Pierogi z kaszą gryczaną – odkryj klasyczny przepis

Porady 20.11.2022

Pierogi z kaszą gryczaną – idealne na jesień i zimę

Smaczne i proste w przygotowaniu – takie są pierogi z kaszą gryczaną, nazywane czasem również pierogami zamojskimi. Podstawowym składnikiem ich farszu jest kasza gryczana, jednak czasem warto urozmaicać ten skład i tworzyć np. pierogi wiejskie z kaszą gryczaną i twarogiem.

Tego typu potrawa z pewnością przypadnie do gustu miłośnikom wytrawnych dań. Pierogi z kaszą gryczaną są na tyle sycące, że warto je serwować w okresie jesienno-zimowym.

Czytaj także:

Pierogi z kaszą gryczaną i serem

Pierogi z kaszą gryczaną i serem smakują bardzo interesująco. Obecność tego drugiego składnika sprawia, że  powstały na bazie kaszy gryczanej farsz lepiej skleja się ze sobą. Do wykonania takiego nadzienia zastosuj biały ser półtłusty. Dopraw go do smaku solą i pieprzem.

Poniżej wyjaśniamy, jak krok po kroku zrobić pierogi z kaszą gryczaną i twarogiem, które zachwycą Ciebie i Twoich bliskich.

Czytaj także:

Sprawdzony przepis na pierogi z kaszą gryczaną i serem

Chcąc przygotować pierogi z kaszą gryczaną, wykorzystaj poniższy przepis na ciasto. Potrzebne Ci będą:

  • 0,5 kg mąki pszennej,
  • 2 jajka,
  • odrobina oleju,
  • łyżka soli,
  • 200 ml ciepłej wody.

Czytaj także:

Wykonanie ciasta:

Przesiej mąkę do miski. Wbij 2 jajka, dodaj olej i sól. Mieszaj całość, stopniowo dolewając wodę. Odstaw zakryte folią ciasto na około 10 minut. Następnie przystąp do jego wyrabiania. Posyp delikatnie stolnicę mąką. Ciasto podziel na 3 części. Jedną z nich rozwałkuj, używając do tego wałka z oferty naszego sklepu Tadar.

Pozostałe części ciasta zabezpiecz przed wysychaniem, zakrywając je folią lub ściereczką. Teraz czas na zastosowanie wykrawacza do pierogów i przygotowanie małych kawałków ciasta, na których umieścisz nadzienie.

Czytaj także:

Nie zapomnij również o recepturze na nadzienie. Zakłada ona zastosowanie następujących składników na farsz:

  • 10 dag kaszy gryczanej palonej (waga przed gotowaniem)
  • 25 dag półtłustego sera białego,
  • 2 małe cebule,
  • 1 jajko,
  • 2 łyżki soli,
  • 2 łyżki pieprzu.

Ten sprawdzony przepis na pierogi z kaszą gryczaną i serem pozwoli Ci przygotować około 40 sztuk pierogów.

Czytaj także:

Jak zrobić pierogi z kaszą gryczaną? Przygotowanie farszu

Gdy ciasto masz gotowe, czas przyrządzić farsz na pierogi z kaszą gryczaną i serem białym. Najpierw ugotuj kaszę według wytycznych znajdujących się na opakowaniu. Posiekaj cebulę i podsmaż ją na oleju.

Jeżeli wolisz mniej kaloryczne i zdrowsze rozwiązania, wykorzystaj patelnie nieprzywierające z kolekcji Nowe Starke Pro. Nie wymagają one użycia tłuszczu. Cebulę dodaj do kaszy i wymieszaj razem z serem.

Czytaj także:

Jak ugotować pierogi?

Garnek napełnij osoloną wodą z dodatkiem łyżki oleju, który zapobiegnie sklejaniu się pierożków. Do gotującej się wody wrzuć pierogi. Podgrzewaj na małym ogniu, by pierogi nie popękały i nadzienie nie wypłynęło. Po około 5 minutach wyłów je korzystając z przyboru kuchennego, jakim jest szumówka.

Pierogi podawaj z boczkiem lub cebulą. Dobrze też smakują z dodatkiem kwaśnej śmietany posypanej pieprzem i solą.

Czytaj także: Pierogi z jabłkami – pyszne danie na obiad i podwieczorek

Farsz na pierogi z kaszą gryczaną – kilka trików

Jeżeli zależy Ci na tym, by farsz na pierogi z kaszą gryczaną miał bardziej intensywny smak, dodaj nieco papryczki chilli. Możesz go również urozmaicić grzybami.

Aby farsz do pierogów z kaszą gryczaną i serem charakteryzował się zwartą konsystencją, warto dodać do nadzienia 1 jajko i dokładnie wymieszać całość. Wypełnij pierogi wskazanym farszem i zalep boki.