Five o'clock, czyli jak elegancko podać herbatę – poznaj brytyjski savoir vivre!
Zbliża się termin wyjątkowej uroczystości i chciałbyś bezbłędnie zaserwować swoim gościom herbatę w iście brytyjskim stylu? A może masz po prostu ochotę na wzbogacenie swojego rytuału picia herbaty o kilka interesujących elementów? Poznaj praktyczne wskazówki, które na zawsze zmienią twój sposób picia herbaty i przybliżą Ci brytyjską tradycję five o’clock.
Kiedy i do czego serwujemy herbatę
Chociaż tradycja parzenia herbaty narodziła się w Chinach, to w kulturze europejskiej również znalazła swoje miejsce. Warto wspomnieć szczególnie o brytyjskiej five o’clock i rosyjskim rytuale picia wzmacnianego czaju prosto z samowara.
Rosyjski czaj to niezwykle smaczny trunek z alkoholową wkładką, który jest chętnie pijany od wieków. A co z tradycyjną brytyjską herbatą, która powszechnie uznawana jest za tą najbardziej elegancką. Five o’clock – co to znaczy i na czym polega?
Brytyjska five o’clock to przerwa na herbatę, która przypada zawsze o tej samej porze, a dokładniej o 17:00. Historia tej tradycji ma swoje początki w podwieczorkach zjadanych samotnie w swoim pokoju przez księżną Annę Bedford, które z czasem stały się okazją do spotkań towarzyskich brytyjskiej socjety, rzecz jasna przy herbatce i drobnych przekąskach.
Elegancko zaserwowana herbata to idealny sposób na zwieńczenie ważnych wydarzeń – urodzin, rocznic, jubileuszy. Kiedy i jak podać herbatę gościom? Do jakich dań i przekąsek sprawdzi się filiżanka herbaty?
Pobudzające i kojące właściwości herbaty sprawiają, że napój ten nadaje się do picia o każdej porze dnia. Elegancko zaserwowana herbata powinna być podawana jako dodatek do posiłku lub jak każe brytyjska etykieta – na podwieczorek.
W czym podać herbatę gościom? Zestaw do parzenia herbaty w iście brytyjskim stylu powinien zawierać komplet filiżanek i pasujące do nich spodki, dzbanki (jeden do mleka, drugi do zaparzonej esencji herbaty), a także gustowną cukiernicę i małe łyżeczki. Dzbanek można zastąpić też średniej wielkości imbrykiem lub zdobnym czajniczkiem. Jeśli chcesz zachować formalny charakter spotkania, stanowczo odradzamy zaparzanie herbaty z saszetek bezpośrednio w kubku. Taka forma podania nie należy do zbyt szykownych.
Picie herbaty nie musi ograniczać się tylko do deserów. Elegancko zaparzony trunek można śmiało serwować jako napój podkreślający smak mięs czy makaronów. Napar z liści herbaty można dobierać do dań jak wino – lekkie, delikatne herbaty (np. biała czy jaśminowa) idealnie sprawdzi się do drobiu i ryb, a z kolei cięższy i aromatyczny Earl Grey podkreśli charakter czerwonego mięsa. Na czas podwieczorka złożonego z ciast i ciasteczek wybierz herbaty aromatyzowane wanilią lub owocami.
Jak poprawnie podawać herbatę – poradnik dla początkujących
Sposoby podawania herbaty są różne – jedni serwują ją w ozdobnych, porcelanowych kompletach herbacianych, inni zaś w bardziej modernistyczny sposób, używając szklanek i zaparzaczy do herbaty.
W gruncie rzeczy to, w czym podajemy herbatę, powinno być po prostu adekwatne do sytuacji. Wystawny obiad zwieńczony herbatką w byle jakim kubku to nie najlepszy sposób na jego zakończenie. Zastanawiasz się, jak elegancko podać herbatę? Istnieje kilka zasad, o których warto pamiętać, zwłaszcza będąc początkującym.
-
Herbaciany napar zawsze nalewamy gościom do filiżanek lub szklanych kubeczków prosto z dzbanka albo przynosimy już przygotowany. Jeśli chcesz dobrze przeprowadzić serwis, nie dopuszczaj do tego, by goście obsługiwali się sami.
-
Chcąc celebrować tę piękną chwilę na herbatę, podawaj gościom wysokogatunkowy produkt. Unikaj herbat ekspresowych w saszetkach, a zamiast tego wybierz herbatę liściastą, zaparz ją w zaparzaczu i przelej do dzbanka. W ten sposób niepożądane fusy nie przedostaną się do filiżanek gości. Taka herbata będzie bardziej esencjonalna, a odpowiedni sposób parzenia wydobędzie jej smak. Napar z pewnością zrobi wrażenie na gościach. Jeśli jednak nie masz możliwości zaserwowania wersji liściastej, postaw na stole osobny talerzyk na zużyte saszetki i często go wymieniaj.
Jeśli chcesz dowiedzieć się więcej i przejść na wyższy poziom w herbacianej etykiecie, koniecznie sprawdź treść następnych akapitów.
Jak elegancko podać herbatę do stołu?
Podawanie herbaty w elegancki sposób nie jest tak proste, jak mogłoby się wydawać. Herbaciany savoir ma wiele zasad i z początku trudno się w tym odnaleźć, ale z czasem wszystko staje się jasne.
-
Zacznijmy od samego początku, czyli pory serwowania napoju. Imbryk z dobrej jakości herbatą powinno stawiać się na stół na koniec obiadu, tuż po zjedzeniu deseru w celu ułatwienia trawienia wszystkich posiłków. Taka forma podania jest w dobrym tonie, ale współcześnie nieco odchodzi się od tej zasady i serwuje się herbatę w trakcie posiłku, jako uzupełnienie jego smaku.
-
W czym serwować napar z herbaty? Zestaw do jej parzenia powinien być wykonany z porcelany, która najlepiej chłonie ciepło, pozostawiając naczynie chłodniejsze z zewnątrz. W zestawie herbacianym znajdziesz imbryk z sitkiem, filiżanki z pasującymi spodkami, cukiernicę, mlecznik, małe talerzyki i miseczki na dodatki, a także łyżeczki do herbaty.
-
Nalewając herbatę gościom, należy robić to bezpośrednio do filiżanek stojących na stole, nigdy nie podnosić ich w powietrze. Trzeba to również zrobić z odpowiedniej strony – zawsze od prawej. Strona ta ma nie lada znaczenie, ponieważ odgradza się wtedy gościa od naczynia, tak by uniknąć poparzenia lub oblania. Filiżanki zawsze przynosi się na tacy, tak by goście mogli sami zdecydować, z którego naczynia będą korzystać.
-
Co podać do herbaty? Do herbacianych naparów najlepiej sprawdzą się dodatki w postaci konfitury, dżemu, świeżych cytrusów, goździków, a także mleka. Nie należy również zapominać o cukrze – ten zawsze serwuje się w cukiernicy z osobną łyżeczką lub szczypczykami ułatwiającymi nabranie cukru w kostkach.
Sekrety eleganckiego podawania herbaty – kilka wskazówek savoir-vivre
Herbaciana etykieta w wersji dla zaawansowanych? Zdradzimy Ci kilka sekretów eleganckiego serwowania herbaty, którego nie powstydziłby się Brytyjczyk.
Niegdyś spotkania z herbatą w roli głównej odbywały się w osobnych pokojach, a w czasie wiosenno-letnim w ogrodach. Pijana herbata – czy to ciepła, czy w wersji mrożonej w odmiennej scenerii nabierała szczególnego znaczenia. Jeśli chcesz zachwycić gości swoją znajomością etykiety, zaproś ich do mniejszego, niższego stolika i tam zaserwuj im filiżanki z naparem.
Zastawa do herbaty powinna być wykonana z delikatnej porcelany. Do herbaty wybieraj filiżanki o pękatym kształcie – węższe na dole i szersze na górze. Jeśli serwujemy uczestnikom już napełnione filiżanki, zawsze podajemy je na tacy z lewej strony, by uniknąć oblania.
Pijąc herbatę, również powinniśmy trzymać się zasad. Chwytając za filiżankę przy wysokim stole, unosimy tylko filiżankę, a przy niskim stoliku podnosimy również spodek. Odchylanie najmniejszego palca, jakie widuje się w filmach, nie jest poprawnym zachowaniem. Palce powinny lekko przylegać do ucha filiżanki.
Jeśli dodajesz do naparu jakieś dodatki, zawsze wykonuj koliste ruchy podczas mieszania, pamiętając o tym, żeby nie wydawać odgłosów i nie uderzać łyżeczką w delikatne naczynie. Po wymieszaniu łyżeczkę odkłada się na spodek, tak by zajmowała całą jego przestrzeń. Zwisająca łyżeczka może poplamić obrus lub ubrania.
W czym podawać herbatę gościom – sprawdź nasze propozycje
Jak ładnie podać herbatę? Najlepiej zacząć już od samego wyboru zastawy. Przygotowaliśmy dla Ciebie kilka propozycji, które nadadzą szyku i nonszalancji twojej herbacie.
Jeśli interesuje Cię klasyka, mamy dla Ciebie dwie serie filiżanek ze spodkami oraz pasującymi do nich imbrykami. Dla fanów delikatnej porcelany sprawdzi się utrzymany w stylistyce retro zestaw z serii Etiuda. Gdy masz ochotę na uwspółcześnioną klasykę, polecamy Ci skompletować swoją zastawę złożoną z filiżanek i dzbanka do herbaty z kolekcji Sonata.
Gustujesz w bardziej nowoczesnych rozwiązaniach? Postaw na piękne, szklane filiżanki i zaparzacz do herbaty o większej pojemności. Taki zestaw będzie idealny na spotkania w młodszym gronie.
Inspiruje Cię kultura Azji? W naszej ofercie znajdziesz wysokogatunkowe żeliwne imbryki do herbaty w kilku kolorach. Do ozdobnego naczynia polecamy dobrać pasujące kolorystycznie filiżanki, np. z kolekcji Mavi. Zanim zdecydujesz się na zakup serwisu herbacianego, zapoznaj się z całą gamą oferowanych przez nas produktów.\
czytaj także:
Sposoby parzenia i podawania oraz akcesoria do parzenia pysznej herbaty
Parzenie herbaty każdego rodzaju — jak poprawnie zaparzyć herbatę?
Jaki zaparzacz do herbaty – wybrać i jak używać?
Kawa 5 przemian. Przepis i działanie
10 rodzajów kaw i jak je podawać
Kawa mrożona – przepis na 3 sposoby
Warto przeczytać
Kapuśniak z młodej kapusty
Sezon na młodą kapustę już powoli się zbliża, a więc czas na przygotowanie najbardziej klasycznej potrawy z wykorzystaniem tego składnika, czyli kapuśniaka. Ta tradycyjna zupa przygotowana na bazie młodej kapusty to propozycja dla wszystkich osób, które cenią sobie świeże i delikatne smaki. Jak zrobić kapuśniak na bazie młodych liści kapusty? Poznaj nasz aromatyczny przepis!
czytaj więcejCo można zrobić z młodej kapusty? Pomysły na cały sezon!
Sezon na młodą kapustę to idealny czas na poszukiwanie nowych przepisów. Od tradycyjnych dań po nowoczesne, wyrafinowane potrawy — młoda kapusta może stać się główną gwiazdą na naszych stołach. W tym artykule przyjrzymy się różnorodnym sposobom wykorzystania młodej kapusty w kuchni, odkrywając jej potencjał w najróżniejszych przepisach. Odkryj z nami najlepsze sposoby na potrawy z młodej kapusty!
czytaj więcejGołąbki bez zawijania
Szukasz ciekawej i smacznej alternatywy dla klasycznych gołąbków? Jedną z nich są gołąbki bez zawijania, które zachowują smak i charakterystyczne cechy tradycyjnych gołąbków, będąc przy tym znacznie prostszymi w przygotowaniu. Odkryj wraz z nami tajniki przygotowywania tej pysznej potrawy!
czytaj więcejŁazanki z młodej kapusty
Zbliża się sezon na młodą kapustę, a więc jest to doskonały moment na to, by poszukać przepisów, które wykorzystują jej delikatny smak i chrupkość. Jednym z takich przepisów są tytułowe łazanki z młodej kapusty. Ta prosta potrawa obecna w naszej rodzimej kuchni zaskakuje swoim smakiem. Poznaj wszystkie tajniki przygotowywania tej niezwykle kuszącej potrawy!
czytaj więcejSałatka ziemniaczana na grilla
Ziemniaki to wszechstronny składnik, który może być wykorzystany w wielu różnych daniach, również w sałatkach. W tym artykule odkryjesz najlepsze sposoby na przygotowywanie sałatek z ziemniakami, które idealnie spiszą się na grilla. Znajdziesz tutaj także przepis na wyjątkową sałatkę, która zachwyci wszystkich gości swoim smakiem!
czytaj więcejJaka sałatka na grilla?
Wybór odpowiedniej sałatki do grillowanych dań to nie taka prosta sprawa — w końcu możliwości jest tak wiele! Właściwie dobrana sałatka może nie tylko dopełnić smak grillowanych potraw, ale także dodać im świeżości i lekkości. W tym artykule omówimy różnorodne pomysły na sałatki, które doskonale współgrają z różnymi rodzajami mięs i innych grillowanych potraw. Z nami podjęcie decyzji stanie się znacznie prostsze!
czytaj więcejMięsa na grilla. Jakie mięso nadaje się do grillowania?
Wielu z nas uwielbia magię grillowania — aromatyczne dymy unoszące się w powietrzu, soczyste kęsy mięsa, a także niezwykłą atmosferę spotkań z rodziną i przyjaciółmi. Jednak przed magicznym momentem, gdy wybrany kawałek mięsa zaczyna skwierczeć na ruszcie, należy je wybrać. Jakie mięso nadaje się do grillowania? W tym artykule zdradzimy Ci wszystkie wskazówki, które pomogą Ci wybrać idealny rodzaj oraz partię mięsa, a także sposób jego przygotowania do grillowania. Zapraszamy do lektury!
czytaj więcejKiełbasa z grilla — przepis na grillowy klasyk!
Zapach dymu unoszący się w powietrzu oraz soczysta i aromatyczna kiełbasa świeżo z grilla — ta sceneria to prawdziwa gratka dla miłośników grillowania. Przygotowanie idealnie wypieczonej kiełbasy z grilla wymaga wprawy i pewnej wiedzy. Jak to zrobić? W tym artykule przedstawimy Ci sprawdzony przepis na kiełbasę z grilla, która smakuje i wygląda jak od mistrza BBQ!
czytaj więcejGołąbki z młodej kapusty
Gołąbki to jedno z najpopularniejszych dań polskiej kuchni. Dla wielu osób to znakomity pomysł na syty, a przede wszystkim smakowity obiad. Ich wnętrze skrywa soczyste nadzienie, a na zewnątrz znajdują się delikatne liście młodej kapusty. Dodajmy do tego pyszny sos i uczta gotowa! Tradycyjnie gołąbki przyrządza się z kapusty włoskiej, ale dajemy słowo, że młoda kapusta stanowi dla niej doskonałą alternatywę. Nadaje ona potrawie lekkości i świeżości, która idealnie komponuje się ze smakowitym nadzieniem. Sprawdź, jak przyrządzić gołąbki w młodych liściach!
czytaj więcej