Fasola z bułką tartą. Przepyszny przepis!

Fasolka szparagowa serwowana z maślaną bułką tartą to klasyk na polskich stołach. Fasolka to esencja lata na talerzu, która sprawdza się zarówno na obiad, jak i lekką przekąskę. Poznaj nasz przepis na pyszną, jędrną fasolkę z bułką tartą i masłem.
Fasolka z bułką tartą – przepis na pyszny i prosty obiad
Fasolka z bułką tartą to sposób na udany, letni obiad, który przyrządza się w dosłownie kilkanaście minut. Zarówno żółta, jak i zielona fasolka szparagowa to istna bomba witaminowa – w jej strączkach kryje się witamina C, K, E, a także wiele substancji odżywczych i minerałów. Chociaż sama fasolka jest małokaloryczna, to wersja wzbogacona o masło i bułkę tartą ma tych kalorii nieco więcej, dlatego nie zaleca się spożywania jej w trakcie diety.
W większości polskich domów fasolka szparagowa podawana jest z bułką tartą i jajkiem, ale ugotowaną fasolkę można serwować również do dań mięsnych, rybnych, a także z innymi warzywami. Jeśli chcesz dowiedzieć się, jak w ekspresowy sposób przyrządzić pyszną fasolkę, koniecznie przeczytaj dalszą część artykułu.
Jak przygotować fasolkę z bułką tartą – krok po kroku
Żeby przyrządzić pyszną, sprężystą fasolkę z dodatkiem bułki i masła, musisz najpierw wyposażyć się w dobrej jakości garnek ze stali nierdzewnej lub rondel o grubym dnie, a także zestaw przyborów kuchennych z ostrym nożem i łopatką do mieszania.
Samo przygotowanie dania nie jest szczególnie trudne. Najpierw fasolkę oczyść, a potem obetnij jej końcówki z obu stron. Tak przygotowane strączki należy zalać zimną wodą z dodatkiem soli i cukru. Po jej ugotowaniu czas na przyrządzenie bułki tartej z masłem i gotowe. Jeśli masz ochotę na fasolkę do obiadu, to dobrze się składa. W kolejnym akapicie zdradzimy Ci przepis na fasolkę szparagową z bułką tartą i czosnkiem.
Fasolka z bułką tartą – tradycyjny przepis z nowoczesnym twistem
Masz ochotę na szybki obiad? Nasza fasolka szparagowa z bułką tartą sprawdzi się do obiadu znakomicie. Do jej przygotowania najlepiej używać świeżych strączków, ale mrożona fasolka szparagowa z bułką tartą będzie równie smaczna. Jest jeden ważny warunek – trzeba ją dobrze przyrządzić! Bierz nóż w dłoń – zaczynamy gotowanie!
Składniki:
-
0,5 kg żółtej fasolki szparagowej,
-
2 ząbki czosnku,
-
150 g bułki tartej,
-
150 g masła.
Akcesoria:
-
garnek,
-
patelnia.
Przygotowanie:
Żółtą fasolkę (można też użyć zielonej fasolki) dokładnie oczyść i umyj, a następnie odetnij końcówki. Wrzuć warzywa do garnka i zalej wodą, a następnie dodaj łyżkę soli i cukru. Gotuj pod przykryciem przez 10 minut. Ugotowaną fasolkę odcedź przez sito i odłóż na bok, by przygotować omastę. Na patelnię dodaj masło i roztop je. Pokrój drobno czosnek i wrzuć na patelnię, a następnie dodaj bułkę. Całość podsmażaj, aż bułka się zarumieni. Na sam koniec wrzuć fasolkę na patelnię i dokładnie wymieszaj łopatką. Teraz przełóż fasolkę na talerze i gotowe!
Kaloryczność fasoli z bułką tartą
Ile kalorii ma fasolka szparagowa z bułką tartą? Przyjmuje się, że fasolka szparagowa z bułką tartą o łącznej gramaturze 250 g ma ok. 235 kcal. Dla porównania ugotowana fasolka szparagowa o tej samej gramaturze ma ok. 85 kcal, ale kto by się przejmował kaloriami, skoro fasola szparagowa z dodatkiem bułki tartej jest tak pyszna?
Przepisy na inne smakołyki z piekarnika, patelni i garnka znajdziesz na naszym blogu.
czytaj także:
Fasola po bretońsku. Przepis, który pokochasz
Fasolka szparagowa. W jaki sposób i ile ją gotować?
Jak przyrządzić fasolkę szparagową? 10 pomysłów
Przetwory z fasolki szparagowej do słoików – 3 przepisy
Sycące dania jednogarnkowe – 5 propozycji
Zapiekanka z warzywami na patelnię – przepis na sycące danie
Warto przeczytać

Najczęściej zadawane pytania - co i jak, czyli o produktach do kuchni z Tadar.pl
Ty masz pytania, my udzielamy odpowiedzi! Zależy nam, aby nasze produkty były kupowane świadomie i jak najlepiej wpisywały się w twoje potrzeby. Mamy dla ciebie nie tylko codzienne sukcesy oraz magię smaku każdego dnia. Wraz z naszymi paczkami, do domów w całej Polsce wysyłamy wygodę, bezpieczeństwo użytkowania oraz stylowe wyposażenie kuchni. Rozwiej swoje wątpliwości i sprawdź, jakie kwestię najczęściej objaśniamy klientom kupującym w sklepie internetowym Tadar.pl!
czytaj więcej
Magia smaku zamknięta w znaku - piktogramy, które znajdziesz na produktach w Tadar.pl
Dobre oznakowanie produktów to podstawa. Wystarczy na nie spojrzeć i już wiadomo, co producent miał na myśli oraz jak poprawnie użytkować kupioną rzecz. Bez sięgania do instrukcji, bez długiego dociekania, domysłów, niepewności. Piktogramy to takie sprytne znaki, warto więc znać myśl, która za nimi stoi. Spokojnie, znajdziesz tu wszystkie niezbędne informacje na ten temat w czytelnej i przystępnej formie.
czytaj więcej
Maszynka do makaronu, ravioli i wałkowania ciasta – jak jej używać?
Makaron może mieć wiele postaci. Wszystko zaczyna się jednak od jednej i tej samej, czyli ciasta. Jeśli przepis jest dobry, to powinno ono wyjść sprężyste i nielepiące. Później wystarczy tylko je rozwałkować i wykroić z niego nitki lub wstążki. Do tego właśnie stworzono ręczne maszynki do makaronu, a my wyjaśnimy ci, jak działają, jak ich używać oraz podpowiemy, w jakich proporcjach zmieszać składniki, by zrobić świetne ciasto na makaron.
czytaj więcej
Sałatka Gyros
Kolorowa, aromatyczna i niezwykle sycąca sałatka gyros to prawdziwy hit polskich stołów, który zdobył serca miłośników zdrowego jedzenia na całym świecie. To danie charakteryzuje się bogatym smakiem i efektownym wyglądem, który sprawia, że równie dobrze sprawdzi się jako główne danie na obiad, jak i jako przystawka na przyjęciu czy grillu. Popularność tej sałatki wynika z jej uniwersalności – można ją przygotować w różnych wariantach, dostosowując składniki do własnych preferencji smakowych.
czytaj więcej
Sałatka z tortellini
Sycąca i kolorowa sałatka z tortellini to doskonały przykład włoskiej kuchni w nowoczesnym wydaniu. To danie, które łączy w sobie tradycyjne smaki z praktycznością przygotowania, sprawiając że idealnie sprawdza się zarówno jako lekki obiad, jak i efektowna przekąska na przyjęcie. Dzięki wykorzystaniu makaronu tortellini z dowolnym nadzieniem, każda wersja tej sałatki może mieć niepowtarzalny charakter i bogactwo smaków.
czytaj więcej
Sałatka z tuńczykiem
Pożywna i aromatyczna sałatka z tuńczykiem to popularne danie, które łączy w sobie prostotę przygotowania z wyjątkowym smakiem. Potrawa ta sprawdzi się równie dobrze jako lekka kolacja, przekąska na przyjęcie, czy składnik świątecznego menu. Dzięki bogactwu składników odżywczych i długiemu okresowi przechowywania, sałatka z tuńczykiem cieszy się niesłabnącą popularnością w polskich domach.
czytaj więcej
Sałatka Cezar
Legenda amerykańskiej gastronomii, sałatka cezar to prawdziwy klasyk, który od dekad zachwyca swoim unikalnym smakiem i elegancką prostotą. To pyszne danie powstało w latach dwudziestych XX wieku w restauracji hotelu Caesar w Tijuanie, a dziś jest cenione na całym świecie za swój charakterystyczny smak i efektowną prezentację. Domowa sałatka cezar może konkurować z restauracyjnymi wersjami, a przygotowanie sałatki cezar jest prostsze niż mogłoby się wydawać.
czytaj więcej
Stal nierdzewna w kuchni – kompendium wiedzy
Przestrzeń do gotowania to świetne miejsce dla stali nierdzewnej. Jej właściwości wzorowo sprawdzają się podczas tworzenia najróżniejszych posiłków. Niejednokrotnie najlepsze patelnie, garnki, czy też blachy do pieczenia wykonane są właśnie ze stali nierdzewnej. Nawet twoje ulubione noże i stylowy czajnik tradycyjny korzystają z jej solidnej i higienicznej budowy, która dzięki nieporowatej powierzchni nie absorbuje aromatów, smaków, zabrudzeń i bakterii. Warto jednak wiedzieć, że niewłaściwe użytkowanie i pielęgnacja może powodować rdzewienie stali nierdzewnej. Dlaczego tak się dzieje? Jak tego uniknąć? Który rodzaj stali wybrać? Co w ogóle sprawia, że jest tak wyjątkowa? Oto pigułka informacji na ten temat, których możesz potrzebować, by dokonać świadomego zakupu na lata!
czytaj więcej
Sałatka z kurczakiem - najlepszy przepis!
Szukasz pomysłu na lekki, a jednocześnie sycący posiłek, który dostarczy energii na cały dzień? Sałatka z kurczakiem to idealne rozwiązanie! Jest nie tylko pyszna i kolorowa, ale również pełna wartości odżywczych. To doskonała propozycja na drugie śniadanie, lunch do pracy czy lekką kolację. W tym artykule podzielimy się przepisem na najlepszą sałatkę z kurczakiem, która z pewnością podbije serca wszystkich domowników. Poznaj sekret idealnego połączenia chrupiących warzyw, soczystego kurczaka i aromatycznego dressingu!
czytaj więcej