Jakie s膮 rodzaje ziaren kawy?

Kwa艣na czy niekwa艣na: co warto wiedzie膰 o kawie Arabica i Robusta
Liczebno艣膰 plantacji kawy na 艣wiecie jest ogromna. Ka偶da zosta艂a za艂o偶ona w troch臋 innym rejonie 艣wiata. Dzi臋ki specyficznym i r贸偶norodnym warunkom dojrzewania kawowc贸w wsp贸艂cze艣nie mo偶emy kupi膰 mn贸stwo odmian kawy.
Jedne maj膮 w sobie przyjemn膮 s艂odycz i nuty owocowe, inne daj膮 pobudzaj膮c膮 goryczk臋 i intensywny smak. S膮 te偶 kawy z odrobin膮 nut orzechowych, kwiatowych, a nawet takie, kt贸re po odpowiednim zaparzeniu generuj膮 przyjemn膮 dla podniebienia piank臋.
Rodzaje kaw ziarnistych s膮 jednak tak naprawd臋 tylko dwa: arabica i robusta. To klimat miejsca i specyfika uprawy oraz palenia tworzy z nich tak r贸偶norodne odmiany.
Najlepsze do wydobycia ich g艂臋bi s膮 natomiast odpowiednie akcesoria kuchenne – zaparzacze t艂okowe lub dobrze wykonane, w艂oskie kawiarki ci艣nieniowe.
Ziarna kawy arabica – co warto wiedzie膰?
M贸wi膮c o rodzajach ziaren kawy, wypada zacz膮膰 od ich najpopularniejszego rodzaju, czyli arabiki. Preferuje j膮 wi臋kszo艣膰 kawoszy. W por贸wnaniu do robusty jest trudniejsza w uprawie, ale jej smak rekompensuje ca艂y wysi艂ek i wy偶sz膮 cen臋 ziaren.
Poza tym ziarna kawy arabica:
-
maj膮 艂agodniejszy smak (przyjemnie deserowy),
-
charakteryzuj膮 si臋 nisk膮 zawarto艣膰 kofeiny,
-
maj膮 bogaty aromat,
-
nadaj膮 si臋 w szczeg贸lno艣ci do kaw parzonych tradycyjnymi metodami (np. w imbryku).
Kawa – ziarna robusty
Zar贸wno arabika, jak i robusta 艣wietnie nadaj膮 si臋 do mielenia z pomoc膮 domowego m艂ynka do kawy. Uzyskany w贸wczas zapach b臋dzie jednak zupe艂nie inny. Podczas gdy ta pierwsza stanie si臋 obietnic膮 pysznego deseru, druga g艂臋boko wniknie w cia艂o i da ci zastrzyk energii. B臋dzie to mocna dawka, lecz o gorzkim smaku i ostrym aromacie.
Co wi臋cej ziarna kawy robusta:
-
s膮 bardzo mocno nasycone kofein膮,
-
maj膮 bardziej okr膮g艂y kszta艂t ni偶 arabica i s膮 ciemniejsze,
-
s膮 艂atwe w uprawie i dzi臋ki temu tanie (czasem tworzy si臋 z ich pomoc膮 mieszanki z ziarnami kawy arabica, by uatrakcyjni膰 smak),
-
maj膮 zwykle posta膰 mocno palon膮 (w贸wczas kosztem cz臋艣ci kofeiny zwi臋ksza si臋 ich charakterystyczna goryczka).
Post臋puj膮c zgodnie z zasadami mielenia kawy, b臋dziesz w stanie wydoby膰 ich pe艂en potencja艂 i np. przygotowa膰 espresso.
Kt贸ra kawa jest kwa艣na – arabica czy robusta?
Zastanawiasz si臋 nad tym, kt贸ra kawa jest kwa艣na: arabica czy robusta? Na to pytanie nie jest 艂atwo udzieli膰 jednoznacznej odpowiedzi. Kwa艣na kawa to produkt zepsuty podczas procesu parzenia kawy. Niezale偶nie od rodzaju dobra kawa nie powinna by膰 kwa艣na. Lepszym okre艣leniem na smak kawy jest kwasowo艣膰.
Jak膮 kwasowo艣膰 ma arabica i robusta? 呕eby zobrazowa膰 lepiej, co oznacza kwasowo艣膰 kawy, a co znaczy kwa艣ny smak kawy, pos艂u偶my si臋 por贸wnaniem skis艂ego mleka do ma艣lanki. Oba produkty maj膮 kwa艣ny odczyn, ale ma艣lanki nie odbiera si臋 jako co艣 zepsutego.
Kaw臋 mo偶na zepsu膰 i zakwasi膰 r贸wnie偶 poprzez z艂e przechowywanie. Je艣li mielisz ziarna, zaopatrz si臋 w szczelny pojemnik na kaw臋, do kt贸rego nie dochodzi powietrze. Wietrzenie mo偶e zepsu膰 nawet najlepsz膮 kaw臋.
Kt贸ra kawa ziarnista nie jest kwa艣na w odbiorze, a konkretniej kt贸ra z kaw odznacza si臋 nisk膮 kwasowo艣ci膮?
Czym r贸偶ni si臋 kawa arabica od robusty?
Odpowied藕 na te pytania mog艂aby zaj膮膰 wiele stron. Te rodzaje kawy r贸偶ni膮 si臋 profilem smakowym i kwasowo艣ci膮.
Arabica to rodzaj ziarna, kt贸re odznacza si臋 wi臋ksz膮 kwasowo艣ci膮 z uwagi na bardziej owocowy profil smakowy.
Robusta z kolei uwa偶ana jest za kaw臋 o niskiej kwasowo艣ci, poniewa偶 ziarna zawieraj膮 wi臋cej goryczki.
Zatem kt贸ra kawa nie jest kwa艣na? Dobra, poprawnie zaparzona kawa nie b臋dzie kwa艣na, chocia偶by aromat jasno wskazywa艂 na cytrusowe nuty.
Je艣li szukasz niskiej kwasowo艣ci w kawie, wybierz kawy palone ciemno, np. robust臋. Gdy poszukujesz kawy z du偶膮 zawarto艣ci膮 kofeiny, maj膮cej 艣redni poziom kwasowo艣ci, spr贸buj mieszanki robusty z arabik膮. Kubek kawy z takiej mieszanki wydob臋dzie s艂ono-kwa艣ny posmak ziaren o przyjemnej kwasowo艣ci.
Masz ochot臋 na fili偶ank臋 kawy o owocowym profilu smakowym, z nut膮 czerwonych owoc贸w? Wypr贸buj mieszanki arabiki z robust膮 lub inne kawy pochodz膮ce z Peru. Wa偶ne, by by艂y poddawane obr贸bce na mokro. Pozbywaj膮c si臋 resztek mi膮偶szu i brudu z ziaren, mo偶na nieco obni偶y膰 wyczuwalny w smaku kawy poziom kwasowo艣ci.'
czytaj tak偶e:
10 rodzaj贸w kaw i jak je podawa膰
Kawa mro偶ona – przepis na 3 sposoby
Jak przechowywa膰 kaw臋, by by艂a d艂ugo 艣wie偶a i aromatyczna?
Pi臋膰 pomys艂贸w na smaczn膮, domow膮 kaw臋
Jak dzia艂a i jak u偶ywa膰 zaparzacza do kawy?
Warto przeczyta膰

Zupa pieczarkowa
Zupa pieczarkowa to pyszna i aromatyczna klasyka polskiej kuchni, kt贸ra zachwyca prostot膮 przygotowania i intensywnym smakiem grzyb贸w. Co wa偶ne, sk艂adniki na ni膮 dostaniesz w ka偶dym sklepie i mo偶esz j膮 przygotowa膰 za ka偶dym razem, gdy mamy ochot臋 na syc膮c膮 i rozgrzewaj膮c膮 potraw臋. Sprawd藕, jak zrobi膰 domow膮 zup臋 pieczarkow膮, kt贸ra stanie si臋 ulubionym daniem ca艂ej rodziny.
czytaj wi臋cej
Zupa cebulowa - francuska, zapiekana z serem
Francuska zupa cebulowa to absolutny klasyk kuchni francuskiej, kt贸ry zachwyca prostot膮 sk艂adnik贸w i z艂o偶ono艣ci膮 smak贸w. Ta smaczna zupa 艂膮czy w sobie s艂odycz skarmelizowanej cebuli, intensywno艣膰 bulionu wo艂owego i bogactwo roztopionego sera. Sprawd藕, jak przygotowa膰 autentyczn膮 zup臋 cebulow膮 zapiekan膮 z gruy猫re, kt贸ra przeniesie Ci臋 prosto do paryskiego bistro.
czytaj wi臋cej
Ziemniaki po francusku - je zrobi膰?聽
Ziemniaki po francusku to jeden z najs艂ynniejszych klasycznych przepis贸w kuchni tego kraju, kt贸ry zachwyci ka偶dego mi艂o艣nika prostych sk艂adnik贸w w wyszukanych po艂膮czeniach. To pyszne danie 艂膮czy delikatno艣膰 cienkich plasterk贸w ziemniak贸w z kremow膮 konsystencj膮 i chrupi膮c膮, z艂ocist膮 sk贸rk膮. Sprawd藕, jak przygotowa膰 autentyczny gratin dauphinois, kt贸ry odmieni ka偶dy obiad czy eleganck膮 kolacj臋.
czytaj wi臋cej
Tom Kha - orientalna zupa, kt贸r膮 musisz pozna膰!
Zupa Tom Kha to jedna z najs艂ynniejszych tajskich zup kokosowych, kt贸ra zachwyca swoim delikatnym, kremowym smakiem i egzotycznym aromatem. To idealne po艂膮czenie mleczka kokosowego, galangalu, trawy cytrynowej i li艣ci limonki kaffir tworzy niezwyk艂膮 kompozycj臋 smakow膮. Sprawd藕, jak przygotowa膰 autentyczn膮 Tom Kha, kt贸ra przeniesie Ci臋 w kulinarn膮 podr贸偶 do s艂onecznej Tajlandii.
czytaj wi臋cej
Soljanka - przepis na doskona艂膮 zup臋
Soljanka to tradycyjna rosyjska zupa o charakterystycznym s艂ono-kwa艣nym smaku, kt贸ra zachwyci ka偶dego mi艂o艣nika intensywnych smak贸w. Ta po偶ywna zupa 艂膮czy w sobie aromat w臋dlin, pikantno艣膰 og贸rk贸w kiszonych i kwasowo艣膰 cytryny w harmonijnej ca艂o艣ci. Sprawd藕, jak przygotowa膰 autentyczn膮 soliank臋, kt贸ra rozgrzeje zimowe wieczory i zaspoko铆 najwi臋kszy g艂贸d.
czytaj wi臋cej
Ry偶 i ziemniaki - kt贸re wybra膰?聽
Zar贸wno ry偶 jak i ziemniaki to podstawowe produkty, kt贸re stanowi膮 fundament wielu kuchni na ca艂ym 艣wiecie. Maj膮 te偶 one swoich zwolennik贸w i wiele zalet. Sprawd藕, czym r贸偶ni膮 si臋 te popularne produkty pod wzgl臋dem warto艣ci od偶ywczych, sposob贸w przygotowania i wp艂ywu na zdrowie, aby dokona膰 najlepszego wyboru dla swojej diety.
czytaj wi臋cej
Mia偶d偶one ziemniaki z piekarnika - przepis i przygotowanie
Gniecione ziemniaki z piekarnika to prawdziwa rewolucja w 艣wiecie prostej kuchni. Te chrupi膮ce z wierzchu i kremowe w 艣rodku ziemniaczki sprawi膮, 偶e zwyk艂y obiad zamieni si臋 w wyj膮tkowe doznanie kulinarne. Sprawd藕, jak przygotowa膰 to popularne danie, kt贸re podbija serca smakoszy na ca艂ym 艣wiecie.
czytaj wi臋cej
Harira - pyszna, maroka艅ska zupa
Harira to tradycyjna maroka艅ska zupa, kt贸ra zachwyca bogactwem smak贸w i aromat贸w orientalnych przypraw. Ta syc膮ca i aromatyczna potrawa, podawana tradycyjnie podczas Ramadanu na przerwanie postu, sta艂a si臋 symbolem maroka艅skiej go艣cinno艣ci. Sprawd藕, jak przygotowa膰 autentyczn膮 harir臋, kt贸ra przeniesie Ci臋 w egzotyczny 艣wiat smak贸w Maghrebu.
czytaj wi臋cej
Kulajda - sk艂adniki i przepis
Kulajda to wyj膮tkowa czeska zupa grzybowa, kt贸ra zachwyca harmonijnym po艂膮czeniem delikatnej kwa艣no艣ci, kremowej 艣mietany i intensywnego aromatu le艣nych grzyb贸w. To prawdziwy przysmak pochodz膮cy z po艂udniowych Czech, kt贸ry doskonale sprawdzi si臋 jako po偶ywna i syc膮ca potrawa na ch艂odne dni. Sprawd藕, jak przygotowa膰 autentyczn膮 kulajd臋 z jajkiem poszetowym, kt贸ra wprowadzi do Twojej kuchni smaki czeskiej tradycji.
czytaj wi臋cej