Drinki z whisky – 10 najpopularniejszych przepisów
Z czym pić whisky? Garść informacji wstępnych
Z czym pije się whisky? Jeśli rzadko sięgasz po alkohol albo whisky do tej pory nie należało do Twoich ulubionych trunków, możesz zadawać sobie właśnie takie pytanie. Zacznij więc od najprostszych rozwiązań! Z czym whisky? Po prostu – z lodem albo z colą!
Jeśli stawiasz na dodatek lodu, zaopatrz się nie tylko w szklanki do whisky. Przydadzą Ci się także woreczki do lodu i pojemniki, foremki na lód. Zamrożona w nich woda uzyska przeróżne kształty! Dzięki temu w trakcie przyjęć będziesz mógł serwować whisky nie tylko z kostkami lodu, ale też z lodowymi zwierzakami albo owocami! Całość od razu zaprezentuje się bardziej efektownie.
Jeśli na pytanie, z czym pić whisky, odpowiedziałeś sobie, że z colą, na stole zawsze stawiaj także wiaderka i szczypce do lodu. Niektórzy z Twoich przyjaciół lub domowników, którym podasz drinki, mogą preferować je w wersji schłodzonej.
Z czym pić whisky oprócz coli? Pomysły dla miłośników innowacji
Nie wiesz, z czym pić whisky oprócz coli? Tak naprawdę możliwości jest bardzo dużo! Zacznij od tych mniej skomplikowanych. Whisky podawaj np. z sokiem jabłkowym albo pomarańczowym. Pysznie będzie smakowała także w połączeniu z tonikiem albo takimi napojami gazowanymi jak Fanta czy Sprite. Do whisky warto dodawać także smakowe likiery np. amaretto albo Blue Curaçao.
Z czym można pić whisky? Dla wielu początkujących miłośników tego trunku zaskakujące bywa połączenie whisky z… wodą! Jeśli jednak szklanki wypełnisz whisky z dodatkiem wody, alkohol stanie się nieco łagodniejszy w smaku. Lepiej też poczujesz jego wyjątkowy aromat. Musisz jedynie pamiętać o tym, aby nie przesadzić z ilością wody – dodawaj jej naprawdę niewiele.
Najsmaczniejsze drinki z whisky – czego powinieneś spróbować?
Jak przyrządzić najsmaczniejsze drinki z whisky? Na początek poznaj proporcje jednego z najbardziej klasycznych przepisów, czyli whisky z sokiem pomarańczowym. Potrzebne będzie Ci:
- 50 ml whisky;
- 30 ml soku pomarańczowego;
- kostki lodu;
- opcjonalnie – 20 ml likieru Triple Sec, który podkreśli smak pomarańczy.
Wszystkie składniki wymieszaj i przelej do szklanki. Gotowe!
Równie szybko przygotujesz whisky z sokiem jabłkowym. Tym razem poza alkoholem i sokiem przyda Ci się łyżeczka brązowego cukru, lód i plaster limonki. Kieliszki lub szklanki do whisky wypełnij alkoholem. Dodaj cukier i cytrynę. Wsyp lód, a na koniec dolej sok jabłkowy.
Najsmaczniejszy drink z whisky? Dla wielu osób to whisky z miodem – koniecznie więc wypróbuj tę opcję. Potrzebujesz:
- 50 ml whisky;
- 2 goździki;
- 1 łyżkę płynnego miodu;
- sok z ½ cytryny;
- wrzątek;
- laskę cynamonu.
Whisky, miód, goździki i sok z cytryny wlej do szklanki. Dolej odrobinę wrzątku i wymieszaj laską cynamonu. Do drinka dolej sok z cytryny – i gotowe! Taki drink świetnie sprawdza się zwłaszcza w okresie jesienno-zimowym.
Latem z kolei warto postawić na orzeźwiający drink z whisky. Takim będzie właśnie whisky z sokiem z cytryny. Jak go przyrządzić? Przydadzą Ci się takie akcesoria barmańskie jak shakery. Umieść w nich:
- 50 ml whisky;
- 20 ml syropu cukrowego;
- 50 ml soku z cytryny lub limonki;
- kostki lodu.
Całość dokładnie wymieszaj i przelej do szklanek.
Proste drinki z whisky – często prostota jest najlepsza!
Wieczorem nie masz czasu ani ochoty na wymyślne przepisy? W takim razie zaraz dowiesz się, jak przygotować naprawdę prosty drink z whisky! Potrzebne będzie jedynie: kilka kostek lodu, 50 ml whisky, 50 ml Amaretto. Wymieszaj składniki i ciesz się słodyczą Twojego drinka. Podobne proste drinki z whisky przygotujesz, gdy zamiast Amaretto wykorzystasz inny likier.
Przepisy na drinki z whisky mogą też składać się z połączenia whisky i innego alkoholu. Tak powstanie np. znany Opening Shot. Ten drink na bazie whisky powstaje po połączeniu 40 ml whisky z 20 ml wermutu i 10 ml grenadiny.
A może zastanawiasz się, jak zrobić drinka z whisky na ciepło? Wbrew pozorom wiele osób preferuje właśnie tego typu drinki z whisky. Przepisy to np. znane przynajmniej z nazwy Irish Coffee. Jak je przyrządzić? W szklance połącz 40 ml whisky, 150 ml gorącej kawy i 2 łyżki brązowego cukru. Całość dokładnie wymieszaj, a na koniec dolej ok. 15 ml słodkiej śmietanki 30%.
Drinki na bazie whisky – zaskocz swoich gości!
Z czym się pije whisky, aby całość zrobiła naprawdę piorunujące wrażenie? Bardzo efektowne drinki przyrządzisz w kilku prostych krokach – potrzebnych będzie już jednak nieco więcej składników. Przygotuj sobie także łyżki i łyżeczki do odmierzania porcji dodatków oraz słomki do napojów, które wykorzystasz przy podawaniu drinków.
Jeden z ciekawszych smaków uzyskasz przez połączenie whisky z owocami. Potrzebne będzie:
- 40 ml whisky;
- 25 ml likieru Chambord;
- 40 ml soku żurawinowego;
- 10 ml soku z limonki;
- 50 ml przecieru malinowego (albo gęstego syropu malinowego).
Wszystkie składniki umieść w shakerze i dodaj do nich lód. Wymieszaj, przelej do wysokiej szklanki i ciesz się orzeźwiającym smakiem Twojego drinka!
Drinki na bazie whisky to także kompozycje składników z dodatkami aromatycznych skórek cytrusów. Przykład? Połączenie 80 ml whisky z 20 ml syropu cukrowego i odrobiną wrzątku. Po przelaniu całości do szklanki dorzuć także skórkę z pomarańczy – Twój drink nabierze wyjątkowego smaku!
Zaskakujące połączenia smakowe z whisky w roli głównej – niezapomniane warianty smakowe
Klasyczne drinki z whisky to niejedyne możliwości. Co powiesz na przyrządzenie własnej bazy do alkoholowych napojów? Dzięki niej Twoje drinki z whiskey (czyli irlandzką whisky) będą wyjątkowe! Jak to zrobić? Aby każdy Twój drink z whisky (lub whiskey) smakował oryginalnie, butelkę whisky (whiskey) przelej do dużego słoja. Dodaj 4 laski cynamonu, wstrząśnij i odstaw na 2 tygodnie. Po tym czasie do słoja wrzuć 2-3 wysuszone papryczki chilli i odczekaj 5-6 dni. Wyjmij chilli i spróbuj powstałej mikstury. Możesz nieco osłodzić ją syropem cukrowym.
Bazy używaj do wzmocnienia smaku każdego drinku z whiskey (lub z whisky)!
Whisky to wyjątkowy trunek, który świetnie smakuje zarówno samodzielnie, jak i w wielu połączeniach: z owocami, sokami, a nawet kawą. Sprawdź je i wybierz swoje ulubione!
Czytaj także:
- Ile kalorii ma alkohol?
- 5 karafek do whisky idealnych na prezent
- Jak podawać whisky?
- Jak zrobić whisky sour – przepis na orzeźwiającego drinka
- 8 prostych drinków idealnych na domówkę
- Drinki z prosecco – 5 pomysłów na podanie musującego wina
- Poncz – 5 przepisów idealnych na imprezę
- Drinki z ginem – 10 przepisów
- Drinki z aperolem – 7 przepisów
- Drinki z wódką – 7 najpopularniejszych połączeń
Warto przeczytać
Kapuśniak z młodej kapusty
Sezon na młodą kapustę już powoli się zbliża, a więc czas na przygotowanie najbardziej klasycznej potrawy z wykorzystaniem tego składnika, czyli kapuśniaka. Ta tradycyjna zupa przygotowana na bazie młodej kapusty to propozycja dla wszystkich osób, które cenią sobie świeże i delikatne smaki. Jak zrobić kapuśniak na bazie młodych liści kapusty? Poznaj nasz aromatyczny przepis!
czytaj więcejCo można zrobić z młodej kapusty? Pomysły na cały sezon!
Sezon na młodą kapustę to idealny czas na poszukiwanie nowych przepisów. Od tradycyjnych dań po nowoczesne, wyrafinowane potrawy — młoda kapusta może stać się główną gwiazdą na naszych stołach. W tym artykule przyjrzymy się różnorodnym sposobom wykorzystania młodej kapusty w kuchni, odkrywając jej potencjał w najróżniejszych przepisach. Odkryj z nami najlepsze sposoby na potrawy z młodej kapusty!
czytaj więcejGołąbki bez zawijania
Szukasz ciekawej i smacznej alternatywy dla klasycznych gołąbków? Jedną z nich są gołąbki bez zawijania, które zachowują smak i charakterystyczne cechy tradycyjnych gołąbków, będąc przy tym znacznie prostszymi w przygotowaniu. Odkryj wraz z nami tajniki przygotowywania tej pysznej potrawy!
czytaj więcejŁazanki z młodej kapusty
Zbliża się sezon na młodą kapustę, a więc jest to doskonały moment na to, by poszukać przepisów, które wykorzystują jej delikatny smak i chrupkość. Jednym z takich przepisów są tytułowe łazanki z młodej kapusty. Ta prosta potrawa obecna w naszej rodzimej kuchni zaskakuje swoim smakiem. Poznaj wszystkie tajniki przygotowywania tej niezwykle kuszącej potrawy!
czytaj więcejSałatka ziemniaczana na grilla
Ziemniaki to wszechstronny składnik, który może być wykorzystany w wielu różnych daniach, również w sałatkach. W tym artykule odkryjesz najlepsze sposoby na przygotowywanie sałatek z ziemniakami, które idealnie spiszą się na grilla. Znajdziesz tutaj także przepis na wyjątkową sałatkę, która zachwyci wszystkich gości swoim smakiem!
czytaj więcejJaka sałatka na grilla?
Wybór odpowiedniej sałatki do grillowanych dań to nie taka prosta sprawa — w końcu możliwości jest tak wiele! Właściwie dobrana sałatka może nie tylko dopełnić smak grillowanych potraw, ale także dodać im świeżości i lekkości. W tym artykule omówimy różnorodne pomysły na sałatki, które doskonale współgrają z różnymi rodzajami mięs i innych grillowanych potraw. Z nami podjęcie decyzji stanie się znacznie prostsze!
czytaj więcejMięsa na grilla. Jakie mięso nadaje się do grillowania?
Wielu z nas uwielbia magię grillowania — aromatyczne dymy unoszące się w powietrzu, soczyste kęsy mięsa, a także niezwykłą atmosferę spotkań z rodziną i przyjaciółmi. Jednak przed magicznym momentem, gdy wybrany kawałek mięsa zaczyna skwierczeć na ruszcie, należy je wybrać. Jakie mięso nadaje się do grillowania? W tym artykule zdradzimy Ci wszystkie wskazówki, które pomogą Ci wybrać idealny rodzaj oraz partię mięsa, a także sposób jego przygotowania do grillowania. Zapraszamy do lektury!
czytaj więcejKiełbasa z grilla — przepis na grillowy klasyk!
Zapach dymu unoszący się w powietrzu oraz soczysta i aromatyczna kiełbasa świeżo z grilla — ta sceneria to prawdziwa gratka dla miłośników grillowania. Przygotowanie idealnie wypieczonej kiełbasy z grilla wymaga wprawy i pewnej wiedzy. Jak to zrobić? W tym artykule przedstawimy Ci sprawdzony przepis na kiełbasę z grilla, która smakuje i wygląda jak od mistrza BBQ!
czytaj więcejGołąbki z młodej kapusty
Gołąbki to jedno z najpopularniejszych dań polskiej kuchni. Dla wielu osób to znakomity pomysł na syty, a przede wszystkim smakowity obiad. Ich wnętrze skrywa soczyste nadzienie, a na zewnątrz znajdują się delikatne liście młodej kapusty. Dodajmy do tego pyszny sos i uczta gotowa! Tradycyjnie gołąbki przyrządza się z kapusty włoskiej, ale dajemy słowo, że młoda kapusta stanowi dla niej doskonałą alternatywę. Nadaje ona potrawie lekkości i świeżości, która idealnie komponuje się ze smakowitym nadzieniem. Sprawdź, jak przyrządzić gołąbki w młodych liściach!
czytaj więcej