Drinki z ginem – 10 przepisów
Z czym pić gin? To powinieneś wiedzieć na początek
Jak się pije gin? Do podawania trunku najlepiej wykorzystać szklanki albo duże kieliszki do wina. Warto też zaopatrzyć się w słomki do napojów oraz wiaderka i szczypce do lodu – zwłaszcza jeśli drinki z ginem zechcesz serwować podczas spotkania ze znajomymi. Wówczas każdy z Twoich gości będzie mógł samodzielnie dopasować temperaturę drinka do swoich upodobań.
Z czym pić gin? Podstawowa wersja to oczywiście gin z tonikiem! Taki drink najbardziej zasmakuje miłośnikom wytrawnych smaków – z uwagi na goryczkę samego ginu, jak i toniku, właśnie taka nuta smakowa w nim przeważa. Drink świetnie nadaje się na upały – zwłaszcza w połączeniu z lodem i plasterkami cytryny.
A jeśli wolisz łagodniejsze smaki? Z czym można pić gin, aby uzyskać mniej intensywną wersję drinka? Sięgnij np. po napoje gazowane!
Z czym pić gin oprócz toniku? Nasze podpowiedzi
Jeśli zastanawiasz się, z czym pić gin oprócz toniku, odpowiedź jest bardzo prosta – zacznij od połączenia go z popularnymi napojami gazowanymi! Podawaj alkohol z dodatkiem schłodzonej Coca-Coli, Fanty albo Sprite`a.
W Twoim domowym barku znalazło się miejsce na takie akcesoria barmańskie jak shakery oraz łyżki i łyżeczki do mieszania drinków? W takim razie przygotuj np. wytrawne drinki z ginem i martini. Najprostsze połączenie to 60 ml ginu zmieszanego z 10 ml dowolnego martini. Do takiego drinka nie zapomnij dodać kostek lodu!
Drinki z ginem – przepisy
Przepis na drinki z ginem i martini możesz z czasem modyfikować i dodawać do nich kolejne składniki. Bardzo dobrze będzie smakowało np. następujące połączenie:
- 60 ml ginu;
- 10 ml wytrawnego martini;
- 10 ml słodkiego martini;
- kostki lodu.
Drink z ginem i martini w takiej wersji ma łagodniejszy smak niż tradycyjny, przyrządzony na bazie tylko wytrawnego wermutu.
Kieliszki do drinków możesz wypełnić także w jeszcze inny sposób. Drinki z ginem i martini świetnie smakują z dodatkiem likierów lub innych lekkich napojów alkoholowych, np. campari.Połącz po 30 ml ginu, słodkiego martini i campari – drink zyska łagodny, lekko słodkawy smak.
Jaki gin do drinków? Dobierz optymalnie!
Zanim przygotujesz swoje pierwsze drinki z ginem, zwróć uwagę na to, po który trunek sięgasz. Rodzaje ginu różnią się smakiem, mocą i aromatem. Jeśli np. zależy Ci na słodkim, delikatnym smaku koktajli, przyrządzaj drinki z ginem truskawkowym, malinowym albo pomarańczowym.
Jaki gin do toniku dobrać? W tym przypadku stawiaj na wytrawne wersje trunku. Do takich należy m.in. London Dry Gin oraz New Western Dry. Słodsze wersje to z kolei Old Tom albo Plymouth Gin.
Proste drinki z ginem – zachwyć znajomych na przyjęciu!
Połączenia ginu z martini albo tonikiem to nie wszystko, na co możesz sobie pozwolić. Proste drinki z ginem przyrządzisz też z innych składników. Spróbuj np. orzeźwiającego połączenia ginu z cytrusami. Potrzebujesz jedynie:
- 50 ml ginu;
- 40 ml soku z cytryny lub limonki;
- kostek lodu;
- 15 ml syropu cukrowego.
Wszystkie składniki wymieszaj w shakerze i przelej do szklanki. Gotowe! Jeśli chcesz, zaopatrz się w fantazyjne woreczki do lodu i pojemniki, foremki na lód. Przygotowane w nich lodowe owoce lub zwierzaki nie tylko schłodzą drinka, ale też będą stanowiły jego ciekawą dekorację.
Słodkie i kolorowe drinki z ginem – popuść wodzy wyobraźni!
Słodkie drinki z ginem? Jak najbardziej! Choć sam gin rzadko kojarzy się ze słodyczą, to jako składnik słodkiego drinka sprawdza się doskonale – podbija smak pozostałych dodatków i sprawia, że całość nie jest mdła. Jak przyrządzić drinki z ginem? Słodkie efekty uzyskasz, łącząc:
- 40 ml ginu;
- 1 łyżeczkę syropu cukrowego;
- 1 łyżeczkę grenadiny;
- 20 ml soku z cytryny lub pomarańczy;
- kostki lodu;
- ulubioną lemoniadę.
Wszystkie składniki (poza lemoniadą) wymieszaj w shakerze. Przelej do kieliszków i uzupełnij lemoniadą.
Kolorowe drinki z ginem zrobisz także z połączenia następujących składników:
- 30 ml ginu;
- 15 ml syropu z czarnej porzeczki;
- 20 ml soku z pomarańczy;
- kostek lodu;
- 120 ml soku żurawinowego.
Wszystkie składniki wymieszaj w shakerze. Do ich odmierzenia świetnie nadają się np. kieliszki do wódki.
Drinki z ginem i tonikiem – coś dla miłośników klasycznego połączenia
Twoje ulubione połączenie to gin z tonikiem? Czy wiesz, że możesz je wzbogacić i w ten sposób przyrządzić drinka o jeszcze ciekawszym, głębszym smaku? Drinki z ginem i tonikiem podaje się np. z dodatkiem pomarańczy, cytryny albo… plastrów ogórka!
Ciekawie smakuje też koktajl z syropem z hibiskusa. Chciałbyś spróbować? Połącz:
- 50 ml ginu;
- 20 ml syropu z hibiskusa;
- tonik;
- kostki lodu;
- sok z ½ cytryny.
Wymieszaj wszystko w shakerze i przelej do szklanki lub kieliszka.
Miłośnicy mocnych drinków i wyrazistych smaków docenią drink o nazwie Smoked Gin & Tonic. To połączenie następujących składników:
- 50 ml ginu;
- 10 ml dymnej whisky (np. Talisker 10-years old, Bowmore);
- 15 ml likieru pomarańczowego;
- toniku;
- skórki z pomarańczy.
Gin, tonik i likier pomarańczowy wymieszaj łyżką barmańską w wysokiej szklance. Dodaj lód i na wierzch wylej whisky. Nad drinkiem wyciśnij skórkę pomarańczową – kieruj ją w stronę drinka, aby olejki eteryczne i aromat pomarańczowy znalazły się w szklance. Na koniec wrzuć skórkę do szklanki i podaj gotowy drink.
Gin to jeden ze smaczniejszych wytrawnych alkoholi. Ty także cenisz jego smak? Zadbaj więc o to, by trunek na stałe zagościł w Twoim barku – a potem rozkoszuj się smakiem pysznych drinków zawsze, gdy przyjdzie Ci na to ochota!
Czytaj także:
- Gin z tonikiem – przepis na klasyczny drink
- Wiaderko do lodu – gdzie się przydaje?
- 4 pomysły na pyszne napoje z shakerem do drinków
- 3 drinki bezalkoholowe na lato idealne na grilla
- Drinki na lato – 3 przepisy na domowe przyjęcie
- Szprycer – drink idealny na lato. Poznaj przepis!
- Mojito – orzeźwiający drink z miętą i limonką
- Piña Colada – przepis na kokosowo-ananasowego drinka
- Drinki z prosecco – 5 pomysłów na podanie musującego wina
- Drinki z wódką – 7 najpopularniejszych połączeń
Warto przeczytać
Kapuśniak z młodej kapusty
Sezon na młodą kapustę już powoli się zbliża, a więc czas na przygotowanie najbardziej klasycznej potrawy z wykorzystaniem tego składnika, czyli kapuśniaka. Ta tradycyjna zupa przygotowana na bazie młodej kapusty to propozycja dla wszystkich osób, które cenią sobie świeże i delikatne smaki. Jak zrobić kapuśniak na bazie młodych liści kapusty? Poznaj nasz aromatyczny przepis!
czytaj więcejCo można zrobić z młodej kapusty? Pomysły na cały sezon!
Sezon na młodą kapustę to idealny czas na poszukiwanie nowych przepisów. Od tradycyjnych dań po nowoczesne, wyrafinowane potrawy — młoda kapusta może stać się główną gwiazdą na naszych stołach. W tym artykule przyjrzymy się różnorodnym sposobom wykorzystania młodej kapusty w kuchni, odkrywając jej potencjał w najróżniejszych przepisach. Odkryj z nami najlepsze sposoby na potrawy z młodej kapusty!
czytaj więcejGołąbki bez zawijania
Szukasz ciekawej i smacznej alternatywy dla klasycznych gołąbków? Jedną z nich są gołąbki bez zawijania, które zachowują smak i charakterystyczne cechy tradycyjnych gołąbków, będąc przy tym znacznie prostszymi w przygotowaniu. Odkryj wraz z nami tajniki przygotowywania tej pysznej potrawy!
czytaj więcejŁazanki z młodej kapusty
Zbliża się sezon na młodą kapustę, a więc jest to doskonały moment na to, by poszukać przepisów, które wykorzystują jej delikatny smak i chrupkość. Jednym z takich przepisów są tytułowe łazanki z młodej kapusty. Ta prosta potrawa obecna w naszej rodzimej kuchni zaskakuje swoim smakiem. Poznaj wszystkie tajniki przygotowywania tej niezwykle kuszącej potrawy!
czytaj więcejSałatka ziemniaczana na grilla
Ziemniaki to wszechstronny składnik, który może być wykorzystany w wielu różnych daniach, również w sałatkach. W tym artykule odkryjesz najlepsze sposoby na przygotowywanie sałatek z ziemniakami, które idealnie spiszą się na grilla. Znajdziesz tutaj także przepis na wyjątkową sałatkę, która zachwyci wszystkich gości swoim smakiem!
czytaj więcejJaka sałatka na grilla?
Wybór odpowiedniej sałatki do grillowanych dań to nie taka prosta sprawa — w końcu możliwości jest tak wiele! Właściwie dobrana sałatka może nie tylko dopełnić smak grillowanych potraw, ale także dodać im świeżości i lekkości. W tym artykule omówimy różnorodne pomysły na sałatki, które doskonale współgrają z różnymi rodzajami mięs i innych grillowanych potraw. Z nami podjęcie decyzji stanie się znacznie prostsze!
czytaj więcejMięsa na grilla. Jakie mięso nadaje się do grillowania?
Wielu z nas uwielbia magię grillowania — aromatyczne dymy unoszące się w powietrzu, soczyste kęsy mięsa, a także niezwykłą atmosferę spotkań z rodziną i przyjaciółmi. Jednak przed magicznym momentem, gdy wybrany kawałek mięsa zaczyna skwierczeć na ruszcie, należy je wybrać. Jakie mięso nadaje się do grillowania? W tym artykule zdradzimy Ci wszystkie wskazówki, które pomogą Ci wybrać idealny rodzaj oraz partię mięsa, a także sposób jego przygotowania do grillowania. Zapraszamy do lektury!
czytaj więcejKiełbasa z grilla — przepis na grillowy klasyk!
Zapach dymu unoszący się w powietrzu oraz soczysta i aromatyczna kiełbasa świeżo z grilla — ta sceneria to prawdziwa gratka dla miłośników grillowania. Przygotowanie idealnie wypieczonej kiełbasy z grilla wymaga wprawy i pewnej wiedzy. Jak to zrobić? W tym artykule przedstawimy Ci sprawdzony przepis na kiełbasę z grilla, która smakuje i wygląda jak od mistrza BBQ!
czytaj więcejGołąbki z młodej kapusty
Gołąbki to jedno z najpopularniejszych dań polskiej kuchni. Dla wielu osób to znakomity pomysł na syty, a przede wszystkim smakowity obiad. Ich wnętrze skrywa soczyste nadzienie, a na zewnątrz znajdują się delikatne liście młodej kapusty. Dodajmy do tego pyszny sos i uczta gotowa! Tradycyjnie gołąbki przyrządza się z kapusty włoskiej, ale dajemy słowo, że młoda kapusta stanowi dla niej doskonałą alternatywę. Nadaje ona potrawie lekkości i świeżości, która idealnie komponuje się ze smakowitym nadzieniem. Sprawdź, jak przyrządzić gołąbki w młodych liściach!
czytaj więcej