Przepis na bigos od Tadar.pl

Porady 16.01.2022

Przepis na bigos – idealne danie jednogarnkowe z histori膮

Zanim zdradzimy ci prosty przepis na bigos, warto, 偶eby艣 dowiedzia艂 si臋 nieco o historii tego dania. Niekt贸re 藕r贸d艂a m贸wi膮, 偶e s艂owo bigos niegdy艣 odnosi艂o si臋 do samego sposobu siekania sk艂adnik贸w mi臋snych, p贸藕niej za艣 do galaretki powsta艂ej z tego mi臋sa. W innych starych kronikach znajdziemy informacj臋 o 艂aci艅skiej etymologii tego s艂owa, kt贸re stanowi po艂膮czenie smak贸w bia艂ej kapusty z jej kiszon膮 wersj膮. Powstanie tej potrawy wi膮偶e si臋 te偶 z anegdot膮 o jednej z gospody艅 wiejskich, kt贸ra postanowi艂a wykorzysta膰 resztki 艣wi膮tecznego jedzenia do stworzenia jednogarnkowego dania sk艂adaj膮cego si臋 z kiszonek i mi臋sa.

Ten 艂atwy przepis na bigos szybko zaskarbi艂 sobie sympati臋 my艣liwych – do gotowanego przez nich dania wrzucano dos艂ownie wszystko, co mieli ze sob膮. Przepis na bigos, czyli danie przygotowywane z resztek, mocno zakorzeni艂 si臋 r贸wnie偶 w kulturze szlacheckiej. Znany jest z tych czas贸w zwyczaj przynoszenia w go艣ci kocio艂ka bigosu. Przepis na dobry bigos znajdziemy r贸wnie偶 w „Panu Tadeuszu” Adama Mickiewicza. Chcesz pozna膰 najlepsze przepisy na to danie? Przeczytaj kolejne akapity!

Przepis na bigos z kiszonej kapusty

Tradycyjny, aromatyczny bigos to danie ch臋tnie jadane w okresie Bo偶ego Narodzenia oraz 艣wi膮t wielkanocnych. Z ch臋ci膮 zdradzimy ci przepis na bigos z kiszonej kapusty, kt贸ry zachwyci ka偶dego go艣cia i domownika. Z 艂atwo艣ci膮 przygotujesz go, maj膮c w kuchni podstawowe akcesoria i przybory kuchenne. W naszym prostym przepisie na bigos z kiszonej kapusty znajdziesz:

  • 4 kg kapusty kiszonej
  • 1,5 kg boczku
  • 1 kg ko艣ci w臋dzonych
  • 1 kg kie艂basy
  • 2 cebule
  • G艂贸wk臋 czosnku
  • 80 g suszonych grzyb贸w
  • 1 puszk臋 koncentratu pomidorowego
  • Cukier
  • Papryk臋 s艂odk膮
  • Papryk臋 ostr膮
  • Lubczyk suszony
  • Ziele angielskie
  • Li艣膰 laurowy

Najpierw wyp艂ucz i ugotuj kapust臋 wraz z grzybami, najlepszy b臋dzie do tego garnek pojedynczy ze stali nierdzewnej. Pokr贸j wszystkie sk艂adniki. W osobnym garnku gotuj wywar z ko艣ci i dodaj do niego podsma偶ony boczek, cebul臋 i czosnek. Ugotowan膮 wcze艣niej kapust臋 nale偶y odcedzi膰 i wla膰 do niej przygotowany wywar mi臋sny oraz podsma偶ony boczek, cebul臋 i czosnek. Ca艂o艣膰 gotuj na 艣rednim ogniu przez 40 minut. Na sam koniec dodaj koncentrat i energicznie wymieszaj. Pozw贸l, aby danie dusi艂o si臋 pod przykryciem przez kolejne 20 minut.

Prosty przepis na bigos z bia艂ej kapusty i kiszonej

Je艣li chcesz przygotowa膰 posi艂ek w wyj膮tkowo kr贸tkim czasie, skorzystaj z prostego przepisu na bigos z bia艂ej i kiszonej kapusty. To smaczne i szybkie danie zasmakuje ka偶demu!

Sk艂adniki:

  • 2 kg kiszonej kapusty
  • 1 kg 艣wie偶ej kapusty
  • Ziele angielskie
  • Li艣膰 laurowy
  • Majeranek
  • 1 kg mi臋sa wieprzowego
  • 1 kg ko艣ci wieprzowych
  • 500 g boczku
  • 40 g suszonych grzyb贸w
  • 1 kie艂basa
  • 3 艂y偶ki koncentratu pomidorowego
  • 1 cebula
  • 4 z膮bki czosnku
  • Ja艂owiec
  • Suszona papryka
  • Mielony kminek
  • S贸l
  • Pieprz

Namocz i ugotuj suszone grzyby, nast臋pnie posiekaj je i wrzu膰 do du偶ego garnka. Dodaj do niego kiszon膮 i 艣wie偶膮 kapust臋 i gotuj przez oko艂o 10 minut, a po tym czasie dodaj li艣膰 laurowy, ziele angielskie oraz 500 ml wody. Ca艂o艣膰 przykryj i gotuj przez kolejne 30 minut. Na patelni podgrzej t艂uszcz i dodaj mi臋so. P贸藕niej pokr贸j cebul臋 i czosnek, i r贸wnie偶 wrzu膰 na patelni臋. W osobnym garnku (polecamy garnki ze stali nierdzewnej dobrej jako艣ci) ugotuj wywar na ko艣ciach i dodaj sk艂adniki usma偶one na patelni. Gdy wywar stanie si臋 bardziej aromatyczny, dodaj do niego pieprz, s贸l, ja艂owiec i reszt臋 przypraw, a po godzinie r贸wnie偶 kapust臋. Ca艂o艣膰 gotuj pod przykryciem przez oko艂o 2 godziny.

Przepis na bigos ze s艂odkiej kapusty

Nie przepadasz za kwaszon膮 kapust膮 i chcia艂by艣 pozna膰 przepis na bigos ze s艂odkiej kapusty? Z przyjemno艣ci膮 podamy ci receptur臋 na pyszny, aromatyczny bigos ze s艂odkiej kapusty, kt贸rym naje si臋 ca艂a rodzina, a nawet s膮siedzi.

Sk艂adniki:

  • 2 kg kapusty 
  • 2 cebule
  • 1 puszka koncentratu pomidorowego
  • Li艣膰 laurowy
  • Ziele angielskie
  • 0,5 kg kie艂basy 
  • S贸l
  • Pieprz

Pokr贸j kapust臋 i ugotuj j膮 wraz z li艣ciem laurowym oraz zielem angielskim do czasu, a偶 b臋dzie mi臋kka. Odced藕 j膮 i od艂贸偶 na bok. Pokr贸j cebulk臋 i kie艂bas臋 na desce do krojenia i podsma偶 na patelni z dodatkiem koncentratu pomidorowego. Usma偶one sk艂adniki dodaj do kapusty i dolej 300 ml wody. Ca艂o艣膰 przypraw sol膮 i pieprzem. Du艣 przez 40 minut.

Przepis na bigos z m艂odej kapusty

Pyszny bigos z m艂odej kapusty ugotujesz na tysi膮c r贸偶nych sposob贸w. Do jego przygotowania mo偶e przyda膰 ci si臋 powy偶sza receptura, ale mo偶esz skorzysta膰 r贸wnie偶 z naszego przepisu na bigos z m艂odej kapusty. Jak zrobi膰 bigos z m艂odej kapusty? Do jego stworzenia b臋d膮 ci potrzebne nast臋puj膮ce sk艂adniki:

  • 1 kapusta
  • 1 cebula
  • 300 g kie艂basy
  • 1 marchew
  • 400 ml bulionu
  • 100 ml bia艂ego wina
  • Li艣膰 laurowy
  • Ziele angielskie
  • Koperek
  • S贸l 
  • Pieprz

Umyj kapust臋 i poszatkuj j膮. Pomocne w tym mog膮 okaza膰 si臋 n贸偶 pojedynczy oraz miska. Prze艂贸偶 kapust臋 do miski i odstaw. Potem pokr贸j cebul臋, kie艂bas臋 oraz marchewk臋 i wrzu膰 na patelni臋 z rozgrzanym t艂uszczem. Wlej na patelni臋 bulion oraz wino i dopraw przyprawami. Na艂贸偶 pokrywk臋 i du艣 przez 15 minut. Po tym czasie wrzu膰 sk艂adniki do du偶ego garnka i dodaj do niego kapust臋. Ca艂o艣膰 gotuj pod przykryciem przez godzin臋, a na koniec dodaj do garnka posiekany koperek i wymieszaj. Danie przygotowane wed艂ug naszego przepisu na bigos z m艂odej kapusty b臋dzie idealnym dodatkiem do ziemniak贸w, klusek czy chleba.

Przepis na bigos z cukinii

Masz ochot臋 na co艣 nietypowego? Spr贸buj przygotowa膰 bigos z dodatkiem cukinii. Albo w og贸le zamie艅 kapust臋 na ten rodzaj warzywa. Przepis na bigos z cukinii jest bajecznie prosty. Oto niezb臋dne sk艂adniki:

  • 3 cukinie
  • 100 g smalcu
  • 1 cebula
  • 150 kg kie艂basy
  • 1 z膮bek czosnku
  • Li艣膰 laurowy
  • Papryka w臋dzona
  • Ziele angielskie
  • s贸l
  • 200 ml przecieru pomidorowego

Do du偶ego garnka w艂o偶 smalec i podgrzej go. Nast臋pnie pokr贸j cebul臋 oraz czosnek i podsma偶. Kolejnym krokiem jest pokrojenie kie艂basy i dodanie jej do reszty sk艂adnik贸w. P贸藕niej pokr贸j cukini臋 w kostk臋 i r贸wnie偶 podsma偶. Ca艂o艣膰 przypraw zielem angielskim, li艣ciem laurowym, sol膮 oraz papryk膮 w臋dzon膮. Du艣 przez ok. 30 minut, a nast臋pnie dodaj przecier pomidorowy i gotuj przez kolejne 30 minut pod przykryciem.

Przepis na bigos 艣wi膮teczny

W wielu polskich domach bigos 艣wi膮teczny to jedno z g艂贸wnych da艅 wigilijnych. Poni偶ej znajdziesz prosty przepis na bigos wigilijny. Do przygotowania dania b臋dziesz potrzebowa膰:

  • 1 kg kiszonej kapusty
  • 1 g艂贸wk臋 s艂odkiej kapusty
  • 3 cebule
  • 1,5 kg mi臋sa wieprzowego
  • 4 z膮bki czosnku
  • 200 ml wytrawnego wina
  • 100 g rodzynek
  • 100 g grzyb贸w
  • 50 g suszonych 艣liwek
  • Puszk臋 koncentratu pomidorowego
  • S贸l
  • Pieprz
  • Li艣膰 laurowy
  • Papryk臋 w臋dzon膮
  • Ziele angielskie

Kapust臋 oraz reszt臋 艣wie偶ych sk艂adnik贸w pokr贸j. Kapust臋 w艂贸偶 do garnka i odstaw. Wszystkie 艣wie偶e sk艂adniki i mi臋so podsma偶 na patelni. Grzyby, 艣liwki oraz rodzynki namocz w wodzie, a gdy stan膮 si臋 mi臋kkie, prze艂贸偶 do kapusty i rozpocznij gotowanie. Do gotuj膮cego si臋 wywaru dodaj przyprawy i zio艂a, a tak偶e podsma偶one wcze艣niej sk艂adniki. Dolej wino i 100 ml wody, a nast臋pnie du艣 przez 40 minut. Gdy wywar nieco si臋 wygotuje, dodaj koncentrat pomidorowy.

Przepis na bigos Pan Tadeusz 

Wielu z nas zapewne omawia艂o proces przygotowywania tego dania na lekcjach polskiego. Najlepszy i najbardziej wiarygodny przepis na bigos Pan Tadeusz znajdziesz w naszej epopei narodowej. Nie ma co bazowa膰 na adaptacjach z internetu czy ksi膮偶kach kucharskich, poniewa偶 bigos z Pana Tadeusza jest tylko jeden!

Przepis na bigos wegetaria艅ski

Dla fan贸w ro艣linnej kuchni znajdzie si臋 r贸wnie偶 przepis na bigos wegetaria艅ski! Do jego przygotowania potrzebujesz:

  • 1 kg kiszonej kapusty
  • 50 g suszonych grzyb贸w
  • 150 g pieczarek
  • 100 g w臋dzonych 艣liwek
  • 2 cebule
  • Li艣膰 laurowy
  • Ziele angielskie
  • W臋dzon膮 papryk臋
  • Koncentrat pomidorowy
  • S贸l
  • Pieprz

Cebul臋 kroimy i sma偶ymy w garnku na rozgrzanym oleju. Nast臋pnie ods膮czamy kapust臋 z nadmiaru soku i dorzucamy do garnka. Pieczarki podsma偶amy na patelni wraz ze 艣liwkami i wrzucamy do garnka po zarumienieniu. Kolejno dodajemy przyprawy i zio艂a, a tak偶e suszone grzyby i dolewamy 200 ml wody. Przykrywamy ca艂o艣膰 pokrywk膮 i dusimy przez godzin臋.

Przepis na bigos cyga艅ski

Zastanawiasz si臋, jaki jest przepis na bigos cyga艅ski? To wersja tradycyjnego bigosu wzbogacona o pikantny keczup oraz og贸rki kiszone. W smaku przypomina nieco leczo. Zach臋camy do przygotowania tego bigosu, bazuj膮c na wcze艣niej ugotowanym daniu. Wystarczy, 偶e oddzielisz p贸艂 kilograma tradycyjnego bigosu i dodasz do niego pokrojone og贸rki kiszone oraz 100 ml keczupu.