Fasolka szparagowa. W jaki sposób i ile ją gotować?
Sezon na fasolkę szparagową pomału się zbliża, dlatego warto przemyśleć sobie sposób jej przygotowywania. Właściwie ugotowana fasolka szparagowa to niewątpliwie przysmak. Ugotować fasolkę, wydawałoby się, że to nic trudnego, ale w jaki sposób ugotować fasolkę, by była jędrna? Czy jest jakaś różnica w przyrządzaniu żółtej i zielonej fasolki szparagowej? Tego dowiesz się z poniższego artykułu.
Jak ugotować fasolkę? Zmyślny sposób gotowania fasolki szparagowej
Młoda fasolka szparagowa to nowalijka, która często gości na naszych stołach. Niewiele osób zdaje sobie sprawę, jak wiele substancji odżywczych, witamin i minerałów kryją w sobie strączki fasolki.
Fasolka szparagowa jest bogata w witaminy C, E oraz K, które znane są z właściwości przeciwutleniających, opóźniających starzenie. Zarówno zielona, jak i fasolka żółta jest niezwykle zdrowa dla organizmu i warto zjadać ją nie tylko w sezonie.
Zastanawiasz się, jak ugotować fasolkę szparagową, by była idealnie krucha i jędrna? Odpowiednie przyrządzenie fasolki nie jest takie proste, jak mogłoby się wydawać. Żółta i zielona fasolka powinny być gotowane na nieco odmienne sposoby, a my chętnie się nimi podzielimy.
Jak ugotować fasolkę szparagową żółtą, by była idealnie chrupiąca? Żółtą fasolkę należy obrać i odciąć końce, a następnie wrzucić do zimnej wody.
Do gotowania delikatnej, żółtej fasolki najlepiej sprawdzi się garnek ze stali nierdzewnej o grubym dnie, który długo trzyma ciepło. Jeśli gotujesz spore ilości warzyw, z pewnością docenisz estetyczne wykończenie garnków emaliowanych – gotowanie fasolki w takim naczyniu stanie się samą przyjemnością.
Fasolkę należy ugotować w osolonej wodzie z dodatkiem cukru. Przyjmuje się zasadę, że na pół kilograma fasolki przypadają 2 litry wody zawierające łyżeczkę cukru i łyżeczkę soli.
Ile czasu gotować fasolkę szparagową żółtą? Fasolka powinna gotować się od 4 do 10 minut w zależności od jej wielkości. Najlepiej jest sprawdzać co jakiś czas jej miękkość. Ugotowaną fasolkę należy przecedzić przez sito i przelać ją zimną wodą, aby nie straciła na jędrności.
A co z wersją w kolorze zieleni? Jak gotować fasolkę szparagową zieloną, by zachowała swój smak i kolor? Fasolę trzeba umyć, a następnie odciąć końce. Strączki należy wrzucić do głębokiego garnka (np. garnka aluminiowego z pokrywką), a następnie zalać wodą i dodać soli oraz cukru w tych samym proporcjach, co w przypadku fasoli żółtej.
Jak długo gotować zieloną fasolkę? Strączki powinny gotować się od 8 do 12 minut, co jakiś czas sprawdzaj poziom jej twardości.
Żeby przyspieszyć proces przyrządzania fasolki, można w trakcie gotowania nakryć garnek pokrywką. Po ugotowaniu warzywo trzeba odcedzić, a następnie przepłukać używając do tego zimną wodę. Wypłukanie fasolki pozwoli zachować jej wyrazisty smak i kolor.
Ugotowaną fasolkę szparagową można serwować w wersji klasycznej z masłem i dodatkiem bułki tartej. Zarówno fasolka zielona, jak i żółta, może stać się świetnym dodatkiem do obiadu lub kolacji.
Przepisy kulinarne na dania zawierające ugotowaną fasolkę szparagową znajdziesz na blogach kulinarnych, w książkach kucharskich, a także na naszym blogu.
Fasolka najlepiej smakuje na świeżo, ale równie smaczna będzie wersja przygotowana z mrożonej fasolki szparagowej. Z racji nagromadzonej w strączkach wody najlepiej jest wrzucić taką fasolkę na parę, by wydobyć jej smak.
Jeśli chcesz dowiedzieć się, jak ugotować fasolkę szparagową na parze, to koniecznie przeczytaj kolejny akapit.
Jak gotować fasolkę szparagową na parze? Dbaj o zachowanie wartości odżywczych!
Umytą i oczyszczoną fasolkę szparagową należy włożyć do garnka przeznaczonego do gotowania na parze. Do dolnej części garnka wlej ok. litr wody i dodaj łyżkę soli, a następnie przykryj pokrywką.
Jak długo gotować fasolkę szparagową w parowarze? Czas gotowania fasolki szparagowej nie powinien przekroczyć 20 minut w przypadku świeżych strączków.
Jak długo gotować mrożoną fasolkę szparagową żółtą? Wersja mrożona powinna gotować się maksymalnie 6 minut, by nie straciła koloru i smaku.
Z kolei fasolka szparagowa zielona mrożona powinna gotować się maksymalnie 8 minut.
Proces gotowania należy kontrolować, sprawdzając co jakiś czas, czy strączki są wystarczająco miękkie. Zbyt długie gotowanie fasolki szparagowej pozbawi ją większości wartości odżywczych.
Jak gotować fasolkę szparagową, aby nie straciła koloru?
Jak gotować fasolkę szparagową, aby nie straciła koloru? Żeby zachować smak i kolor ugotowanej fasolki szparagowej, należy zahartować ją zimną wodą. Jak dokładnie się to robi? Wystarczy obserwować fasolkę podczas gotowania.
Jeśli strączki zaczną nabierać bardziej intensywnej barwy, to znak, że należy zakończyć proces gotowania i szybko zmniejszyć moc palnika.
Strączki fasolki należy przełożyć na sitko i schłodzić ją zimną wodą (najlepiej umieścić sitko w naczyniu z wodą i lodem). Dzięki temu zarówno fasolka szparagowa żółta, jak i zielona, zachowają swoją intensywną, soczystą barwę oraz smak.
Znając nasze sposoby, możesz już tylko zastanowić się, czy wolisz, by na Twoim talerzu znalazła się zielona, czy żółta fasolka szparagowa! Gotowanie tego warzywa nie będzie już miało dla Ciebie tajemnic!
czytaj także:
Fasola po bretońsku. Przepis, który pokochasz
Jak przyrządzić fasolkę szparagową? 10 pomysłów
Fasola z bułką tartą. Przepyszny przepis!
Przetwory z fasolki szparagowej do słoików – 3 przepisy
Sycące dania jednogarnkowe – 5 propozycji
Zapiekanka z warzywami na patelnię – przepis na sycące danie
Warto przeczytać
Kapuśniak z młodej kapusty
Sezon na młodą kapustę już powoli się zbliża, a więc czas na przygotowanie najbardziej klasycznej potrawy z wykorzystaniem tego składnika, czyli kapuśniaka. Ta tradycyjna zupa przygotowana na bazie młodej kapusty to propozycja dla wszystkich osób, które cenią sobie świeże i delikatne smaki. Jak zrobić kapuśniak na bazie młodych liści kapusty? Poznaj nasz aromatyczny przepis!
czytaj więcejCo można zrobić z młodej kapusty? Pomysły na cały sezon!
Sezon na młodą kapustę to idealny czas na poszukiwanie nowych przepisów. Od tradycyjnych dań po nowoczesne, wyrafinowane potrawy — młoda kapusta może stać się główną gwiazdą na naszych stołach. W tym artykule przyjrzymy się różnorodnym sposobom wykorzystania młodej kapusty w kuchni, odkrywając jej potencjał w najróżniejszych przepisach. Odkryj z nami najlepsze sposoby na potrawy z młodej kapusty!
czytaj więcejGołąbki bez zawijania
Szukasz ciekawej i smacznej alternatywy dla klasycznych gołąbków? Jedną z nich są gołąbki bez zawijania, które zachowują smak i charakterystyczne cechy tradycyjnych gołąbków, będąc przy tym znacznie prostszymi w przygotowaniu. Odkryj wraz z nami tajniki przygotowywania tej pysznej potrawy!
czytaj więcejŁazanki z młodej kapusty
Zbliża się sezon na młodą kapustę, a więc jest to doskonały moment na to, by poszukać przepisów, które wykorzystują jej delikatny smak i chrupkość. Jednym z takich przepisów są tytułowe łazanki z młodej kapusty. Ta prosta potrawa obecna w naszej rodzimej kuchni zaskakuje swoim smakiem. Poznaj wszystkie tajniki przygotowywania tej niezwykle kuszącej potrawy!
czytaj więcejSałatka ziemniaczana na grilla
Ziemniaki to wszechstronny składnik, który może być wykorzystany w wielu różnych daniach, również w sałatkach. W tym artykule odkryjesz najlepsze sposoby na przygotowywanie sałatek z ziemniakami, które idealnie spiszą się na grilla. Znajdziesz tutaj także przepis na wyjątkową sałatkę, która zachwyci wszystkich gości swoim smakiem!
czytaj więcejJaka sałatka na grilla?
Wybór odpowiedniej sałatki do grillowanych dań to nie taka prosta sprawa — w końcu możliwości jest tak wiele! Właściwie dobrana sałatka może nie tylko dopełnić smak grillowanych potraw, ale także dodać im świeżości i lekkości. W tym artykule omówimy różnorodne pomysły na sałatki, które doskonale współgrają z różnymi rodzajami mięs i innych grillowanych potraw. Z nami podjęcie decyzji stanie się znacznie prostsze!
czytaj więcejMięsa na grilla. Jakie mięso nadaje się do grillowania?
Wielu z nas uwielbia magię grillowania — aromatyczne dymy unoszące się w powietrzu, soczyste kęsy mięsa, a także niezwykłą atmosferę spotkań z rodziną i przyjaciółmi. Jednak przed magicznym momentem, gdy wybrany kawałek mięsa zaczyna skwierczeć na ruszcie, należy je wybrać. Jakie mięso nadaje się do grillowania? W tym artykule zdradzimy Ci wszystkie wskazówki, które pomogą Ci wybrać idealny rodzaj oraz partię mięsa, a także sposób jego przygotowania do grillowania. Zapraszamy do lektury!
czytaj więcejKiełbasa z grilla — przepis na grillowy klasyk!
Zapach dymu unoszący się w powietrzu oraz soczysta i aromatyczna kiełbasa świeżo z grilla — ta sceneria to prawdziwa gratka dla miłośników grillowania. Przygotowanie idealnie wypieczonej kiełbasy z grilla wymaga wprawy i pewnej wiedzy. Jak to zrobić? W tym artykule przedstawimy Ci sprawdzony przepis na kiełbasę z grilla, która smakuje i wygląda jak od mistrza BBQ!
czytaj więcejGołąbki z młodej kapusty
Gołąbki to jedno z najpopularniejszych dań polskiej kuchni. Dla wielu osób to znakomity pomysł na syty, a przede wszystkim smakowity obiad. Ich wnętrze skrywa soczyste nadzienie, a na zewnątrz znajdują się delikatne liście młodej kapusty. Dodajmy do tego pyszny sos i uczta gotowa! Tradycyjnie gołąbki przyrządza się z kapusty włoskiej, ale dajemy słowo, że młoda kapusta stanowi dla niej doskonałą alternatywę. Nadaje ona potrawie lekkości i świeżości, która idealnie komponuje się ze smakowitym nadzieniem. Sprawdź, jak przyrządzić gołąbki w młodych liściach!
czytaj więcej