Surówka z młodej kapusty

Porady 3.03.2024

Surówka z młodej kapusty jest pysznym dodatkiem do letnich posiłków. To sezonowy przysmak, na który wiele osób czeka przez całą zimę! Ma ona wspaniały, delikatny smak, a przy tym cechuje ją przyjemna chrupkość. Młode główki kupisz już w maju, ale w sprzedaży znajdziesz je jeszcze w czerwcu i lipcu. Surówka z młodej białej kapusty to tylko jeden z godnych wypróbowania pomysłów z tym przepysznym składnikiem. Za to niezwykle wdzięczny, łatwy do wykonania i uniwersalny. To idealny dodatek do różnych dań, ale też samodzielna przekąska. Sprawdź, jak ją przygotować!

Surówki z młodej kapusty – smaczny dodatek

Z pewnością zgodzisz się, że surówka z młodej kapusty do obiadu to niezawodny klasyk. W towarzystwie kotleta schabowego oraz ziemniaczków czuje się wprost doskonale. Ale nikt nie powiedział, że to jedyne słuszne zestawienie! Także pieczony kurczak czy steki dobrze smakują w towarzystwie świeżej surówki. Jej chrupkość i świeżość perfekcyjnie uzupełniają intensywny smak mięsa. To jednak nie koniec udanych zestawień. Surówka z młodej kapusty znakomicie współgra z rybą, w tym z pieczonym łososiem czy smażonym dorszem. Z powodzeniem możesz serwować ją nawet z owocami morza – z grillowanymi krewetkami smakuje znakomicie. No właśnie, surówka z młodej kapusty do grilla to strzał w dziesiątkę! Ponadto możesz dodawać ją do wrapów, a nawet kanapek. To również niezbędne dopełnienie wielu dań kuchni azjatyckiej, zwłaszcza sajgonek czy makaronów. Czytaj dalej, aby dowiedzieć się, jak zrobić najlepszą surówkę z młodej kapusty! Zarówno w wersji klasycznej, jak i nieco unowocześnionej. 

Lista składników niezbędnych do stworzenia surówki z młodej kapusty

Trudno wyobrazić sobie opisywaną surówkę bez główki świeżej, młodej kapusty. Jak wybrać ten kluczowy składnik? Przyjrzyj się liściom – nie powinny być pogniecione czy zgniłe. Zwróć też uwagą na część główki, która styka się z ziemią. Jasny kolor świadczy o świeżości kapusty. Jednak aby można było mówić o surówce, potrzebujesz jeszcze kilku składników. Minimum to sok z cytryny, oliwa lub olej roślinny, sól i pieprz, ewentualnie nieco cukru lub miodu. Zaledwie tyle składników wystarczy, aby stworzyć udaną kompozycję! Nie zapomnij również o kluczowych akcesoriach – miska o odpowiedniej wielkości oraz deska do krojenia to podstawa. 

Klasyczne przepisy na surówkę z młodej kapusty

Zaczniemy od najprostszego przepisu na surówkę z młodej kapusty. Nie zawiera on wyszukanych składników ani specjalnych umiejętności. Czego więc potrzebujesz?

Przygotuj: 

  • pół główki młodej kapusty,
  • 1 cebulę,
  • 2 marchewki,
  • pęczek koperku,
  • 2 łyżki oleju roślinnego lub oliwy z oliwek,
  • łyżkę soku z cytryny.

Kapustę umyj, a następnie osusz. Chwyć ostry nóż i drobno ją poszatkuj, po czym przełóż do miski. Posiekaj cebulę i koper. Marchewkę obierz i zetrzyj na tarce na średnich oczkach. Przełóż wszystko do miski, zalej oliwą z oliwek lub olejem, skrop sokiem z cytryny, a na końcu dopraw solą i pieprzem. Na końcu dokładnie wymieszaj wszystkie składniki. 

Masz ochotę na bardziej treściwą surówkę z młodej kapusty z majonezem? Oto przepis:

  • główka młodej kapusty,
  • 1 czerwona papryka,
  • mały kubeczek jogurtu greckiego,
  • łyżka soku z cytryny,
  • 3 łyżki majonezu,
  • szczypta cukru.

Kapustę drobno poszatkuj, paprykę oczyść, a następnie pokrój w drobną kostkę. Przełóż składniki do sporej miski (duży garnek też się nada). W oddzielnym naczyniu wymieszaj jogurt, majonez oraz koperek, po czym powstałym sosem polej kapustę i paprykę. Całość skrop sokiem z cytryny, a następnie dopraw solą i pieprzem.

Nowoczesne odmiany surówki z młodej kapusty

Jeśli lubisz znane smaki w nowym wydaniu, mamy dla Ciebie coś specjalnego. Rewelacyjna surówka z młodej kapusty z dodatkiem sezamu i czarnuszki z pewnością przypadnie Ci do gustu. Niepozorne ziarna nadają kompozycji pyszny smak i apetyczny wygląd. Przygotuj więc następujące składniki:

  • główkę młodej kapusty,
  • 1 łyżeczkę czarnuszki,
  • 1 łyżkę białego sezamu,
  • świeżą papryczkę chili, 
  • 1 łyżkę oliwy, 
  • 1 łyżkę miodu,
  • 1 łyżkę octu jabłkowego,
  • 2 łyżki pasty tahini,
  • sól, pieprz.

Pokrój kapustę zgodnie z własnymi preferencjami – my polecamy drobno posiekaną. Jak najdrobniej pokrój paprykę. Na suchej patelni upraż nasiona. W niewielkiej miseczce wymieszaj oliwę, miód, tahini oraz ocet jabłkowy. Przełóż pokrojone warzywa do miski, przesyp do niej zioła, po czym zalej całość sosem. 

Inna opcja to prawdziwa eksplozja świeżości! Przed Tobą rewelacyjna surówka z młodej kapusty i ogórka. Przygotuj:

  • główkę młodej kapusty,
  • 2 świeże ogórki,
  • 1 czerwoną cebulę,
  • 1/4 szklanki posiekanej świeżej natki pietruszki,
  • 1/4 szklanki oliwy z oliwek,
  • 2 łyżki soku z cytryny,
  • sól i pieprz.

Pokrój kapustę na cienkie paski, ogórki w plastry lub kostkę, a cebulę w piórka. Posiekaj pietruszkę. W dużej misce połącz wszystkie składniki. W osobnej miseczce wymieszaj oliwę z oliwek i sok z cytryny. Wlej sos do miski z warzywami i dokładnie wymieszaj, aby składniki zostały równomiernie pokryte sosem. Całość dopraw solą i pieprzem według uznania.

Kolejna wspaniała, pełna smaku propozycja to surówka coleslaw z młodej kapusty. Jak ją wykonać? Potrzebujesz:

  • główki młodej kapusty,
  • 2 marchewek,
  • 1 cebuli,
  • pół szklanki majonezu,
  • 2 łyżek octu jabłkowego,
  • 1 łyżki musztardy,
  • 2 łyżek cukru.

Pokrój kapustę na cienkie paski lub zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Obierz marchewki i zetrzyj je na tarce na średnich oczkach. Pokrój cebulę w drobną kostkę, po czym przełóż wszystkie warzywa do miski. W innej miseczce wymieszaj majonez, ocet jabłkowy, musztardę, cukier, sól i pieprz, aby powstał gładki sos. Wlej go do warzyw i dokładnie wymieszaj. Odstaw surówkę do lodówki na przynajmniej godzinę przed podaniem, aby smaki się zdążyły się przegryźć.

Zdrowe alternatywy w surówkach z młodej kapusty 

Surówka z młodej kapusty ma niewiele kcal. Otóż 100 g tego specjału to zaledwie 43 kcal! Jednak niektóre dodatki z naszego przepisu mogą być bardziej kaloryczne. Wśród nich należy wymienić majonez. Możesz z niego zrezygnować na rzecz jogurtu greckiego lub naturalnego. Możesz również zmniejszyć ilość oliwy czy oleju, jeśli zależy Ci na obniżeniu kaloryczności. Dobra surówka z młodej kapusty obejdzie się też bez cukru, który bez problemu zastąpisz np. syropem z agawy czy klonowym. 

Czytaj także:

Bigos z młodej kapusty

Kapuśniak z młodej kapusty

Gołąbki z młodej kapusty

Łazanki z młodej kapusty

Gołąbki bez zawijania

Co można zrobić z młodej kapusty? Pomysły na cały sezon!

Jak kisić kapustę w domu?

Bigos w szybkowarze

Pierogi z kapustą i grzybami

Przepis na bigos od Tadar.pl

Przepis na gołąbki, które zawsze wyjdą