Klasyczne carpaccio wo艂owe. Jak przygotowa膰?

Porady 1.06.2023

Przepis na carpaccio wo艂owe – w czym tkwi sekret tego dania?

Wykwintne, esencjonalne carpaccio wo艂owe to danie cz臋sto zamawiane w ekskluzywnych restauracjach. Oryginalne carpaccio przyrz膮dza si臋 z pol臋dwicy wo艂owej, chocia偶 mo偶na obecnie spotka膰 wersje carpaccio z 艂ososia lub buraka zamiast wo艂owiny. Klasyczne carpaccio wo艂owe powsta艂o w jednej z weneckich restauracji o nazwie Harry’s Bar, a jej autorstwo przypisuje si臋 w艂oskiemu szefowi kuchni Giuseppe Ciprianiemu. 

Carpaccio wo艂owe – co to tak naprawd臋 jest? Danie to powstaje z wysokiej jako艣ci pol臋dwicy wo艂owej, pokrojonej na idealnie cienkie plastry. Pozornie banalna w przygotowaniu potrawa potrafi wprawi膰 w zak艂opotanie znakomitych kucharzy. Sekret przyrz膮dzenia idealnego carpaccio tkwi w odpowiedniej temperaturze mi臋sa, dzi臋ki kt贸rej uzyskuje si臋 precyzyjne ci臋cia. 

Oryginalne carpaccio di manzo serwuje si臋 jako przystawk臋. Towarzyszy jej parmezan, oliwa z pierwszego t艂oczenia, sok z cytryny i 艣wie偶o zmielony pieprz oraz s贸l gruboziarnista prosto z przyprawnika, ale cz臋sto przepis ten ulega modyfikacji, nie zawsze na korzy艣膰. 

Aby przygotowa膰 pyszne, zbli偶one do orygina艂u carpaccio wo艂owe potrzebne b臋d膮 podstawowe akcesoria kuchenne takie jak ostry n贸偶 i deska do krojenia, wprawna r臋ka oraz dobry przepis. Chcesz pozna膰 spos贸b na idealne carpaccio z wo艂owiny? Znajdziesz go w kolejnych akapitach.

Przygotowanie klasycznego carpaccio wo艂owego – gar艣膰 niezb臋dnych informacji

Jak zrobi膰 carpaccio wo艂owe? 呕eby przygotowa膰 znakomite wo艂owe carpaccio, nale偶y pami臋ta膰 o kilku wa偶nych kwestiach, kt贸re wp艂ywaj膮 na proces przygotowywania oraz finalny smak dania. Zanim przyst膮pisz do przyrz膮dzania, musisz rzecz jasna uda膰 si臋 na zakupy. Wybieraj膮c produkty na swoje carpaccio, zwr贸膰 uwag臋 na samo mi臋so, kt贸re powinno pochodzi膰 od zaufanego dostawcy, gdy偶 smak i aromat tego dania jest uzale偶niony od jako艣ci i 艣wie偶o艣ci pol臋dwicy wo艂owej. 

Przyrz膮dzaj膮c carpaccio, postaraj si臋 zachowa膰 bezwzgl臋dn膮 czysto艣膰 i higien臋 podczas obr贸bki. Mi臋so powinno by膰 krojone na innej desce ani偶eli reszta sk艂adnik贸w i od razu prze艂o偶one na p贸艂misek lub talerz. W ten spos贸b unikniesz zanieczyszczenia pol臋dwicy innymi sk艂adnikami, kt贸re mog膮 zmieni膰 jej smak, aromat, a nawet struktur臋.

Poza idealnym pokrojeniem mi臋sa kluczowy dla smaku carpaccio jest sam sos, kt贸ry nadaje daniu delikatnej kwasowo艣ci. Oryginalna receptura sosu zawiera oliw臋 z oliwek, sok z cytryny, s贸l morsk膮 oraz 艣wie偶o mielony czarny pieprz. Niekt贸rzy dodaj膮 do niego tak偶e 艣wie偶o start膮 sk贸rk臋 cytryny, by podkre艣li膰 wyrazisty smak mi臋sa. 

Na carpaccio cz臋sto l膮duje tak偶e oryginalny, w艂oski parmezan, kt贸ry nadaje mi臋su niesamowity, lekko s艂ony i orzechowy posmak. Je艣li chcesz, 偶eby Twoje carpaccio smakowa艂o jak we W艂oszech, nie podmieniaj sera na inny. U偶ycie dziugasa, bursztynu, grana padano lub innego sera dojrzewaj膮cego zmieni smak potrawy. To danie to esencja w艂oskiej kuchni – minimalistycznej, w kt贸rej kr贸luje produkt wysokiej jako艣ci. 

Przygotowanie idealnie cienkich plastr贸w wo艂owiny – sekret wy艣mienitego carpaccio

Skoro wiesz ju偶, jak w teorii zrobi膰 carpaccio, czas na praktyk臋. Przygotowali艣my dla Ciebie kr贸tki poradnik, jak przygotowa膰 idealnie cienkie plastry wo艂owiny, kt贸re razem z aromatycznym sosem stworz膮 pyszne carpaccio. 

Sk艂adniki:

  • 200 g pol臋dwicy wo艂owej,
  • 40 ml oliwy z oliwek,
  • czarny pieprz,
  • s贸l morska gruboziarnista,
  • sok z po艂owy cytryny,
  • 40 g parmezanu,
  • otarta sk贸rka z cytryny.

Akcesoria:

  • m艂ynek do pieprzu,
  • p贸艂misek.

Przygotowanie:

Pol臋dwic臋 celem sch艂odzenia wsad藕 do zamra偶arki na 30 minut. Po wyj臋ciu oczy艣膰 mi臋so z b艂onek, a nast臋pnie pokr贸j j膮 ostrym no偶em na jak najcie艅sze plastry. Je艣li krojenie sprawia Ci problem, mo偶esz kroi膰 nieco grubsze plastry i rozbi膰 je przy pomocy nadgarstka. Pokrojone plastry wo艂owiny u艂贸偶 na p贸艂misku, tak aby delikatnie na siebie nachodzi艂y. Gdy pokroisz ca艂膮 pol臋dwic臋, przejd藕 do przygotowania sosu. Skrop mi臋so oliw膮 oraz sokiem z cytryny, posyp zmielonym pieprzem, sol膮, sk贸rk膮 z cytryny, a na sam koniec dodaj parmezanu i gotowe!

Jak poda膰 carpaccio wo艂owe w stylowy spos贸b – zadbaj o wszystkie odczucia Twoich go艣ci!

Zastanawiasz si臋, jak poda膰 carpaccio wo艂owe? Najlepszym sposobem na serwowanie tego dania jest u艂o偶enie go na ozdobnym talerzu w towarzystwie aromatycznego pieczywa, grzanek lub lekkiej sa艂atki. Z czym jeszcze mo偶na je艣膰 carpaccio? Cz臋sto serwuje si臋 je z owocami takimi jak melon, brzoskwinia i winogrono, a tak偶e z orzechami.

Jak je艣膰 carpaccio wo艂owe? Z racji serwowania na p贸艂misku daniem tym mo偶na si臋 podzieli膰 lub zje艣膰 samemu przy pomocy sztu膰c贸w. Niekt贸rzy preferuj膮 rozkoszowanie si臋 carpaccio po艂o偶onym na kawa艂ku pieczywa. Pr贸buj i smakuj, a potem sam zdecyduj, z czym Twoje carpaccio smakuje najlepiej.

Czytaj tak偶e:

Carpaccio z buraka. Pomys艂 na pyszn膮 i zdrow膮 przystawk臋

Wykwintne carpaccio z 艂ososia

Finger food – przepisy na szybkie przek膮ski 

13 szybkich przek膮sek na Sylwestra do zrobienia w mniej ni偶 30 minut!

Kuchnia w艂oska. Z czego s艂ynie?

Kuchnia 艣r贸dziemnomorska. Odkryj jej urok!