Fasola po bretońsku. Przepis, który pokochasz

Porady 22.03.2023

Fasolka po bretońsku to danie, które w mig zaspokoi nawet największy głód. Sycąca fasola w połączeniu z kiełbasą i pomidorami doskonale sprawdzi się w roli obiadu lub szybkiej, ciepłej przekąski. Jak zrobić fasolę po bretońsku, która zawróci ci w głowie? W naszym artykule zdradzimy ci na nią przepis.

Fasola po bretońsku – prosty i smaczny sposób na obiad

Fasolka po bretońsku to danie pochodzenia francuskiego (à la bretonne znaczy tyle, co danie z fasolką w składzie), które zadomowiło się w polskiej kuchni i uznawane jest za tradycyjne danie naszej rodzimej kuchni. 

Najlepsza fasolka po bretońsku powstaje na bazie długo namaczonej fasoli i świeżych pomidorów, do których dodaje się podwędzane mięso i olbrzymią ilość przypraw. Fasola jest niezwykle zdrowa i zawiera w sobie olbrzymią ilość białka oraz witamin z grupy B.

Częste spożywanie fasoli może korzystnie wpłynąć na koncentrację i pamięć, należy jednak pamiętać o tym, żeby równocześnie stosować suplementy zwalczające gromadzące się gazy, gdyż fasola wzmaga ich powstawanie. 

Dobrze przyrządzona fasolka po bretońsku nadaje się do spożycia od razu, ale również do słoików. Zawekowana fasolka może przetrwać w ciemnym miejscu nawet kilka lat. Fasolka po bretońsku to danie niezwykle proste w przygotowaniu, a z racji braku wymyślnych składników jest często spotykana na polskich stołach.

Duża ilość wędzonego boczku, kiełbasa, dobrej jakości koncentrat pomidorowy lub passata pomidorowa, fasola Piękny Jaś, majeranek, ziele angielskie i suszone listki laurowe tworzą danie o niezwykłym smaku, które nasyci Cię na kilka dobrych godzin. Nic więc dziwnego, że fasolka zaliczana jest do grona ulubionych dań Polaków.

Fasola po bretońsku według tradycyjnego przepisu – klasyka z gatunku "najlepsze polskie potrawy"

Domowa fasolka po bretońsku poza samą fasolą ma w składzie także kiełbasę, boczek, nierzadko cebulę i koncentrat pomidorowy. Dobra fasolka po bretońsku powinna być robiona z suchej fasoli typu Jaś. Fasolę zalewamy wodą. Namaczanie w zimnej wodzie powinno trwać przynajmniej przez kilka godzin, ale większość osób przyrządza danie z fasolki z puszki, by przyspieszyć cały proces gotowania.

Zastanawiasz się, jak zrobić pyszną fasolkę po bretońsku? Poznaj nasz tradycyjny przepis na fasolkę po bretońsku, która skradnie Twoje serce!

Składniki:

  • 1 l wody,

  • 400 g fasoli Piękny Jaś,

  • 5 liści laurowych,

  • 2 ząbki czosnku,

  • 8 ziarenek ziela angielskiego,

  • boczek wędzony – 300 g,

  • 500 g wędzonej kiełbasy jałowcowej,

  • 2 małe cebule,

  • 3 łyżki oleju,

  • 600 g passaty pomidorowej (możesz też wykorzystać przecier pomidorowy),

  • 1 łyżeczka suszonego majeranku,

  • pieprz,

  • 1 łyżka papryki słodkiej,

  • 1 łyżeczka papryki wędzonej,

  • sól.

Akcesoria:

Przygotowanie:

Suchą fasolę zalej zimną wodą i mocz przez 2-3 godziny (a najlepiej przez całą noc), a następnie przełóż ją do garnka i zalej ponownie zimną wodą. Do garnka dodaj skórę z boczku, ziele angielskie, a także liście laurowe i gotuj przez 2-3 godziny.

Po ugotowaniu trzeba skórę i boczek pokroić. Pokroić należy także cebulę, czosnek i kiełbasę.

Na patelni rozgrzej olej i dodaj kiełbasę oraz boczek. Gdy mięso lekko zbrązowieje, dodajemy cebulę oraz czosnek. Po chwili wszystkie składniki wymieszaj łopatką kuchenną.

Po upływie 3-4 minut dodaj passatę pomidorową i dopraw do smaku solą, pieprzem, a po upływie 5 minut także papryką. Możesz dodać również odrobinę cukru, by osłodzić pomidory.

Zawartość patelni dobrze jest wrzucić do garnka. Łatwiej wówczas będzie mieszać fasolkę. Całość gotuj na małym ogniu przez 30 minut, co jakiś czas mieszając.

Po ugotowaniu fasolę należy serwować w miseczkach lub salaterkach z wybranymi dodatkami, np. świeżym pieczywem.

To danie będzie równie smaczne na drugi dzień. By móc delektować się tym prawdziwym przysmakiem, warto zadbać o jego odpowiednie przechowywanie np. przełożenie z garnka do słoika.

Czym zagęścić fasolkę po bretońsku? Najważniejsze triki podczas przygotowania fasolki

Co zrobić, żeby fasolka po bretońsku była gęsta? Najprostszy sposób na to, by zagęścić fasolkę to wielogodzinne jej gotowanie. Z czasem lecytyna zawarta w fasoli w połączeniu z pomidorami zacznie gęstnieć.

Czym jeszcze da się zagęścić fasolkę po bretońsku? Można pokusić się o przyspieszenie tego procesu przez dodanie do fasoli skrobi ziemniaczanej. Możesz też zagęścić fasolkę po bretońsku odrobiną mąki pszennej lub mieszając przecier pomidorowy z zasmażką na bazie masła i mąki.

Z czym podawać fasolkę po bretońsku? W jakim towarzystwie najlepiej prezentuje się jedno z ulubionych dań Polaków?

Potrafisz już przygotować fasolkę po bretońsku, ale z czym ją jeść? Fasola najlepiej smakuje w połączeniu ze świeżym, chrupiącym pieczywem, ale z powodzeniem możesz zaserwować ją także z gotowanymi lub pieczonymi ziemniakami.

Z czym podawać fasolkę po bretońsku? Fasolka doskonale komponuje się jako dodatek do pieczonych mięs. Z jej pomocą zrobisz idealny obiad. Fasolkę po bretońsku wykorzystasz także jako składnik angielskiego śniadania.

To niesamowicie pyszne, proste danie równie sprawdzi się na obiad, kolację i śniadanie. Przepisy na najlepsze polskie potrawy znajdziesz na stronie Tadar.pl.

czytaj także:

Jak przyrządzić fasolkę szparagową? 10 pomysłów 

Fasolka szparagowa. W jaki sposób i ile ją gotować?

Fasola z bułką tartą. Przepyszny przepis!

Przetwory z fasolki szparagowej do słoików – 3 przepisy

Sycące dania jednogarnkowe – 5 propozycji

Zapiekanka z warzywami na patelnię – przepis na sycące danie