Pierogi z kapustą i grzybami – klasyczny przepis

Porady 19.11.2022

Pierogi z kapustą i grzybami – podstawowe informacje

Dla wielu osób pierogi z kapustą i grzybami to obowiązkowa pozycja na liście 12 potraw wigilijnych. W wyjątkowym świątecznym czasie nie rezygnują z nich nawet osoby na diecie odchudzającej. Pierogi z kapustą i grzybami mają wprawdzie ok. 160 kcal na 100 g, ale przyciągają swoimi niezwykłymi walorami smakowymi.

Wigilijne pierogi z kapustą i grzybami można podawać bez żadnych dodatków lub okraszone cebulką. W wersji codziennej, niepostnej świetnie smakują posypane boczkiem.

Czytaj także: Jak zrobić ciasto na domowe pierogi i jaki farsz wybrać?

Jak zrobić pierogi z kapustą i grzybami? Składniki

Zastanawiasz się, jak zrobić pierogi z kapustą i grzybami? Na początek zdecyduj, ile sztuk tego przysmaku chcesz przygotować. Aby przyrządzić około 40 pierogów, zgromadź poniższe artykuły spożywcze na ciasto:

  • 30 dag mąki pszennej,
  • ¼ łyżeczki soli,
  • 200 ml wrzątku,
  • 50 g masła.

Czytaj także:

Z kolei składniki niezbędne na farsz do pierogów z kapustą i grzybami suszonymi to, jak sama nazwa wskazuje, przede wszystkim:

  • kapusta kiszona (0,5 kg),
  • grzyby (około 50 g grzybów suszonych). 

Oprócz tego wspaniałym uzupełnieniem farszu będzie połowa marchewki, połowa pietruszki, 1,5 cebuli i 1,5 łyżki oleju.

Czytaj także:

Pierogi z kapustą i grzybami – przepis

Zapach świątecznych specjałów, np. pieczonego ciasta świątecznego, jak i przyrządzanie pierogów pod czujnym okiem mamy, babci, taty czy dziadka – to dla wielu pierwsze skojarzenia związane z przygotowaniami do Wigilii.

Czytaj także:

Dlatego chcąc stworzyć kolejne, niezwykłe wspomnienia, warto zaangażować do pracy nad tymi specjałami całą rodzinę, zwłaszcza najmłodszych. Dzieciom można przy okazji pokazać, jak używać wykrawacza do pierogów, by przygotować ciasto na poszczególne pierożki.

Poniżej znajdziesz wskazówki, jak wykorzystując składniki z naszego przepisu, przyrządzić pierogi z kapustą i grzybami.

Czytaj także:

  • Farsz na pierogi z kapustą i grzybami

Przyrządzanie tego dania rozpocznij od farszu. Farsz na pierogi z kapustą i grzybami to połączenie grzybów, kapusty, marchewki, pietruszki oraz przypraw. Jak zrobić farsz na pierogi z kapustą i grzybami? Przede wszystkim zarezerwuj sobie więcej czasu. Suszone grzyby dokładnie opłucz, umieść w misce z zimną wodą i odstaw na minimum 6 godzin, a najlepiej na całą noc. Następnie zagotuj całość, sięgając po garnek z grubym dnem z naszej oferty.

Czytaj także:

Po zagotowaniu dodaj obraną marchewkę i pietruszkę. Gotuj do momentu, aż wszystkie składniki zmiękną. Na koniec dopraw je solą oraz pieprzem. Grzyby, marchewkę oraz pietruszkę wyjmij za pomocą szumówki. Wszystkie te składniki drobno posiekaj na desce i podsmaż wraz z cebulą na patelni. Możesz to zrobić na naczyniu z kolekcji Ewa Wachowicz poleca. Dostępne tu patelnie nie przywierają, a także nie wymagają użycia dużej ilości tłuszczu. Dzięki temu sprawdzą się w kuchni osób, które liczą kalorie przygotowywanych dań, a przede wszystkim chcą jeść zdrowiej.

Farsz na pierogi z kapustą i grzybami możesz przyrządzić również z użyciem grzybów mrożonych. Wówczas najpierw podsmaż je na patelni, a dopiero potem połącz z ugotowaną kapustą.

Działaj ekologicznie i oszczędnie. Wywaru nie wylewaj. Możesz wykorzystać go później do przygotowania zupy grzybowej.

Czytaj także:

  • Ciasto na pierogi z kapustą i grzybami

Teraz czas na to, by przygotować ciasto na pierogi z kapustą i grzybami. Do miski przesiej mąkę i dodaj sól. We wrzątku umieść masło i je roztop. Całość mieszaj łyżką. Połącz składniki. Na stolnicę wysyp nieco mąki i zacznij ugniatać na niej ciasto. .

Podziel ciasto na 4 części i każdą z nich za pomocą wałka rozpłaszcz na cienkie placki. Teraz razem z dzieckiem możecie wycinać kółka, do którego środka następnie należy włożyć farsz. Złóż ciasto na pół i sklej brzegi.

Pierogi z kapustą i grzybami – z czym podawać?

Gotowe pierożki należy poddać obróbce termicznej. Jak długo gotować pierogi z kapustą i grzybami? Czas niezbędny do ich przygotowania to około 3 minuty. Pierogi trzeba wrzucić do gotującej się wody, a następnie po wypłynięciu oraz sprawdzeniu ich miękkości, odłowić i umieścić na talerzu.

Do ich gotowania możesz użyć garnków z kolekcji Nowe Starke Pro. Polecamy zastosowanie naczyń z zestawu garnków na indukcję non stick Pro Dark. Tego typu garnki mają nieprzywierające dno, a przy tym sprawdzą się nie tylko na kuchence indukcyjnej, ale również elektrycznej, gazowej i ceramicznej.

Aby w pełni cieszyć się tym daniem, warto podkreślić jego smak, dodając kawałki prażonej cebulki. Inną propozycją na to, z czym podawać pierogi z kapustą i grzybami, jest posypanie ich skwarkami. Tę opcję warto wykorzystać, gdy sięgasz po pierogi w okresie poza świątecznym.

Pierogi z kapustą i grzybami mogą stanowić zarówno osobną potrawę, jak i stać się dodatkiem do barszczu. Z powodzeniem zastąpią w nim uszka. Twórz smaczne wspomnienia, przyrządzając takie danie w domu wraz z najbliższymi.