Jakie są rodzaje ziaren kawy?

Kwaśna czy niekwaśna: co warto wiedzieć o kawie Arabica i Robusta
Liczebność plantacji kawy na świecie jest ogromna. Każda została założona w trochę innym rejonie świata. Dzięki specyficznym i różnorodnym warunkom dojrzewania kawowców współcześnie możemy kupić mnóstwo odmian kawy.
Jedne mają w sobie przyjemną słodycz i nuty owocowe, inne dają pobudzającą goryczkę i intensywny smak. Są też kawy z odrobiną nut orzechowych, kwiatowych, a nawet takie, które po odpowiednim zaparzeniu generują przyjemną dla podniebienia piankę.
Rodzaje kaw ziarnistych są jednak tak naprawdę tylko dwa: arabica i robusta. To klimat miejsca i specyfika uprawy oraz palenia tworzy z nich tak różnorodne odmiany.
Najlepsze do wydobycia ich głębi są natomiast odpowiednie akcesoria kuchenne – zaparzacze tłokowe lub dobrze wykonane, włoskie kawiarki ciśnieniowe.
Ziarna kawy arabica – co warto wiedzieć?
Mówiąc o rodzajach ziaren kawy, wypada zacząć od ich najpopularniejszego rodzaju, czyli arabiki. Preferuje ją większość kawoszy. W porównaniu do robusty jest trudniejsza w uprawie, ale jej smak rekompensuje cały wysiłek i wyższą cenę ziaren.
Poza tym ziarna kawy arabica:
-
mają łagodniejszy smak (przyjemnie deserowy),
-
charakteryzują się niską zawartość kofeiny,
-
mają bogaty aromat,
-
nadają się w szczególności do kaw parzonych tradycyjnymi metodami (np. w imbryku).
Kawa – ziarna robusty
Zarówno arabika, jak i robusta świetnie nadają się do mielenia z pomocą domowego młynka do kawy. Uzyskany wówczas zapach będzie jednak zupełnie inny. Podczas gdy ta pierwsza stanie się obietnicą pysznego deseru, druga głęboko wniknie w ciało i da ci zastrzyk energii. Będzie to mocna dawka, lecz o gorzkim smaku i ostrym aromacie.
Co więcej ziarna kawy robusta:
-
są bardzo mocno nasycone kofeiną,
-
mają bardziej okrągły kształt niż arabica i są ciemniejsze,
-
są łatwe w uprawie i dzięki temu tanie (czasem tworzy się z ich pomocą mieszanki z ziarnami kawy arabica, by uatrakcyjnić smak),
-
mają zwykle postać mocno paloną (wówczas kosztem części kofeiny zwiększa się ich charakterystyczna goryczka).
Postępując zgodnie z zasadami mielenia kawy, będziesz w stanie wydobyć ich pełen potencjał i np. przygotować espresso.
Która kawa jest kwaśna – arabica czy robusta?
Zastanawiasz się nad tym, która kawa jest kwaśna: arabica czy robusta? Na to pytanie nie jest łatwo udzielić jednoznacznej odpowiedzi. Kwaśna kawa to produkt zepsuty podczas procesu parzenia kawy. Niezależnie od rodzaju dobra kawa nie powinna być kwaśna. Lepszym określeniem na smak kawy jest kwasowość.
Jaką kwasowość ma arabica i robusta? Żeby zobrazować lepiej, co oznacza kwasowość kawy, a co znaczy kwaśny smak kawy, posłużmy się porównaniem skisłego mleka do maślanki. Oba produkty mają kwaśny odczyn, ale maślanki nie odbiera się jako coś zepsutego.
Kawę można zepsuć i zakwasić również poprzez złe przechowywanie. Jeśli mielisz ziarna, zaopatrz się w szczelny pojemnik na kawę, do którego nie dochodzi powietrze. Wietrzenie może zepsuć nawet najlepszą kawę.
Która kawa ziarnista nie jest kwaśna w odbiorze, a konkretniej która z kaw odznacza się niską kwasowością?
Czym różni się kawa arabica od robusty?
Odpowiedź na te pytania mogłaby zająć wiele stron. Te rodzaje kawy różnią się profilem smakowym i kwasowością.
Arabica to rodzaj ziarna, które odznacza się większą kwasowością z uwagi na bardziej owocowy profil smakowy.
Robusta z kolei uważana jest za kawę o niskiej kwasowości, ponieważ ziarna zawierają więcej goryczki.
Zatem która kawa nie jest kwaśna? Dobra, poprawnie zaparzona kawa nie będzie kwaśna, chociażby aromat jasno wskazywał na cytrusowe nuty.
Jeśli szukasz niskiej kwasowości w kawie, wybierz kawy palone ciemno, np. robustę. Gdy poszukujesz kawy z dużą zawartością kofeiny, mającej średni poziom kwasowości, spróbuj mieszanki robusty z arabiką. Kubek kawy z takiej mieszanki wydobędzie słono-kwaśny posmak ziaren o przyjemnej kwasowości.
Masz ochotę na filiżankę kawy o owocowym profilu smakowym, z nutą czerwonych owoców? Wypróbuj mieszanki arabiki z robustą lub inne kawy pochodzące z Peru. Ważne, by były poddawane obróbce na mokro. Pozbywając się resztek miąższu i brudu z ziaren, można nieco obniżyć wyczuwalny w smaku kawy poziom kwasowości.'
czytaj także:
10 rodzajów kaw i jak je podawać
Kawa mrożona – przepis na 3 sposoby
Jak przechowywać kawę, by była długo świeża i aromatyczna?
Pięć pomysłów na smaczną, domową kawę
Jak działa i jak używać zaparzacza do kawy?
Warto przeczytać

Jajka faszerowane pieczarkami - wielkanocny hit!
Jajka faszerowane pieczarkami to niezwykle aromatyczna propozycja, która świetnie sprawdzi się jako element menu wielkanocnego, ale również jako przekąska na różne okazje. Delikatne pieczarki podsmażone z cebulką i doprawione do perfekcji tworzą pyszne nadzienie, które idealnie komponuje się z kremowym żółtkiem. Sprawdź nasz sposób!
czytaj więcej
Jajka faszerowane - pomysły na jajka nie tylko na Wielkanoc
Jajka faszerowane to przekąska, która doskonale sprawdza się nie tylko na wielkanocnym stole, ale także na rodzinnych przyjęciach, spotkaniach ze znajomymi czy podczas codziennego śniadania. Ich największą zaletą jest ogromna różnorodność – można przygotować je na wiele sposobów, łącząc ulubione składniki i dopasowując smak do okazji. Poznaj nasze pomysły na faszerowane jajka!
czytaj więcej
Jak zrobić mazurek pomarańczowy?
Czy jest coś lepszego niż aromatyczny, cytrusowy wypiek na wielkanocnym stole? Mazurek pomarańczowy to rewelacyjna propozycja dla wszystkich fanów słodkości z nutą cytrusów. W naszym przepisie wykorzystujemy całe pomarańcze, które nadają ciastu wyjątkowego smaku i zapachu. Spróbuj zrobić ten pyszny mazurek wraz z nami!
czytaj więcej
Mazurek czekoladowy - poznaj przepis na mazurka w tradycyjnym wydaniu!
Mazurek czekoladowy to jedna z najbardziej klasycznych wersji tego wypieku. Kruchy i słodki mazurek z naszego przepisu zawróci w głowie wszystkim domownikom. Sprawdź, jak przygotować to wyjątkowe ciasto!
czytaj więcej
Mazurek pistacjowy - jak zrobić najmodniejszy mazurek z pistacjami?
Mazurek pistacjowy to połączenie tradycji z nutą nowoczesności — idealny wybór dla miłośników orzechowych smaków. Pistacje, które w ostatnich latach stały się niezwykle modne w cukiernictwie, doskonale podkręcają smak kruchego ciasta. Jeśli szukasz pomysłu na oryginalny świąteczny wypiek, koniecznie wypróbuj nasz przepis na mazurek pistacjowy!
czytaj więcej
Mazurek kajmakowy - pyszne ciasto na Wielkanoc
Mazurek kajmakowy to ciasto, które zachwyca swoją kruchą bazą i aksamitnym, słodkim nadzieniem oraz kojarzy się głównie z Wielkanocą. Choć jego przygotowanie może wydawać się skomplikowane, to w rzeczywistości nie jest aż tak trudne. Jak dokładnie robi się takiego mazurka? Tego dowiesz się z poniższego artykułu!
czytaj więcej
Babka cytrynowa - niezawodny przepis na Wielkanoc
Któż z nas nie kocha zapachu świeżo upieczonej babki cytrynowej rozchodzącego się po domu w wielkanocny poranek? To właśnie ten aromat sprawia, że święta nabierają wyjątkowego charakteru i przypominają nam o rodzinnych tradycjach. Jak zrobić cytrynową babkę na Wielkanoc (i nie tylko)?
czytaj więcej
Keks bezglutenowy. Pokazujemy, jak zrobić keks bez pszenicy
Marzysz o pysznym, wilgotnym cieście, ale musisz unikać glutenu? Nie ma sprawy! Dziś pokażemy Ci, jak przygotować przepyszny keks bezglutenowy, który swoim smakiem dorówna tradycyjnej wersji. Przepis przyda się na Wielkanoc oraz na co dzień. No to do dzieła!
czytaj więcej
Keks z jabłkami - jak go zrobić?
Każdy z nas czasem marzy o aromacie świeżo upieczonego ciasta, który wypełnia cały dom. Keks z jabłkami to właśnie jeden z tych wypieków, które potrafią stworzyć taką magiczną atmosferę. To połączenie klasycznego keksu z soczystymi owocami ma w sobie coś naprawdę wyjątkowego!
czytaj więcej