Jaką powłokę ceramiczną naczyń wybrać?

Ceramiczne naczynia – czyli jakie?
Ceramiczne naczynia to produkty, które są całkowicie naturalne. Dlatego właśnie tak często mówi się, iż to właśnie ceramika jest najzdrowszym materiałem w kuchni, którego używa się do tworzenia i powlekania patelni czy garnków. Ceramiką określa się materiał, który powstaje w procesie produkcji gliny oraz minerałów. Wypalanie odbywa się w naprawdę wysokiej temperaturze – minimum 1200 stopni. Naczynie ceramiczne to jednak nazwa umowna, gdyż zwykle nie są one wykonane z samej ceramiki.
Najczęściej patelnie czy brytfanny bądź garnki wykonane są z innych materiałów, takich jak stal nierdzewna, aluminium bądź żeliwo. Od tego, jaki materiał został wybrany, zależy żywotność naczynia. Prędzej powiemy zatem, iż są to naczynia z powłoką ceramiczną niż naczynia ceramiczne. Szkielet sprawia, iż produkty są wytrzymałe, z kolei powłoka pozwala smażyć lub gotować potrawy bez ryzyka przywierania, bez konieczności dolewania tłuszczu, nawet w bardzo wysokich temperaturach. Na rynku znaleźć można wiele powłok ceramicznych. Zresztą, co ciekawe, ceramika była znana już w latach 90. Wtedy jednak nie nadawały się do smażenia beztłuszczowego. Technologia zmieniała się wraz z upływającym czasem – producenci dodali faktor nieprzywierający, a także zwiększyli jego wytrzymałość na temperaturę. Obecnie powłoki ceramiczne mogą być nagrzewane do 400 stopni i mrożone do -20.
Czytaj także:
- Co zrobić, żeby patelnia nie przywierała?
- Pierwsze użycie patelni - poradnik
- Patelnia stalowa - jak jej używać
Garnek z powłoką ceramiczną
Garnek z powłoką ceramiczną zwykle wykonany jest z aluminium, które umożliwia szybkie nagrzewanie gotowanej zawartości.Garnek pojedynczy tego typu charakteryzuje się przede wszystkim wysoką trwałością. Garnki z powłoką ceramiczną bardzo łatwo utrzymują wysokie temperatury bez ryzyka odkształcenia się czy też przypalenia. Dlatego są to garnki uniwersalne, których używa się do gotowania wody, ale także przygotowywania dań jednogarnkowych, które wymagają dłuższego przygotowywania. Dużą zaletą jest także fakt, iż garnki tego typu umożliwiają gotowanie bez konieczności używania tłuszczu bądź też z niewielką jego ilością. To umożliwia gotowanie i pieczenie z dbałością o zdrowie. Jeśli zatem zastanawiasz się, czy garnki z powłoką ceramiczna są zdrowe, możemy cię uspokoić – garnki ceramiczne są naprawdę dobrym wyborem.
Warto zwrócić także uwagę na energooszczędność gotowania. Ze względu na to, iż ceramika nagrzewa się szybko (tak samo jak szkielet aluminiowy), zestaw garnków z powłoką ceramiczną umożliwi ci skrócenie czasu gotowania, a także długie utrzymanie ciepła w środku garnka. Tak właśnie prezentują się garnki z powłoką ceramiczną. Jak się sprawdzają na różnych kuchenkach? Jest to oczywiście zależne od producenta, jednak garnki tego typu często można używać na kuchence gazowej i na indukcji. Garnek na indukcję musi jednak posiadać ferromagnetyczne dno.
Czytaj także:
Patelnie z powłoką ceramiczną
Patelnie z powłoką ceramiczną to często spotykane rozwiązania, które dostępne są na rynku już od dłuższego czasu. Patelnia z powłoką ceramiczną to niezbędne akcesorium w domu, w którym dużą wagę przykłada się do zdrowego przygotowywania posiłków. Dzięki możliwości smażenia beztłuszczowego lub z niewielką ilością tłuszczu, możesz gotować swoje ulubione potrawy w lekkostrawnej wersji. Korpus patelni może być różny, w zależności od producenta. Pamiętaj, że patelnia stalowa z powłoką ceramiczną będzie jednak dużo bardziej wytrzymała od tej aluminiowej. Najlepszym rozwiązaniem jest jednak patelnia żeliwna z powłoką ceramiczną, która, ze względu na materiał wykonania, jest właściwie nie do zniszczenia. Żeliwo jest ciężkie, świetnie przewodzi ciepło, a jednak na zwykłych patelniach żeliwnych konieczne jest smażenie na dużych ilościach tłuszczu. Z powłoką ceramiczną stanowi ona zatem idealne połączenie. Najlepiej jednak decydować się na zestawy patelni, gdyż żelazo jest bardzo drogim materiałem – w zestawie można upolować patelnie taniej.
Brytfanny ceramiczne
Brytfanna z powłoką ceramiczną umożliwia wygodne gotowanie bez ryzyka przypalenia produktów spożywczych. Najczęściej rdzeń wykonany jest z aluminium, z kolei sama powłoka z ceramiki – dzięki temu brytfanny ceramiczne wytrzymują naprawdę duże temperatury przygotowywania jedzenia bez jakiegokolwiek przypalenia. Brytfanna ceramiczna do pieczenia będzie z pewnością lepszym rozwiązaniem, niż tradycyjne brytfanny szklane, do których jedzenie często przywiera. Dlatego też kiedyś brytfanny kojarzyły się z naczyniami, w których potrawy muszą być podlewane wodą, olejem czy też sosem. Brytfanny ceramiczne do pieczenia są dużo bardziej wygodne. Na rynku dostępne są nie tylko brytfanny z powłoką ceramiczną, ale także w całości wykonane z ceramiki. To naczynia, które pięknie się prezentują w klasycznych kuchniach.
Opiekacz z powłoką ceramiczna
Opiekacz z powłoką ceramiczną nie jest już niczym zaskakującym na rynku. Ze względu na to, iż ceramika wytrzymuje bardzo duże temperatury, nie pęka, nie rysuje się i nie zmienia smaku potraw, wykorzystuje się ją także w tego typu produktach do przygotowywania żywności. Opiekacz do kanapek z powłoką ceramiczną to zatem idealny wybór dla osób, które lubią tosty, panini czy inne zapiekane dania, nie przepadają jednak za zeskrobywaniem sera czy resztek jedzenia z powłoki. Tutaj ten problem nie istnieje, ponieważ do ceramicznej powłoki nic nie przywiera, nawet w wysokich temperaturach.
Ceramiczne naczynia nie są nowością, jednak cały czas są udoskonalane. Obecnie na rynku znaleźć można takie produkty, które nie przywierają, nie niszczą się, a jednocześnie są łatwe do mycia także w zmywarce. Produkty ceramiczne stają się zatem must have w domach nie tylko zapalonych kucharzy, ale także osób, które w kuchni szukają przede wszystkim wygody.
Warto przeczytać

Jajka faszerowane pieczarkami - wielkanocny hit!
Jajka faszerowane pieczarkami to niezwykle aromatyczna propozycja, która świetnie sprawdzi się jako element menu wielkanocnego, ale również jako przekąska na różne okazje. Delikatne pieczarki podsmażone z cebulką i doprawione do perfekcji tworzą pyszne nadzienie, które idealnie komponuje się z kremowym żółtkiem. Sprawdź nasz sposób!
czytaj więcej
Jajka faszerowane - pomysły na jajka nie tylko na Wielkanoc
Jajka faszerowane to przekąska, która doskonale sprawdza się nie tylko na wielkanocnym stole, ale także na rodzinnych przyjęciach, spotkaniach ze znajomymi czy podczas codziennego śniadania. Ich największą zaletą jest ogromna różnorodność – można przygotować je na wiele sposobów, łącząc ulubione składniki i dopasowując smak do okazji. Poznaj nasze pomysły na faszerowane jajka!
czytaj więcej
Jak zrobić mazurek pomarańczowy?
Czy jest coś lepszego niż aromatyczny, cytrusowy wypiek na wielkanocnym stole? Mazurek pomarańczowy to rewelacyjna propozycja dla wszystkich fanów słodkości z nutą cytrusów. W naszym przepisie wykorzystujemy całe pomarańcze, które nadają ciastu wyjątkowego smaku i zapachu. Spróbuj zrobić ten pyszny mazurek wraz z nami!
czytaj więcej
Mazurek czekoladowy - poznaj przepis na mazurka w tradycyjnym wydaniu!
Mazurek czekoladowy to jedna z najbardziej klasycznych wersji tego wypieku. Kruchy i słodki mazurek z naszego przepisu zawróci w głowie wszystkim domownikom. Sprawdź, jak przygotować to wyjątkowe ciasto!
czytaj więcej
Mazurek pistacjowy - jak zrobić najmodniejszy mazurek z pistacjami?
Mazurek pistacjowy to połączenie tradycji z nutą nowoczesności — idealny wybór dla miłośników orzechowych smaków. Pistacje, które w ostatnich latach stały się niezwykle modne w cukiernictwie, doskonale podkręcają smak kruchego ciasta. Jeśli szukasz pomysłu na oryginalny świąteczny wypiek, koniecznie wypróbuj nasz przepis na mazurek pistacjowy!
czytaj więcej
Mazurek kajmakowy - pyszne ciasto na Wielkanoc
Mazurek kajmakowy to ciasto, które zachwyca swoją kruchą bazą i aksamitnym, słodkim nadzieniem oraz kojarzy się głównie z Wielkanocą. Choć jego przygotowanie może wydawać się skomplikowane, to w rzeczywistości nie jest aż tak trudne. Jak dokładnie robi się takiego mazurka? Tego dowiesz się z poniższego artykułu!
czytaj więcej
Babka cytrynowa - niezawodny przepis na Wielkanoc
Któż z nas nie kocha zapachu świeżo upieczonej babki cytrynowej rozchodzącego się po domu w wielkanocny poranek? To właśnie ten aromat sprawia, że święta nabierają wyjątkowego charakteru i przypominają nam o rodzinnych tradycjach. Jak zrobić cytrynową babkę na Wielkanoc (i nie tylko)?
czytaj więcej
Keks bezglutenowy. Pokazujemy, jak zrobić keks bez pszenicy
Marzysz o pysznym, wilgotnym cieście, ale musisz unikać glutenu? Nie ma sprawy! Dziś pokażemy Ci, jak przygotować przepyszny keks bezglutenowy, który swoim smakiem dorówna tradycyjnej wersji. Przepis przyda się na Wielkanoc oraz na co dzień. No to do dzieła!
czytaj więcej
Keks z jabłkami - jak go zrobić?
Każdy z nas czasem marzy o aromacie świeżo upieczonego ciasta, który wypełnia cały dom. Keks z jabłkami to właśnie jeden z tych wypieków, które potrafią stworzyć taką magiczną atmosferę. To połączenie klasycznego keksu z soczystymi owocami ma w sobie coś naprawdę wyjątkowego!
czytaj więcej