Kawa 5 przemian. Przepis i dzia艂anie

S艂yszeli艣cie ju偶 co nieco o kuchni pi臋ciu przemian, ale nie do ko艅ca wiecie, na czym polega? Ta tradycyjna dieta opieraj膮ca si臋 na chi艅skiej medycynie podpowiada, jak przygotowywa膰 i je艣膰 potrawy oraz pi膰 napoje. Kawoszom z pewno艣ci膮 spodoba si臋 kawa 5 przemian. Zapraszamy do lektury!
Co to jest kawa pi臋ciu przemian?
Dieta wg pi臋ciu przemian polega na 艂膮czeniu w kuchni 5 smak贸w: gorzkiego, s艂odkiego, s艂onego, kwa艣nego i ostrego. Smaki te odpowiadaj膮 pi臋ciu chi艅skim porom roku i zwi膮zanym z nimi 偶ywio艂ami.
Kwa艣ny smak kojarzony jest z drzewem, kt贸re uosabia wiosn臋, gorzko艣膰 odpowiada ogniu symbolizuj膮cemu lato, s艂odki smak to 偶ywio艂 ziemi uosabiaj膮cy p贸藕ne lato, ostro艣膰 uosabia metal symbolizuj膮cy jesie艅, a s艂ony smak to woda, kt贸ra kojarzona jest z zim膮.
W kuchni 5 przemian kolejno艣膰 serwowania da艅 oraz sam spos贸b ich przygotowywania (dodawania sk艂adnik贸w i przypraw) powinien odzwierciedla膰 harmoni臋 p艂yn膮c膮 z po艂膮czenia wszystkich tych 偶ywio艂贸w. Tak skomponowane dania i napoje maj膮 mie膰 smak bliski idea艂u oraz by膰 niezwykle zdrowe dla organizmu.
Skoro wiesz ju偶, na czym polega dieta przemian, czas odpowiedzie膰 na kluczowe pytanie – co to jest kawa 5 przemian?
Kawa wg 5 przemian sporo r贸偶ni si臋 od tej klasycznej, ma zupe艂nie inny smak i aromat oraz spos贸b przygotowania. Klasyczne espresso czy americano przygotowuje si臋 podczas zaparzania, wersja chi艅ska jest gotowana.
Kawa gotowana wg 5 przemian zawiera sporo sk艂adnik贸w, kt贸re zawsze odzwierciedlaj膮 harmoni臋 pi臋ciu smak贸w, ale dodatki te nie s膮 narzucone z g贸ry. Przyk艂adowo reprezentuj膮cy wiosn臋 smak kwa艣ny mo偶e by膰 zar贸wno sokiem z cytryny, jak i grejpfruta czy rokitnika.
Smak ostry nale偶y rozumie膰 dos艂ownie jako ostre przyprawy lub po prostu jako przyprawy. Bardzo cz臋sto do kawy gotowanej dodaje si臋 kardamon, cynamon, go藕dziki lub imbir zamiast pieprzu i kojarz膮cych si臋 z ostro艣ci膮 papryczek chili.
Jak zrobi膰 kaw臋 pi臋ciu przemian?
Kawa wed艂ug 5 przemian nie ma jasno okre艣lonego przepisu, a w ka偶dej z chi艅skich prowincji pija si臋 j膮 inaczej. Najwa偶niejsze w przygotowaniu tego napoju jest kierowanie si臋 pi臋cioma podstawowymi smakami i uosabiaj膮cymi je 偶ywio艂ami. Smakiem gorzkim zawsze b臋dzie sama kawa i wlewany do niej wrz膮tek, z kolei reszta dodatk贸w b臋dzie si臋 zmienia膰.
U kochaj膮cych wersje rozgrzewaj膮ce, sprawdz膮 si臋 przyprawy korzenne, odrobina soku z cytryny, szczypta soli i mi贸d. Mi艂o艣nicy standardowych napoj贸w kawowych mog膮 zamieni膰 te sk艂adniki na wanili臋, kakao, pieprz, szczypt臋 soli i truskawki.
Zazwyczaj kaw臋 pi臋ciu przemian podaje si臋 bezpo艣rednio w kubku lub w wersji o wi臋kszej pojemno艣ci, czyli w imbryku do kawy.
Bardzo istotna jest tu 艣wie偶o艣膰 sk艂adnik贸w – do tego napoju najlepiej jest u偶ywa膰 艣wie偶o mielonego ziarna albo takiego przechowywanego w szczelnym pojemniku na kaw臋.
Chcesz dowiedzie膰 si臋, jak stworzy膰 pyszn膮 kaw臋 gotowan膮? W kolejnym akapicie znajdziesz na ni膮 przepis.
Przepis na kaw臋 pi臋ciu przemian
Kawa pi臋ciu przemian i nasz przepis na ni膮 z pewno艣ci膮 postawi Ci臋 na nogi. Do przygotowania tego 偶yciodajnego napoju potrzebujesz:
-
艁y偶eczk臋 kawy i 250 ml wrz膮tku (smak gorzki),
-
2 krople ekstraktu z wanilii (smak s艂odki),
-
¼ 艂y偶eczki kardamonu lub innych korzennych przypraw z przyprawnika (smak ostry),
-
szczypt臋 soli (smak s艂ony),
-
p贸艂 艂y偶eczki soku z pomara艅czy (smak kwa艣ny).
Przygotowanie:
Do rondelka wlej 250 ml wody, a nast臋pnie zagotuj. Zmniejsz ogie艅 i dodaj ekstrakt waniliowy, a nast臋pnie kardamon i reszt臋 przypraw korzennych. Gotuj przez minut臋, a po chwili dodaj szczypt臋 soli i sok z pomara艅czy. Na sam koniec wsyp czubat膮 艂y偶k臋 kawy i gotuj przez 5 minut, a po chwili przelej do fili偶anki do kawy i ciesz si臋 pysznym, zbalansowanym smakiem tego magicznego napoju.
Do napoju mo偶esz u偶y膰 r贸wnie偶 likieru lub innych dodatk贸w. Pami臋taj o jednym – kawa 5 przemian nie mo偶e by膰 przyrz膮dzana z mlekiem lub 艣mietank膮!
Kawa 5 przemian – kolejno艣膰 sk艂adnik贸w
Jak ju偶 wcze艣niej wspomnieli艣my, kolejno艣膰 dodawania sk艂adnik贸w podczas przyrz膮dzania kawy wed艂ug tradycyjnej medycyny chi艅skiej powinna by膰 艣ci艣le zachowana i tworzy膰 harmonijne po艂膮czenie przypominaj膮ce ko艂o. Odpowiednia kolejno艣膰 to:
-
smak gorzki,
-
nast臋pnie s艂odki,
-
potem ostry,
-
s艂ony
-
i kwa艣ny.
Pami臋taj, 偶eby domkn膮膰 ko艂o poprzez dodanie kawy na sam koniec.
Kawa wg kuchni 5 przemian – w艂a艣ciwo艣ci
Warto wiedzie膰, 偶e kawa pi臋ciu przemian ma dzia艂anie rozgrzewaj膮ce i uwa偶ana jest w medycynie chi艅skiej za naturalny probiotyk. Dodatkowo kawa wg 5 przemian ma w艂a艣ciwo艣ci detoksykuj膮ce i reguluj膮ce dzia艂anie kwas贸w 偶o艂膮dkowych. Taka kawa wypita z samego rana przyspiesza przemian臋 materii i wspomaga dzia艂anie uk艂adu moczowego.
czytaj tak偶e:
10 rodzaj贸w kaw i jak je podawa膰
Kawa mro偶ona – przepis na 3 sposoby
Jak przechowywa膰 kaw臋, by by艂a d艂ugo 艣wie偶a i aromatyczna?
Pi臋膰 pomys艂贸w na smaczn膮, domow膮 kaw臋
Jak dzia艂a i jak u偶ywa膰 zaparzacza do kawy?
Warto przeczyta膰

Zupa pieczarkowa
Zupa pieczarkowa to pyszna i aromatyczna klasyka polskiej kuchni, kt贸ra zachwyca prostot膮 przygotowania i intensywnym smakiem grzyb贸w. Co wa偶ne, sk艂adniki na ni膮 dostaniesz w ka偶dym sklepie i mo偶esz j膮 przygotowa膰 za ka偶dym razem, gdy mamy ochot臋 na syc膮c膮 i rozgrzewaj膮c膮 potraw臋. Sprawd藕, jak zrobi膰 domow膮 zup臋 pieczarkow膮, kt贸ra stanie si臋 ulubionym daniem ca艂ej rodziny.
czytaj wi臋cej
Zupa cebulowa - francuska, zapiekana z serem
Francuska zupa cebulowa to absolutny klasyk kuchni francuskiej, kt贸ry zachwyca prostot膮 sk艂adnik贸w i z艂o偶ono艣ci膮 smak贸w. Ta smaczna zupa 艂膮czy w sobie s艂odycz skarmelizowanej cebuli, intensywno艣膰 bulionu wo艂owego i bogactwo roztopionego sera. Sprawd藕, jak przygotowa膰 autentyczn膮 zup臋 cebulow膮 zapiekan膮 z gruy猫re, kt贸ra przeniesie Ci臋 prosto do paryskiego bistro.
czytaj wi臋cej
Ziemniaki po francusku - je zrobi膰?聽
Ziemniaki po francusku to jeden z najs艂ynniejszych klasycznych przepis贸w kuchni tego kraju, kt贸ry zachwyci ka偶dego mi艂o艣nika prostych sk艂adnik贸w w wyszukanych po艂膮czeniach. To pyszne danie 艂膮czy delikatno艣膰 cienkich plasterk贸w ziemniak贸w z kremow膮 konsystencj膮 i chrupi膮c膮, z艂ocist膮 sk贸rk膮. Sprawd藕, jak przygotowa膰 autentyczny gratin dauphinois, kt贸ry odmieni ka偶dy obiad czy eleganck膮 kolacj臋.
czytaj wi臋cej
Tom Kha - orientalna zupa, kt贸r膮 musisz pozna膰!
Zupa Tom Kha to jedna z najs艂ynniejszych tajskich zup kokosowych, kt贸ra zachwyca swoim delikatnym, kremowym smakiem i egzotycznym aromatem. To idealne po艂膮czenie mleczka kokosowego, galangalu, trawy cytrynowej i li艣ci limonki kaffir tworzy niezwyk艂膮 kompozycj臋 smakow膮. Sprawd藕, jak przygotowa膰 autentyczn膮 Tom Kha, kt贸ra przeniesie Ci臋 w kulinarn膮 podr贸偶 do s艂onecznej Tajlandii.
czytaj wi臋cej
Soljanka - przepis na doskona艂膮 zup臋
Soljanka to tradycyjna rosyjska zupa o charakterystycznym s艂ono-kwa艣nym smaku, kt贸ra zachwyci ka偶dego mi艂o艣nika intensywnych smak贸w. Ta po偶ywna zupa 艂膮czy w sobie aromat w臋dlin, pikantno艣膰 og贸rk贸w kiszonych i kwasowo艣膰 cytryny w harmonijnej ca艂o艣ci. Sprawd藕, jak przygotowa膰 autentyczn膮 soliank臋, kt贸ra rozgrzeje zimowe wieczory i zaspoko铆 najwi臋kszy g艂贸d.
czytaj wi臋cej
Ry偶 i ziemniaki - kt贸re wybra膰?聽
Zar贸wno ry偶 jak i ziemniaki to podstawowe produkty, kt贸re stanowi膮 fundament wielu kuchni na ca艂ym 艣wiecie. Maj膮 te偶 one swoich zwolennik贸w i wiele zalet. Sprawd藕, czym r贸偶ni膮 si臋 te popularne produkty pod wzgl臋dem warto艣ci od偶ywczych, sposob贸w przygotowania i wp艂ywu na zdrowie, aby dokona膰 najlepszego wyboru dla swojej diety.
czytaj wi臋cej
Mia偶d偶one ziemniaki z piekarnika - przepis i przygotowanie
Gniecione ziemniaki z piekarnika to prawdziwa rewolucja w 艣wiecie prostej kuchni. Te chrupi膮ce z wierzchu i kremowe w 艣rodku ziemniaczki sprawi膮, 偶e zwyk艂y obiad zamieni si臋 w wyj膮tkowe doznanie kulinarne. Sprawd藕, jak przygotowa膰 to popularne danie, kt贸re podbija serca smakoszy na ca艂ym 艣wiecie.
czytaj wi臋cej
Harira - pyszna, maroka艅ska zupa
Harira to tradycyjna maroka艅ska zupa, kt贸ra zachwyca bogactwem smak贸w i aromat贸w orientalnych przypraw. Ta syc膮ca i aromatyczna potrawa, podawana tradycyjnie podczas Ramadanu na przerwanie postu, sta艂a si臋 symbolem maroka艅skiej go艣cinno艣ci. Sprawd藕, jak przygotowa膰 autentyczn膮 harir臋, kt贸ra przeniesie Ci臋 w egzotyczny 艣wiat smak贸w Maghrebu.
czytaj wi臋cej
Kulajda - sk艂adniki i przepis
Kulajda to wyj膮tkowa czeska zupa grzybowa, kt贸ra zachwyca harmonijnym po艂膮czeniem delikatnej kwa艣no艣ci, kremowej 艣mietany i intensywnego aromatu le艣nych grzyb贸w. To prawdziwy przysmak pochodz膮cy z po艂udniowych Czech, kt贸ry doskonale sprawdzi si臋 jako po偶ywna i syc膮ca potrawa na ch艂odne dni. Sprawd藕, jak przygotowa膰 autentyczn膮 kulajd臋 z jajkiem poszetowym, kt贸ra wprowadzi do Twojej kuchni smaki czeskiej tradycji.
czytaj wi臋cej