Bigos w szybkowarze – sprawdzony przepis od Tadar.pl

Porady 14.12.2020

Łatwy bigos z szybkowaru - jak to możliwe?

Klasyczny przepis zakłada wykorzystanie emaliowanego garnka i długie duszenie bigosu, aby wszystkie smaki i aromaty dobrze się połączyły. Młoda kapusta musi zmięknąć, kiszona nabrać wyrazistości, a dodane mięso powinno mieć czas, aby stać się kruche. Nic dziwnego, że bigos to duże przedsięwzięcie kulinarne, na które decydujesz się jedynie z okazji rodzinnych świąt. Szybkowary zmieniają jednak tą sytuację diametralnie. Nagle wszystko dzieje się dużo szybciej. Bez mieszania, doglądania i straty czasu oraz energii. Taki bigos zaskoczy cię nie mniej niż żeberka z szybkowaru Wystarczy odwiedzić naszego bloga. Znajdziesz tu między innymi porady, jaki szybkowar kupić oraz wpis pt. Jak działa szybkowar?

Garnek ciśnieniowy ma naprawdę duże możliwości. Nie bez powodu jest od wielu lat tak popularny w polskich kuchniach.

Bigos z szybkowaru to rozwiązanie idealne dla zapracowanych osób, którzy nie chcą rezygnować ze smakowitych, tradycyjnych potraw. Wysokie ciśnienie w garnku sprawia, że składniki szybciej oddają swoje aromaty, a całość nabiera głębokich smaków w czasie krótszym niż tradycyjne gotowanie. Co więcej, w szybkowarze możesz przygotować nawet wędzone żeberka, które dodane do bigosu nadadzą mu jeszcze bardziej wyrazisty charakter.

Jeśli planujesz wzbogacić swój bigos przepis o dodatkowe składniki, szybkowar radzi sobie doskonale z różnorodnymi mięsami i warzywami. Niektórzy kucharze dodają do swojego bigosu białą kapustę, która w połączeniu z kiszoną tworzy ciekawą kompozycję smaków. Ważne jest jednak, aby pamiętać o odpowiednich proporcjach - surowe warzywo nie powinno dominować nad charakterystycznym kwaskowatym smakiem kiszonej kapusty.


Bigos z kiszonej kapusty z szybkowaru

Gorąca para pod wysokim ciśnieniem wyciśnie ostatnie soki ze wszystkich składników twojego domowego bigosu z szybkowara. Ten sposób duszenia jest szalenie efektywny, o ile wie się jak odpowiednio dopasować ciśnienie oraz zna się zasady korzystania z tego rodzaju garnka (np. jak przeprowadzić jego późniejszą dekompresję i kiedy można go bezpiecznie otworzyć). Jeśli nie masz pewności co gotować w szybkowarze, zajrzyj do naszej sekcji porad. Możesz się tu dowiedzieć np. ile gotować buraki w szybkowarze. Tymczasem sprawdź, czy masz wszystkie składniki na bigos z garnka ciśnieniowego.

Przy przygotowywaniu bigosu w szybkowarze warto zwrócić uwagę na jakość używanych składników. Posiekane grzyby należy wcześniej namoczyć w wodzie przez co najmniej 30 minut - dzięki temu w pełni odzyskają swoją strukturę i wygląd oraz bogaty aromat. Woda po moczeniu grzybów nie powinna być wylana, ponieważ zawiera cenną esencję grzybową, która znacznie wzbogaci smak bigosu.

Niektórzy kucharze wzbogacają swój bigos o łyżkę koncentratu pomidorowego, który nadaje potrawie lekko kwaskowaty posmak i pogłębia jej kolor. Ten dodatek szczególnie dobrze komponuje się z wytrawnego wina, tworząc harmonijną kompozycję smaków. Pamiętaj jednak, aby dodawać koncentrat pomidorowy z umiarem - jego intensywny smak może przytłoczyć delikatne aromaty innych składników.

SZYBKI BIGOS Z SZYBKOWARU - SKŁADNIKI:

- kapusta kiszona (2 kg)

- mięso na bigos (szynka, łopatka itp., 600 g)

- suszone grzyby (1-2 szczodrych garści)

- kiełbasa śląska (1 sztuka)

- czerwone wino wytrawne (100 ml)

- cebula czerwona (1 sztuka, średniej wielkości)

- jałowiec (5 ziaren)

- czarny pieprz (5 kulek)

- suszone śliwki (3 sztuki)

- majeranek (1 łyżeczka)

- kminek (1/2 łyżeczki)

- sól, pieprz mielony i ostra papryka (po rozsądnej szczypcie)

Do podstawowego zestawu składników warto rozważyć dodanie śliwek suszonych w większej ilości - 5-6 sztuk. Nada to daniu subtelnej słodyczy, która pięknie kontrastuje z kwaskowatością kapusty. Niektórzy kucharze dodają także liść laurowy, który wprowadza delikatną nutę ziołową. Pamiętaj jednak, aby usunąć go przed podaniem, ponieważ jego intensywny smak może być przytłaczający po długim duszeniu w szybkowarze.


Jak zrobić bigos w szybkowarze - przepis

Szybkowar i bigos to zgrana para. Danie to wiele zyskuje na szczelności garnka ciśnieniowego, który ponadto zachowuje w nim naturalne walory i mikroelementy. W przypadku takiej potrawy odpowiedź na pytanie „Parowar czy szybkowar?" wydaje się banalnie proste. Jeśli wszystko ma się jednak udać, musisz poznać kilka wskazówek na przepis na bigos z szybkowaru - łatwy, smaczny i na wskroś tradycyjny!

BIGOS W SZYBKOWARZE - PRZEPIS:

  1. Zacznij od dokładnego wypłukania kiszonej kapusty. Następnie odciśnij ją z nadmiaru wilgoci przez gazę lub w dłoniach.
  2. Posiekaj kapustę na niewielkie odcinki, aby wygodnie można było nakładać bigos z szybkowaru oraz jeść go.
  3. Mięso do bigosu umyj, osusz i pokrój w kostkę. W następnej kolejności dopraw je w misce solą, pieprzem i ostra papryka mieloną, wymieszaj dokładnie i wstaw do lodówki na minimum 30 minut pod przykryciem (np. z foli spożywczej).
  4. Teraz, jeśli to konieczne, obierz cebule, a potem pokrój ją w drobną kostkę. Po pół godzinie wyjmij mięso i przesmaż je na patelni. Gdy się zarumieni, zeszklij razem z nim również cebulę.
  5. Kapustę oraz mięso z cebulą przełóż do szybkowaru. Namocz grzyby, odcedź je, a następnie pokrój w paseczki i również dodaj do składników, które już czekają w garnku ciśnieniowym. Wodę po moczeniu grzybów zostaw.
  6. Pokrój kiełbasę w plasterki, a każdy z nich jeszcze co najmniej na pół. Przesmaż na dobrze rozgrzanej patelni i także wrzuć do wnętrza szybkowaru.
  7. Do garnka wlej 400 ml wody po moczeniu grzybów oraz przygotowane wino wytrawne. Dodaj jałowiec, kminek, majeranek, suszone śliwki oraz kulki pieprzu. Zamknij szybkowar i zacznij dusić bigos.
  8. Licząc od momentu wzrostu ciśnienia w szybkowarze, gotuj składniki przez ok. 40-45 minut na małym ogniu.
  9. Odstaw garnek ciśnieniowy i poczekaj, aż dekompresja dokona się w naturalny sposób (nie schładzaj!).
  10. Otwórz, zamieszaj, spróbuj, ewentualnie dopraw do smaku... i tyle. Możesz już go podać gościom!

Jak długo gotować bigos w szybkowarze?

Czas gotowania bigosu w szybkowarze zależy od rodzaju użytego mięsa i pożądanej konsystencji. Podstawowy czas 40-45 minut sprawdzi się dla większości składników, ale jeśli używasz twardszych kawałków mięsa, warto wydłużyć ten okres do 50-60 minut. Ważne jest, aby cały czas utrzymywać niską temperaturę po osiągnięciu odpowiedniego ciśnienia - zbyt gwałtowne gotowanie może sprawić, że mięso stanie się suche i niesmaczne.

Jeśli dodajesz do bigosu świeżą białą kapustę, pamiętaj, że wymaga ona krótszego czasu gotowania niż kiszona. W takim przypadku można ją dodać w połowie procesu gotowania, aby zachowała odpowiednią teksturę. Podobnie jest z bardziej delikatnymi składnikami - wędzone żeberka czy kiełbasa potrzebują mniej czasu niż zwykłe mięso.

Po zakończeniu gotowania bardzo ważne jest cierpliwe oczekiwanie na naturalną dekompresję. Gwałtowne otwarcie szybkowaru może nie tylko być niebezpieczne, ale także wpłynąć na końcową konsystencję bigosu. Naturalna dekompresja pozwala składnikom "dojść" i lepiej połączyć swoje smaki. Cały proces powinien zająć około 15-20 minut.

Pamiętaj, że bigos z szybkowaru smakuje jeszcze lepiej następnego dnia, gdy wszystkie aromaty mają czas się przegryźć. Możesz go podgrzać w garnku lub ponownie w szybkowarze przez kilka minut, aby odzyskał odpowiednią temperaturę serwowania.