Wykwintne carpaccio z łososia

Porady 12.06.2023

Przygotowanie delikatnego carpaccio z łososia

Historia carpaccio sięga lat 50. ubiegłego wieku, kiedy to właściciel Harry’s Bar Giuseppe Cipriani po raz pierwszy przyrządził dla swoich gości potrawę składającą się z surowej, cienko pokrojonej wołowiny. Inspiracją dla nazwy tego dania był włoski malarz Vittore Carpaccio, który zasłynął z używania intensywnej, jaskrawej kolorystyki w swoich obrazach. 

Początkowo carpaccio przyrządzane było tylko z wołowiny, ale z czasem potrawa ta uległa modyfikacjom. Jednym z wariantów było carpaccio z łososia, które początkowo serwowane było w miejscowościach nadmorskich, powoli zbierając coraz większą rzeszę sympatyków. Obecnie potrawa ta uważana jest za jedno z najbardziej ekskluzywnych dań, a przepis na carpaccio z łososia znają prawie wszyscy szefowie kuchni – od Paryża aż po Hongkong.

Delikatne mięso ze świeżego łososia w towarzystwie soku z cytryny i oliwy z oliwek to nie lada uczta dla wykwintnego podniebienia. Przeczytaj kolejne akapity, aby poznać przepis, dzięki któremu Twoje carpaccio z łososia będzie smakowało jak z kilku gwiazdkowej restauracji.

Jak zrobić carpaccio z łososia? Garść podstawowych informacji

Chcesz dowiedzieć się, jak zrobić genialne carpaccio z łososia? To dobrze się składa! Przygotowaliśmy dla Ciebie recepturę na carpaccio z łososia surowego, które zachwyci Twoje kubki smakowe. Zanim przejdziesz do jego przygotowywania, wyciągnij z kuchennych szafek ostry nóż i deskę do krojenia. Nie zapomnij także o świeżych przyprawach z przyprawnika– bez soli morskiej to danie straci swój unikatowy smak.

Składniki:

  • 150 g świeżego filetu z łososia,
  • 20 ml soku z cytryny,
  • 2 łyżki kaparów,
  • pół szalotki,
  • 15 ml oliwy z oliwek,
  • świeżo mielony pieprz,
  • sól morska,
  • kilka gałązek koperku.

Akcesoria:

Przygotowanie:

Łososia dokładnie umyj i osusz, a następnie wyciągnij ości (najlepiej nadaje się do tego pęseta). Połóż filet na desce tak, aby pomarańczowa część przylegała do deski. Łososia pokrój na cienkie plasterki, trzymając nóż pod kątem. Plasterki ułóż na półmisku, tworząc pojedyncze warstwy (nie nakładaj ich na siebie). Plastry ryby skrop sokiem z cytryny, aby białko się ścięło. Szalotkę pokrój w pióra i połóż na łososiu. Dodaj kapary, a na sam koniec posyp solą i pieprzem oraz polej oliwą. Udekoruj koperkiem. Wykorzystując ten przepis, możesz także przygotować carpaccio z łososia wędzonego – wystarczy podmienić surową rybę na tę delikatnie uwędzoną i gotowe!

Doskonałe połączenia smakowe dla carpaccio z łososia. Z czym najlepiej je podawać?

To wykwintne danie można wzbogacić o wiele dodatkowych składników, które uczyni je jeszcze lepszym. Jednym z najbardziej popularnych sposobów serwowania tego dania jest carpaccio z łososia z rukolą. Lekko gorzkie liście rukoli dodają potrawie nieco głębi i przełamują delikatny smak ryby.

Do cienko pokrojonych plastrów ryby idealnie pasuje także słodka gruszka, marynowany burak, świeży koper, musztarda miodowa oraz ser pleśniowy. W niektórych restauracjach podaje się także carpaccio z łososia z awokado, które doskonale uzupełnia kremowy i delikatny smak ryby.

A co z wersją wędzoną? Jeśli masz ochotę zjeść wariant z nutą wędzonki, koniecznie spróbuj carpaccio z łososia wędzonego z parmezanem. Słoność sera podkręci smak wędzonej ryby i uczyni ją jeszcze pyszniejszą. Dla osób, które cenią sobie klasykę, polecamy carpaccio z łososia wędzonego z kaparami – ten smak nie ma sobie równych.

Sekrety marynaty do wykwintnego carpaccio z łososia – uczyń swoje danie jeszcze smaczniejszym!

Gdzie znajduje się tajemnica idealnie przyrządzonego rybnego carpaccio? Cały sekret tkwi w marynacie! Odpowiednio przygotowana marynata do carpaccio z łososia to istny game changer. W jej składzie powinny znajdować się takie składniki jak świeży sok z cytrusów, dzięki czemu białko surowej ryby ścina się jak po ugotowaniu, a także wysokiej jakości oliwa z oliwek, która dodaje daniu subtelności. Sos do carpaccio z łososia nie może powstać bez właściwych przypraw, czyli soli morskiej i pieprzu. 

Carpaccio z łososia marynowanego w wymienionych przez nas składnikach to istna poezja, z której można zrobić cały tomik. Wystarczy dodać do marynaty odrobinę musztardy miodowej, albo samemu wymieszać musztardę z miodem. Co jeszcze można wykorzystać? W marynacie nie może zabraknąć drobno posiekanego świeżego koperku. 

Rozkosze podniebienia gwarantowane! Gdy raz spróbujesz carpaccio z łososia, to już na zawsze będziesz miłośnikiem tego dania!
 

Czytaj także:

Klasyczne carpaccio wołowe. Jak przygotować?

Carpaccio z buraka. Pomysł na pyszną i zdrową przystawkę

Finger food – przepisy na szybkie przekąski

13 szybkich przekąsek na Sylwestra do zrobienia w mniej niż 30 minut!

Kuchnia włoska. Z czego słynie?

Kuchnia śródziemnomorska. Odkryj jej urok!