Gołąbki pieczone w piekarniku

Porady 11.12.2024

Gołąbki pieczone w piekarniku to danie, które łączy klasyczny smak z wyjątkowym aromatem pieczonej kapusty. Przygotowanie ich jest prostsze, niż myślisz — piekarnik wykona za ciebie połowę pracy. Sprawdź nasz przepis i przekonaj się, jak pyszne są gołąbki w wersji pieczonej!

Gołąbki pieczone w piekarniku

Gołąbki pieczone w piekarniku to wariacja na temat tradycyjnego dania, które od lat króluje na polskich stołach. Sama nazwa "gołąbki" pochodzi od ukraińskiego słowa “hołubci”. Dlaczego gołąbki? Podobno niegdyś na dworach przyrządzano faszerowane gołębie zawinięte w kapuściane liście. Niektóre źródła podają też informację, że kiedyś zwyczajowo nazywano dania określeniami odzwierzęcymi i tak zawijasy z kapusty z farszem zostały gołębiami. Z czasem gołąbki trafiły także do chłopskich chat, w których przyrządzano je na piecach lub w kociołkach przypominających współczesne kociołki myśliwskie.

Zwykle gołąbki przyrządza się na kuchence w dużym garnku, jednakże nie jest to jedyny sposób na ich przygotowanie. Pomysł na pieczenie ich w piekarniku jest odpowiedzią na potrzebę ułatwienia sobie przygotowań oraz uzyskania głębszego smaku. Wybór piekarnika zamiast klasycznego gotowania ma swoje zalety.

Gołąbki z piekarnika w naczyniu (np. brytfannie) pozwalają na wydobycie bogatszych smaków, dzięki delikatnie karmelizującym się brzegom kapusty i innych składników. Pieczenie gołąbków w brytfannie w ten sposób sprawia, że potrawa staje się bardziej jednorodna i mniej czasochłonna (nie trzeba jej tak nadzorować). Spróbuj tej metody, by zaskoczyć rodzinę nowym, a jednocześnie wciąż dobrze znanym smakiem!

Pieczone gołąbki — przepis

Marzysz o smaku domowych gołąbków z nutą nowoczesności? Ten przepis na gołąbki z kapusty włoskiej pieczone w piekarniku to idealne połączenie tradycji i prostoty przygotowania. Pieczenie w piekarniku pozwala uzyskać delikatne wnętrze i lekko przyrumienioną kapustę. Pieczone gołąbki z naszego przepisu przygotowane z kapusty włoskiej oraz klasycznego farszu z mięsa i ryżu z pewnością zasmakują nawet najbardziej wybrednym domownikom. Jeśli szukasz inspiracji na wyjątkowy obiad, ten przepis na gołąbki pieczone w piekarniku to propozycja, której nie możesz przegapić!

Gołąbki:

główka kapusty włoskiej

1,2 kg mięsa mielonego

400 g ugotowanego ryżu

2 cebule

2 ząbki czosnku

½ łyżeczki soli

½ łyżeczki papryki mielonej

szczypta pieprzu

olej

Sos pomidorowy:

800 ml passaty pomidorowej

3 ząbki czosnku

⅓ łyżeczki soli

⅓ łyżeczki oregano

szczypta pieprzu

odrobina cukru

łyżka oleju

Akcesoria:

duży garnek

patelnia

ostry nóż

brytfanna

deska do krojenia

miska

Przygotowanie:

Wycinamy głąb z kapusty i wkładamy ją na chwilę do garnka z osoloną wodą. Potem stopniowo zdejmujemy z niej liście. Odkładamy na bok największe liście, a drobniejsze zostawiamy do wyłożenia brytfanny. Cebulę i czosnek obieramy i siekamy, a potem podsmażamy na patelni. W misce łączymy ze sobą mięso mielone, ugotowany ryż, przesmażoną cebulę, czosnek oraz przyprawy. Farsz powinien być dobrze doprawiony i wymieszany. Na każdym liściu kapusty układamy około 2 łyżki farszu, zawijamy w gołąbek, zakładając boki do środka. Brytfannę wykładamy drobnymi liśćmi kapusty, skrapiamy olejem i układamy na nich zwinięte gołąbki. Wlewamy około 200 ml wody, by zapewnić wilgoć podczas pieczenia. Przykrywamy naczynie. Wstawiamy brytfannę do piekarnika nagrzanego do 180°C i pieczemy gołąbki przez 45 minut.

Czosnek obieramy i siekamy. Na rozgrzanej oliwie podsmażamy czosnek i dodajemy passatę pomidorową oraz przyprawy. Gotujemy na małym ogniu przez 10 minut. Wyciągamy gołąbki z piekarnika i polewamy je sosem. Wkładamy z powrotem do pieca i pieczemy jeszcze 20 minut bez przykrycia. Gotowe gołąbki podajemy z ulubionymi dodatkami.

Jak zrobić gołąbki pieczone w piekarniku?

Jak zrobić gołąbki pieczone w piekarniku, by zachwycały smakiem? Bardzo ważne jest odpowiednie przygotowanie kapusty — sparzenie jej w gorącej wodzie sprawi, że liście będą miękkie i łatwe do zawijania. Farsz powinien być dobrze doprawiony, a ryż ugotowany na sypko, co zapobiegnie jego zlepianiu się podczas pieczenia.

Przed włożeniem gołąbków do piekarnika warto wyłożyć brytfannę niepotrzebnymi liśćmi kapusty, aby zapobiec przypaleniu gołąbków. Całość należy piec pod przykryciem, podlewając od czasu do czasu wytworzonym sosem — to sekret soczystych gołąbków o idealnej konsystencji i smaku.

W jakiej temperaturze piec gołąbki w piekarniku?

W jakiej temperaturze piec gołąbki w piekarniku, aby były idealnie miękkie i soczyste? Optymalna temperatura to około 180 stopni. W takiej temperaturze gołąbki pieką się równomiernie i zachowują pełnię smaku. Ważne jest pieczenie pod przykryciem, aby farsz pozostał wilgotny, a kapusta nie wyschła. Pod koniec można zdjąć pokrywę, by nadać gołąbkom delikatnie zarumienioną, apetyczną skórkę.

Pieczone gołąbki w piekarniku — jak długo piec?

Gołąbki w piekarniku — jak długo je piec? Pieczone gołąbki w piekarniku powinny spędzić w nim nieco czasu, aby uzyskały pożądaną miękkość i głęboki smak. Przy temperaturze 180°C początkowy czas pieczenia powinien wynosić około 45 minut. Następnie, po dodaniu sosu pomidorowego, warto piec je jeszcze przez około 20-25 minut bez przykrycia, aby nabrały złocistego koloru i pełni aromatu.

Jeśli przygotowujesz gołąbki w innych proporcjach czy z odmiennym farszem, dostosuj czas pieczenia do wielkości gołąbków i rodzaju farszu — mniejsze mogą być gotowe szybciej, a większe mogą potrzebować dodatkowych 5–10 minut. Chcesz mieć pewność, że gołąbki będą idealnie wypieczone? Sprawdź ich stopień miękkości widelcem. Pilnowanie czasu pieczenia jest równie kluczowe, co samo przyrządzanie farszu czy sosu do gołąbków.

Czytaj także:

Przepis na gołąbki, które zawsze wyjdą

Gołąbki z młodej kapusty

Gołąbki bez zawijania

Co można zrobić z liści winogron?

Co można zrobić z młodej kapusty? Pomysły na cały sezon!

Wszystkie odmiany ryżu – jaki ryż do danego dania wybrać?

Kapuśniak z młodej kapusty

Łazanki z młodej kapusty

Bigos z młodej kapusty