Kawa 5 przemian. Przepis i dzia艂anie

Porady 6.01.2023

S艂yszeli艣cie ju偶 co nieco o kuchni pi臋ciu przemian, ale nie do ko艅ca wiecie, na czym polega? Ta tradycyjna dieta opieraj膮ca si臋 na chi艅skiej medycynie podpowiada, jak przygotowywa膰 i je艣膰 potrawy oraz pi膰 napoje. Kawoszom z pewno艣ci膮 spodoba si臋 kawa 5 przemian. Zapraszamy do lektury!

Co to jest kawa pi臋ciu przemian?

Dieta wg pi臋ciu przemian polega na 艂膮czeniu w kuchni 5 smak贸w: gorzkiego, s艂odkiego, s艂onego, kwa艣nego i ostrego. Smaki te odpowiadaj膮 pi臋ciu chi艅skim porom roku i zwi膮zanym z nimi 偶ywio艂ami.

Kwa艣ny smak kojarzony jest z drzewem, kt贸re uosabia wiosn臋, gorzko艣膰 odpowiada ogniu symbolizuj膮cemu lato, s艂odki smak to 偶ywio艂 ziemi uosabiaj膮cy p贸藕ne lato, ostro艣膰 uosabia metal symbolizuj膮cy jesie艅, a s艂ony smak to woda, kt贸ra kojarzona jest z zim膮. 

W kuchni 5 przemian kolejno艣膰 serwowania da艅 oraz sam spos贸b ich przygotowywania (dodawania sk艂adnik贸w i przypraw) powinien odzwierciedla膰 harmoni臋 p艂yn膮c膮 z po艂膮czenia wszystkich tych 偶ywio艂贸w. Tak skomponowane dania i napoje maj膮 mie膰 smak bliski idea艂u oraz by膰 niezwykle zdrowe dla organizmu.

Skoro wiesz ju偶, na czym polega dieta przemian, czas odpowiedzie膰 na kluczowe pytanie – co to jest kawa 5 przemian?

Kawa wg 5 przemian sporo r贸偶ni si臋 od tej klasycznej, ma zupe艂nie inny smak i aromat oraz spos贸b przygotowania. Klasyczne espresso czy americano przygotowuje si臋 podczas zaparzania, wersja chi艅ska jest gotowana.

Kawa gotowana wg 5 przemian zawiera sporo sk艂adnik贸w, kt贸re zawsze odzwierciedlaj膮 harmoni臋 pi臋ciu smak贸w, ale dodatki te nie s膮 narzucone z g贸ry. Przyk艂adowo reprezentuj膮cy wiosn臋 smak kwa艣ny mo偶e by膰 zar贸wno sokiem z cytryny, jak i grejpfruta czy rokitnika.

Smak ostry nale偶y rozumie膰 dos艂ownie jako ostre przyprawy lub po prostu jako przyprawy. Bardzo cz臋sto do kawy gotowanej dodaje si臋 kardamon, cynamon, go藕dziki lub imbir zamiast pieprzu i kojarz膮cych si臋 z ostro艣ci膮 papryczek chili.

Jak zrobi膰 kaw臋 pi臋ciu przemian?

Kawa wed艂ug 5 przemian nie ma jasno okre艣lonego przepisu, a w ka偶dej z chi艅skich prowincji pija si臋 j膮 inaczej. Najwa偶niejsze w przygotowaniu tego napoju jest kierowanie si臋 pi臋cioma podstawowymi smakami i uosabiaj膮cymi je 偶ywio艂ami. Smakiem gorzkim zawsze b臋dzie sama kawa i wlewany do niej wrz膮tek, z kolei reszta dodatk贸w b臋dzie si臋 zmienia膰. 

U kochaj膮cych wersje rozgrzewaj膮ce, sprawdz膮 si臋 przyprawy korzenne, odrobina soku z cytryny, szczypta soli i mi贸d. Mi艂o艣nicy standardowych napoj贸w kawowych mog膮 zamieni膰 te sk艂adniki na wanili臋, kakao, pieprz, szczypt臋 soli i truskawki.

Zazwyczaj kaw臋 pi臋ciu przemian podaje si臋 bezpo艣rednio w kubku lub w wersji o wi臋kszej pojemno艣ci, czyli w imbryku do kawy.

Bardzo istotna jest tu 艣wie偶o艣膰 sk艂adnik贸w – do tego napoju najlepiej jest u偶ywa膰 艣wie偶o mielonego ziarna albo takiego przechowywanego w szczelnym pojemniku na kaw臋.

Chcesz dowiedzie膰 si臋, jak stworzy膰 pyszn膮 kaw臋 gotowan膮? W kolejnym akapicie znajdziesz na ni膮 przepis.

Przepis na kaw臋 pi臋ciu przemian

Kawa pi臋ciu przemian i nasz przepis na ni膮 z pewno艣ci膮 postawi Ci臋 na nogi. Do przygotowania tego 偶yciodajnego napoju potrzebujesz:

  • 艁y偶eczk臋 kawy i 250 ml wrz膮tku (smak gorzki),

  • 2 krople ekstraktu z wanilii (smak s艂odki),

  • ¼ 艂y偶eczki kardamonu lub innych korzennych przypraw z przyprawnika (smak ostry),

  • szczypt臋 soli (smak s艂ony),

  • p贸艂 艂y偶eczki soku z pomara艅czy (smak kwa艣ny).

Przygotowanie:

Do rondelka wlej 250 ml wody, a nast臋pnie zagotuj. Zmniejsz ogie艅 i dodaj ekstrakt waniliowy, a nast臋pnie kardamon i reszt臋 przypraw korzennych. Gotuj przez minut臋, a po chwili dodaj szczypt臋 soli i sok z pomara艅czy. Na sam koniec wsyp czubat膮 艂y偶k臋 kawy i gotuj przez 5 minut, a po chwili przelej do fili偶anki do kawy i ciesz si臋 pysznym, zbalansowanym smakiem tego magicznego napoju.

Do napoju mo偶esz u偶y膰 r贸wnie偶 likieru lub innych dodatk贸w. Pami臋taj o jednym – kawa 5 przemian nie mo偶e by膰 przyrz膮dzana z mlekiem lub 艣mietank膮!

Kawa 5 przemian – kolejno艣膰 sk艂adnik贸w

Jak ju偶 wcze艣niej wspomnieli艣my, kolejno艣膰 dodawania sk艂adnik贸w podczas przyrz膮dzania kawy wed艂ug tradycyjnej medycyny chi艅skiej powinna by膰 艣ci艣le zachowana i tworzy膰 harmonijne po艂膮czenie przypominaj膮ce ko艂o. Odpowiednia kolejno艣膰 to:

  • smak gorzki,

  • nast臋pnie s艂odki,

  • potem ostry,

  • s艂ony

  • i kwa艣ny.

Pami臋taj, 偶eby domkn膮膰 ko艂o poprzez dodanie kawy na sam koniec.

Kawa wg kuchni 5 przemian – w艂a艣ciwo艣ci

Warto wiedzie膰, 偶e kawa pi臋ciu przemian ma dzia艂anie rozgrzewaj膮ce i uwa偶ana jest w medycynie chi艅skiej za naturalny probiotyk. Dodatkowo kawa wg 5 przemian ma w艂a艣ciwo艣ci detoksykuj膮ce i reguluj膮ce dzia艂anie kwas贸w 偶o艂膮dkowych. Taka kawa wypita z samego rana przyspiesza przemian臋 materii i wspomaga dzia艂anie uk艂adu moczowego.

czytaj tak偶e:

10 rodzaj贸w kaw i jak je podawa膰

Kawa mro偶ona – przepis na 3 sposoby

Jak przechowywa膰 kaw臋, by by艂a d艂ugo 艣wie偶a i aromatyczna?

Pi臋膰 pomys艂贸w na smaczn膮, domow膮 kaw臋

Jak dzia艂a i jak u偶ywa膰 zaparzacza do kawy?

Prezent dla kawosza – kilkana艣cie pomys艂贸w

Jakie s膮 rodzaje ziaren kawy?

Cynamon w kuchni – co z nim zrobi膰?