Pierogi z kaszą gryczaną – odkryj klasyczny przepis

Pierogi z kaszą gryczaną – idealne na jesień i zimę
Smaczne i proste w przygotowaniu – takie są pierogi z kaszą gryczaną, nazywane czasem również pierogami zamojskimi. Podstawowym składnikiem ich farszu jest kasza gryczana, jednak czasem warto urozmaicać ten skład i tworzyć np. pierogi wiejskie z kaszą gryczaną i twarogiem.
Tego typu potrawa z pewnością przypadnie do gustu miłośnikom wytrawnych dań. Pierogi z kaszą gryczaną są na tyle sycące, że warto je serwować w okresie jesienno-zimowym.
Czytaj także:
Pierogi z kaszą gryczaną i serem
Pierogi z kaszą gryczaną i serem smakują bardzo interesująco. Obecność tego drugiego składnika sprawia, że powstały na bazie kaszy gryczanej farsz lepiej skleja się ze sobą. Do wykonania takiego nadzienia zastosuj biały ser półtłusty. Dopraw go do smaku solą i pieprzem.
Poniżej wyjaśniamy, jak krok po kroku zrobić pierogi z kaszą gryczaną i twarogiem, które zachwycą Ciebie i Twoich bliskich.
Czytaj także:
Sprawdzony przepis na pierogi z kaszą gryczaną i serem
Chcąc przygotować pierogi z kaszą gryczaną, wykorzystaj poniższy przepis na ciasto. Potrzebne Ci będą:
- 0,5 kg mąki pszennej,
- 2 jajka,
- odrobina oleju,
- łyżka soli,
- 200 ml ciepłej wody.
Czytaj także:
Wykonanie ciasta:
Przesiej mąkę do miski. Wbij 2 jajka, dodaj olej i sól. Mieszaj całość, stopniowo dolewając wodę. Odstaw zakryte folią ciasto na około 10 minut. Następnie przystąp do jego wyrabiania. Posyp delikatnie stolnicę mąką. Ciasto podziel na 3 części. Jedną z nich rozwałkuj, używając do tego wałka z oferty naszego sklepu Tadar.
Pozostałe części ciasta zabezpiecz przed wysychaniem, zakrywając je folią lub ściereczką. Teraz czas na zastosowanie wykrawacza do pierogów i przygotowanie małych kawałków ciasta, na których umieścisz nadzienie.
Czytaj także:
Nie zapomnij również o recepturze na nadzienie. Zakłada ona zastosowanie następujących składników na farsz:
- 10 dag kaszy gryczanej palonej (waga przed gotowaniem)
- 25 dag półtłustego sera białego,
- 2 małe cebule,
- 1 jajko,
- 2 łyżki soli,
- 2 łyżki pieprzu.
Ten sprawdzony przepis na pierogi z kaszą gryczaną i serem pozwoli Ci przygotować około 40 sztuk pierogów.
Czytaj także:
Jak zrobić pierogi z kaszą gryczaną? Przygotowanie farszu
Gdy ciasto masz gotowe, czas przyrządzić farsz na pierogi z kaszą gryczaną i serem białym. Najpierw ugotuj kaszę według wytycznych znajdujących się na opakowaniu. Posiekaj cebulę i podsmaż ją na oleju.
Jeżeli wolisz mniej kaloryczne i zdrowsze rozwiązania, wykorzystaj patelnie nieprzywierające z kolekcji Nowe Starke Pro. Nie wymagają one użycia tłuszczu. Cebulę dodaj do kaszy i wymieszaj razem z serem.
Czytaj także:
Jak ugotować pierogi?
Garnek napełnij osoloną wodą z dodatkiem łyżki oleju, który zapobiegnie sklejaniu się pierożków. Do gotującej się wody wrzuć pierogi. Podgrzewaj na małym ogniu, by pierogi nie popękały i nadzienie nie wypłynęło. Po około 5 minutach wyłów je korzystając z przyboru kuchennego, jakim jest szumówka.
Pierogi podawaj z boczkiem lub cebulą. Dobrze też smakują z dodatkiem kwaśnej śmietany posypanej pieprzem i solą.
Czytaj także: Pierogi z jabłkami – pyszne danie na obiad i podwieczorek
Farsz na pierogi z kaszą gryczaną – kilka trików
Jeżeli zależy Ci na tym, by farsz na pierogi z kaszą gryczaną miał bardziej intensywny smak, dodaj nieco papryczki chilli. Możesz go również urozmaicić grzybami.
Aby farsz do pierogów z kaszą gryczaną i serem charakteryzował się zwartą konsystencją, warto dodać do nadzienia 1 jajko i dokładnie wymieszać całość. Wypełnij pierogi wskazanym farszem i zalep boki.
Warto przeczytać

Najczęściej zadawane pytania - co i jak, czyli o produktach do kuchni z Tadar.pl
Ty masz pytania, my udzielamy odpowiedzi! Zależy nam, aby nasze produkty były kupowane świadomie i jak najlepiej wpisywały się w twoje potrzeby. Mamy dla ciebie nie tylko codzienne sukcesy oraz magię smaku każdego dnia. Wraz z naszymi paczkami, do domów w całej Polsce wysyłamy wygodę, bezpieczeństwo użytkowania oraz stylowe wyposażenie kuchni. Rozwiej swoje wątpliwości i sprawdź, jakie kwestię najczęściej objaśniamy klientom kupującym w sklepie internetowym Tadar.pl!
czytaj więcej
Magia smaku zamknięta w znaku - piktogramy, które znajdziesz na produktach w Tadar.pl
Dobre oznakowanie produktów to podstawa. Wystarczy na nie spojrzeć i już wiadomo, co producent miał na myśli oraz jak poprawnie użytkować kupioną rzecz. Bez sięgania do instrukcji, bez długiego dociekania, domysłów, niepewności. Piktogramy to takie sprytne znaki, warto więc znać myśl, która za nimi stoi. Spokojnie, znajdziesz tu wszystkie niezbędne informacje na ten temat w czytelnej i przystępnej formie.
czytaj więcej
Maszynka do makaronu, ravioli i wałkowania ciasta – jak jej używać?
Makaron może mieć wiele postaci. Wszystko zaczyna się jednak od jednej i tej samej, czyli ciasta. Jeśli przepis jest dobry, to powinno ono wyjść sprężyste i nielepiące. Później wystarczy tylko je rozwałkować i wykroić z niego nitki lub wstążki. Do tego właśnie stworzono ręczne maszynki do makaronu, a my wyjaśnimy ci, jak działają, jak ich używać oraz podpowiemy, w jakich proporcjach zmieszać składniki, by zrobić świetne ciasto na makaron.
czytaj więcej
Sałatka Gyros
Kolorowa, aromatyczna i niezwykle sycąca sałatka gyros to prawdziwy hit polskich stołów, który zdobył serca miłośników zdrowego jedzenia na całym świecie. To danie charakteryzuje się bogatym smakiem i efektownym wyglądem, który sprawia, że równie dobrze sprawdzi się jako główne danie na obiad, jak i jako przystawka na przyjęciu czy grillu. Popularność tej sałatki wynika z jej uniwersalności – można ją przygotować w różnych wariantach, dostosowując składniki do własnych preferencji smakowych.
czytaj więcej
Sałatka z tortellini
Sycąca i kolorowa sałatka z tortellini to doskonały przykład włoskiej kuchni w nowoczesnym wydaniu. To danie, które łączy w sobie tradycyjne smaki z praktycznością przygotowania, sprawiając że idealnie sprawdza się zarówno jako lekki obiad, jak i efektowna przekąska na przyjęcie. Dzięki wykorzystaniu makaronu tortellini z dowolnym nadzieniem, każda wersja tej sałatki może mieć niepowtarzalny charakter i bogactwo smaków.
czytaj więcej
Sałatka z tuńczykiem
Pożywna i aromatyczna sałatka z tuńczykiem to popularne danie, które łączy w sobie prostotę przygotowania z wyjątkowym smakiem. Potrawa ta sprawdzi się równie dobrze jako lekka kolacja, przekąska na przyjęcie, czy składnik świątecznego menu. Dzięki bogactwu składników odżywczych i długiemu okresowi przechowywania, sałatka z tuńczykiem cieszy się niesłabnącą popularnością w polskich domach.
czytaj więcej
Sałatka Cezar
Legenda amerykańskiej gastronomii, sałatka cezar to prawdziwy klasyk, który od dekad zachwyca swoim unikalnym smakiem i elegancką prostotą. To pyszne danie powstało w latach dwudziestych XX wieku w restauracji hotelu Caesar w Tijuanie, a dziś jest cenione na całym świecie za swój charakterystyczny smak i efektowną prezentację. Domowa sałatka cezar może konkurować z restauracyjnymi wersjami, a przygotowanie sałatki cezar jest prostsze niż mogłoby się wydawać.
czytaj więcej
Stal nierdzewna w kuchni – kompendium wiedzy
Przestrzeń do gotowania to świetne miejsce dla stali nierdzewnej. Jej właściwości wzorowo sprawdzają się podczas tworzenia najróżniejszych posiłków. Niejednokrotnie najlepsze patelnie, garnki, czy też blachy do pieczenia wykonane są właśnie ze stali nierdzewnej. Nawet twoje ulubione noże i stylowy czajnik tradycyjny korzystają z jej solidnej i higienicznej budowy, która dzięki nieporowatej powierzchni nie absorbuje aromatów, smaków, zabrudzeń i bakterii. Warto jednak wiedzieć, że niewłaściwe użytkowanie i pielęgnacja może powodować rdzewienie stali nierdzewnej. Dlaczego tak się dzieje? Jak tego uniknąć? Który rodzaj stali wybrać? Co w ogóle sprawia, że jest tak wyjątkowa? Oto pigułka informacji na ten temat, których możesz potrzebować, by dokonać świadomego zakupu na lata!
czytaj więcej
Sałatka z kurczakiem - najlepszy przepis!
Szukasz pomysłu na lekki, a jednocześnie sycący posiłek, który dostarczy energii na cały dzień? Sałatka z kurczakiem to idealne rozwiązanie! Jest nie tylko pyszna i kolorowa, ale również pełna wartości odżywczych. To doskonała propozycja na drugie śniadanie, lunch do pracy czy lekką kolację. W tym artykule podzielimy się przepisem na najlepszą sałatkę z kurczakiem, która z pewnością podbije serca wszystkich domowników. Poznaj sekret idealnego połączenia chrupiących warzyw, soczystego kurczaka i aromatycznego dressingu!
czytaj więcej