Jak mrozi膰 b贸b?

Czy b贸b mo偶na mrozi膰?
Czy b贸b mo偶na mrozi膰? Oczywi艣cie! Jest to jedno z tych warzyw, kt贸re nie traci swojego smaku, koloru oraz w艂a艣ciwo艣ci od偶ywczych i mineralnych. B贸b mro偶ony mo偶e smakowa膰 doskonale, jednak trzeba dobrze go potraktowa膰. Czy mo偶na mrozi膰 b贸b 艣wie偶y, czy te偶 raczej ten z ko艅c贸wki sezonu? Najlepszym bobem do mro偶enia jest oczywi艣cie ten z samego pocz膮tku sezonu – gdy jest zielony i j臋drny. Nic nie stoi jednak na przeszkodzie, by mrozi膰 ten wi臋kszy i m膮czysty, zw艂aszcza 偶e jest du偶o ta艅szy. Wystarczy go kupi膰 pod koniec sezonu i zamrozi膰. Czy mo偶na mrozi膰 b贸b surowy? Tak, cho膰 najcz臋艣ciej to warzywo gotuje si臋 w osolonej wodzie lub blanszuje. Poni偶ej opiszemy obie opcje.
Czytaj tak偶e:
- Jak i co mrozi膰?
- Zasady przechowywania warzyw i owoc贸w
- Jak oczy艣ci膰 grzyby i w czym je przechowywa膰?
- Jak przechowywa膰 mas艂o?
- Jak mrozi膰 pierogi?
Jak mrozi膰 b贸b?
Jak mrozi膰 b贸b? Jak wspomnieli艣my, mo偶na zrobi膰 to na dwa sposoby. Pierwszy z nich to po prostu wk艂adanie bobu do torebek i mro偶enie warzywa. W momencie, w kt贸rym chcecie zje艣膰 b贸b po rozmro偶eniu, musicie go ugotowa膰. Mo偶na tak偶e szybciej je rozmrozi膰 – tu przyda si臋 taca do rozmra偶ania – a nast臋pnie usma偶y膰. Niekt贸rzy nie zalecaj膮 mro偶enia surowego bobu, gdy偶 nie zachowuje on swojego pi臋knego, zielonego koloru. W tym pomaga blanszowanie. Jak dobrze mrozi膰 b贸b? Mo偶na zrobi膰 to tak偶e uprzednio blanszuj膮c warzywa we wrz膮cej wodzie. Czego potrzebujesz? Przyda ci si臋 komplet przybor贸w kuchennych, a ju偶 na pewno garnek, durszlak, woreczki do mro偶enia lub pojemnik do przechowywania 偶ywno艣ci.
Jak mrozi膰 b贸b na zim臋? Przygotuj b贸b i sprawd藕, czy jest dobry, bez 偶adnych skaz. Si臋gnij po desk臋 kuchenn膮, na kt贸r膮 mo偶esz wysypa膰 wszystkie ziarna i dok艂adnie je przejrze膰. Zagotuj osolon膮 wod臋 w du偶ym garnku. Nie obieraj warzyw. Gdy woda si臋 zagotuje, wrzu膰 b贸b do garnka i odczekaj zaledwie minut臋. Po tym czasie b贸b nie otworzy si臋, a jednak jego kolor b臋dzie pi臋kny, intensywnie zielony. Nast臋pnie przerzu膰 b贸b na durszlak i przelej go du偶膮 ilo艣ci膮 zimnej wody. To zatrzyma proces gotowania. Widzisz, to naprawd臋 proste. Teraz wiesz ju偶, jak zamra偶a膰 b贸b bez utraty jego koloru.
Czytaj tak偶e:
- Jak mrozi膰 grzyby?
- Jak mrozi膰 szpinak?
- Jak mrozi膰 kurki?
- Jakie zupy mo偶na mrozi膰?
- Jak mrozi膰 prawdziwki?
Mro偶enie bobu – co jeszcze musisz wiedzie膰?
Mro偶enie bobu powinno odbywa膰 si臋 dopiero po tym, jak nasiona ostygn膮 i b臋d膮 suche. Wysusz je zatem r臋cznikiem b膮d藕 te偶 poczekaj, a偶 wyschn膮. Mro偶enie surowego bobu jest troch臋 艂atwiejsze. Wsyp b贸b do pojemnika lub woreczka. Mo偶esz nawet wsypa膰 go do wysokich pojemnik贸w, a nast臋pnie wykorzysta膰 gad偶et, jakim jest os艂onka do 偶ywno艣ci. Woreczki s膮 jednak najwygodniejsze, gdy偶 zajmuj膮 najmniej miejsca w zamra偶alniku. To chyba najlepszy spos贸b na przechowywanie 偶ywno艣ci.
Czytaj tak偶e:
- Jak zamrozi膰 fasolk臋 szparagow膮?
- Jak zamrozi膰 uszka?
- Jak zamrozi膰 ros贸艂?
- Jak zamrozi膰 podgrzybki?
- Jak zamrozi膰 rydze?
Je艣li t臋sknisz za smakiem lata, mro偶ony b贸b z pewno艣ci膮 pomo偶e ci w przywr贸ceniu letniego nastroju – nawet zim膮.
Warto przeczyta膰

Zupa pieczarkowa
Zupa pieczarkowa to pyszna i aromatyczna klasyka polskiej kuchni, kt贸ra zachwyca prostot膮 przygotowania i intensywnym smakiem grzyb贸w. Co wa偶ne, sk艂adniki na ni膮 dostaniesz w ka偶dym sklepie i mo偶esz j膮 przygotowa膰 za ka偶dym razem, gdy mamy ochot臋 na syc膮c膮 i rozgrzewaj膮c膮 potraw臋. Sprawd藕, jak zrobi膰 domow膮 zup臋 pieczarkow膮, kt贸ra stanie si臋 ulubionym daniem ca艂ej rodziny.
czytaj wi臋cej
Zupa cebulowa - francuska, zapiekana z serem
Francuska zupa cebulowa to absolutny klasyk kuchni francuskiej, kt贸ry zachwyca prostot膮 sk艂adnik贸w i z艂o偶ono艣ci膮 smak贸w. Ta smaczna zupa 艂膮czy w sobie s艂odycz skarmelizowanej cebuli, intensywno艣膰 bulionu wo艂owego i bogactwo roztopionego sera. Sprawd藕, jak przygotowa膰 autentyczn膮 zup臋 cebulow膮 zapiekan膮 z gruy猫re, kt贸ra przeniesie Ci臋 prosto do paryskiego bistro.
czytaj wi臋cej
Ziemniaki po francusku - je zrobi膰?聽
Ziemniaki po francusku to jeden z najs艂ynniejszych klasycznych przepis贸w kuchni tego kraju, kt贸ry zachwyci ka偶dego mi艂o艣nika prostych sk艂adnik贸w w wyszukanych po艂膮czeniach. To pyszne danie 艂膮czy delikatno艣膰 cienkich plasterk贸w ziemniak贸w z kremow膮 konsystencj膮 i chrupi膮c膮, z艂ocist膮 sk贸rk膮. Sprawd藕, jak przygotowa膰 autentyczny gratin dauphinois, kt贸ry odmieni ka偶dy obiad czy eleganck膮 kolacj臋.
czytaj wi臋cej
Tom Kha - orientalna zupa, kt贸r膮 musisz pozna膰!
Zupa Tom Kha to jedna z najs艂ynniejszych tajskich zup kokosowych, kt贸ra zachwyca swoim delikatnym, kremowym smakiem i egzotycznym aromatem. To idealne po艂膮czenie mleczka kokosowego, galangalu, trawy cytrynowej i li艣ci limonki kaffir tworzy niezwyk艂膮 kompozycj臋 smakow膮. Sprawd藕, jak przygotowa膰 autentyczn膮 Tom Kha, kt贸ra przeniesie Ci臋 w kulinarn膮 podr贸偶 do s艂onecznej Tajlandii.
czytaj wi臋cej
Soljanka - przepis na doskona艂膮 zup臋
Soljanka to tradycyjna rosyjska zupa o charakterystycznym s艂ono-kwa艣nym smaku, kt贸ra zachwyci ka偶dego mi艂o艣nika intensywnych smak贸w. Ta po偶ywna zupa 艂膮czy w sobie aromat w臋dlin, pikantno艣膰 og贸rk贸w kiszonych i kwasowo艣膰 cytryny w harmonijnej ca艂o艣ci. Sprawd藕, jak przygotowa膰 autentyczn膮 soliank臋, kt贸ra rozgrzeje zimowe wieczory i zaspoko铆 najwi臋kszy g艂贸d.
czytaj wi臋cej
Ry偶 i ziemniaki - kt贸re wybra膰?聽
Zar贸wno ry偶 jak i ziemniaki to podstawowe produkty, kt贸re stanowi膮 fundament wielu kuchni na ca艂ym 艣wiecie. Maj膮 te偶 one swoich zwolennik贸w i wiele zalet. Sprawd藕, czym r贸偶ni膮 si臋 te popularne produkty pod wzgl臋dem warto艣ci od偶ywczych, sposob贸w przygotowania i wp艂ywu na zdrowie, aby dokona膰 najlepszego wyboru dla swojej diety.
czytaj wi臋cej
Mia偶d偶one ziemniaki z piekarnika - przepis i przygotowanie
Gniecione ziemniaki z piekarnika to prawdziwa rewolucja w 艣wiecie prostej kuchni. Te chrupi膮ce z wierzchu i kremowe w 艣rodku ziemniaczki sprawi膮, 偶e zwyk艂y obiad zamieni si臋 w wyj膮tkowe doznanie kulinarne. Sprawd藕, jak przygotowa膰 to popularne danie, kt贸re podbija serca smakoszy na ca艂ym 艣wiecie.
czytaj wi臋cej
Harira - pyszna, maroka艅ska zupa
Harira to tradycyjna maroka艅ska zupa, kt贸ra zachwyca bogactwem smak贸w i aromat贸w orientalnych przypraw. Ta syc膮ca i aromatyczna potrawa, podawana tradycyjnie podczas Ramadanu na przerwanie postu, sta艂a si臋 symbolem maroka艅skiej go艣cinno艣ci. Sprawd藕, jak przygotowa膰 autentyczn膮 harir臋, kt贸ra przeniesie Ci臋 w egzotyczny 艣wiat smak贸w Maghrebu.
czytaj wi臋cej
Kulajda - sk艂adniki i przepis
Kulajda to wyj膮tkowa czeska zupa grzybowa, kt贸ra zachwyca harmonijnym po艂膮czeniem delikatnej kwa艣no艣ci, kremowej 艣mietany i intensywnego aromatu le艣nych grzyb贸w. To prawdziwy przysmak pochodz膮cy z po艂udniowych Czech, kt贸ry doskonale sprawdzi si臋 jako po偶ywna i syc膮ca potrawa na ch艂odne dni. Sprawd藕, jak przygotowa膰 autentyczn膮 kulajd臋 z jajkiem poszetowym, kt贸ra wprowadzi do Twojej kuchni smaki czeskiej tradycji.
czytaj wi臋cej