Kawa 5 przemian. Przepis i działanie
Słyszeliście już co nieco o kuchni pięciu przemian, ale nie do końca wiecie, na czym polega? Ta tradycyjna dieta opierająca się na chińskiej medycynie podpowiada, jak przygotowywać i jeść potrawy oraz pić napoje. Kawoszom z pewnością spodoba się kawa 5 przemian. Zapraszamy do lektury!
Co to jest kawa pięciu przemian?
Dieta wg pięciu przemian polega na łączeniu w kuchni 5 smaków: gorzkiego, słodkiego, słonego, kwaśnego i ostrego. Smaki te odpowiadają pięciu chińskim porom roku i związanym z nimi żywiołami.
Kwaśny smak kojarzony jest z drzewem, które uosabia wiosnę, gorzkość odpowiada ogniu symbolizującemu lato, słodki smak to żywioł ziemi uosabiający późne lato, ostrość uosabia metal symbolizujący jesień, a słony smak to woda, która kojarzona jest z zimą.
W kuchni 5 przemian kolejność serwowania dań oraz sam sposób ich przygotowywania (dodawania składników i przypraw) powinien odzwierciedlać harmonię płynącą z połączenia wszystkich tych żywiołów. Tak skomponowane dania i napoje mają mieć smak bliski ideału oraz być niezwykle zdrowe dla organizmu.
Skoro wiesz już, na czym polega dieta przemian, czas odpowiedzieć na kluczowe pytanie – co to jest kawa 5 przemian?
Kawa wg 5 przemian sporo różni się od tej klasycznej, ma zupełnie inny smak i aromat oraz sposób przygotowania. Klasyczne espresso czy americano przygotowuje się podczas zaparzania, wersja chińska jest gotowana.
Kawa gotowana wg 5 przemian zawiera sporo składników, które zawsze odzwierciedlają harmonię pięciu smaków, ale dodatki te nie są narzucone z góry. Przykładowo reprezentujący wiosnę smak kwaśny może być zarówno sokiem z cytryny, jak i grejpfruta czy rokitnika.
Smak ostry należy rozumieć dosłownie jako ostre przyprawy lub po prostu jako przyprawy. Bardzo często do kawy gotowanej dodaje się kardamon, cynamon, goździki lub imbir zamiast pieprzu i kojarzących się z ostrością papryczek chili.
Jak zrobić kawę pięciu przemian?
Kawa według 5 przemian nie ma jasno określonego przepisu, a w każdej z chińskich prowincji pija się ją inaczej. Najważniejsze w przygotowaniu tego napoju jest kierowanie się pięcioma podstawowymi smakami i uosabiającymi je żywiołami. Smakiem gorzkim zawsze będzie sama kawa i wlewany do niej wrzątek, z kolei reszta dodatków będzie się zmieniać.
U kochających wersje rozgrzewające, sprawdzą się przyprawy korzenne, odrobina soku z cytryny, szczypta soli i miód. Miłośnicy standardowych napojów kawowych mogą zamienić te składniki na wanilię, kakao, pieprz, szczyptę soli i truskawki.
Zazwyczaj kawę pięciu przemian podaje się bezpośrednio w kubku lub w wersji o większej pojemności, czyli w imbryku do kawy.
Bardzo istotna jest tu świeżość składników – do tego napoju najlepiej jest używać świeżo mielonego ziarna albo takiego przechowywanego w szczelnym pojemniku na kawę.
Chcesz dowiedzieć się, jak stworzyć pyszną kawę gotowaną? W kolejnym akapicie znajdziesz na nią przepis.
Przepis na kawę pięciu przemian
Kawa pięciu przemian i nasz przepis na nią z pewnością postawi Cię na nogi. Do przygotowania tego życiodajnego napoju potrzebujesz:
-
Łyżeczkę kawy i 250 ml wrzątku (smak gorzki),
-
2 krople ekstraktu z wanilii (smak słodki),
-
¼ łyżeczki kardamonu lub innych korzennych przypraw z przyprawnika (smak ostry),
-
szczyptę soli (smak słony),
-
pół łyżeczki soku z pomarańczy (smak kwaśny).
Przygotowanie:
Do rondelka wlej 250 ml wody, a następnie zagotuj. Zmniejsz ogień i dodaj ekstrakt waniliowy, a następnie kardamon i resztę przypraw korzennych. Gotuj przez minutę, a po chwili dodaj szczyptę soli i sok z pomarańczy. Na sam koniec wsyp czubatą łyżkę kawy i gotuj przez 5 minut, a po chwili przelej do filiżanki do kawy i ciesz się pysznym, zbalansowanym smakiem tego magicznego napoju.
Do napoju możesz użyć również likieru lub innych dodatków. Pamiętaj o jednym – kawa 5 przemian nie może być przyrządzana z mlekiem lub śmietanką!
Kawa 5 przemian – kolejność składników
Jak już wcześniej wspomnieliśmy, kolejność dodawania składników podczas przyrządzania kawy według tradycyjnej medycyny chińskiej powinna być ściśle zachowana i tworzyć harmonijne połączenie przypominające koło. Odpowiednia kolejność to:
-
smak gorzki,
-
następnie słodki,
-
potem ostry,
-
słony
-
i kwaśny.
Pamiętaj, żeby domknąć koło poprzez dodanie kawy na sam koniec.
Kawa wg kuchni 5 przemian – właściwości
Warto wiedzieć, że kawa pięciu przemian ma działanie rozgrzewające i uważana jest w medycynie chińskiej za naturalny probiotyk. Dodatkowo kawa wg 5 przemian ma właściwości detoksykujące i regulujące działanie kwasów żołądkowych. Taka kawa wypita z samego rana przyspiesza przemianę materii i wspomaga działanie układu moczowego.
czytaj także:
10 rodzajów kaw i jak je podawać
Kawa mrożona – przepis na 3 sposoby
Jak przechowywać kawę, by była długo świeża i aromatyczna?
Pięć pomysłów na smaczną, domową kawę
Jak działa i jak używać zaparzacza do kawy?
Warto przeczytać
Rodzaje kotletów — wiedza w pigułce [+9 przepisów]
Kotlety to potrawa, która zawsze obecna jest na polskich stołach i to w różnych formach. Są one nieodłączną częścią naszej rodzimej tradycji kulinarnej — od tradycyjnych kotletów mielonych po kotlety z kurczaka, a nawet ryby. U nas każdy znajdzie coś dla siebie! Niniejszy artykuł to Twój kulinarny atlas, prezentując wszystkie najważniejsze informacje na temat składników i technik przygotowania. Odkryj wraz z nami także najlepsze przepisy na domowe kotlety!
czytaj więcejKotlety mielone — jak je idealnie usmażyć?
Kotlety mielone to klasyczne polskie danie, którego odpowiedniki można znaleźć w kuchniach z całego świata. W Grecji mamy zatem keftedes, we Włoszech pyszne polpettes , a w Niemczech zjeść można ich frikadellen. Nic jednak nie równa się naszym kotletom mielonym przygotowywanym zgodnie z babciną recepturą. Jak przyrządzić domowe, tradycyjne kotlety mielone? Poznaj nasze triki na to pyszne danie!
czytaj więcejKotlety mielone z piekarnika. Jak zrobić pieczone mielone?
Pieczenie kotletów mielonych to prosty sposób na przygotowanie tego klasycznego dania, który jest także znacznie zdrowszą alternatywą dla tradycyjnego smażenia. Pieczenie pozwala zachować soczystość mięsa i możliwość redukcji dodatkowej ilości tłuszczu dodawanej do tej potrawy. W jaki sposób upiec kotlety mielone? Odkryj z nami tajniki przygotowywania tej potrawy!
czytaj więcejJak zrobić kotlety sojowe? 5 pomysłów na to zapomniane danie!
Kotlety sojowe to niezwykle popularne danie wśród wegetarian, wegan oraz osób poszukujących alternatywy dla mięsnych potraw. Wykonane z soi kotlety są bogatym źródłem białka roślinnego, a jeśli je się dobrze przyrządzi, potrafią zaskakiwać swoim smakiem. Jak zrobić genialne kotlety sojowe? Poznaj nasze sposoby na tę bezmięsne kotlety!
czytaj więcejJak zrobić schabowe? Najlepszy przepis!
Kotlet schabowy to jedno z najbardziej klasycznych dań w polskiej kuchni, które cieszy się popularnością, niezależnie od pokolenia. To smakowita i sycąca potrawa, której przygotowanie jest stosunkowo proste, ale efekt potrafi zachwycić każdego amatora dobrej kuchni. Jak zrobić pysznego schabowego? W tym artykule zdradzimy Ci przepis na najlepszego schabowego, takiego jak od babci!
czytaj więcejKotlet pożarski - podstawowy przepis
Kotlety pożarskie to klasyczne danie, które zachwyca smakiem i prostotą przygotowania. Ich nazwa wzięła się od dawnego zwyczaju spożywania ich przez żołnierzy w czasie kampanii napoleońskich, ale dziś stanowią one nieodłączny element kuchni wielu krajów. W tym artykule przyjrzymy się bliżej temu tradycyjnemu przysmakowi, zgłębiając tajniki jego przygotowania i odkrywając różnorodne sposoby serwowania. Gotowi na kulinarne odkrycia? Zapraszam do lektury!
czytaj więcejKotlety siekane - jak je zrobić
Kotlety siekane to interesujące danie, które gości na stołach wielu domów na całym świecie. Ich uniwersalny smak, prostota przygotowania oraz ciekawy wygląd czynią je świetnym wyborem na codzienny obiad, a także specjalne okazje. Jak zrobić te pyszne kolety? Zrób je razem z nami i przekonaj się, jakie to proste!
czytaj więcejKotlety jajeczne — przepis na pyszne kotlety z jajek
Kotlety jajeczne z żółtym serem to nietypowa potrawa, która zachwyca swoim smakiem i prostotą przygotowania. Delikatne jajka w połączeniu z serem tworzą prawdziwie wybuchową kompozycję. Jak zrobić kotlety jajeczne z dodatkiem sera? Odkryj to wraz z nami!
czytaj więcejKotlety ziemniaczane — przepis
Kotlety ziemniaczane to wyjątkowa potrawa, która świetnie sprawdza się w roli głównej, jak i w formie przekąski. Są niezwykle tanie i proste w produkcji, a do ich przygotowania można wykorzystać ziemniaki, które zostały po innych posiłkach. W jakiś sposób przyrządzić pyszne kotlety z ziemniaków? Odkryj wraz z nami tajniki ich przyrządzania!
czytaj więcej