Przepis na bigos od Tadar.pl

Porady 16.01.2022

Przepis na bigos – idealne danie jednogarnkowe z historią

Zanim zdradzimy ci prosty przepis na bigos, warto, żebyś dowiedział się nieco o historii tego dania. Niektóre źródła mówią, że słowo bigos niegdyś odnosiło się do samego sposobu siekania składników mięsnych, później zaś do galaretki powstałej z tego mięsa. W innych starych kronikach znajdziemy informację o łacińskiej etymologii tego słowa, które stanowi połączenie smaków białej kapusty z jej kiszoną wersją. Powstanie tej potrawy wiąże się też z anegdotą o jednej z gospodyń wiejskich, która postanowiła wykorzystać resztki świątecznego jedzenia do stworzenia jednogarnkowego dania składającego się z kiszonek i mięsa.

Ten łatwy przepis na bigos szybko zaskarbił sobie sympatię myśliwych – do gotowanego przez nich dania wrzucano dosłownie wszystko, co mieli ze sobą. Przepis na bigos, czyli danie przygotowywane z resztek, mocno zakorzenił się również w kulturze szlacheckiej. Znany jest z tych czasów zwyczaj przynoszenia w gości kociołka bigosu. Przepis na dobry bigos znajdziemy również w „Panu Tadeuszu” Adama Mickiewicza. Chcesz poznać najlepsze przepisy na to danie? Przeczytaj kolejne akapity!

Przepis na bigos z kiszonej kapusty

Tradycyjny, aromatyczny bigos to danie chętnie jadane w okresie Bożego Narodzenia oraz świąt wielkanocnych. Z chęcią zdradzimy ci przepis na bigos z kiszonej kapusty, który zachwyci każdego gościa i domownika. Z łatwością przygotujesz go, mając w kuchni podstawowe akcesoria i przybory kuchenne. W naszym prostym przepisie na bigos z kiszonej kapusty znajdziesz:

  • 4 kg kapusty kiszonej
  • 1,5 kg boczku
  • 1 kg kości wędzonych
  • 1 kg kiełbasy
  • 2 cebule
  • Główkę czosnku
  • 80 g suszonych grzybów
  • 1 puszkę koncentratu pomidorowego
  • Cukier
  • Paprykę słodką
  • Paprykę ostrą
  • Lubczyk suszony
  • Ziele angielskie
  • Liść laurowy

Najpierw wypłucz i ugotuj kapustę wraz z grzybami, najlepszy będzie do tego garnek pojedynczy ze stali nierdzewnej. Pokrój wszystkie składniki. W osobnym garnku gotuj wywar z kości i dodaj do niego podsmażony boczek, cebulę i czosnek. Ugotowaną wcześniej kapustę należy odcedzić i wlać do niej przygotowany wywar mięsny oraz podsmażony boczek, cebulę i czosnek. Całość gotuj na średnim ogniu przez 40 minut. Na sam koniec dodaj koncentrat i energicznie wymieszaj. Pozwól, aby danie dusiło się pod przykryciem przez kolejne 20 minut.

Prosty przepis na bigos z białej kapusty i kiszonej

Jeśli chcesz przygotować posiłek w wyjątkowo krótkim czasie, skorzystaj z prostego przepisu na bigos z białej i kiszonej kapusty. To smaczne i szybkie danie zasmakuje każdemu!

Składniki:

  • 2 kg kiszonej kapusty
  • 1 kg świeżej kapusty
  • Ziele angielskie
  • Liść laurowy
  • Majeranek
  • 1 kg mięsa wieprzowego
  • 1 kg kości wieprzowych
  • 500 g boczku
  • 40 g suszonych grzybów
  • 1 kiełbasa
  • 3 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 1 cebula
  • 4 ząbki czosnku
  • Jałowiec
  • Suszona papryka
  • Mielony kminek
  • Sól
  • Pieprz

Namocz i ugotuj suszone grzyby, następnie posiekaj je i wrzuć do dużego garnka. Dodaj do niego kiszoną i świeżą kapustę i gotuj przez około 10 minut, a po tym czasie dodaj liść laurowy, ziele angielskie oraz 500 ml wody. Całość przykryj i gotuj przez kolejne 30 minut. Na patelni podgrzej tłuszcz i dodaj mięso. Później pokrój cebulę i czosnek, i również wrzuć na patelnię. W osobnym garnku (polecamy garnki ze stali nierdzewnej dobrej jakości) ugotuj wywar na kościach i dodaj składniki usmażone na patelni. Gdy wywar stanie się bardziej aromatyczny, dodaj do niego pieprz, sól, jałowiec i resztę przypraw, a po godzinie również kapustę. Całość gotuj pod przykryciem przez około 2 godziny.

Przepis na bigos ze słodkiej kapusty

Nie przepadasz za kwaszoną kapustą i chciałbyś poznać przepis na bigos ze słodkiej kapusty? Z przyjemnością podamy ci recepturę na pyszny, aromatyczny bigos ze słodkiej kapusty, którym naje się cała rodzina, a nawet sąsiedzi.

Składniki:

  • 2 kg kapusty 
  • 2 cebule
  • 1 puszka koncentratu pomidorowego
  • Liść laurowy
  • Ziele angielskie
  • 0,5 kg kiełbasy 
  • Sól
  • Pieprz

Pokrój kapustę i ugotuj ją wraz z liściem laurowym oraz zielem angielskim do czasu, aż będzie miękka. Odcedź ją i odłóż na bok. Pokrój cebulkę i kiełbasę na desce do krojenia i podsmaż na patelni z dodatkiem koncentratu pomidorowego. Usmażone składniki dodaj do kapusty i dolej 300 ml wody. Całość przypraw solą i pieprzem. Duś przez 40 minut.

Przepis na bigos z młodej kapusty

Pyszny bigos z młodej kapusty ugotujesz na tysiąc różnych sposobów. Do jego przygotowania może przydać ci się powyższa receptura, ale możesz skorzystać również z naszego przepisu na bigos z młodej kapusty. Jak zrobić bigos z młodej kapusty? Do jego stworzenia będą ci potrzebne następujące składniki:

  • 1 kapusta
  • 1 cebula
  • 300 g kiełbasy
  • 1 marchew
  • 400 ml bulionu
  • 100 ml białego wina
  • Liść laurowy
  • Ziele angielskie
  • Koperek
  • Sól 
  • Pieprz

Umyj kapustę i poszatkuj ją. Pomocne w tym mogą okazać się nóż pojedynczy oraz miska. Przełóż kapustę do miski i odstaw. Potem pokrój cebulę, kiełbasę oraz marchewkę i wrzuć na patelnię z rozgrzanym tłuszczem. Wlej na patelnię bulion oraz wino i dopraw przyprawami. Nałóż pokrywkę i duś przez 15 minut. Po tym czasie wrzuć składniki do dużego garnka i dodaj do niego kapustę. Całość gotuj pod przykryciem przez godzinę, a na koniec dodaj do garnka posiekany koperek i wymieszaj. Danie przygotowane według naszego przepisu na bigos z młodej kapusty będzie idealnym dodatkiem do ziemniaków, klusek czy chleba.

Przepis na bigos z cukinii

Masz ochotę na coś nietypowego? Spróbuj przygotować bigos z dodatkiem cukinii. Albo w ogóle zamień kapustę na ten rodzaj warzywa. Przepis na bigos z cukinii jest bajecznie prosty. Oto niezbędne składniki:

  • 3 cukinie
  • 100 g smalcu
  • 1 cebula
  • 150 kg kiełbasy
  • 1 ząbek czosnku
  • Liść laurowy
  • Papryka wędzona
  • Ziele angielskie
  • sól
  • 200 ml przecieru pomidorowego

Do dużego garnka włoż smalec i podgrzej go. Następnie pokrój cebulę oraz czosnek i podsmaż. Kolejnym krokiem jest pokrojenie kiełbasy i dodanie jej do reszty składników. Później pokrój cukinię w kostkę i również podsmaż. Całość przypraw zielem angielskim, liściem laurowym, solą oraz papryką wędzoną. Duś przez ok. 30 minut, a następnie dodaj przecier pomidorowy i gotuj przez kolejne 30 minut pod przykryciem.

Przepis na bigos świąteczny

W wielu polskich domach bigos świąteczny to jedno z głównych dań wigilijnych. Poniżej znajdziesz prosty przepis na bigos wigilijny. Do przygotowania dania będziesz potrzebować:

  • 1 kg kiszonej kapusty
  • 1 główkę słodkiej kapusty
  • 3 cebule
  • 1,5 kg mięsa wieprzowego
  • 4 ząbki czosnku
  • 200 ml wytrawnego wina
  • 100 g rodzynek
  • 100 g grzybów
  • 50 g suszonych śliwek
  • Puszkę koncentratu pomidorowego
  • Sól
  • Pieprz
  • Liść laurowy
  • Paprykę wędzoną
  • Ziele angielskie

Kapustę oraz resztę świeżych składników pokrój. Kapustę włóż do garnka i odstaw. Wszystkie świeże składniki i mięso podsmaż na patelni. Grzyby, śliwki oraz rodzynki namocz w wodzie, a gdy staną się miękkie, przełóż do kapusty i rozpocznij gotowanie. Do gotującego się wywaru dodaj przyprawy i zioła, a także podsmażone wcześniej składniki. Dolej wino i 100 ml wody, a następnie duś przez 40 minut. Gdy wywar nieco się wygotuje, dodaj koncentrat pomidorowy.

Przepis na bigos Pan Tadeusz 

Wielu z nas zapewne omawiało proces przygotowywania tego dania na lekcjach polskiego. Najlepszy i najbardziej wiarygodny przepis na bigos Pan Tadeusz znajdziesz w naszej epopei narodowej. Nie ma co bazować na adaptacjach z internetu czy książkach kucharskich, ponieważ bigos z Pana Tadeusza jest tylko jeden!

Przepis na bigos wegetariański

Dla fanów roślinnej kuchni znajdzie się również przepis na bigos wegetariański! Do jego przygotowania potrzebujesz:

  • 1 kg kiszonej kapusty
  • 50 g suszonych grzybów
  • 150 g pieczarek
  • 100 g wędzonych śliwek
  • 2 cebule
  • Liść laurowy
  • Ziele angielskie
  • Wędzoną paprykę
  • Koncentrat pomidorowy
  • Sól
  • Pieprz

Cebulę kroimy i smażymy w garnku na rozgrzanym oleju. Następnie odsączamy kapustę z nadmiaru soku i dorzucamy do garnka. Pieczarki podsmażamy na patelni wraz ze śliwkami i wrzucamy do garnka po zarumienieniu. Kolejno dodajemy przyprawy i zioła, a także suszone grzyby i dolewamy 200 ml wody. Przykrywamy całość pokrywką i dusimy przez godzinę.

Przepis na bigos cygański

Zastanawiasz się, jaki jest przepis na bigos cygański? To wersja tradycyjnego bigosu wzbogacona o pikantny keczup oraz ogórki kiszone. W smaku przypomina nieco leczo. Zachęcamy do przygotowania tego bigosu, bazując na wcześniej ugotowanym daniu. Wystarczy, że oddzielisz pół kilograma tradycyjnego bigosu i dodasz do niego pokrojone ogórki kiszone oraz 100 ml keczupu.