Fasola po breto艅sku. Przepis, kt贸ry pokochasz

Porady 22.03.2023

Fasolka po breto艅sku to danie, kt贸re w mig zaspokoi nawet najwi臋kszy g艂贸d. Syc膮ca fasola w po艂膮czeniu z kie艂bas膮 i pomidorami doskonale sprawdzi si臋 w roli obiadu lub szybkiej, ciep艂ej przek膮ski. Jak zrobi膰 fasol臋 po breto艅sku, kt贸ra zawr贸ci ci w g艂owie? W naszym artykule zdradzimy ci na ni膮 przepis.

Fasola po breto艅sku – prosty i smaczny spos贸b na obiad

Fasolka po breto艅sku to danie, kt贸rego nazwa pochodzi z francuskich kulinari贸w (脿 la bretonne znaczy tyle, co danie z fasolk膮 w sk艂adzie), kt贸re zadomowi艂o si臋 w polskiej kuchni. Dzi艣 potraw臋 t膮 uwa偶a si臋 za polskie danie jednogarnkowe i cieszy si臋 ogromn膮 popularno艣ci膮 ze wzgl臋du na sw贸j intensywny smak i prostot臋 wykonania. Tradycyjna fasolka cz臋sto przyrz膮dzana jest w wi臋kszej ilo艣ci, co pozwala cieszy膰 si臋 jej smakiem przez kilka dni. Danie to jest nie tylko syc膮ce, ale r贸wnie偶 ekonomiczne — 艣wietnie sprawdza si臋 jako codzienny obiad dla ca艂ej rodziny. Co nadaje tej potrawie jej charakterystyczny smak? Smak tej potrawy zawdzi臋cza si臋 po艂膮czeniu fasoli z aromatycznymi przyprawami i w臋dzonym mi臋sem.

Najlepsza fasolka po breto艅sku powstaje na bazie d艂ugo namaczanej fasoli i 艣wie偶ych pomidor贸w, do kt贸rych dodaje si臋 podw臋dzane mi臋so i olbrzymi膮 ilo艣膰 przypraw. Fasola jest niezwykle zdrowa i zawiera w sobie olbrzymi膮 ilo艣膰 bia艂ka oraz witamin z grupy B, dlatego warto wprowadzi膰 j膮 do swojej codziennej diety. Cz臋ste spo偶ywanie fasoli mo偶e korzystnie wp艂yn膮膰 na koncentracj臋 i pami臋膰, nale偶y jednak pami臋ta膰 o tym, 偶eby r贸wnocze艣nie stosowa膰 suplementy zwalczaj膮ce gromadz膮ce si臋 gazy, gdy偶 fasola wzmaga ich powstawanie.

Dobrze przyrz膮dzona fasolka po breto艅sku nadaje si臋 do spo偶ycia od razu, ale r贸wnie偶 do s艂oik贸w. Zawekowana fasolka mo偶e przetrwa膰 w ciemnym miejscu nawet kilka lat. Fasolka po breto艅sku to danie niezwykle proste w przygotowaniu, a z racji braku wymy艣lnych sk艂adnik贸w jest cz臋sto spotykana na polskich sto艂ach.

Fasolka po breto艅sku jest tak wszechstronna, 偶e z powodzeniem mo偶na dostosowa膰 j膮 do swoich preferencji, dodaj膮c ulubione sk艂adniki, takie jak dodatkowe przyprawy, czy r贸偶ne rodzaje kie艂basy. Fasolka po breto艅sku to przepis tradycyjny, kt贸ry zak艂ada wykorzystanie fasoli Pi臋kny Ja艣, kt贸ra doskonale ch艂onie smaki sosu pomidorowego z w臋dzonkami. Du偶a ilo艣膰 w臋dzonego boczku, dobra w臋dzona kie艂basa, dobrej jako艣ci koncentrat pomidorowy lub passata pomidorowa, fasola, majeranek, ziele angielskie i li艣膰 laurowy tworz膮 danie o niezwyk艂ym smaku, kt贸re nasyci Ci臋 na kilka dobrych godzin. Nic wi臋c dziwnego, 偶e fasolka zaliczana jest do grona ulubionych da艅 Polak贸w.

Fasola po breto艅sku wed艂ug tradycyjnego przepisu – klasyka z gatunku "najlepsze polskie potrawy"

Fasolka po breto艅sku to jedno z tych da艅, kt贸re nape艂niaj膮 dom ciep艂em i niepowtarzalnym aromatem, przypominaj膮c o tradycjach rodzinnych spotka艅 przy stole. Namoczon膮 fasol臋 nale偶y odpowiednio przygotowa膰, aby potrawa nabra艂a w艂a艣ciwej konsystencji i g艂臋bi smaku. Je艣li zastanawiasz si臋, jaki jest najlepszy spos贸b na gotowanie fasoli, mamy dla Ciebie 艣wietne rozwi膮zanie. Nasz przepis na fasolk臋 po breto艅sku krok po kroku poprowadzi Ci臋 przez ten proces, pozwalaj膮c cieszy膰 si臋 idealnie przyrz膮dzon膮 potraw膮.

Przygotowanie fasolki zaczyna si臋 od dok艂adnego namoczenia fasoli, co jest kluczowe dla uzyskania po偶膮danej mi臋kko艣ci. Nast臋pnie, wystarczy doda膰 odpowiednie sk艂adniki, aby stworzy膰 danie, kt贸re zachwyci Twoje kubki smakowe. To danie obiadowe doskonale sprawdza si臋 w ch艂odniejsze dni, kiedy potrzebujesz czego艣 syc膮cego i rozgrzewaj膮cego. Idealnie podane z chrupi膮cym pieczywem lub 艣wie偶膮 sa艂atk膮, fasolka po breto艅sku to danie, kt贸re pokochaj膮 wszyscy domownicy.

Domowa fasolka po breto艅sku poza sam膮 fasol膮 ma w sk艂adzie tak偶e kie艂bas臋, boczek, nierzadko cebul臋 i koncentrat pomidorowy. Dobra fasolka po breto艅sku powinna by膰 robiona z suchej fasoli typu Ja艣. Fasol臋 zalewamy wod膮. Namaczanie w zimnej wodzie powinno trwa膰 przynajmniej przez kilka godzin, ale wi臋kszo艣膰 os贸b przyrz膮dza danie z fasolki z puszki, by przyspieszy膰 ca艂y proces gotowania. Poznaj nasz tradycyjny przepis na fasolk臋 po breto艅sku, kt贸ra skradnie Twoje serce!

Sk艂adniki:

  • 1 l wody,
  • 400 g fasoli Pi臋kny Ja艣,
  • 5 li艣ci laurowych,
  • 2 z膮bki czosnku,
  • 8 ziarenek ziela angielskiego,
  • boczek w臋dzony – 300 g,
  • 500 g w臋dzonej kie艂basy ja艂owcowej,
  • 2 ma艂e cebule,
  • 3 艂y偶ki oleju,
  • 600 g passaty pomidorowej (mo偶esz te偶 wykorzysta膰 przecier pomidorowy),
  • 1 艂y偶eczka suszonego majeranku,
  • pieprz,
  • 1 艂y偶ka papryki s艂odkiej,
  • 1 艂y偶eczka papryki w臋dzonej,
  • s贸l.

Akcesoria:

Przygotowanie:

Such膮 fasol臋 zalej zimn膮 wod膮 i mocz przez 2-3 godziny (a najlepiej przez ca艂膮 noc), a nast臋pnie prze艂贸偶 j膮 do garnka i zalej ponownie zimn膮 wod膮. Do garnka dodaj sk贸r臋 z boczku, ziele angielskie, a tak偶e li艣cie laurowe i gotuj przez 2-3 godziny.

Po ugotowaniu trzeba sk贸r臋 i boczek pokroi膰. Pokroi膰 nale偶y tak偶e cebul臋, czosnek i kie艂bas臋.

Na patelni rozgrzej olej i dodaj kie艂bas臋 oraz boczek. Gdy mi臋so lekko zbr膮zowieje, dodajemy cebul臋 oraz czosnek. Po chwili wszystkie sk艂adniki wymieszaj 艂opatk膮 kuchenn膮.

Po up艂ywie 3-4 minut dodaj passat臋 pomidorow膮 i dopraw do smaku sol膮, pieprzem, a po up艂ywie 5 minut tak偶e papryk膮. Mo偶esz doda膰 r贸wnie偶 odrobin臋 cukru, by os艂odzi膰 pomidory.

Zawarto艣膰 patelni dobrze jest wrzuci膰 do garnka. 艁atwiej w贸wczas b臋dzie miesza膰 fasolk臋. Ca艂o艣膰 gotuj na ma艂ym ogniu przez 30 minut, co jaki艣 czas mieszaj膮c.

Po ugotowaniu fasol臋 nale偶y serwowa膰 w miseczkach lub salaterkach z wybranymi dodatkami, np. 艣wie偶ym pieczywem.

To danie b臋dzie r贸wnie smaczne na drugi dzie艅. By m贸c delektowa膰 si臋 tym prawdziwym przysmakiem, warto zadba膰 o jego odpowiednie przechowywanie np. prze艂o偶enie z garnka do s艂oika lub zabezpieczenie zawarto艣ci garnka foli膮 spo偶ywcz膮.

Czym zag臋艣ci膰 fasolk臋 po breto艅sku? Najwa偶niejsze triki podczas przygotowania fasolki

Aby uzyska膰 idealn膮 konsystencj臋 fasolki po breto艅sku, warto zastosowa膰 kilka sprawdzonych trik贸w. Fasolka po breto艅sku zyskuje na smaku i g臋sto艣ci dzi臋ki odpowiedniemu przygotowaniu fasoli przed gotowaniem. Co zrobi膰, 偶eby fasolka po breto艅sku by艂a g臋sta? Najprostszy spos贸b na to, by zag臋艣ci膰 fasolk臋 to wielogodzinne jej gotowanie. Z czasem lecytyna zawarta w fasoli w po艂膮czeniu z pomidorami zacznie g臋stnie膰.

Czym jeszcze da si臋 zag臋艣ci膰 fasolk臋 po breto艅sku? Mo偶na pokusi膰 si臋 o przyspieszenie tego procesu przez dodanie do fasoli skrobi ziemniaczanej. Mo偶esz te偶 zag臋艣ci膰 fasolk臋 po breto艅sku odrobin膮 m膮ki pszennej lub mieszaj膮c przecier pomidorowy z zasma偶k膮 na bazie mas艂a i m膮ki. Podczas gotowania fasoli dodaj passat臋 pomidorow膮 i kontynuuj gotowanie przez co najmniej 30 minut, by sk艂adniki mog艂y si臋 przegry藕膰 i zag臋艣ci膰 sos. Mo偶esz tak偶e doda膰 do passaty odrobin臋 koncentratu pomidorowego, by jeszcze bardziej zag臋艣ci膰 sos.

Co jeszcze mo偶esz zrobi膰, aby Tw贸j przepis na fasolk臋 po breto艅sku by艂 jeszcze lepszy? Daj jej czas! Fasola po breto艅sku to przepis, kt贸rego przygotowanie wymaga czasu oraz cierpliwo艣ci. Powolne gotowanie sprawi, 偶e odparuje z niego woda, a sos si臋 zag臋艣ci i zyska po偶膮dany smak oraz aromat.

Z czym podawa膰 fasolk臋 po breto艅sku? W jakim towarzystwie najlepiej prezentuje si臋 jedno z ulubionych da艅 Polak贸w?

Potrafisz ju偶 przygotowa膰 fasolk臋 po breto艅sku, ale z czym j膮 je艣膰? Fasola najlepiej smakuje w po艂膮czeniu ze 艣wie偶ym, chrupi膮cym pieczywem, ale mo偶esz zaserwowa膰 j膮 na wiele sposob贸w. Z czym podawa膰 fasolk臋 po breto艅sku? Fasolka doskonale komponuje si臋 jako dodatek do pieczonych mi臋s. Z jej pomoc膮 zrobisz idealny obiad. Fasolk臋 po breto艅sku wykorzystasz tak偶e jako sk艂adnik angielskiego 艣niadania.

Tak膮 fasolk臋 po breto艅sku mo偶na podawa膰 na wiele sposob贸w, co czyni j膮 wyj膮tkowo wszechstronnym daniem. Do fasolki mo偶esz poda膰 tak偶e ry偶 lub kasz臋 (np. gryczan膮). Osoby, kt贸re preferuj膮 bardziej tradycyjne po艂膮czenia, mog膮 poda膰 j膮 z gotowanymi lub pieczonymi ziemniakami lub batatami. Ich delikatny smak doskonale kontrastuje z wyrazistym smakiem fasolki, tworz膮c syc膮cy i satysfakcjonuj膮cy posi艂ek.

Je艣li szukasz czego艣 bardziej wykwintnego, tak膮 fasolk臋 mo偶esz poda膰 jako dodatek do pieczonych mi臋s, na przyk艂ad kark贸wki ze 艣liwk膮, szynki czy schabu, by wzbogaci膰 smak ca艂ego dania. To niesamowicie pyszne, proste danie r贸wnie sprawdzi si臋 na obiad, kolacj臋 i 艣niadanie. Przepisy na najlepsze polskie potrawy znajdziesz na stronie Tadar.pl.