Kuchnia 艣r贸dziemnomorska. Odkryj jej urok!

Porady 7.06.2023

R贸偶norodno艣膰 smak贸w w kuchni 艣r贸dziemnomorskiej – od P贸艂wyspu Iberyjskiego po Bliski Wsch贸d

Kuchnia 艣r贸dziemnomorska to moc smak贸w i aromat贸w p艂yn膮cych z naturalnych d贸br tego obszaru. To w艂a艣nie po艂o偶enie geograficzne czyni j膮 tak wyj膮tkow膮 – w s艂o艅cu i bryzie morskiej ro艣liny dojrzewaj膮 szybciej, a ich smak jest intensywniejszy. 

艢r贸dziemnomorska kuchnia dzieli si臋 na trzy g艂贸wne regiony: wschodni (Turcja, Syria, Liban, Izrael, Egipt), p贸艂nocnoafryka艅ski (okolice Maroka), a tak偶e po艂udniowo-europejski (Hiszpania, Francja, W艂ochy). Klasyfikacji tej nie daje si臋 podporz膮dkowa膰 kuchnia grecka, kt贸ra czerpie zar贸wno z tradycji po艂udniowo-europejskiej, jak i wschodniej. 

Kuchnia wschodu jest mocno zdominowana przez nakazy religijne islamu i judaizmu, dlatego nie znajdziesz w niej wielu sk艂adnik贸w obecnych w innych kuchniach z tego rejonu. Na terenie pa艅stw, w kt贸rych dominuj膮ca religi膮 jest islam, nie znajdziesz w kuchni regionalnej alkoholu i wieprzowiny, z kolei w krajach, gdzie dominuj膮 wyznawcy judaizmu, pr贸偶no szuka膰 wieprzowiny, mi臋sa kr贸lika i innych niekoszernych produkt贸w.

Dania serwowane w kuchni p贸艂nocnoafryka艅skiej cechuje du偶a intensywno艣膰 smak贸w i przypraw, zw艂aszcza tych pikantnych. Natomiast obszar po艂udniowo-europejski jest mocno skupiony na 艣wie偶ych warzywach, zio艂ach i owocach morza, do kt贸rych ch臋tnie popija regionalne wino. 

Wszystkie te kuchnie maj膮 jeden najwa偶niejszy punkt wsp贸lny, stanowi膮cy podwaliny tej kultury kulinarnej, czyli oliw臋 z oliwek. Bogato porastaj膮ce drzewami oliwnymi skaliste zbocza sprzyjaj膮 produkcji oliwy, a ka偶dy z kraj贸w basenu Morza 艢r贸dziemnego sugeruje, 偶e to w艂a艣nie z jego terytorium pochodzi ta najlepsza i najbardziej szlachetna. Oliwa w tej kuchni u偶ywana jest nie tylko do sma偶enia, ale r贸wnie偶 do sa艂atek lub pieczywa. Bogata w kwasy omega 3 oliwa uwa偶ana jest za jeden z najzdrowszych rodzaj贸w t艂uszcz贸w, jakie mo偶na dostarczy膰 organizmowi. Z tego powodu dieta 艣r贸dziemnomorska r贸wnie偶 uwa偶ana jest za jedn膮 z najkorzystniejszych dla organizmu.

Sk艂adniki charakterystyczne dla kuchni 艣r贸dziemnomorskiej – oliwa i...

Jakie sk艂adniki s膮 charakterystyczne dla kuchni 艣r贸dziemnomorskiej? Dieta 艣r贸dziemnomorska jest bogata w 艣wie偶e, regionalne i przede wszystkim naturalne sk艂adniki. W kuchni z rejonu Morza 艢r贸dziemnego dominuj膮 艣wie偶e owoce morza, ryby, warzywa i owoce. W zale偶no艣ci od miejsca na mapie niekt贸re rejony mog膮 poszczyci膰 si臋 tak偶e wytwarzaniem ser贸w i wina. 

Sk艂adniki diety 艣r贸dziemnomorskiej to przede wszystkim w臋glowodany (a偶 60%), a zaraz za nimi s膮 t艂uszcze (30%). Tutaj dominuje oliwa z oliwek, a tak偶e olej s艂onecznikowy i z pestek winogron. Bia艂ka stanowi膮 tylko 10% ca艂ej diety mieszka艅c贸w 艢r贸dziemnomorza i spo偶ywane s膮 g艂贸wnie pod postaci膮 ryb i owoc贸w morza, ser贸w kozich i owczych, jajek, a tak偶e jagni臋ciny, ko藕l臋ciny, ciel臋cin, drobiu, rzadziej wo艂owiny i wieprzowiny. 

Z racji mnogo艣ci kraj贸w b臋d膮cych cz臋艣ci膮 basenu Morza 艢r贸dziemnego najbardziej charakterystyczne sk艂adniki r贸偶ni膮 si臋 w zale偶no艣ci od regionu. Rejon po艂udniowo-europejski znany jest ze 艣wie偶ych pomidor贸w, karczoch贸w, r贸偶nych sa艂at, a tak偶e zami艂owania do owoc贸w morza, mi臋sa i ser贸w. Na tym obszarze ro艣nie najlepsza bazylia, oregano i rozmaryn. 

艢r贸dziemnomorski rejon wschodni kojarzony jest z wybornym bak艂a偶anem, granatem, ciecierzyc膮 i bakaliami. Tereny Izraela czy Palestyny g臋sto porastaj膮 przyprawy i zio艂a takie jak kumin, kolendra, mi臋ta, tymianek, oregano i sumak. W regionie p贸艂nocnoafryka艅skim podstawowymi sk艂adnikami s膮 kasza kuskus i soczewica, a tak偶e olbrzymia ilo艣膰 przypraw (g艂贸wnie harissa, a tak偶e szafran, kolendra, mi臋ta, kumin, imbir, any偶 oraz cynamon) i suszonych owoc贸w (moreli oraz rodzynek).

Tradycje kulinarne regionu Morza 艢r贸dziemnego – co przetrwa艂o z antyku?

Region 艣r贸dziemnomorski znany jest na ca艂ym 艣wiecie z najpi臋kniejszych widok贸w i niezwyk艂ej, r贸偶norodnej kuchni. Tradycje kulinarne mieszka艅c贸w tych teren贸w si臋gaj膮 jeszcze czas贸w antycznych i s膮 mocno zwi膮zane z lokalnymi spo艂eczno艣ciami. Ludy zamieszkuj膮ce region Morza 艢r贸dziemnego od zarania dziej贸w spotyka艂y si臋 przy wsp贸lnym stole, by 艣wi臋towa膰 w towarzystwie najlepszego jedzenia. T臋 pi臋kn膮 tradycj臋 wsp贸lnego celebrowania jedzenia przekazywano sobie z pokolenia na pokolenie a偶 do dzi艣.

Region Morza 艢r贸dziemnego ma wsp贸ln膮 histori臋 oraz sk艂adniki, a tradycje kulinarne przenikaj膮 si臋 pomi臋dzy poszczeg贸lnymi krajami okalaj膮cymi morze. Co 艂膮czy ze sob膮 kulinarnie wszystkie pa艅stwa z basenu Morza 艢r贸dziemnego? 

Przede wszystkim zami艂owanie do 艣wie偶ych, sezonowych i lokalnych produkt贸w. W艂osi, Maroka艅czycy czy Palesty艅czycy – wszyscy gotuj膮 z tego, co daje im ich w艂asna ziemia. Mieszka艅cy tych region贸w s膮 niesamowicie dumni ze swojej kuchni, dlatego gotuj膮 g艂贸wnie rodzime dania, u kt贸rych podstawy le偶膮 warzywa, owoce, ryby, owoce morza, oliwa z oliwek i zio艂a. Najlepiej, 偶eby ka偶dy produkt pochodzi艂 bezpo艣rednio z w艂asnego ogr贸dka lub upraw s膮siada.

Wsp贸ln膮 tradycj膮 jest tak偶e wszechobecna oliwa z oliwek, kt贸rej u偶ywa si臋 do sma偶enia, marynowania, przyrz膮dzania sos贸w i sa艂atek. Mieszka艅cy rejon贸w 艣r贸dziemnomorskich ch臋tnie zjadaj膮 j膮 ze 艣wie偶ym pieczywem, a nawet lodami! R贸偶norodno艣膰 ro艣lin oraz szybki okres dojrzewania warzyw i owoc贸w na tych terenach sprawi艂a, 偶e podstaw膮 kuchni sta艂y si臋 sa艂atki sk艂adaj膮ce si臋 z regionalnych produkt贸w. Najbardziej znan膮 jest oczywi艣cie sa艂atka grecka z pomidor贸w, papryki, oliwek i sera feta, a tak偶e w艂oska sa艂atka caprese ze 艣wie偶ej mozzarelli i soczystych pomidor贸w.

Ze wzgl臋du na morski klimat wsp贸lnym mianownikiem dla kuchni 艣r贸dziemnomorskiej s膮 potrawy rybne, a tak偶e dania sk艂adaj膮ce si臋 z owoc贸w morza takie jak tajine czy paella. Niew膮tpliw膮 cz臋艣ci膮 tradycji kuchni 艣r贸dziemnomorskiej, z kt贸r膮 kojarzy j膮 ca艂y 艣wiat, jest przyrz膮dzanie pizzy i makaron贸w. W艂oskie specja艂y na bazie pomidor贸w, m膮ki durum, sera i innych regionalnych sk艂adnik贸w pokocha艂y miliony ludzi na 艣wiecie.

Nie samymi W艂ochami kuchnia 艣r贸dziemnomorska stoi! Bardzo wa偶n膮 jej cz臋艣ci膮 jest kuchnia pochodz膮ca z Bliskiego Wschodu. Tradycyjnie przygotowane potrawy z tego regionu to przede wszystkim hummus, falafel, kebab, tabbouleh i baba ghanoush. Przepisy na te dania przekazywane s膮 z pokolenia na pokolenie, dlatego w ka偶dym rejonie smakuj膮 one inaczej. 

Kuchnia 艣r贸dziemnomorska to tak偶e bogactwo deser贸w i s艂odyczy, kt贸re przyrz膮dza si臋 starannie, wed艂ug starych receptur. W tym regionie zjesz s艂odk膮, tureck膮 baklav臋, tureckie rurki rahat loukum, nadziewane w艂oskie cannoli, a tak偶e znakomit膮 cha艂w臋 czy portugalskie past茅is de nata.

Cechy charakterystyczne kuchni 艣r贸dziemnomorskiej – przede wszystkim wysoka jako艣膰 sk艂adnik贸w!

Czym charakteryzuje si臋 kuchnia 艣r贸dziemnomorska? Ten rodzaj kuchni to pochwa艂a dla okolicznej przyrody i tradycji. Ka偶de z regionalnych da艅 z tego rejonu opowiada histori臋 danego kraju, niezale偶nie od tego, czy jest to minimalistyczna sa艂atka, czy wysublimowane danie z ciel臋ciny. Kuchnia 艣r贸dziemnomorska znana jest z szacunku i mi艂o艣ci do sk艂adnik贸w wysokiej jako艣ci. 

Kuchnia w艂oska, grecka, hiszpa艅ska, francuska czy portugalska – charakterystyka tych tradycji kulinarnych jest niezwykle ciekawa. W tych krajach stawia si臋 na 艣wie偶o艣膰, du偶膮 ilo艣膰 warzyw oraz olbrzymi膮 ilo艣膰 czosnku, cebuli oraz 艣wie偶ych zi贸艂. W tej cz臋艣ci 艢r贸dziemnomorza rzadko mo偶na spotka膰 zupy (z wyj膮tkiem kuchni francuskiej). Mieszka艅cy po艂udniowo-europejskiej cz臋艣ci Morza 艢r贸dziemnego kochaj膮 艣wie偶e ryby takie jak dorada, sardynki, tu艅czyk i owoce morza, kt贸re wykorzystuje si臋 dos艂ownie do wszystkiego – przystawek, da艅 g艂贸wnych, a tak偶e sos贸w i sa艂atek. 

Cz臋艣膰 afryka艅ska 艢r贸dziemnomorza uwielbia wszystko, co ostre, korzenne i s艂odkie. W tych rejonach olbrzymi膮 ilo艣ci膮 przypraw zostanie potraktowana dos艂ownie ka偶da potrawa – od ryb a偶 po desery. Z kolei na Bliskim Wschodzie kr贸luje 艣wie偶o艣膰 i du偶a ilo艣膰 zi贸艂. Dania bazuj膮 na 艣wie偶ych sk艂adnikach i aromatycznych sosach w po艂膮czeniu ze 艣wie偶ymi zio艂ami, a tak偶e owocami takimi jak granat lub morele. Bardzo cz臋sto przyrz膮dza si臋 w tych okolicach dania jednogarnkowe oraz zapiekanki. W kuchennych szafkach mieszka艅c贸w 艢r贸dziemnomorza znajdziesz zestaw patelni, garnk贸w, a tak偶e naczynie do zapiekania (zapewne nie jedno).

Inspiruj膮ce przepisy kuchni 艣r贸dziemnomorskiej – wprowad藕 艣r贸dziemnomorskie klimaty do swojej kuchni

Kuchnia 艣r贸dziemnomorska – jakie inspiruj膮ce przepisy mo偶na znale藕膰 w regionalnych ksi膮偶kach kucharskich? Tych przepis贸w jest tak wiele, 偶e nie spos贸b si臋 zdecydowa膰. Przygotowali艣my dla Was dwa proste przepisy na dania, kt贸re reprezentuj膮 to, czym jest kuchnia 艣r贸dziemnomorska. Do przyrz膮dzenia pierwszego potrzebna Ci b臋dzie patelnia, garnek, miseczka, drewniana 艂y偶ka i tarka do sera, a tak偶e nast臋puj膮ce sk艂adniki:

  • 艣wie偶o zmielony pieprz (najlepiej m艂otkowany),
  • 200 g sera Pecorino Romano,
  • 300 g makaronu spaghetti,
  • szczypta soli.

Przygotowanie:

Wstaw wod臋 na makaron i dodaj do niej tyle soli, 偶eby smakowa艂a jak morska woda. W mi臋dzyczasie zetrzyj na tarce ser na jak najdrobniejszych oczkach i wrzu膰 do miseczki. Rozgrzej patelni臋 i upra偶 na niej pieprz. Gdy aromat zacznie by膰 bardzo intensywny, dodaj na patelni臋 wod臋 z garnka makaronu, mniej wi臋cej 2 chochle. Wywar zamieszaj i pozw贸l mu si臋 lekko podgotowa膰 (3-4 minuty). Do miseczki z serem dodaj 1 chochl臋 wody z makaronu i zmieszaj energicznie. Ugotowany makaron odced藕 i wrzu膰 na patelni臋, a nast臋pnie dodaj do niego serow膮 past臋, ca艂y czas mieszaj膮c. Gdy wszystkie sk艂adniki si臋 po艂膮cz膮, otrzymasz jedno z najbardziej minimalistycznych da艅 kuchni w艂oskiej – spaghetti cacio e pepe.

Drugim daniem reprezentuj膮cym kuchni臋 Bliskiego Wschodu i Morza 艢r贸dziemnego jest baba ganoush. Do jego przygotowania b臋dziesz potrzebowa艂 podstawowych akcesori贸w kuchennych, ciep艂ego piekarnika i patelni grillowej, na kt贸rej podsma偶ysz pit臋.

Sk艂adniki:

  • 2 bak艂a偶any,
  • 2 z膮bki czosnku,
  • 30 g pasty tahini,
  • 30 ml soku z cytryny,
  • p贸艂 艂y偶eczki soli,
  • ¼ 艂y偶eczki kuminu,
  • szczypta pieprzu,
  • pokrojona natka pietruszki,
  • domowy chlebek pita,
  • oliwa.

Przygotowanie:

Rozgrzej piekarnik do 200 stopni C. W mi臋dzyczasie umyj bak艂a偶any i przekr贸j je wzd艂u偶. Bak艂a偶any u艂贸偶 sk贸r膮 do do艂u na blaszce do pieczenia i piecz przez 30 minut. Po upieczeniu oddziel mi膮偶sz od sk贸rki i rozgnie膰 go widelcem w miseczce. Dodaj drobno posiekany czosnek, sok z cytryny, tahini, oliw臋, s贸l i kumin, a nast臋pnie wszystko wymieszaj. Gotowy baba ghanoush prze艂贸偶 do ozdobnej miseczki i udekoruj posiekan膮 natk膮 pietruszki. Na patelni podpiecz pit臋 i podaj j膮 na osobnym talerzyku. 呕yczymy smacznego!

To tylko dwie propozycje da艅 kuchni 艣r贸dziemnomorskiej. Na naszym blogu znajdziesz jeszcze inne inspiracje. Na pewno co艣 Ci臋 zainteresuje!

Czytaj tak偶e:

Kuchnia w艂oska. Z czego s艂ynie? 

Jak zrobi膰 ryb臋 po grecku? 7 rad

Superzdrowe danie! Makrela z piekarnika

Sma偶enie ryby krok po kroku. Kompletny przewodnik

Warzywa na patelni臋 z makaronem – 5 przepis贸w na szybkie dania

Zapiekanka z warzywami na patelni臋 – przepis na syc膮ce danie