Fasola z bułką tartą. Przepyszny przepis!

Porady 23.03.2023

Fasolka szparagowa serwowana z maślaną bułką tartą to klasyk na polskich stołach. Fasolka to esencja lata na talerzu, która sprawdza się zarówno na obiad, jak i lekką przekąskę. Poznaj nasz przepis na pyszną, jędrną fasolkę z bułką tartą i masłem.

Fasolka z bułką tartą – przepis na pyszny i prosty obiad

Fasolka z bułką tartą to sposób na udany, letni obiad, który przyrządza się w dosłownie kilkanaście minut. Zarówno żółta, jak i zielona fasolka szparagowa to istna bomba witaminowa – w jej strączkach kryje się witamina C, K, E, a także wiele substancji odżywczych i minerałów. Chociaż sama fasolka jest małokaloryczna, to wersja wzbogacona o masło i bułkę tartą ma tych kalorii nieco więcej, dlatego nie zaleca się spożywania jej w trakcie diety.

W większości polskich domów fasolka szparagowa podawana jest z bułką tartą i jajkiem, ale ugotowaną fasolkę można serwować również do dań mięsnych, rybnych, a także z innymi warzywami. Jeśli chcesz dowiedzieć się, jak w ekspresowy sposób przyrządzić pyszną fasolkę, koniecznie przeczytaj dalszą część artykułu.

Jak przygotować fasolkę z bułką tartą – krok po kroku

Żeby przyrządzić pyszną, sprężystą fasolkę z dodatkiem bułki i masła, musisz najpierw wyposażyć się w dobrej jakości garnek ze stali nierdzewnej lub rondel o grubym dnie, a także zestaw przyborów kuchennych z ostrym nożem i łopatką do mieszania.

Samo przygotowanie dania nie jest szczególnie trudne. Najpierw fasolkę oczyść, a potem obetnij jej końcówki z obu stron. Tak przygotowane strączki należy zalać zimną wodą z dodatkiem soli i cukru. Po jej ugotowaniu czas na przyrządzenie bułki tartej z masłem i gotowe. Jeśli masz ochotę na fasolkę do obiadu, to dobrze się składa. W kolejnym akapicie zdradzimy Ci przepis na fasolkę szparagową z bułką tartą i czosnkiem.

Fasolka z bułką tartą – tradycyjny przepis z nowoczesnym twistem

Masz ochotę na szybki obiad? Nasza fasolka szparagowa z bułką tartą sprawdzi się do obiadu znakomicie. Do jej przygotowania najlepiej używać świeżych strączków, ale mrożona fasolka szparagowa z bułką tartą będzie równie smaczna. Jest jeden ważny warunek – trzeba ją dobrze przyrządzić! Bierz nóż w dłoń – zaczynamy gotowanie!

Składniki:

  • 0,5 kg żółtej fasolki szparagowej,

  • 2 ząbki czosnku,

  • 150 g bułki tartej,

  • 150 g masła.

Akcesoria:

Przygotowanie:

Żółtą fasolkę (można też użyć zielonej fasolki) dokładnie oczyść i umyj, a następnie odetnij końcówki. Wrzuć warzywa do garnka i zalej wodą, a następnie dodaj łyżkę soli i cukru. Gotuj pod przykryciem przez 10 minut. Ugotowaną fasolkę odcedź przez sito i odłóż na bok, by przygotować omastę. Na patelnię dodaj masło i roztop je. Pokrój drobno czosnek i wrzuć na patelnię, a następnie dodaj bułkę. Całość podsmażaj, aż bułka się zarumieni. Na sam koniec wrzuć fasolkę na patelnię i dokładnie wymieszaj łopatką. Teraz przełóż fasolkę na talerze i gotowe!

Kaloryczność fasoli z bułką tartą

Ile kalorii ma fasolka szparagowa z bułką tartą? Przyjmuje się, że fasolka szparagowa z bułką tartą o łącznej gramaturze 250 g ma ok. 235 kcal. Dla porównania ugotowana fasolka szparagowa o tej samej gramaturze ma ok. 85 kcal, ale kto by się przejmował kaloriami, skoro fasola szparagowa z dodatkiem bułki tartej jest tak pyszna?

Przepisy na inne smakołyki z piekarnika, patelni i garnka znajdziesz na naszym blogu.
 

czytaj także:

Fasola po bretońsku. Przepis, który pokochasz

Fasolka szparagowa. W jaki sposób i ile ją gotować?

Jak przyrządzić fasolkę szparagową? 10 pomysłów 

Przetwory z fasolki szparagowej do słoików – 3 przepisy

Sycące dania jednogarnkowe – 5 propozycji

Zapiekanka z warzywami na patelnię – przepis na sycące danie