Superzdrowe danie! Makrela z piekarnika
Przepis na pieczoną makrelę – pomysł na obiad dla całej rodziny
Świeża makrela to zdrowa propozycja kulinarna. Ryba zawiera w sobie składniki, które obniżają poziom cholesterolu, a także regulują ciśnienie krwi. Sięganie po świeżą rybę może więc w istotny sposób zmniejszyć ryzyko wystąpienia miażdżycy i chorób serca. Dzięki obecności witaminy D i selenu makrela to składnik pokarmowy wzmacniający odporność.
Czytaj także: Jak zrobić rybę w chrupiącej panierce? Poznaj niezawodny przepis
Jakie składniki są potrzebne, by przygotować pieczoną makrelę? Oto one:
-
2 makrele,
-
sól i pieprz do smaku,
-
3 łyżki oliwy z oliwek,
-
0,5 ostrej papryczki,
-
1 ząbek czosnku,
-
po 1/3 szklanki zielonych i czarnych oliwek.
Czytaj także: Łosoś z grilla – 3 pomysły na przepisy
Aby przyśpieszyć proces obróbki makreli, kup od razu rybę patroszoną. Pamiętaj, że wszystkie składniki są podane w przybliżeniu. Ich ostateczną ilość dostosuj do własnych preferencji smakowych. Możesz np. zupełnie zrezygnować z czosnku lub dołożyć jeszcze kilka ząbków. Ostateczny efekt będzie w znacznej mierze zależał od jakości produktów. Szczególnie pozytywną rolę odegra świeża makrela.
Czytaj także: 6 przepisów na karpia w galarecie!
Pieczona makrela z warzywami – pełen smaku i zdrowia obiad
Chcąc wzbogacić rybę, warto dodać do niej również suszone pomidory, natkę pietruszki czy odrobinę soku z cytryny. Dzięki temu danie zyska walor zdrowotny, a przy tym nieco urozmaici się jego smak. Innym ciekawym rozwiązaniem jest makrela pieczona w piekarniku z warzywami takimi jak: papryka, ziemniaki czy marchewka. Taka mieszanka idealnie sprawdzi się jako pełnowartościowe danie obiadowe lub kolacja.
Czytaj także: Jak zrobić domowe sushi – co kupić i 3 przepisy
Jeżeli masz ochotę na proste danie z makreli, możesz również wypatroszoną rybę delikatnie polać olejem i dodać zioła prowansalskie. Całość zapiekaj w folii aluminiowej. Dzięki temu ryba świetnie się dopieka, a jednocześnie nie wysycha. Ciekawym patentem na soczystą makrelę jest umieszczenie wewnątrz odrobiny masła.
Czytaj także: Jak smażyć łososia?
Inne wersje tej ryby to m.in. pieczona makrela z czosnkiem albo wariant z cytryną. Aby przygotować tę drugą opcję makreli pieczonej w piekarniku, rozłóż plasterki cytryny na całej długości ryby. Zapiekaj z dodatkiem ziół.
Możesz też skropić makrelę sokiem z cytryny, dodać dwa ząbki czosnku, przyprawić solą i pieprzem, a także polać oliwą z oliwek i umieścić w lodówce na dwie godziny. Po tym czasie wystarczy, że przełożysz rybę na blachę i będziesz piec przez około 40 minut w piekarniku. Gdy minie niespełna pół godziny, otwórz ostrożnie drzwiczki piekarnika i odwróć rybę na drugą stronę. W ten sposób ryba dopiecze się równomiernie.
Czytaj także: Jak zrobić rybę po grecku? 7 rad
Warto eksperymentować, by znaleźć idealny przepis dla siebie i swoich bliskich. Makrela to na tyle uniwersalny przysmak, że przypadnie do gustu zarówno osobom ceniącym minimalizm w kuchni, jak i bardziej bogate rozwiązania. Pieczona makrela to również niezwykle proste danie, ponieważ zazwyczaj nie wymaga skomplikowanych czynności. Stawiając na makrelę, z pewnością osiągniesz prawdziwy kulinarny sukces.
Czytaj także: Saute – co to znaczy i co smaży się w ten sposób?
Jak zrobić idealną pieczoną makrelę w kilku prostych krokach – poznaj najskuteczniejsze kuchenne triki
Jak zrobić makrelę? Na początek zacznij od oczyszczenia makreli – jej wypatroszenia i odcięcia głowy. Nacinamy każdą makrelę. Zadbaj o to, by ponacinać skórę w różnych miejscach. Dzięki temu temperatura podczas pieczenia będzie rozchodzić się równomiernie.
Czytaj także: Wigilijny karp – jak go dobrze przyrządzić?
Pokrój wszystkie warzywa na równomierne kawałki. Połóż rybę na dno naczynia żaroodpornego. Dolej odrobinę oleju, a także dodaj czosnek przeciśnięty przez wyciskacz do czosnku oraz sól i ewentualnie pozostałe przyprawy. Poukładaj warzywa obok, wzdłuż całej długości ryb i po prostu wstaw naczynie do nagrzanego piekarnika. Możesz też w osobnej brytfannie upiec inne dodatki do ryby, np. te wymagające dłuższego czasu pieczenia niż makrela.
Czytaj także: Smażenie ryby krok po kroku. Kompletny przewodnik
Jak długo piec makrelę w piekarniku?
Pamiętaj, by rybę włożyć do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni Celsjusza na około 35 minut. Po tym czasie przestaw piekarnik na opcję grillowania i zapiekaj przez kolejne 5-10 minut. Dzięki temu ryba stanie się znacznie bardziej chrupiąca. Gotową potrawę możesz serwować na talerzu ze świeżymi warzywami, np. rukolą czy pomidorkami koktajlowymi. Całość udekoruj natką pietruszki.
Zasmakowała Ci makrela z piekarnika? Na naszym blogu oraz na innych stronach internetowych znajdziesz podobne przepisy. Wypróbuj pomysły na inne ryby albo sprawdź, jak smakuje makrela w wersji wędzonej!
Czytaj także: Wegańska ryba po grecku – jak to się robi? [90-minutowy przepis]
Warto przeczytać
Kapuśniak z młodej kapusty
Sezon na młodą kapustę już powoli się zbliża, a więc czas na przygotowanie najbardziej klasycznej potrawy z wykorzystaniem tego składnika, czyli kapuśniaka. Ta tradycyjna zupa przygotowana na bazie młodej kapusty to propozycja dla wszystkich osób, które cenią sobie świeże i delikatne smaki. Jak zrobić kapuśniak na bazie młodych liści kapusty? Poznaj nasz aromatyczny przepis!
czytaj więcejCo można zrobić z młodej kapusty? Pomysły na cały sezon!
Sezon na młodą kapustę to idealny czas na poszukiwanie nowych przepisów. Od tradycyjnych dań po nowoczesne, wyrafinowane potrawy — młoda kapusta może stać się główną gwiazdą na naszych stołach. W tym artykule przyjrzymy się różnorodnym sposobom wykorzystania młodej kapusty w kuchni, odkrywając jej potencjał w najróżniejszych przepisach. Odkryj z nami najlepsze sposoby na potrawy z młodej kapusty!
czytaj więcejGołąbki bez zawijania
Szukasz ciekawej i smacznej alternatywy dla klasycznych gołąbków? Jedną z nich są gołąbki bez zawijania, które zachowują smak i charakterystyczne cechy tradycyjnych gołąbków, będąc przy tym znacznie prostszymi w przygotowaniu. Odkryj wraz z nami tajniki przygotowywania tej pysznej potrawy!
czytaj więcejŁazanki z młodej kapusty
Zbliża się sezon na młodą kapustę, a więc jest to doskonały moment na to, by poszukać przepisów, które wykorzystują jej delikatny smak i chrupkość. Jednym z takich przepisów są tytułowe łazanki z młodej kapusty. Ta prosta potrawa obecna w naszej rodzimej kuchni zaskakuje swoim smakiem. Poznaj wszystkie tajniki przygotowywania tej niezwykle kuszącej potrawy!
czytaj więcejSałatka ziemniaczana na grilla
Ziemniaki to wszechstronny składnik, który może być wykorzystany w wielu różnych daniach, również w sałatkach. W tym artykule odkryjesz najlepsze sposoby na przygotowywanie sałatek z ziemniakami, które idealnie spiszą się na grilla. Znajdziesz tutaj także przepis na wyjątkową sałatkę, która zachwyci wszystkich gości swoim smakiem!
czytaj więcejJaka sałatka na grilla?
Wybór odpowiedniej sałatki do grillowanych dań to nie taka prosta sprawa — w końcu możliwości jest tak wiele! Właściwie dobrana sałatka może nie tylko dopełnić smak grillowanych potraw, ale także dodać im świeżości i lekkości. W tym artykule omówimy różnorodne pomysły na sałatki, które doskonale współgrają z różnymi rodzajami mięs i innych grillowanych potraw. Z nami podjęcie decyzji stanie się znacznie prostsze!
czytaj więcejMięsa na grilla. Jakie mięso nadaje się do grillowania?
Wielu z nas uwielbia magię grillowania — aromatyczne dymy unoszące się w powietrzu, soczyste kęsy mięsa, a także niezwykłą atmosferę spotkań z rodziną i przyjaciółmi. Jednak przed magicznym momentem, gdy wybrany kawałek mięsa zaczyna skwierczeć na ruszcie, należy je wybrać. Jakie mięso nadaje się do grillowania? W tym artykule zdradzimy Ci wszystkie wskazówki, które pomogą Ci wybrać idealny rodzaj oraz partię mięsa, a także sposób jego przygotowania do grillowania. Zapraszamy do lektury!
czytaj więcejKiełbasa z grilla — przepis na grillowy klasyk!
Zapach dymu unoszący się w powietrzu oraz soczysta i aromatyczna kiełbasa świeżo z grilla — ta sceneria to prawdziwa gratka dla miłośników grillowania. Przygotowanie idealnie wypieczonej kiełbasy z grilla wymaga wprawy i pewnej wiedzy. Jak to zrobić? W tym artykule przedstawimy Ci sprawdzony przepis na kiełbasę z grilla, która smakuje i wygląda jak od mistrza BBQ!
czytaj więcejGołąbki z młodej kapusty
Gołąbki to jedno z najpopularniejszych dań polskiej kuchni. Dla wielu osób to znakomity pomysł na syty, a przede wszystkim smakowity obiad. Ich wnętrze skrywa soczyste nadzienie, a na zewnątrz znajdują się delikatne liście młodej kapusty. Dodajmy do tego pyszny sos i uczta gotowa! Tradycyjnie gołąbki przyrządza się z kapusty włoskiej, ale dajemy słowo, że młoda kapusta stanowi dla niej doskonałą alternatywę. Nadaje ona potrawie lekkości i świeżości, która idealnie komponuje się ze smakowitym nadzieniem. Sprawdź, jak przyrządzić gołąbki w młodych liściach!
czytaj więcej