Superzdrowe danie! Makrela z piekarnika

Porady 4.04.2023

Przepis na pieczon膮 makrele台 – pomys艂 na obiad dla ca艂ej rodziny

艢wie偶a makrela to zdrowa propozycja kulinarna. Ryba zawiera w sobie sk艂adniki, kt贸re obni偶aj膮 poziom cholesterolu, a tak偶e reguluj膮 ci艣nienie krwi. Si臋ganie po 艣wie偶膮 ryb臋 mo偶e wi臋c w istotny spos贸b zmniejszy膰 ryzyko wyst膮pienia mia偶d偶ycy i chor贸b serca. Dzi臋ki obecno艣ci witaminy D i selenu makrela to sk艂adnik pokarmowy wzmacniaj膮cy odporno艣膰.

Czytaj tak偶e: Jak zrobi膰 ryb臋 w chrupi膮cej panierce? Poznaj niezawodny przepis

Jakie sk艂adniki s膮 potrzebne, by przygotowa膰 pieczon膮 makrel臋? Oto one:

  • 2 makrele,

  • s贸l i pieprz do smaku,

  • 3 艂y偶ki oliwy z oliwek,

  • 0,5 ostrej papryczki,

  • 1 z膮bek czosnku,

  • po 1/3 szklanki zielonych i czarnych oliwek.

Czytaj tak偶e: 艁oso艣 z grilla – 3 pomys艂y na przepisy

Aby przy艣pieszy膰 proces obr贸bki makreli, kup od razu ryb臋 patroszon膮. Pami臋taj, 偶e wszystkie sk艂adniki s膮 podane w przybli偶eniu. Ich ostateczn膮 ilo艣膰 dostosuj do w艂asnych preferencji smakowych. Mo偶esz np. zupe艂nie zrezygnowa膰 z czosnku lub do艂o偶y膰 jeszcze kilka z膮bk贸w. Ostateczny efekt b臋dzie w znacznej mierze zale偶a艂 od jako艣ci produkt贸w. Szczeg贸lnie pozytywn膮 rol臋 odegra 艣wie偶a makrela.

Czytaj tak偶e: 6 przepis贸w na karpia w galarecie!

Pieczona makrela z warzywami – pe艂en smaku i zdrowia obiad

Chc膮c wzbogaci膰 ryb臋, warto doda膰 do niej r贸wnie偶 suszone pomidory, natk臋 pietruszki czy odrobin臋 soku z cytryny. Dzi臋ki temu danie zyska walor zdrowotny, a przy tym nieco urozmaici si臋 jego smak. Innym ciekawym rozwi膮zaniem jest makrela pieczona w piekarniku z warzywami takimi jak: papryka, ziemniaki czy marchewka. Taka mieszanka idealnie sprawdzi si臋 jako pe艂nowarto艣ciowe danie obiadowe lub kolacja.

Czytaj tak偶e: Jak zrobi膰 domowe sushi – co kupi膰 i 3 przepisy

Je偶eli masz ochot臋 na proste danie z makreli, mo偶esz r贸wnie偶 wypatroszon膮 ryb臋 delikatnie pola膰 olejem i doda膰 zio艂a prowansalskie. Ca艂o艣膰 zapiekaj w folii aluminiowej. Dzi臋ki temu ryba 艣wietnie si臋 dopieka, a jednocze艣nie nie wysycha. Ciekawym patentem na soczyst膮 makrel臋 jest umieszczenie wewn膮trz odrobiny mas艂a.

Czytaj tak偶e: Jak sma偶y膰 艂ososia?

Inne wersje tej ryby to m.in. pieczona makrela z czosnkiem albo wariant z cytryn膮. Aby przygotowa膰 t臋 drug膮 opcj臋 makreli pieczonej w piekarniku, roz艂贸偶 plasterki cytryny na ca艂ej d艂ugo艣ci ryby. Zapiekaj z dodatkiem zi贸艂.

Mo偶esz te偶 skropi膰 makrel臋 sokiem z cytryny, doda膰 dwa z膮bki czosnku, przyprawi膰 sol膮 i pieprzem, a tak偶e pola膰 oliw膮 z oliwek i umie艣ci膰 w lod贸wce na dwie godziny. Po tym czasie wystarczy, 偶e prze艂o偶ysz ryb臋 na blach臋 i b臋dziesz piec przez oko艂o 40 minut w piekarniku. Gdy minie niespe艂na p贸艂 godziny, otw贸rz ostro偶nie drzwiczki piekarnika i odwr贸膰 ryb臋 na drug膮 stron臋. W ten spos贸b ryba dopiecze si臋 r贸wnomiernie.

Czytaj tak偶e: Jak zrobi膰 ryb臋 po grecku? 7 rad

Warto eksperymentowa膰, by znale藕膰 idealny przepis dla siebie i swoich bliskich. Makrela to na tyle uniwersalny przysmak, 偶e przypadnie do gustu zar贸wno osobom ceni膮cym minimalizm w kuchni, jak i bardziej bogate rozwi膮zania. Pieczona makrela to r贸wnie偶 niezwykle proste danie, poniewa偶 zazwyczaj nie wymaga skomplikowanych czynno艣ci. Stawiaj膮c na makrel臋, z pewno艣ci膮 osi膮gniesz prawdziwy kulinarny sukces.

Czytaj tak偶e: Saute – co to znaczy i co sma偶y si臋 w ten spos贸b?

Jak zrobi膰 idealn膮 pieczon膮 makrel臋 w kilku prostych krokach – poznaj najskuteczniejsze kuchenne triki

Jak zrobi膰 makrel臋? Na pocz膮tek zacznij od oczyszczenia makreli – jej wypatroszenia i odci臋cia g艂owy. Nacinamy ka偶d膮 makrel臋. Zadbaj o to, by ponacina膰 sk贸r臋 w r贸偶nych miejscach. Dzi臋ki temu temperatura podczas pieczenia b臋dzie rozchodzi膰 si臋 r贸wnomiernie.

Czytaj tak偶e: Wigilijny karp – jak go dobrze przyrz膮dzi膰?

Pokr贸j wszystkie warzywa na r贸wnomierne kawa艂ki. Po艂贸偶 ryb臋 na dno naczynia 偶aroodpornego. Dolej odrobin臋 oleju, a tak偶e dodaj czosnek przeci艣ni臋ty przez wyciskacz do czosnku oraz s贸l i ewentualnie pozosta艂e przyprawy. Pouk艂adaj warzywa obok, wzd艂u偶 ca艂ej d艂ugo艣ci ryb i po prostu wstaw naczynie do nagrzanego piekarnika. Mo偶esz te偶 w osobnej brytfannie upiec inne dodatki do ryby, np. te wymagaj膮ce d艂u偶szego czasu pieczenia ni偶 makrela.

Czytaj tak偶e: Sma偶enie ryby krok po kroku. Kompletny przewodnik

Jak d艂ugo piec makrel臋 w piekarniku?

Pami臋taj, by ryb臋 w艂o偶y膰 do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni Celsjusza na oko艂o 35 minut. Po tym czasie przestaw piekarnik na opcj臋 grillowania i zapiekaj przez kolejne 5-10 minut. Dzi臋ki temu ryba stanie si臋 znacznie bardziej chrupi膮ca. Gotow膮 potraw臋 mo偶esz serwowa膰 na talerzu ze 艣wie偶ymi warzywami, np. rukol膮 czy pomidorkami koktajlowymi. Ca艂o艣膰 udekoruj natk膮 pietruszki.

Zasmakowa艂a Ci makrela z piekarnika? Na naszym blogu oraz na innych stronach internetowych znajdziesz podobne przepisy. Wypr贸buj pomys艂y na inne ryby albo sprawd藕, jak smakuje makrela w wersji w臋dzonej!

Czytaj tak偶e: Wega艅ska ryba po grecku – jak to si臋 robi? [90-minutowy przepis]