Bigos z m艂odej kapusty

Bigos to jedno z tradycyjnych polskich da艅. Urzeka smakiem oraz aromatem. Jednak nie da si臋 ukry膰, 偶e wielu osobom kojarzy si臋 g艂贸wnie z Bo偶ym Narodzeniem. Ale czy na pewno? Ot贸偶 r贸wnie偶 bigos z m艂odej kapusty gromadzi wok贸艂 siebie niema艂e grono mi艂o艣nik贸w. Nic dziwnego, zachwyca 艣wie偶ym smakiem i mo偶na przygotowa膰 go w zaskakuj膮co kr贸tkim czasie. Czy i Ty zaliczasz si臋 do grona zwolennik贸w tej sezonowej potrawy? Je艣li tak, koniecznie zapoznaj si臋 z naszym artyku艂em, w kt贸rym opisujemy to wyj膮tkowe danie rodzimej kuchni.
Sk艂adniki potrzebne do przygotowania bigosu z m艂odej kapusty
M艂oda kapusta pojawia si臋 ju偶 w maju, ale cieszy膰 si臋 ni膮 mo偶esz jeszcze w czerwcu oraz na pocz膮tku lipca. Nie przegap tej okazji i koniecznie przygotuj szybki bigos z m艂odej kapusty! Oczywi艣cie, aby przyrz膮dzi膰 pyszny bigos z m艂odej kapusty z kie艂bas膮, musisz wcze艣niej zgromadzi膰 odpowiednie sk艂adniki. Kluczowy z nich to bez w膮tpienia g艂贸wka m艂odej (zielonej) kapusty. W艂a艣nie ona odgrywa tu rol臋 g艂贸wn膮, dlatego postaraj si臋 wybra膰 j臋drne, 艣wie偶e warzywo. Przyjrzyj si臋 kondycji li艣ci, kt贸re powinny ciasno przylega膰 do g艂贸wki. Te znajduj膮ce si臋 od zewn膮trz nie mog膮 by膰 zwi臋dni臋te czy zniszczone. We藕 te偶 pod uwag臋 kolor g艂膮ba. Kapusta zaczyna szarze膰 w miejscu odci臋cia od ziemi. Im jest ono ja艣niejsze, tym warzywo jest 艣wie偶sze. W przeciwnym wypadku kapusta zapewne by艂a transportowana b膮d藕 przechowywana w z艂ych warunkach, przez co mo偶e okaza膰 si臋 nie艣wie偶a. \
Kolejny wa偶ny sk艂adnik to bez w膮tpienia cebula. Tutaj masz pe艂n膮 dowolno艣膰 – wybierz po prostu ulubiony rodzaj – bia艂膮, czerwon膮, 偶贸艂t膮, r贸偶ow膮 czy nawet szalotk臋. Je艣li lubisz smak czosnku, mo偶esz przygotowa膰 drobno posiekany z膮bek (lub wi臋cej w zale偶no艣ci od swoich upodoba艅). Wybierz tak偶e m艂ode marchewki, kt贸re idealnie dope艂ni膮 t臋 艣wie偶膮 letni膮 kompozycj臋.
Co wa偶ne, niemal ka偶dy przepis na bigos z m艂odej kapusty zawiera dodatek mi臋sny. Kie艂basa podkr臋ca smak dania oraz czyni je bardziej sytym, ale m膮drze wybierz jej rodzaj. Klasyk to kie艂basa wiejska, kt贸ra charakteryzuje si臋 silnym smakiem i aromatem. Inna sprawdzona opcja to bia艂a kie艂basa o delikatniejszym smaku doskonale komponuj膮cym si臋 z m艂od膮 kapust膮. Inne mniej oczywiste propozycje to kabanosy lub wyrazista hiszpa艅ska kie艂basa chorizo. Wybierz to, co lubisz lub po prostu wykorzystaj kie艂bas臋, kt贸r膮 masz akurat w lod贸wce. Kolejny istotny sk艂adnik bigosu to w臋dzony boczek. Si臋gnij po produkt dobrej jako艣ci ze sprawdzonego 藕r贸d艂a. Cho膰 nie potrzeba go wiele, ma spore znaczenie. Koniecznie u偶yj r贸wnie偶 mas艂a klarowanego, poniewa偶 w przypadku zwyk艂ego 艂atwo o przypalenie, a tego przecie偶 nie chcesz. Ponadto przygotuj odpowiednie narz臋dzia, kt贸re u艂atwi膮 Ci kuchenne podboje. Do gotowania bigosu przyda Ci si臋 du偶y garnek, a idealna opcja to kocio艂ek my艣liwski – znajdziesz go w ofercie naszego sklepu. Kolejne wa偶ne narz臋dzie to oczywi艣cie n贸偶. Niezb臋dna jest r贸wnie偶 du偶a deska do krojenia warzyw, a najlepiej dwie, aby oddzielnie kroi膰 mi臋so i cebul臋.
Oto pe艂na lista sk艂adnik贸w:
- 1 艣rednia g艂贸wka m艂odej kapusty
- 300 g Twojej ulubionej kie艂basy (najlepiej wiejskiej)
- 200 g w臋dzonego boczku
- 1 du偶a cebula
- 2 marchewki
- z膮bek czosnku
- 2 艂y偶ki oleju ro艣linnego lub mas艂a klarowanego
- 1 艂y偶ka koncentratu pomidorowego lub p贸艂 szklanki passaty b膮d藕 pomidor贸w z puszki
- 1 艂y偶eczka suszonego majeranku
- 1 li艣膰 laurowy
- s贸l i pieprz do smaku
- opcjonalnie gar艣膰 suszonych grzyb贸w, wcze艣niej namoczonych i pokrojonych.
Tradycyjne przepisy na bigos z m艂odej kapusty
Tak znane danie jak bigos pojawia si臋 w wielu ods艂onach. W艣r贸d nich znajdzie si臋 jasna wersja bez dodatku pomidor贸w, taka zabarwiona pomidorami, jak r贸wnie偶 propozycje z r贸偶nymi rodzajami mi臋sa. Jak jednak wygl膮da przepis na bigos z m艂odej kapusty w tradycyjnym wydaniu? Zgodnie z wy偶ej wymienionymi sk艂adnikami na pierwszy plan wysuwa si臋 m艂oda kapusta, kt贸rej towarzyszy kie艂basa i w臋dzony boczek. Co wi臋cej, jest ona lekko zabarwiona koncentratem pomidorowym. Zatem jak ugotowa膰 bigos z m艂odej kapusty w klasycznym wydaniu?
Oto przepis na bigos z m艂odej kapusty krok po kroku:
- Posiekaj kapust臋 lub zetrzyj j膮 na tarce o 艣rednich oczkach.
- Si臋gnij po ostry n贸偶 i pokr贸j kie艂bas臋 w plasterki, a boczek w kostk臋 lub cienkie paseczki, z kolei cebul臋 w drobn膮 kostk臋. Czosnek drobno posiekaj lub przeci艣nij przez prask臋.
- Obierz marchewk臋, a nast臋pnie zetrzyj j膮 na tarce o drobnych oczkach.
- Rozgrzej olej lub mas艂o w du偶ym garnku na 艣rednim ogniu. Dodaj posiekan膮 cebul臋 i podsma偶aj, a偶 b臋dzie mi臋kka.
- Gdy cebula zmi臋knie, dodaj do niej boczek i kie艂bas臋. Sma偶 wszystko przez kilka minut, do momentu, a偶 boczek zacznie si臋 rumieni膰.
- Nast臋pny krok to dodanie czosnku oraz marchewki. Sma偶 je przez kolejne kilka minut. Teraz dodaj poszatkowan膮 kapust臋 do garnka. Ca艂o艣膰 mieszaj przez oko艂o 5 minut, a偶 kapusta zmi臋knie i zacznie si臋 lekko karmelizowa膰.
- Dodaj majeranek, li艣膰 laurowy, s贸l i pieprz do smaku. Mo偶esz te偶 do艂o偶y膰 namoczone i pokrojone suszone grzyby, aby uzyska膰 dodatkowy smak.
- Zmniejsz ogie艅, przykryj garnek i du艣 bigos na wolnym ogniu przez oko艂o godzin臋, co jaki艣 czas mieszaj膮c. Powinien zg臋stnie膰, a sk艂adniki po艂膮czy膰 si臋 ze sob膮.
- Pod koniec dodaj koncentrat.
- Je艣li chcesz zag臋艣ci膰 sos, mo偶esz rozrobi膰 m膮k臋 w niewielkiej ilo艣ci zimnej wody i doda膰 do bigosu, mieszaj膮c, a偶 sos zg臋stnieje.
To oczywi艣cie przepis na bigos z m艂odej kapusty z mi臋sem, ale przecie偶 mo偶esz postawi膰 na wersj臋 bezmi臋sn膮, je艣li go nie spo偶ywasz! Aby bigos zyska艂 charakterystyczny smak, zast膮p je tofu w臋dzonym lub ekstraktem dymu w臋dzarniczego. Mo偶esz r贸wnie偶 ugotowa膰 bigos z m艂odej kapusty kiszonej. Jego smak wspaniale wzbogac膮 owoce ja艂owca, ziarna gorczycy, a nawet czerwone wytrawne wino, jab艂ka oraz go藕dziki! Przy czym te ostatnie sk艂adniki pasuj膮 raczej do zimowej ods艂ony bigosu, dlatego dobrze si臋 zastan贸w, zanim po nie si臋gniesz.
Praktyczne wskaz贸wki dla mistrza bigosu
- Dla wielu os贸b przepis na bigos z m艂odej kapusty jest 艂atwiejszy od klasycznej ods艂ony dania. Przede wszystkim gotuje si臋 on kr贸cej od tradycyjnej wersji, bo oko艂o godziny. Mimo wszystko wci膮偶 wymaga do艣膰 d艂ugiego czasu gotowania, aby sk艂adniki dobrze si臋 przegryz艂y i uzyska艂y g艂臋boki smak. Im bigos d艂u偶ej si臋 gotuje, tym lepiej smakuje!
- Bigos doskonale si臋 przechowuje i smakuje jeszcze lepiej nast臋pnego dnia po przygotowaniu. Po ugotowaniu pozw贸l mu ostygn膮膰, a nast臋pnie przechowuj w lod贸wce w szczelnie zamkni臋tym pojemniku. Podgrzewaj przed podaniem, aby ponownie uwolni膰 smaki.
- Je艣li lubisz ciemny bigos, mo偶esz doda膰 do niego wi臋cej koncentratu pomidorowego lub pomidor贸w krojonych z puszki.
- Jak zrobi膰 bigos z m艂odej kapusty pe艂en smaku? Koniecznie dodaj w臋dzonk臋, kt贸ra nadaje potrawie po偶膮dany smak. Uzyskasz go za pomoc膮 dowolnych w臋dzonych w臋dlin. Kie艂basa, boczek w kawa艂ku, a nawet mi臋so z w臋dzonych z 偶eberek zda tu egzamin. Charakterystyczny smak w臋dzonego mi臋sa doskonale zgrywa si臋 ze s艂odkawym smakiem kapusty oraz pomidorowymi nutami. Dobry pomys艂 to u偶ycie r贸wnych proporcji wymienionych w臋dlin.
- Jak ugotowa膰 dobry bigos z m艂odej kapusty, kt贸ry nie b臋dzie bardzo kaloryczny? Zrezygnuj z zasma偶ki, a nieco obni偶ysz kaloryczno艣膰 dania.
Czym doprawi膰 bigos z m艂odej kapusty?
Bigos z m艂odej kapusty wymaga odpowiedniego doprawienia. Dodatki maj膮 podkre艣li膰 smak kapusty, lecz nie mog膮 go przyt艂oczy膰 czy wr臋cz zdominowa膰. Wobec tego, czym doprawi膰 bigos z m艂odej kapusty? Dodaj s贸l, pieprz, li艣cie laurowe, ziele angielskie, oraz ewentualnie suszone grzyby, kt贸re nadadz膮 potrawie bogatszy smaku. R贸wnie wa偶ny dodatek do bigosu to koperek. Mamy dla Ciebie ciekawy trik, kt贸ry pozwoli Ci w pe艂ni wykorzysta膰 potencja艂 tej niepozornej ro艣liny. Ot贸偶 wystarczy, 偶e pokroisz go za pomoc膮 no偶yczek prosto do garnka! W ten spos贸b maksimum smaku koperku trafi do bigosu. Podczas krojenia koperku na desce, musisz liczy膰 si臋 z tym, 偶e wraz z sokiem pozostanie na niej cz臋艣膰 smaku.
Wiesz, jak si臋 robi bigos z m艂odej kapusty! Pami臋taj, 偶e to danie, z kt贸rym mo偶esz dowolnie eksperymentowa膰. Nasza wersja jest klasyczna, idealna dla os贸b, kt贸re dopiero rozpoczynaj膮 swoj膮 przygod臋 z bigosem z m艂odej kapusty. Je艣li jednak masz pewne do艣wiadczenie kulinarne, nie obawiaj si臋 innowacji. W niekt贸rych przepisach do przygotowania bigosu s艂u偶y nawet brytfanna! Zapewniamy, 偶e zapiekana ods艂ona tej potrawy tak偶e ma sw贸j urok.
Czytaj tak偶e:
Warto przeczyta膰

Zupa pieczarkowa
Zupa pieczarkowa to pyszna i aromatyczna klasyka polskiej kuchni, kt贸ra zachwyca prostot膮 przygotowania i intensywnym smakiem grzyb贸w. Co wa偶ne, sk艂adniki na ni膮 dostaniesz w ka偶dym sklepie i mo偶esz j膮 przygotowa膰 za ka偶dym razem, gdy mamy ochot臋 na syc膮c膮 i rozgrzewaj膮c膮 potraw臋. Sprawd藕, jak zrobi膰 domow膮 zup臋 pieczarkow膮, kt贸ra stanie si臋 ulubionym daniem ca艂ej rodziny.
czytaj wi臋cej
Zupa cebulowa - francuska, zapiekana z serem
Francuska zupa cebulowa to absolutny klasyk kuchni francuskiej, kt贸ry zachwyca prostot膮 sk艂adnik贸w i z艂o偶ono艣ci膮 smak贸w. Ta smaczna zupa 艂膮czy w sobie s艂odycz skarmelizowanej cebuli, intensywno艣膰 bulionu wo艂owego i bogactwo roztopionego sera. Sprawd藕, jak przygotowa膰 autentyczn膮 zup臋 cebulow膮 zapiekan膮 z gruy猫re, kt贸ra przeniesie Ci臋 prosto do paryskiego bistro.
czytaj wi臋cej
Ziemniaki po francusku - je zrobi膰?聽
Ziemniaki po francusku to jeden z najs艂ynniejszych klasycznych przepis贸w kuchni tego kraju, kt贸ry zachwyci ka偶dego mi艂o艣nika prostych sk艂adnik贸w w wyszukanych po艂膮czeniach. To pyszne danie 艂膮czy delikatno艣膰 cienkich plasterk贸w ziemniak贸w z kremow膮 konsystencj膮 i chrupi膮c膮, z艂ocist膮 sk贸rk膮. Sprawd藕, jak przygotowa膰 autentyczny gratin dauphinois, kt贸ry odmieni ka偶dy obiad czy eleganck膮 kolacj臋.
czytaj wi臋cej
Tom Kha - orientalna zupa, kt贸r膮 musisz pozna膰!
Zupa Tom Kha to jedna z najs艂ynniejszych tajskich zup kokosowych, kt贸ra zachwyca swoim delikatnym, kremowym smakiem i egzotycznym aromatem. To idealne po艂膮czenie mleczka kokosowego, galangalu, trawy cytrynowej i li艣ci limonki kaffir tworzy niezwyk艂膮 kompozycj臋 smakow膮. Sprawd藕, jak przygotowa膰 autentyczn膮 Tom Kha, kt贸ra przeniesie Ci臋 w kulinarn膮 podr贸偶 do s艂onecznej Tajlandii.
czytaj wi臋cej
Soljanka - przepis na doskona艂膮 zup臋
Soljanka to tradycyjna rosyjska zupa o charakterystycznym s艂ono-kwa艣nym smaku, kt贸ra zachwyci ka偶dego mi艂o艣nika intensywnych smak贸w. Ta po偶ywna zupa 艂膮czy w sobie aromat w臋dlin, pikantno艣膰 og贸rk贸w kiszonych i kwasowo艣膰 cytryny w harmonijnej ca艂o艣ci. Sprawd藕, jak przygotowa膰 autentyczn膮 soliank臋, kt贸ra rozgrzeje zimowe wieczory i zaspoko铆 najwi臋kszy g艂贸d.
czytaj wi臋cej
Ry偶 i ziemniaki - kt贸re wybra膰?聽
Zar贸wno ry偶 jak i ziemniaki to podstawowe produkty, kt贸re stanowi膮 fundament wielu kuchni na ca艂ym 艣wiecie. Maj膮 te偶 one swoich zwolennik贸w i wiele zalet. Sprawd藕, czym r贸偶ni膮 si臋 te popularne produkty pod wzgl臋dem warto艣ci od偶ywczych, sposob贸w przygotowania i wp艂ywu na zdrowie, aby dokona膰 najlepszego wyboru dla swojej diety.
czytaj wi臋cej
Mia偶d偶one ziemniaki z piekarnika - przepis i przygotowanie
Gniecione ziemniaki z piekarnika to prawdziwa rewolucja w 艣wiecie prostej kuchni. Te chrupi膮ce z wierzchu i kremowe w 艣rodku ziemniaczki sprawi膮, 偶e zwyk艂y obiad zamieni si臋 w wyj膮tkowe doznanie kulinarne. Sprawd藕, jak przygotowa膰 to popularne danie, kt贸re podbija serca smakoszy na ca艂ym 艣wiecie.
czytaj wi臋cej
Harira - pyszna, maroka艅ska zupa
Harira to tradycyjna maroka艅ska zupa, kt贸ra zachwyca bogactwem smak贸w i aromat贸w orientalnych przypraw. Ta syc膮ca i aromatyczna potrawa, podawana tradycyjnie podczas Ramadanu na przerwanie postu, sta艂a si臋 symbolem maroka艅skiej go艣cinno艣ci. Sprawd藕, jak przygotowa膰 autentyczn膮 harir臋, kt贸ra przeniesie Ci臋 w egzotyczny 艣wiat smak贸w Maghrebu.
czytaj wi臋cej
Kulajda - sk艂adniki i przepis
Kulajda to wyj膮tkowa czeska zupa grzybowa, kt贸ra zachwyca harmonijnym po艂膮czeniem delikatnej kwa艣no艣ci, kremowej 艣mietany i intensywnego aromatu le艣nych grzyb贸w. To prawdziwy przysmak pochodz膮cy z po艂udniowych Czech, kt贸ry doskonale sprawdzi si臋 jako po偶ywna i syc膮ca potrawa na ch艂odne dni. Sprawd藕, jak przygotowa膰 autentyczn膮 kulajd臋 z jajkiem poszetowym, kt贸ra wprowadzi do Twojej kuchni smaki czeskiej tradycji.
czytaj wi臋cej