Sur贸wka z m艂odej kapusty

Sur贸wka z m艂odej kapusty jest pysznym dodatkiem do letnich posi艂k贸w. To sezonowy przysmak, na kt贸ry wiele os贸b czeka przez ca艂膮 zim臋! Ma ona wspania艂y, delikatny smak, a przy tym cechuje j膮 przyjemna chrupko艣膰. M艂ode g艂贸wki kupisz ju偶 w maju, ale w sprzeda偶y znajdziesz je jeszcze w czerwcu i lipcu. Sur贸wka z m艂odej bia艂ej kapusty to tylko jeden z godnych wypr贸bowania pomys艂贸w z tym przepysznym sk艂adnikiem. Za to niezwykle wdzi臋czny, 艂atwy do wykonania i uniwersalny. To idealny dodatek do r贸偶nych da艅, ale te偶 samodzielna przek膮ska. Sprawd藕, jak j膮 przygotowa膰!
Sur贸wki z m艂odej kapusty – smaczny dodatek
Z pewno艣ci膮 zgodzisz si臋, 偶e sur贸wka z m艂odej kapusty do obiadu to niezawodny klasyk. W towarzystwie kotleta schabowego oraz ziemniaczk贸w czuje si臋 wprost doskonale. Ale nikt nie powiedzia艂, 偶e to jedyne s艂uszne zestawienie! Tak偶e pieczony kurczak czy steki dobrze smakuj膮 w towarzystwie 艣wie偶ej sur贸wki. Jej chrupko艣膰 i 艣wie偶o艣膰 perfekcyjnie uzupe艂niaj膮 intensywny smak mi臋sa. To jednak nie koniec udanych zestawie艅. Sur贸wka z m艂odej kapusty znakomicie wsp贸艂gra z ryb膮, w tym z pieczonym 艂ososiem czy sma偶onym dorszem. Z powodzeniem mo偶esz serwowa膰 j膮 nawet z owocami morza – z grillowanymi krewetkami smakuje znakomicie. No w艂a艣nie, sur贸wka z m艂odej kapusty do grilla to strza艂 w dziesi膮tk臋! Ponadto mo偶esz dodawa膰 j膮 do wrap贸w, a nawet kanapek. To r贸wnie偶 niezb臋dne dope艂nienie wielu da艅 kuchni azjatyckiej, zw艂aszcza sajgonek czy makaron贸w. Czytaj dalej, aby dowiedzie膰 si臋, jak zrobi膰 najlepsz膮 sur贸wk臋 z m艂odej kapusty! Zar贸wno w wersji klasycznej, jak i nieco unowocze艣nionej.
Lista sk艂adnik贸w niezb臋dnych do stworzenia sur贸wki z m艂odej kapusty
Trudno wyobrazi膰 sobie opisywan膮 sur贸wk臋 bez g艂贸wki 艣wie偶ej, m艂odej kapusty. Jak wybra膰 ten kluczowy sk艂adnik? Przyjrzyj si臋 li艣ciom – nie powinny by膰 pogniecione czy zgni艂e. Zwr贸膰 te偶 uwag膮 na cz臋艣膰 g艂贸wki, kt贸ra styka si臋 z ziemi膮. Jasny kolor 艣wiadczy o 艣wie偶o艣ci kapusty. Jednak aby mo偶na by艂o m贸wi膰 o sur贸wce, potrzebujesz jeszcze kilku sk艂adnik贸w. Minimum to sok z cytryny, oliwa lub olej ro艣linny, s贸l i pieprz, ewentualnie nieco cukru lub miodu. Zaledwie tyle sk艂adnik贸w wystarczy, aby stworzy膰 udan膮 kompozycj臋! Nie zapomnij r贸wnie偶 o kluczowych akcesoriach – miska o odpowiedniej wielko艣ci oraz deska do krojenia to podstawa.
Klasyczne przepisy na sur贸wk臋 z m艂odej kapusty
Zaczniemy od najprostszego przepisu na sur贸wk臋 z m艂odej kapusty. Nie zawiera on wyszukanych sk艂adnik贸w ani specjalnych umiej臋tno艣ci. Czego wi臋c potrzebujesz?
Przygotuj:
- p贸艂 g艂贸wki m艂odej kapusty,
- 1 cebul臋,
- 2 marchewki,
- p臋czek koperku,
- 2 艂y偶ki oleju ro艣linnego lub oliwy z oliwek,
- 艂y偶k臋 soku z cytryny.
Kapust臋 umyj, a nast臋pnie osusz. Chwy膰 ostry n贸偶 i drobno j膮 poszatkuj, po czym prze艂贸偶 do miski. Posiekaj cebul臋 i koper. Marchewk臋 obierz i zetrzyj na tarce na 艣rednich oczkach. Prze艂贸偶 wszystko do miski, zalej oliw膮 z oliwek lub olejem, skrop sokiem z cytryny, a na ko艅cu dopraw sol膮 i pieprzem. Na ko艅cu dok艂adnie wymieszaj wszystkie sk艂adniki.
Masz ochot臋 na bardziej tre艣ciw膮 sur贸wk臋 z m艂odej kapusty z majonezem? Oto przepis:
- g艂贸wka m艂odej kapusty,
- 1 czerwona papryka,
- ma艂y kubeczek jogurtu greckiego,
- 艂y偶ka soku z cytryny,
- 3 艂y偶ki majonezu,
- szczypta cukru.
Kapust臋 drobno poszatkuj, papryk臋 oczy艣膰, a nast臋pnie pokr贸j w drobn膮 kostk臋. Prze艂贸偶 sk艂adniki do sporej miski (du偶y garnek te偶 si臋 nada). W oddzielnym naczyniu wymieszaj jogurt, majonez oraz koperek, po czym powsta艂ym sosem polej kapust臋 i papryk臋. Ca艂o艣膰 skrop sokiem z cytryny, a nast臋pnie dopraw sol膮 i pieprzem.
Nowoczesne odmiany sur贸wki z m艂odej kapusty
Je艣li lubisz znane smaki w nowym wydaniu, mamy dla Ciebie co艣 specjalnego. Rewelacyjna sur贸wka z m艂odej kapusty z dodatkiem sezamu i czarnuszki z pewno艣ci膮 przypadnie Ci do gustu. Niepozorne ziarna nadaj膮 kompozycji pyszny smak i apetyczny wygl膮d. Przygotuj wi臋c nast臋puj膮ce sk艂adniki:
- g艂贸wk臋 m艂odej kapusty,
- 1 艂y偶eczk臋 czarnuszki,
- 1 艂y偶k臋 bia艂ego sezamu,
- 艣wie偶膮 papryczk臋 chili,
- 1 艂y偶k臋 oliwy,
- 1 艂y偶k臋 miodu,
- 1 艂y偶k臋 octu jab艂kowego,
- 2 艂y偶ki pasty tahini,
- s贸l, pieprz.
Pokr贸j kapust臋 zgodnie z w艂asnymi preferencjami – my polecamy drobno posiekan膮. Jak najdrobniej pokr贸j papryk臋. Na suchej patelni upra偶 nasiona. W niewielkiej miseczce wymieszaj oliw臋, mi贸d, tahini oraz ocet jab艂kowy. Prze艂贸偶 pokrojone warzywa do miski, przesyp do niej zio艂a, po czym zalej ca艂o艣膰 sosem.
Inna opcja to prawdziwa eksplozja 艣wie偶o艣ci! Przed Tob膮 rewelacyjna sur贸wka z m艂odej kapusty i og贸rka. Przygotuj:
- g艂贸wk臋 m艂odej kapusty,
- 2 艣wie偶e og贸rki,
- 1 czerwon膮 cebul臋,
- 1/4 szklanki posiekanej 艣wie偶ej natki pietruszki,
- 1/4 szklanki oliwy z oliwek,
- 2 艂y偶ki soku z cytryny,
- s贸l i pieprz.
Pokr贸j kapust臋 na cienkie paski, og贸rki w plastry lub kostk臋, a cebul臋 w pi贸rka. Posiekaj pietruszk臋. W du偶ej misce po艂膮cz wszystkie sk艂adniki. W osobnej miseczce wymieszaj oliw臋 z oliwek i sok z cytryny. Wlej sos do miski z warzywami i dok艂adnie wymieszaj, aby sk艂adniki zosta艂y r贸wnomiernie pokryte sosem. Ca艂o艣膰 dopraw sol膮 i pieprzem wed艂ug uznania.
Kolejna wspania艂a, pe艂na smaku propozycja to sur贸wka coleslaw z m艂odej kapusty. Jak j膮 wykona膰? Potrzebujesz:
- g艂贸wki m艂odej kapusty,
- 2 marchewek,
- 1 cebuli,
- p贸艂 szklanki majonezu,
- 2 艂y偶ek octu jab艂kowego,
- 1 艂y偶ki musztardy,
- 2 艂y偶ek cukru.
Pokr贸j kapust臋 na cienkie paski lub zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Obierz marchewki i zetrzyj je na tarce na 艣rednich oczkach. Pokr贸j cebul臋 w drobn膮 kostk臋, po czym prze艂贸偶 wszystkie warzywa do miski. W innej miseczce wymieszaj majonez, ocet jab艂kowy, musztard臋, cukier, s贸l i pieprz, aby powsta艂 g艂adki sos. Wlej go do warzyw i dok艂adnie wymieszaj. Odstaw sur贸wk臋 do lod贸wki na przynajmniej godzin臋 przed podaniem, aby smaki si臋 zd膮偶y艂y si臋 przegry藕膰.
Zdrowe alternatywy w sur贸wkach z m艂odej kapusty
Sur贸wka z m艂odej kapusty ma niewiele kcal. Ot贸偶 100 g tego specja艂u to zaledwie 43 kcal! Jednak niekt贸re dodatki z naszego przepisu mog膮 by膰 bardziej kaloryczne. W艣r贸d nich nale偶y wymieni膰 majonez. Mo偶esz z niego zrezygnowa膰 na rzecz jogurtu greckiego lub naturalnego. Mo偶esz r贸wnie偶 zmniejszy膰 ilo艣膰 oliwy czy oleju, je艣li zale偶y Ci na obni偶eniu kaloryczno艣ci. Dobra sur贸wka z m艂odej kapusty obejdzie si臋 te偶 bez cukru, kt贸ry bez problemu zast膮pisz np. syropem z agawy czy klonowym.
Czytaj tak偶e:
Warto przeczyta膰

Zupa pieczarkowa
Zupa pieczarkowa to pyszna i aromatyczna klasyka polskiej kuchni, kt贸ra zachwyca prostot膮 przygotowania i intensywnym smakiem grzyb贸w. Co wa偶ne, sk艂adniki na ni膮 dostaniesz w ka偶dym sklepie i mo偶esz j膮 przygotowa膰 za ka偶dym razem, gdy mamy ochot臋 na syc膮c膮 i rozgrzewaj膮c膮 potraw臋. Sprawd藕, jak zrobi膰 domow膮 zup臋 pieczarkow膮, kt贸ra stanie si臋 ulubionym daniem ca艂ej rodziny.
czytaj wi臋cej
Zupa cebulowa - francuska, zapiekana z serem
Francuska zupa cebulowa to absolutny klasyk kuchni francuskiej, kt贸ry zachwyca prostot膮 sk艂adnik贸w i z艂o偶ono艣ci膮 smak贸w. Ta smaczna zupa 艂膮czy w sobie s艂odycz skarmelizowanej cebuli, intensywno艣膰 bulionu wo艂owego i bogactwo roztopionego sera. Sprawd藕, jak przygotowa膰 autentyczn膮 zup臋 cebulow膮 zapiekan膮 z gruy猫re, kt贸ra przeniesie Ci臋 prosto do paryskiego bistro.
czytaj wi臋cej
Ziemniaki po francusku - je zrobi膰?聽
Ziemniaki po francusku to jeden z najs艂ynniejszych klasycznych przepis贸w kuchni tego kraju, kt贸ry zachwyci ka偶dego mi艂o艣nika prostych sk艂adnik贸w w wyszukanych po艂膮czeniach. To pyszne danie 艂膮czy delikatno艣膰 cienkich plasterk贸w ziemniak贸w z kremow膮 konsystencj膮 i chrupi膮c膮, z艂ocist膮 sk贸rk膮. Sprawd藕, jak przygotowa膰 autentyczny gratin dauphinois, kt贸ry odmieni ka偶dy obiad czy eleganck膮 kolacj臋.
czytaj wi臋cej
Tom Kha - orientalna zupa, kt贸r膮 musisz pozna膰!
Zupa Tom Kha to jedna z najs艂ynniejszych tajskich zup kokosowych, kt贸ra zachwyca swoim delikatnym, kremowym smakiem i egzotycznym aromatem. To idealne po艂膮czenie mleczka kokosowego, galangalu, trawy cytrynowej i li艣ci limonki kaffir tworzy niezwyk艂膮 kompozycj臋 smakow膮. Sprawd藕, jak przygotowa膰 autentyczn膮 Tom Kha, kt贸ra przeniesie Ci臋 w kulinarn膮 podr贸偶 do s艂onecznej Tajlandii.
czytaj wi臋cej
Soljanka - przepis na doskona艂膮 zup臋
Soljanka to tradycyjna rosyjska zupa o charakterystycznym s艂ono-kwa艣nym smaku, kt贸ra zachwyci ka偶dego mi艂o艣nika intensywnych smak贸w. Ta po偶ywna zupa 艂膮czy w sobie aromat w臋dlin, pikantno艣膰 og贸rk贸w kiszonych i kwasowo艣膰 cytryny w harmonijnej ca艂o艣ci. Sprawd藕, jak przygotowa膰 autentyczn膮 soliank臋, kt贸ra rozgrzeje zimowe wieczory i zaspoko铆 najwi臋kszy g艂贸d.
czytaj wi臋cej
Ry偶 i ziemniaki - kt贸re wybra膰?聽
Zar贸wno ry偶 jak i ziemniaki to podstawowe produkty, kt贸re stanowi膮 fundament wielu kuchni na ca艂ym 艣wiecie. Maj膮 te偶 one swoich zwolennik贸w i wiele zalet. Sprawd藕, czym r贸偶ni膮 si臋 te popularne produkty pod wzgl臋dem warto艣ci od偶ywczych, sposob贸w przygotowania i wp艂ywu na zdrowie, aby dokona膰 najlepszego wyboru dla swojej diety.
czytaj wi臋cej
Mia偶d偶one ziemniaki z piekarnika - przepis i przygotowanie
Gniecione ziemniaki z piekarnika to prawdziwa rewolucja w 艣wiecie prostej kuchni. Te chrupi膮ce z wierzchu i kremowe w 艣rodku ziemniaczki sprawi膮, 偶e zwyk艂y obiad zamieni si臋 w wyj膮tkowe doznanie kulinarne. Sprawd藕, jak przygotowa膰 to popularne danie, kt贸re podbija serca smakoszy na ca艂ym 艣wiecie.
czytaj wi臋cej
Harira - pyszna, maroka艅ska zupa
Harira to tradycyjna maroka艅ska zupa, kt贸ra zachwyca bogactwem smak贸w i aromat贸w orientalnych przypraw. Ta syc膮ca i aromatyczna potrawa, podawana tradycyjnie podczas Ramadanu na przerwanie postu, sta艂a si臋 symbolem maroka艅skiej go艣cinno艣ci. Sprawd藕, jak przygotowa膰 autentyczn膮 harir臋, kt贸ra przeniesie Ci臋 w egzotyczny 艣wiat smak贸w Maghrebu.
czytaj wi臋cej
Kulajda - sk艂adniki i przepis
Kulajda to wyj膮tkowa czeska zupa grzybowa, kt贸ra zachwyca harmonijnym po艂膮czeniem delikatnej kwa艣no艣ci, kremowej 艣mietany i intensywnego aromatu le艣nych grzyb贸w. To prawdziwy przysmak pochodz膮cy z po艂udniowych Czech, kt贸ry doskonale sprawdzi si臋 jako po偶ywna i syc膮ca potrawa na ch艂odne dni. Sprawd藕, jak przygotowa膰 autentyczn膮 kulajd臋 z jajkiem poszetowym, kt贸ra wprowadzi do Twojej kuchni smaki czeskiej tradycji.
czytaj wi臋cej