Jak zrobić jajko w koszulce?


Jajko w koszulce – klasyczny sposób

Zrobienie jajka w koszulce wymaga podstawowych elementów wyposażenia kuchni. Najważniejszy jest mały garnek, łyżka octu i trochę soli. Do naczynia trzeba wlać wodę i doprowadzić ją do wrzenia. Teraz zaczyna się magia tworzenia – oto jak powstaje jajko w koszulce domowym sposobem:
 
  • We wrzątku z octem i solą tworzysz wodny wir z pomocą łyżki
  • Wbijasz jajko do miseczki, a następnie płynnie wlewasz jej zawartość w sam środek wiru
  • Gotujesz przez ok. 3 minut (białko powinno się dobrze ściąć, a żółtko pozostać płynne)
  • Każde jajko należy gotować osobno w ten sposób
  • Jajko najlepiej wyjąć z wody przy pomocy łyżki cedzakowej

     

Zawsze idealne – inne sposoby na jajko w koszulce

Ugotowanie jajka w koszulce wymaga nieco wprawy. Czasem wir okaże się zbyt mały. Innym razem wody w garnku będzie za mało (optymalna ilość to 8-10 cm od dna). Najbardziej istotny jest tu odpowiedni czas, w którym następuje wstępne ścięcie białka i uformowanie nieregularnego kształtu, który podczas gotowania utrzyma płynne żółtko wewnątrz. Są jednak sposoby, które zwiększą twoje szanse na powodzenie.

Pierwszym rozwiązaniem jest użycie foli spożywczej. Jak to zrobić? Weź szklankę i trochę foli. Wyłóż wnętrze szklanki folią i zabezpiecz na brzegu gumką. Wbij jajko do środka. Teraz wystarczy zamknąć woreczek z jajkiem w środku i włożyć go do wrzątku na minimum 3 minuty. Zaletą tego rozwiązania jest łatwość wykonania i dostępność potrzebnych akcesoriów, które zazwyczaj znajdują się w każdej kuchni. Minusem pomysłu jest jednorazowe wykorzystanie foli – przy większej ilości jajek w koszulce – nie jest to zbyt ekologiczny sposób.

Drugi wariant jest równie łatwy. Aby uniknąć niepotrzebnych odpadów, zastosuj w tym przypadku specjalną, silikonową kieszonkę. Wbijasz do niej surowe jajko i wkładasz do garnka z wrzątkiem, tak by nie zanurzyć całej foremki. O kilku minutach masz już apetyczne jajko w koszulce. Zadbaj dla niego o odpowiednią oprawę i uzupełnienie – podczas śniadania, obiadu, a nawet kolacji.


Do czego wykorzystać jajko w koszulce?

Pora zastanowić się nad dodatkami, które uzupełnią smak i przyjemność z jedzenia jajka w koszulce. Wśród najpopularniejszych przepisów na codzienne sukcesy kulinarne warto znaleźć w tym wypadku między innymi recepturę na:
- jajka po benedyktyńsku (na muffinach angielskich, z bekonem i sosem holenderskim),
- sałatkę z awokado, grzankami, wędzonym łososiem i sosem winegret,
- szparagowy makaron tagliatelle z jarmużem i parmezanem,
- jajko koszulce zawijane w szynce parmeńskiej na liściach roszponki i rukoli,
- tosty z awokado, sosem holenderskim, jajkiem w koszulce i świeżo topionym masłem.