Pierogi z jagodami – przepis na jagodowe pierogi

Porady 18.11.2022

Pierogi z jagodami – z owocami świeżymi i mrożonymi

Przysmak, jakim są pierogi z jagodami, składa się z dwóch elementów – farszu i ciasta. Aby przypadł Ci do gustu, należy zadbać o oba komponenty. Tradycyjne pierogi z jagodami możesz przyrządzić zarówno ze świeżych, jak i mrożonych owoców.

Czytaj także:

Co ciekawe, pierożki łatwiej lepi się z wykorzystaniem jagód dostępnych w tej drugiej wersji. Smacznym dodatkiem do pierogów z jagodami z pewnością jest kwaśna śmietana, ale również cukier z roztopionym masłem, jogurt naturalny czy bita śmietana.

Czytaj także:

Pierogi z jagodami – przepis

Masz ochotę na pierogi z jagodami? Wykorzystaj poniższy przepis i ciesz się niezwykłym smakiem tego dania. Na początek zastanów się, ile porcji chcesz przygotować i zgromadź niezbędne składniki, takie jak:

  • 1 kg mąki,
  • 2 jajka,
  • ½ kostki masła,
  • 2 szklanki wody,
  • sól do smaku,
  • 1 kg jagód świeżych lub mrożonych,
  • opcjonalnie: 4 łyżki cukru,
  • opcjonalnie: dodatki do polania pierogów.

Ten prosty przepis na pierogi z jagodami pozwala na przyrządzenie około 100 pierogów.

Czytaj także:

Jak zrobić pierogi z jagodami? Farsz

Zastanawiasz się, jak zrobić pierogi z jagodami? Poniżej znajdziesz wskazówki, opisujące sposób na wyrobienie ciasta. Tu natomiast bardziej ogólnie opiszemy, jak krok po kroku wykonać farsz.

Świeże owoce umyj pod bieżącą wodą i dokładnie przejrzyj pod kątem zanieczyszczeń czy drobnych listków. Odcedź je z wody i zasyp 4 łyżkami cukru. Jeżeli nie przepadasz za cukrem lub nie chcesz go jeść, pomiń ten składnik. Cukier można też zastąpić miodem.

Czytaj także:

Dobrym rozwiązaniem są również pierogi z mrożonymi jagodami. Wyjmij je z zamrażarki tuż przed nadziewaniem ciasta. Jeżeli planujesz lepić pierogi na placuszkach wielkości typowej szklanki, odpowiednia ilość jagód na każdy z nich to 1 łyżeczka.

Czytaj także:

Ciasto na pierogi z jagodami

Teraz czas wyjaśnić, jak przygotować ciasto na pierogi z jagodami. Do miski przesiej mąkę, a następnie wbij jajka. Dodaj również roztopione i przestudzone masło. Dolej wodę i dopraw solą. Wszystko wymieszaj, a następnie wyrób dłońmi.

Czytaj także:

Uformowaną kulę zawiń w folię i odłóż na pół godziny do lodówki. Przygotuj stolnicę i oprósz ją lekko mąką. Ciasto podziel na 3 części. Każdą z nich rozwałkuj, wykorzystując dobrej jakości wałek. Z rozwałkowanego ciasta wytnij placki, stosując szklankę lub wykrawacz do pierogów. Na środku każdego placuszka umieść nadzienie. Złóż każdego pieroga na pół i sklej brzegi.

Aby uzyskać miękkie ciasto na pierogi z jagodami, należy je poddać odpowiedniej obróbce termicznej. Zanim jednak Twoje pierogi trafią do garnka, zakryj je lekko wilgotną ściereczką, by nie wyschły.

Czytaj także: Pierogi z jabłkami – pyszne danie na obiad i podwieczorek

Ile gotować pierogi z jagodami?

Swoje pierogi podziel na kilka serii po około 15 sztuk. Zagotuj osoloną wodę w garnku i wrzucaj do niej pierożki. Woda nie powinna buzować, a jedynie delikatnie mrugać. To sposób na przyrządzenie pierogów z jagodami, żeby nie pękały.

Ile gotować pierogi z jagodami? Pierogi zaczną wypływać po około 1 minucie od wrzucenia do gotującej się wody. Zanim jednak chwycisz za szumówkę do ich wyławiania, poczekaj jakieś 4 minuty. Wykładaj pierogi na talerz nieco natłuszczony masłem.

Serwuj je ze swoimi ulubionymi dodatkami, np. sosem wykonanym ze śmietanki 30%, cukru waniliowego, masła oraz oleju. Pierogi możesz podać również z dodatkiem cukru pudru lub roztopionego masła.