Kawa 5 przemian. Przepis i działanie

Słyszeliście już co nieco o kuchni pięciu przemian, ale nie do końca wiecie, na czym polega? Ta tradycyjna dieta opierająca się na chińskiej medycynie podpowiada, jak przygotowywać i jeść potrawy oraz pić napoje. Kawoszom z pewnością spodoba się kawa 5 przemian. Zapraszamy do lektury!
Co to jest kawa pięciu przemian?
Dieta wg pięciu przemian polega na łączeniu w kuchni 5 smaków: gorzkiego, słodkiego, słonego, kwaśnego i ostrego. Smaki te odpowiadają pięciu chińskim porom roku i związanym z nimi żywiołami.
Kwaśny smak kojarzony jest z drzewem, które uosabia wiosnę, gorzkość odpowiada ogniu symbolizującemu lato, słodki smak to żywioł ziemi uosabiający późne lato, ostrość uosabia metal symbolizujący jesień, a słony smak to woda, która kojarzona jest z zimą.
W kuchni 5 przemian kolejność serwowania dań oraz sam sposób ich przygotowywania (dodawania składników i przypraw) powinien odzwierciedlać harmonię płynącą z połączenia wszystkich tych żywiołów. Tak skomponowane dania i napoje mają mieć smak bliski ideału oraz być niezwykle zdrowe dla organizmu.
Skoro wiesz już, na czym polega dieta przemian, czas odpowiedzieć na kluczowe pytanie – co to jest kawa 5 przemian?
Kawa wg 5 przemian sporo różni się od tej klasycznej, ma zupełnie inny smak i aromat oraz sposób przygotowania. Klasyczne espresso czy americano przygotowuje się podczas zaparzania, wersja chińska jest gotowana.
Kawa gotowana wg 5 przemian zawiera sporo składników, które zawsze odzwierciedlają harmonię pięciu smaków, ale dodatki te nie są narzucone z góry. Przykładowo reprezentujący wiosnę smak kwaśny może być zarówno sokiem z cytryny, jak i grejpfruta czy rokitnika.
Smak ostry należy rozumieć dosłownie jako ostre przyprawy lub po prostu jako przyprawy. Bardzo często do kawy gotowanej dodaje się kardamon, cynamon, goździki lub imbir zamiast pieprzu i kojarzących się z ostrością papryczek chili.
Jak zrobić kawę pięciu przemian?
Kawa według 5 przemian nie ma jasno określonego przepisu, a w każdej z chińskich prowincji pija się ją inaczej. Najważniejsze w przygotowaniu tego napoju jest kierowanie się pięcioma podstawowymi smakami i uosabiającymi je żywiołami. Smakiem gorzkim zawsze będzie sama kawa i wlewany do niej wrzątek, z kolei reszta dodatków będzie się zmieniać.
U kochających wersje rozgrzewające, sprawdzą się przyprawy korzenne, odrobina soku z cytryny, szczypta soli i miód. Miłośnicy standardowych napojów kawowych mogą zamienić te składniki na wanilię, kakao, pieprz, szczyptę soli i truskawki.
Zazwyczaj kawę pięciu przemian podaje się bezpośrednio w kubku lub w wersji o większej pojemności, czyli w imbryku do kawy.
Bardzo istotna jest tu świeżość składników – do tego napoju najlepiej jest używać świeżo mielonego ziarna albo takiego przechowywanego w szczelnym pojemniku na kawę.
Chcesz dowiedzieć się, jak stworzyć pyszną kawę gotowaną? W kolejnym akapicie znajdziesz na nią przepis.
Przepis na kawę pięciu przemian
Kawa pięciu przemian i nasz przepis na nią z pewnością postawi Cię na nogi. Do przygotowania tego życiodajnego napoju potrzebujesz:
-
Łyżeczkę kawy i 250 ml wrzątku (smak gorzki),
-
2 krople ekstraktu z wanilii (smak słodki),
-
¼ łyżeczki kardamonu lub innych korzennych przypraw z przyprawnika (smak ostry),
-
szczyptę soli (smak słony),
-
pół łyżeczki soku z pomarańczy (smak kwaśny).
Przygotowanie:
Do rondelka wlej 250 ml wody, a następnie zagotuj. Zmniejsz ogień i dodaj ekstrakt waniliowy, a następnie kardamon i resztę przypraw korzennych. Gotuj przez minutę, a po chwili dodaj szczyptę soli i sok z pomarańczy. Na sam koniec wsyp czubatą łyżkę kawy i gotuj przez 5 minut, a po chwili przelej do filiżanki do kawy i ciesz się pysznym, zbalansowanym smakiem tego magicznego napoju.
Do napoju możesz użyć również likieru lub innych dodatków. Pamiętaj o jednym – kawa 5 przemian nie może być przyrządzana z mlekiem lub śmietanką!
Kawa 5 przemian – kolejność składników
Jak już wcześniej wspomnieliśmy, kolejność dodawania składników podczas przyrządzania kawy według tradycyjnej medycyny chińskiej powinna być ściśle zachowana i tworzyć harmonijne połączenie przypominające koło. Odpowiednia kolejność to:
-
smak gorzki,
-
następnie słodki,
-
potem ostry,
-
słony
-
i kwaśny.
Pamiętaj, żeby domknąć koło poprzez dodanie kawy na sam koniec.
Kawa wg kuchni 5 przemian – właściwości
Warto wiedzieć, że kawa pięciu przemian ma działanie rozgrzewające i uważana jest w medycynie chińskiej za naturalny probiotyk. Dodatkowo kawa wg 5 przemian ma właściwości detoksykujące i regulujące działanie kwasów żołądkowych. Taka kawa wypita z samego rana przyspiesza przemianę materii i wspomaga działanie układu moczowego.
czytaj także:
10 rodzajów kaw i jak je podawać
Kawa mrożona – przepis na 3 sposoby
Jak przechowywać kawę, by była długo świeża i aromatyczna?
Pięć pomysłów na smaczną, domową kawę
Jak działa i jak używać zaparzacza do kawy?
Warto przeczytać

Jajka faszerowane pieczarkami - wielkanocny hit!
Jajka faszerowane pieczarkami to niezwykle aromatyczna propozycja, która świetnie sprawdzi się jako element menu wielkanocnego, ale również jako przekąska na różne okazje. Delikatne pieczarki podsmażone z cebulką i doprawione do perfekcji tworzą pyszne nadzienie, które idealnie komponuje się z kremowym żółtkiem. Sprawdź nasz sposób!
czytaj więcej
Jajka faszerowane - pomysły na jajka nie tylko na Wielkanoc
Jajka faszerowane to przekąska, która doskonale sprawdza się nie tylko na wielkanocnym stole, ale także na rodzinnych przyjęciach, spotkaniach ze znajomymi czy podczas codziennego śniadania. Ich największą zaletą jest ogromna różnorodność – można przygotować je na wiele sposobów, łącząc ulubione składniki i dopasowując smak do okazji. Poznaj nasze pomysły na faszerowane jajka!
czytaj więcej
Jak zrobić mazurek pomarańczowy?
Czy jest coś lepszego niż aromatyczny, cytrusowy wypiek na wielkanocnym stole? Mazurek pomarańczowy to rewelacyjna propozycja dla wszystkich fanów słodkości z nutą cytrusów. W naszym przepisie wykorzystujemy całe pomarańcze, które nadają ciastu wyjątkowego smaku i zapachu. Spróbuj zrobić ten pyszny mazurek wraz z nami!
czytaj więcej
Mazurek czekoladowy - poznaj przepis na mazurka w tradycyjnym wydaniu!
Mazurek czekoladowy to jedna z najbardziej klasycznych wersji tego wypieku. Kruchy i słodki mazurek z naszego przepisu zawróci w głowie wszystkim domownikom. Sprawdź, jak przygotować to wyjątkowe ciasto!
czytaj więcej
Mazurek pistacjowy - jak zrobić najmodniejszy mazurek z pistacjami?
Mazurek pistacjowy to połączenie tradycji z nutą nowoczesności — idealny wybór dla miłośników orzechowych smaków. Pistacje, które w ostatnich latach stały się niezwykle modne w cukiernictwie, doskonale podkręcają smak kruchego ciasta. Jeśli szukasz pomysłu na oryginalny świąteczny wypiek, koniecznie wypróbuj nasz przepis na mazurek pistacjowy!
czytaj więcej
Mazurek kajmakowy - pyszne ciasto na Wielkanoc
Mazurek kajmakowy to ciasto, które zachwyca swoją kruchą bazą i aksamitnym, słodkim nadzieniem oraz kojarzy się głównie z Wielkanocą. Choć jego przygotowanie może wydawać się skomplikowane, to w rzeczywistości nie jest aż tak trudne. Jak dokładnie robi się takiego mazurka? Tego dowiesz się z poniższego artykułu!
czytaj więcej
Babka cytrynowa - niezawodny przepis na Wielkanoc
Któż z nas nie kocha zapachu świeżo upieczonej babki cytrynowej rozchodzącego się po domu w wielkanocny poranek? To właśnie ten aromat sprawia, że święta nabierają wyjątkowego charakteru i przypominają nam o rodzinnych tradycjach. Jak zrobić cytrynową babkę na Wielkanoc (i nie tylko)?
czytaj więcej
Keks bezglutenowy. Pokazujemy, jak zrobić keks bez pszenicy
Marzysz o pysznym, wilgotnym cieście, ale musisz unikać glutenu? Nie ma sprawy! Dziś pokażemy Ci, jak przygotować przepyszny keks bezglutenowy, który swoim smakiem dorówna tradycyjnej wersji. Przepis przyda się na Wielkanoc oraz na co dzień. No to do dzieła!
czytaj więcej
Keks z jabłkami - jak go zrobić?
Każdy z nas czasem marzy o aromacie świeżo upieczonego ciasta, który wypełnia cały dom. Keks z jabłkami to właśnie jeden z tych wypieków, które potrafią stworzyć taką magiczną atmosferę. To połączenie klasycznego keksu z soczystymi owocami ma w sobie coś naprawdę wyjątkowego!
czytaj więcej