Kawa 5 przemian. Przepis i działanie

Porady 6.01.2023

Słyszeliście już co nieco o kuchni pięciu przemian, ale nie do końca wiecie, na czym polega? Ta tradycyjna dieta opierająca się na chińskiej medycynie podpowiada, jak przygotowywać i jeść potrawy oraz pić napoje. Kawoszom z pewnością spodoba się kawa 5 przemian. Zapraszamy do lektury!

Co to jest kawa pięciu przemian?

Dieta wg pięciu przemian polega na łączeniu w kuchni 5 smaków: gorzkiego, słodkiego, słonego, kwaśnego i ostrego. Smaki te odpowiadają pięciu chińskim porom roku i związanym z nimi żywiołami.

Kwaśny smak kojarzony jest z drzewem, które uosabia wiosnę, gorzkość odpowiada ogniu symbolizującemu lato, słodki smak to żywioł ziemi uosabiający późne lato, ostrość uosabia metal symbolizujący jesień, a słony smak to woda, która kojarzona jest z zimą. 

W kuchni 5 przemian kolejność serwowania dań oraz sam sposób ich przygotowywania (dodawania składników i przypraw) powinien odzwierciedlać harmonię płynącą z połączenia wszystkich tych żywiołów. Tak skomponowane dania i napoje mają mieć smak bliski ideału oraz być niezwykle zdrowe dla organizmu.

Skoro wiesz już, na czym polega dieta przemian, czas odpowiedzieć na kluczowe pytanie – co to jest kawa 5 przemian?

Kawa wg 5 przemian sporo różni się od tej klasycznej, ma zupełnie inny smak i aromat oraz sposób przygotowania. Klasyczne espresso czy americano przygotowuje się podczas zaparzania, wersja chińska jest gotowana.

Kawa gotowana wg 5 przemian zawiera sporo składników, które zawsze odzwierciedlają harmonię pięciu smaków, ale dodatki te nie są narzucone z góry. Przykładowo reprezentujący wiosnę smak kwaśny może być zarówno sokiem z cytryny, jak i grejpfruta czy rokitnika.

Smak ostry należy rozumieć dosłownie jako ostre przyprawy lub po prostu jako przyprawy. Bardzo często do kawy gotowanej dodaje się kardamon, cynamon, goździki lub imbir zamiast pieprzu i kojarzących się z ostrością papryczek chili.

Jak zrobić kawę pięciu przemian?

Kawa według 5 przemian nie ma jasno określonego przepisu, a w każdej z chińskich prowincji pija się ją inaczej. Najważniejsze w przygotowaniu tego napoju jest kierowanie się pięcioma podstawowymi smakami i uosabiającymi je żywiołami. Smakiem gorzkim zawsze będzie sama kawa i wlewany do niej wrzątek, z kolei reszta dodatków będzie się zmieniać. 

U kochających wersje rozgrzewające, sprawdzą się przyprawy korzenne, odrobina soku z cytryny, szczypta soli i miód. Miłośnicy standardowych napojów kawowych mogą zamienić te składniki na wanilię, kakao, pieprz, szczyptę soli i truskawki.

Zazwyczaj kawę pięciu przemian podaje się bezpośrednio w kubku lub w wersji o większej pojemności, czyli w imbryku do kawy.

Bardzo istotna jest tu świeżość składników – do tego napoju najlepiej jest używać świeżo mielonego ziarna albo takiego przechowywanego w szczelnym pojemniku na kawę.

Chcesz dowiedzieć się, jak stworzyć pyszną kawę gotowaną? W kolejnym akapicie znajdziesz na nią przepis.

Przepis na kawę pięciu przemian

Kawa pięciu przemian i nasz przepis na nią z pewnością postawi Cię na nogi. Do przygotowania tego życiodajnego napoju potrzebujesz:

  • Łyżeczkę kawy i 250 ml wrzątku (smak gorzki),

  • 2 krople ekstraktu z wanilii (smak słodki),

  • ¼ łyżeczki kardamonu lub innych korzennych przypraw z przyprawnika (smak ostry),

  • szczyptę soli (smak słony),

  • pół łyżeczki soku z pomarańczy (smak kwaśny).

Przygotowanie:

Do rondelka wlej 250 ml wody, a następnie zagotuj. Zmniejsz ogień i dodaj ekstrakt waniliowy, a następnie kardamon i resztę przypraw korzennych. Gotuj przez minutę, a po chwili dodaj szczyptę soli i sok z pomarańczy. Na sam koniec wsyp czubatą łyżkę kawy i gotuj przez 5 minut, a po chwili przelej do filiżanki do kawy i ciesz się pysznym, zbalansowanym smakiem tego magicznego napoju.

Do napoju możesz użyć również likieru lub innych dodatków. Pamiętaj o jednym – kawa 5 przemian nie może być przyrządzana z mlekiem lub śmietanką!

Kawa 5 przemian – kolejność składników

Jak już wcześniej wspomnieliśmy, kolejność dodawania składników podczas przyrządzania kawy według tradycyjnej medycyny chińskiej powinna być ściśle zachowana i tworzyć harmonijne połączenie przypominające koło. Odpowiednia kolejność to:

  • smak gorzki,

  • następnie słodki,

  • potem ostry,

  • słony

  • i kwaśny.

Pamiętaj, żeby domknąć koło poprzez dodanie kawy na sam koniec.

Kawa wg kuchni 5 przemian – właściwości

Warto wiedzieć, że kawa pięciu przemian ma działanie rozgrzewające i uważana jest w medycynie chińskiej za naturalny probiotyk. Dodatkowo kawa wg 5 przemian ma właściwości detoksykujące i regulujące działanie kwasów żołądkowych. Taka kawa wypita z samego rana przyspiesza przemianę materii i wspomaga działanie układu moczowego.

czytaj także:

10 rodzajów kaw i jak je podawać

Kawa mrożona – przepis na 3 sposoby

Jak przechowywać kawę, by była długo świeża i aromatyczna?

Pięć pomysłów na smaczną, domową kawę

Jak działa i jak używać zaparzacza do kawy?

Prezent dla kawosza – kilkanaście pomysłów

Jakie są rodzaje ziaren kawy?

Cynamon w kuchni – co z nim zrobić?