Go艂膮bki z m艂odej kapusty

Go艂膮bki to jedno z najpopularniejszych da艅 polskiej kuchni. Dla wielu os贸b to znakomity pomys艂 na syty, a przede wszystkim smakowity obiad. Ich wn臋trze skrywa soczyste nadzienie, a na zewn膮trz znajduj膮 si臋 delikatne li艣cie m艂odej kapusty. Dodajmy do tego pyszny sos i uczta gotowa! Tradycyjnie go艂膮bki przyrz膮dza si臋 z kapusty w艂oskiej, ale dajemy s艂owo, 偶e m艂oda kapusta stanowi dla niej doskona艂膮 alternatyw臋. Nadaje ona potrawie lekko艣ci i 艣wie偶o艣ci, kt贸ra idealnie komponuje si臋 ze smakowitym nadzieniem. Sprawd藕, jak przyrz膮dzi膰 go艂膮bki w m艂odych li艣ciach!
Tradycyjne przepisy na go艂膮bki z m艂odej kapusty – klasyka w nowym wydaniu
Pyszne go艂膮bki z m艂odej kapusty to przepis, kt贸ry musisz wypr贸bowa膰, je艣li lubisz m艂ode warzywa i tradycyjne polskie dania. 艢wie偶e li艣cie, ry偶 oraz znakomite mi臋so to niezawodne po艂膮czenie! Oczywi艣cie go艂膮bki w kapu艣cie w艂oskiej i peki艅skiej r贸wnie偶 smakuj膮 fantastycznie. Jednak w maju, czerwcu oraz w lipcu, gdy m艂oda kapusta jest na wyci膮gni臋cie r臋ki, poku艣 si臋 o przygotowanie go艂膮bk贸w w nieco innej ni偶 zwykle ods艂onie. Poznaj przepis na go艂膮bki z m艂odej kapusty oraz przekonaj si臋, jakie skrywa sekrety.
Sk艂adniki do perfekcyjnych go艂膮bk贸w z m艂odej kapusty
Tym, co odr贸偶nia nasze go艂膮bki od tych w klasycznej ods艂onie, jest oczywi艣cie kapusta. Wybierz wi臋c zgrabn膮 g艂贸wk臋 z j臋drnymi, zdrowymi li艣膰mi. Nie mog膮 by膰 pogniecione czy nadgni艂e. Powinny g艂adko do siebie przylega膰. Zwr贸膰 te偶 uwag臋 na g艂膮b, kt贸ry ma by膰 do艣膰 jasny, poniewa偶 im ciemniejszy ma on odcie艅, tym kapusta jest starsza. Kolejna kwestia to oczywi艣cie mi臋so. Do go艂膮bk贸w najcz臋艣ciej trafia mi臋so mielone – wieprzowe, rzadziej wo艂owe i drobiowe. 艢wietnie spisuje si臋 tak偶e mieszanka kilku rodzaj贸w mi臋sa. Mo偶esz dowolnie eksperymentowa膰 z r贸偶nymi gatunkami, aby uzyska膰 idealn膮 kompozycj臋. Uwaga – koniecznie wybierz do艣膰 t艂uste mi臋so, w innym wypadku go艂膮bki oka偶膮 si臋 zbyt suche i pozbawione smaku. Wielu mistrz贸w kuchni szczeg贸lnie poleca 艂opatk臋 wieprzow膮, za to odradza raczej schab oraz szynk臋 wieprzow膮. Bezpieczniej r贸wnie偶 samodzielnie zmieli膰 mi臋so w domu, zamiast kupowa膰 gotow膮 mieszank臋, aby mie膰 pewno艣膰 co do tego, jakie mi臋so znajdzie si臋 w go艂膮bkach.
Kolejna kwestia to cebula. Radzimy j膮 wcze艣niej podsma偶y膰, ale je艣li chcesz, mo偶esz te偶 pomin膮膰 ten etap. Najwa偶niejsze, aby by艂a drobno posiekana! Ostatni kluczowy sk艂adnik farszu do go艂膮bk贸w to ry偶, ewentualnie kasza gryczana lub j臋czmienna. Wyb贸r nale偶y do Ciebie – w naszym przepisie na go艂膮bki z m艂odej kapusty znalaz艂 si臋 ry偶.
Pe艂na lista sk艂adnik贸w na go艂膮bki:
- 1 g艂贸wka m艂odej kapusty,
- 600 g mielonej wieprzowiny,
- 100 g ry偶u,
- du偶a cebula,
- 艂y偶ka sosu sojowego lub octu balsamicznego,
- 艂y偶eczka suszonego oregano,
- 艂y偶eczka majeranku,
- 艂y偶eczka lubczyku,
- s贸l, pieprz.
Sos:
- 1,5 litra bulionu,
- 500 ml passaty pomidorowej,
- 3 艂y偶ki m膮ki,
- 2 艂y偶eczki s艂odkiej papryki,
- p贸艂 艂y偶eczki ostrej papryki,
- 艂y偶eczka suszonego oregano,
- 3 艂y偶ki 艣mietanki krem贸wki,
- 1 艂y偶ka posiekanego koperku.
Mo偶esz te偶 przygotowa膰 go艂膮bki z m艂odej kapusty w sosie w艂asnym, ale to ju偶 pomys艂 na nieco inny przepis!
Jak zrobi膰 go艂膮bki z m艂odej kapusty?
Wiesz czego potrzeba, aby stworzy膰 przepyszne danie. Oto przepis na to, jak zrobi膰 go艂膮bki z m艂odej kapusty krok po kroku. Jakie kroki musisz wykona膰?
- Zacznij od ugotowania ry偶u zgodnie z instrukcj膮 na opakowaniu, a nast臋pnie dok艂adnie go odced藕.
- Mi臋so umie艣膰 w du偶ej misce. Nast臋pnie dodaj do niego lekko przestudzony ry偶.
- Obierz cebul臋 i zetrzyj j膮 na tarce lub drobno posiekaj, po czym r贸wnie偶 dodaj do mi臋sa.
- Mi臋sn膮 mas臋 dopraw sosem sojowym, przyprawami, w tym sol膮 i pieprzem wed艂ug uznania. Najwygodniejszy spos贸b na po艂膮czenie sk艂adnik贸w to po prostu wymieszanie ich d艂oni膮, cho膰 mo偶esz te偶 u偶y膰 艂y偶ki.
- Przygotuj du偶y garnek z wod膮 i doprowad藕 j膮 do wrzenia.
- Si臋gnij po ostry n贸偶 i wytnij z kapusty g艂膮b.
- Umie艣膰 g艂贸wk臋 we wrz膮cej wodzie i nieco zmniejsz ogie艅. Gotuj j膮 przez oko艂o 7 minut, po chwili zwi臋kszaj膮c ogie艅 i pozostaw garnek na ogniu jeszcze przez 2 minuty.
- Wyjmij kapust臋 z wrz膮tku i zaczekaj, a偶 wystygnie.
- Z zimnej kapusty ostro偶nie zdejmij li艣cie i wytnij z nich ewentualne zgrubienia. Przyda Ci si臋 tu stabilna deska do krojenia, kt贸ra u艂atwi Ci precyzyjn膮 prac臋.
- Czas na g艂贸wny punkt programu. Jak zawija膰 go艂膮bki z m艂odej kapusty? Pojedynczy li艣膰 po艂贸偶 przed sob膮 tak, by tworzy艂 艂贸deczk臋. Nasada li艣cia powinna znajdowa膰 si臋 na dole. W zale偶no艣ci od wielko艣ci li艣cia nak艂adaj 艂y偶k臋 b膮d藕 dwie masy, a przed zwini臋ciem go艂膮bka nieco j膮 uformuj i zbij, by by艂a bardziej 艣cis艂a. Przewr贸膰 farsz do przodu, owijaj膮c go li艣ciem, jednocze艣nie wci膮gaj膮c do 艣rodka boki li艣ci. Owijaj go艂膮bka tak d艂ugo, a偶 ca艂a kapusta 艣ci艣le otuli farsz.
Nie musisz od razu wykorzysta膰 wszystkich li艣ci! Bez obaw, nie zmarnuj膮 si臋, a przydadz膮 ju偶 za chwil臋.
Wiesz ju偶, jak si臋 robi go艂膮bki z m艂odej kapusty, sprawd藕 wi臋c, ile czasu wymaga ich ugotowanie.
Ile gotowa膰 go艂膮bki z m艂odej kapusty?
Dob贸r odpowiednich sk艂adnik贸w to jedno. Druga kwestia to oczywi艣cie spos贸b ich przygotowania. Ile gotowa膰 go艂膮bki z m艂odej kapusty? Zanim umie艣cisz je w wodzie, wy艂贸偶 dno szerokiego garnka (sprawdzi si臋 tu r贸wnie偶 kocio艂ek my艣liwski) kilkoma li艣膰mi kapusty – wykorzystaj te, kt贸re wcze艣niej si臋 porwa艂y czy po艂ama艂y. Nast臋pnie u艂贸偶 w nim go艂膮bki ku do艂owi i zalej je wod膮. Zatem, ile czasu gotowa膰 go艂膮bki z m艂odej kapusty? Zwykle wystarcza oko艂o 25 – 30 minut. Gdy li艣cie b臋d膮 mi臋kkie, to znak, 偶e go艂膮bki s膮 gotowe.
A co z sosem do go艂膮bk贸w? Przygotuj garnek z bulionem, podgrzej go i dodaj do niego passat臋 oraz m膮k臋 zmieszan膮 z wod膮. Powsta艂y sos zagotuj, po czym dopraw wymienionymi wy偶ej przyprawami i gotuj jeszcze przez 5 minut. 艢mietan臋 dodawaj do sosu stopniowo, najlepiej po 艂y偶ce, ca艂y czas mieszaj膮c. Ostatni krok to przelanie sosu do garnka z go艂膮bkami i gotowanie ca艂o艣ci przez 10 minut na ma艂ym ogniu. Kropka nad i to dodanie posiekanego koperku. Go艂膮bki z m艂odej kapusty w sosie pomidorowym to niezawodny klasyk!
Innowacyjne wariacje go艂膮bk贸w z m艂odej kapusty
Smakowita wersja opisywanej potrawy to go艂膮bki z m艂odej kapusty z piekarnika. Tutaj przyda Ci si臋 spora brytfanna oraz folia aluminiowa. Zacznij od wy艂o偶enia naczynia li艣膰mi kapusty, przy czym postaraj si臋, aby le偶a艂y do艣膰 p艂asko – w tym celu zetnij grzbiety li艣ci lub po prostu je nieco zegnij. Nast臋pnie u艂贸偶 go艂膮bki jeden przy drugim i zalej je wybranym sosem (mo偶e by膰 to polecany przez nas sos pomidorowy) lub wod膮 z ugotowanej kapusty. Dodaj te偶 niewielk膮 ilo艣膰 roztopionego mas艂a. Wszystko gotowe? Zatem, ile piec go艂膮bki z m艂odej kapusty? Wstaw naczynie do piekarnika rozgrzanego do 180ºC i piecz je przez 1,5 godziny. Co wa偶ne, podczas pieczenia najlepiej nakry膰 go艂膮bki foli膮 aluminiow膮, poniewa偶 wierzchnia warstwa kapusty z pewno艣ci膮 mocno si臋 spiecze.
Mo偶esz te偶 rozwa偶y膰 przygotowanie wegetaria艅skich go艂膮bk贸w. W takiej ods艂onie zamiast mi臋sa przyrz膮d藕 nadzienie z ugotowanej soczewicy (np. czerwonej lub zielonej), przyprawionej mieszank膮 zi贸艂 i przypraw, takich jak czosnek, cebula, papryka w臋dzona i kolendra. Mo偶esz te偶 eksperymentowa膰 z r贸偶nymi sosami. Mo偶e sos grzybowy, pieczarkowy czy koperkowy? A mo偶e wolisz go艂膮bki w sosie w艂asnym? Wyb贸r nale偶y do Ciebie!
Czytaj tak偶e:
Warto przeczyta膰

Zupa pieczarkowa
Zupa pieczarkowa to pyszna i aromatyczna klasyka polskiej kuchni, kt贸ra zachwyca prostot膮 przygotowania i intensywnym smakiem grzyb贸w. Co wa偶ne, sk艂adniki na ni膮 dostaniesz w ka偶dym sklepie i mo偶esz j膮 przygotowa膰 za ka偶dym razem, gdy mamy ochot臋 na syc膮c膮 i rozgrzewaj膮c膮 potraw臋. Sprawd藕, jak zrobi膰 domow膮 zup臋 pieczarkow膮, kt贸ra stanie si臋 ulubionym daniem ca艂ej rodziny.
czytaj wi臋cej
Zupa cebulowa - francuska, zapiekana z serem
Francuska zupa cebulowa to absolutny klasyk kuchni francuskiej, kt贸ry zachwyca prostot膮 sk艂adnik贸w i z艂o偶ono艣ci膮 smak贸w. Ta smaczna zupa 艂膮czy w sobie s艂odycz skarmelizowanej cebuli, intensywno艣膰 bulionu wo艂owego i bogactwo roztopionego sera. Sprawd藕, jak przygotowa膰 autentyczn膮 zup臋 cebulow膮 zapiekan膮 z gruy猫re, kt贸ra przeniesie Ci臋 prosto do paryskiego bistro.
czytaj wi臋cej
Ziemniaki po francusku - je zrobi膰?聽
Ziemniaki po francusku to jeden z najs艂ynniejszych klasycznych przepis贸w kuchni tego kraju, kt贸ry zachwyci ka偶dego mi艂o艣nika prostych sk艂adnik贸w w wyszukanych po艂膮czeniach. To pyszne danie 艂膮czy delikatno艣膰 cienkich plasterk贸w ziemniak贸w z kremow膮 konsystencj膮 i chrupi膮c膮, z艂ocist膮 sk贸rk膮. Sprawd藕, jak przygotowa膰 autentyczny gratin dauphinois, kt贸ry odmieni ka偶dy obiad czy eleganck膮 kolacj臋.
czytaj wi臋cej
Tom Kha - orientalna zupa, kt贸r膮 musisz pozna膰!
Zupa Tom Kha to jedna z najs艂ynniejszych tajskich zup kokosowych, kt贸ra zachwyca swoim delikatnym, kremowym smakiem i egzotycznym aromatem. To idealne po艂膮czenie mleczka kokosowego, galangalu, trawy cytrynowej i li艣ci limonki kaffir tworzy niezwyk艂膮 kompozycj臋 smakow膮. Sprawd藕, jak przygotowa膰 autentyczn膮 Tom Kha, kt贸ra przeniesie Ci臋 w kulinarn膮 podr贸偶 do s艂onecznej Tajlandii.
czytaj wi臋cej
Soljanka - przepis na doskona艂膮 zup臋
Soljanka to tradycyjna rosyjska zupa o charakterystycznym s艂ono-kwa艣nym smaku, kt贸ra zachwyci ka偶dego mi艂o艣nika intensywnych smak贸w. Ta po偶ywna zupa 艂膮czy w sobie aromat w臋dlin, pikantno艣膰 og贸rk贸w kiszonych i kwasowo艣膰 cytryny w harmonijnej ca艂o艣ci. Sprawd藕, jak przygotowa膰 autentyczn膮 soliank臋, kt贸ra rozgrzeje zimowe wieczory i zaspoko铆 najwi臋kszy g艂贸d.
czytaj wi臋cej
Ry偶 i ziemniaki - kt贸re wybra膰?聽
Zar贸wno ry偶 jak i ziemniaki to podstawowe produkty, kt贸re stanowi膮 fundament wielu kuchni na ca艂ym 艣wiecie. Maj膮 te偶 one swoich zwolennik贸w i wiele zalet. Sprawd藕, czym r贸偶ni膮 si臋 te popularne produkty pod wzgl臋dem warto艣ci od偶ywczych, sposob贸w przygotowania i wp艂ywu na zdrowie, aby dokona膰 najlepszego wyboru dla swojej diety.
czytaj wi臋cej
Mia偶d偶one ziemniaki z piekarnika - przepis i przygotowanie
Gniecione ziemniaki z piekarnika to prawdziwa rewolucja w 艣wiecie prostej kuchni. Te chrupi膮ce z wierzchu i kremowe w 艣rodku ziemniaczki sprawi膮, 偶e zwyk艂y obiad zamieni si臋 w wyj膮tkowe doznanie kulinarne. Sprawd藕, jak przygotowa膰 to popularne danie, kt贸re podbija serca smakoszy na ca艂ym 艣wiecie.
czytaj wi臋cej
Harira - pyszna, maroka艅ska zupa
Harira to tradycyjna maroka艅ska zupa, kt贸ra zachwyca bogactwem smak贸w i aromat贸w orientalnych przypraw. Ta syc膮ca i aromatyczna potrawa, podawana tradycyjnie podczas Ramadanu na przerwanie postu, sta艂a si臋 symbolem maroka艅skiej go艣cinno艣ci. Sprawd藕, jak przygotowa膰 autentyczn膮 harir臋, kt贸ra przeniesie Ci臋 w egzotyczny 艣wiat smak贸w Maghrebu.
czytaj wi臋cej
Kulajda - sk艂adniki i przepis
Kulajda to wyj膮tkowa czeska zupa grzybowa, kt贸ra zachwyca harmonijnym po艂膮czeniem delikatnej kwa艣no艣ci, kremowej 艣mietany i intensywnego aromatu le艣nych grzyb贸w. To prawdziwy przysmak pochodz膮cy z po艂udniowych Czech, kt贸ry doskonale sprawdzi si臋 jako po偶ywna i syc膮ca potrawa na ch艂odne dni. Sprawd藕, jak przygotowa膰 autentyczn膮 kulajd臋 z jajkiem poszetowym, kt贸ra wprowadzi do Twojej kuchni smaki czeskiej tradycji.
czytaj wi臋cej