Jakie s膮 rodzaje ziaren kawy?

Porady 18.09.2020

Kwa艣na czy niekwa艣na: co warto wiedzie膰 o kawie Arabica i Robusta

Liczebno艣膰 plantacji kawy na 艣wiecie jest ogromna. Ka偶da zosta艂a za艂o偶ona w troch臋 innym rejonie 艣wiata. Dzi臋ki specyficznym i r贸偶norodnym warunkom dojrzewania kawowc贸w wsp贸艂cze艣nie mo偶emy kupi膰 mn贸stwo odmian kawy.

Jedne maj膮 w sobie przyjemn膮 s艂odycz i nuty owocowe, inne daj膮 pobudzaj膮c膮 goryczk臋 i intensywny smak. S膮 te偶 kawy z odrobin膮 nut orzechowych, kwiatowych, a nawet takie, kt贸re po odpowiednim zaparzeniu generuj膮 przyjemn膮 dla podniebienia piank臋.

Rodzaje kaw ziarnistych s膮 jednak tak naprawd臋 tylko dwa: arabica i robusta. To klimat miejsca i specyfika uprawy oraz palenia tworzy z nich tak r贸偶norodne odmiany.

Najlepsze do wydobycia ich g艂臋bi s膮 natomiast odpowiednie akcesoria kuchenne – zaparzacze t艂okowe lub dobrze wykonane, w艂oskie kawiarki ci艣nieniowe.

Ziarna kawy arabica – co warto wiedzie膰?

M贸wi膮c o rodzajach ziaren kawy, wypada zacz膮膰 od ich najpopularniejszego rodzaju, czyli arabiki. Preferuje j膮 wi臋kszo艣膰 kawoszy. W por贸wnaniu do robusty jest trudniejsza w uprawie, ale jej smak rekompensuje ca艂y wysi艂ek i wy偶sz膮 cen臋 ziaren.

Poza tym ziarna kawy arabica:

  • maj膮 艂agodniejszy smak (przyjemnie deserowy),

  • charakteryzuj膮 si臋 nisk膮 zawarto艣膰 kofeiny,

  • maj膮 bogaty aromat,

  • nadaj膮 si臋 w szczeg贸lno艣ci do kaw parzonych tradycyjnymi metodami (np. w imbryku).

Kawa – ziarna robusty

Zar贸wno arabika, jak i robusta 艣wietnie nadaj膮 si臋 do mielenia z pomoc膮 domowego m艂ynka do kawy. Uzyskany w贸wczas zapach b臋dzie jednak zupe艂nie inny. Podczas gdy ta pierwsza stanie si臋 obietnic膮 pysznego deseru, druga g艂臋boko wniknie w cia艂o i da ci zastrzyk energii. B臋dzie to mocna dawka, lecz o gorzkim smaku i ostrym aromacie.

Co wi臋cej ziarna kawy robusta: 

  • s膮 bardzo mocno nasycone kofein膮,

  • maj膮 bardziej okr膮g艂y kszta艂t ni偶 arabica i s膮 ciemniejsze,

  • s膮 艂atwe w uprawie i dzi臋ki temu tanie (czasem tworzy si臋 z ich pomoc膮 mieszanki z ziarnami kawy arabica, by uatrakcyjni膰 smak),

  • maj膮 zwykle posta膰 mocno palon膮 (w贸wczas kosztem cz臋艣ci kofeiny zwi臋ksza si臋 ich charakterystyczna goryczka).

Post臋puj膮c zgodnie z zasadami mielenia kawy, b臋dziesz w stanie wydoby膰 ich pe艂en potencja艂 i np. przygotowa膰 espresso.

Kt贸ra kawa jest kwa艣na – arabica czy robusta?

Zastanawiasz si臋 nad tym, kt贸ra kawa jest kwa艣na: arabica czy robusta? Na to pytanie nie jest 艂atwo udzieli膰 jednoznacznej odpowiedzi. Kwa艣na kawa to produkt zepsuty podczas procesu parzenia kawy. Niezale偶nie od rodzaju dobra kawa nie powinna by膰 kwa艣na. Lepszym okre艣leniem na smak kawy jest kwasowo艣膰.

Jak膮 kwasowo艣膰 ma arabica i robusta? 呕eby zobrazowa膰 lepiej, co oznacza kwasowo艣膰 kawy, a co znaczy kwa艣ny smak kawy, pos艂u偶my si臋 por贸wnaniem skis艂ego mleka do ma艣lanki. Oba produkty maj膮 kwa艣ny odczyn, ale ma艣lanki nie odbiera si臋 jako co艣 zepsutego.

Kaw臋 mo偶na zepsu膰 i zakwasi膰 r贸wnie偶 poprzez z艂e przechowywanie. Je艣li mielisz ziarna, zaopatrz si臋 w szczelny pojemnik na kaw臋, do kt贸rego nie dochodzi powietrze. Wietrzenie mo偶e zepsu膰 nawet najlepsz膮 kaw臋.

Kt贸ra kawa ziarnista nie jest kwa艣na w odbiorze, a konkretniej kt贸ra z kaw odznacza si臋 nisk膮 kwasowo艣ci膮?

Czym r贸偶ni si臋 kawa arabica od robusty?

Odpowied藕 na te pytania mog艂aby zaj膮膰 wiele stron. Te rodzaje kawy r贸偶ni膮 si臋 profilem smakowym i kwasowo艣ci膮. 

Arabica to rodzaj ziarna, kt贸re odznacza si臋 wi臋ksz膮 kwasowo艣ci膮 z uwagi na bardziej owocowy profil smakowy.

Robusta z kolei uwa偶ana jest za kaw臋 o niskiej kwasowo艣ci, poniewa偶 ziarna zawieraj膮 wi臋cej goryczki.

Zatem kt贸ra kawa nie jest kwa艣na? Dobra, poprawnie zaparzona kawa nie b臋dzie kwa艣na, chocia偶by aromat jasno wskazywa艂 na cytrusowe nuty.

Je艣li szukasz niskiej kwasowo艣ci w kawie, wybierz kawy palone ciemno, np. robust臋. Gdy poszukujesz kawy z du偶膮 zawarto艣ci膮 kofeiny, maj膮cej 艣redni poziom kwasowo艣ci, spr贸buj mieszanki robusty z arabik膮. Kubek kawy z takiej mieszanki wydob臋dzie s艂ono-kwa艣ny posmak ziaren o przyjemnej kwasowo艣ci.

Masz ochot臋 na fili偶ank臋 kawy o owocowym profilu smakowym, z nut膮 czerwonych owoc贸w? Wypr贸buj mieszanki arabiki z robust膮 lub inne kawy pochodz膮ce z Peru. Wa偶ne, by by艂y poddawane obr贸bce na mokro. Pozbywaj膮c si臋 resztek mi膮偶szu i brudu z ziaren, mo偶na nieco obni偶y膰 wyczuwalny w smaku kawy poziom kwasowo艣ci.'

czytaj tak偶e:

10 rodzaj贸w kaw i jak je podawa膰

Kawa mro偶ona – przepis na 3 sposoby

Jak przechowywa膰 kaw臋, by by艂a d艂ugo 艣wie偶a i aromatyczna?

Pi臋膰 pomys艂贸w na smaczn膮, domow膮 kaw臋

Jak dzia艂a i jak u偶ywa膰 zaparzacza do kawy?

Prezent dla kawosza – kilkana艣cie pomys艂贸w

Jakie s膮 rodzaje ziaren kawy?

Cynamon w kuchni – co z nim zrobi膰?