mojito
Spróbuj teraz coś nieco trudniejszego i przygotuj Mojito.
Składniki:
- 45 ml białego kubańskiego rumu
- 4 ćwiartki świeżej limonki
- 6 listków mięty
- 2 łyżeczki barmańskie białego cukru
- ok. 60 ml wody gazowanej
- 6 drobno pokruszonych kostek lodu
- 1 gałązka mięty
Akcesoria:
- Wysoka szklanka o dużej pojemności
- Łyżka barmańska
- Muddler (barmański „tłuczek”)
Przygotowanie:
Do szklanki wsyp cukier i dodaj limonkę, całość ugnieć muddlerem tak, aby wydobyć sok z owoców. Dodaj miętę, rum, lód oraz wodę i całość wymieszaj łyżką. Na sam koniec ozdób całość gałązką mięty. Możesz dodać do drinka także słomkę, aby ułatwić sobie jego wypicie.
Dwa proste drinki z rumem ciemnym
Masz w swoim barku ciemny rum i nie wiesz jak przygotować drinki z jego udziałem? Poznaj nasze propozycje na proste drinki z ciemnym rumem: Dark’n’stormy i Planter’s Punch.
1. Przepis na drink Dark’n’stormy
Dark’n’stormy:
- 60 ml ciemnego rumu
- 100 ml ginger beer
- 2 cząstki limonki
- 4 kostki lodu
Akcesoria:
- Wysoka szklanka
Przygotowanie:
Do szklanki wlej rum, a następnie dodaj lód i całość zalej piwem imbirowym, tak aby wytworzyły się warstwy.
2. Przepis na drink Planter’s Punch
Planter’s Punch:
- 45 ml ciemnego, jamajskiego rumu
- 15 ml soku z limonki
- 30 ml syropu cukrowego
- Kostka lodu
Akcesoria:
- Niska szklanka lub kubek ceramiczny (taki jak do tradycyjnego picia herbaty)
Przygotowanie:
Składniki wlej do szklanki, dodaj kostkę lodu i gotowe. Ten tradycyjny koktajl uznawany jest za jedną z pierwszych rumowych kompozycji, którą podobno raczyli się niewolnicy pracujący w pocie czoła na plantacjach.
Czytaj także:
Jak podawać rum, brandy i koniak?
11 drinków na Sylwestra – z alkoholem i bez!
3 drinki bezalkoholowe na lato idealne na grilla
Drinki na lato – 3 przepisy na domowe przyjęcie
Szprycer – drink idealny na lato. Poznaj przepis!
Drinki z prosecco – 5 pomysłów na podanie musującego wina
4 pomysły na pyszne napoje z shakerem do drinków
Warto przeczytać

Jajka faszerowane pieczarkami - wielkanocny hit!
Jajka faszerowane pieczarkami to niezwykle aromatyczna propozycja, która świetnie sprawdzi się jako element menu wielkanocnego, ale również jako przekąska na różne okazje. Delikatne pieczarki podsmażone z cebulką i doprawione do perfekcji tworzą pyszne nadzienie, które idealnie komponuje się z kremowym żółtkiem. Sprawdź nasz sposób!
czytaj więcej
Jajka faszerowane - pomysły na jajka nie tylko na Wielkanoc
Jajka faszerowane to przekąska, która doskonale sprawdza się nie tylko na wielkanocnym stole, ale także na rodzinnych przyjęciach, spotkaniach ze znajomymi czy podczas codziennego śniadania. Ich największą zaletą jest ogromna różnorodność – można przygotować je na wiele sposobów, łącząc ulubione składniki i dopasowując smak do okazji. Poznaj nasze pomysły na faszerowane jajka!
czytaj więcej
Jak zrobić mazurek pomarańczowy?
Czy jest coś lepszego niż aromatyczny, cytrusowy wypiek na wielkanocnym stole? Mazurek pomarańczowy to rewelacyjna propozycja dla wszystkich fanów słodkości z nutą cytrusów. W naszym przepisie wykorzystujemy całe pomarańcze, które nadają ciastu wyjątkowego smaku i zapachu. Spróbuj zrobić ten pyszny mazurek wraz z nami!
czytaj więcej
Mazurek czekoladowy - poznaj przepis na mazurka w tradycyjnym wydaniu!
Mazurek czekoladowy to jedna z najbardziej klasycznych wersji tego wypieku. Kruchy i słodki mazurek z naszego przepisu zawróci w głowie wszystkim domownikom. Sprawdź, jak przygotować to wyjątkowe ciasto!
czytaj więcej
Mazurek pistacjowy - jak zrobić najmodniejszy mazurek z pistacjami?
Mazurek pistacjowy to połączenie tradycji z nutą nowoczesności — idealny wybór dla miłośników orzechowych smaków. Pistacje, które w ostatnich latach stały się niezwykle modne w cukiernictwie, doskonale podkręcają smak kruchego ciasta. Jeśli szukasz pomysłu na oryginalny świąteczny wypiek, koniecznie wypróbuj nasz przepis na mazurek pistacjowy!
czytaj więcej
Mazurek kajmakowy - pyszne ciasto na Wielkanoc
Mazurek kajmakowy to ciasto, które zachwyca swoją kruchą bazą i aksamitnym, słodkim nadzieniem oraz kojarzy się głównie z Wielkanocą. Choć jego przygotowanie może wydawać się skomplikowane, to w rzeczywistości nie jest aż tak trudne. Jak dokładnie robi się takiego mazurka? Tego dowiesz się z poniższego artykułu!
czytaj więcej
Babka cytrynowa - niezawodny przepis na Wielkanoc
Któż z nas nie kocha zapachu świeżo upieczonej babki cytrynowej rozchodzącego się po domu w wielkanocny poranek? To właśnie ten aromat sprawia, że święta nabierają wyjątkowego charakteru i przypominają nam o rodzinnych tradycjach. Jak zrobić cytrynową babkę na Wielkanoc (i nie tylko)?
czytaj więcej
Keks bezglutenowy. Pokazujemy, jak zrobić keks bez pszenicy
Marzysz o pysznym, wilgotnym cieście, ale musisz unikać glutenu? Nie ma sprawy! Dziś pokażemy Ci, jak przygotować przepyszny keks bezglutenowy, który swoim smakiem dorówna tradycyjnej wersji. Przepis przyda się na Wielkanoc oraz na co dzień. No to do dzieła!
czytaj więcej
Keks z jabłkami - jak go zrobić?
Każdy z nas czasem marzy o aromacie świeżo upieczonego ciasta, który wypełnia cały dom. Keks z jabłkami to właśnie jeden z tych wypieków, które potrafią stworzyć taką magiczną atmosferę. To połączenie klasycznego keksu z soczystymi owocami ma w sobie coś naprawdę wyjątkowego!
czytaj więcej