Superzdrowe danie! Makrela z piekarnika

Porady 4.04.2023

Przepis na pieczoną makrelę – pomysł na obiad dla całej rodziny

Świeża makrela to zdrowa propozycja kulinarna. Ryba zawiera w sobie składniki, które obniżają poziom cholesterolu, a także regulują ciśnienie krwi. Sięganie po świeżą rybę może więc w istotny sposób zmniejszyć ryzyko wystąpienia miażdżycy i chorób serca. Dzięki obecności witaminy D i selenu makrela to składnik pokarmowy wzmacniający odporność.

Czytaj także: Jak zrobić rybę w chrupiącej panierce? Poznaj niezawodny przepis

Jakie składniki są potrzebne, by przygotować pieczoną makrelę? Oto one:

  • 2 makrele,

  • sól i pieprz do smaku,

  • 3 łyżki oliwy z oliwek,

  • 0,5 ostrej papryczki,

  • 1 ząbek czosnku,

  • po 1/3 szklanki zielonych i czarnych oliwek.

Czytaj także: Łosoś z grilla – 3 pomysły na przepisy

Aby przyśpieszyć proces obróbki makreli, kup od razu rybę patroszoną. Pamiętaj, że wszystkie składniki są podane w przybliżeniu. Ich ostateczną ilość dostosuj do własnych preferencji smakowych. Możesz np. zupełnie zrezygnować z czosnku lub dołożyć jeszcze kilka ząbków. Ostateczny efekt będzie w znacznej mierze zależał od jakości produktów. Szczególnie pozytywną rolę odegra świeża makrela.

Czytaj także: 6 przepisów na karpia w galarecie!

Pieczona makrela z warzywami – pełen smaku i zdrowia obiad

Chcąc wzbogacić rybę, warto dodać do niej również suszone pomidory, natkę pietruszki czy odrobinę soku z cytryny. Dzięki temu danie zyska walor zdrowotny, a przy tym nieco urozmaici się jego smak. Innym ciekawym rozwiązaniem jest makrela pieczona w piekarniku z warzywami takimi jak: papryka, ziemniaki czy marchewka. Taka mieszanka idealnie sprawdzi się jako pełnowartościowe danie obiadowe lub kolacja.

Czytaj także: Jak zrobić domowe sushi – co kupić i 3 przepisy

Jeżeli masz ochotę na proste danie z makreli, możesz również wypatroszoną rybę delikatnie polać olejem i dodać zioła prowansalskie. Całość zapiekaj w folii aluminiowej. Dzięki temu ryba świetnie się dopieka, a jednocześnie nie wysycha. Ciekawym patentem na soczystą makrelę jest umieszczenie wewnątrz odrobiny masła.

Czytaj także: Jak smażyć łososia?

Inne wersje tej ryby to m.in. pieczona makrela z czosnkiem albo wariant z cytryną. Aby przygotować tę drugą opcję makreli pieczonej w piekarniku, rozłóż plasterki cytryny na całej długości ryby. Zapiekaj z dodatkiem ziół.

Możesz też skropić makrelę sokiem z cytryny, dodać dwa ząbki czosnku, przyprawić solą i pieprzem, a także polać oliwą z oliwek i umieścić w lodówce na dwie godziny. Po tym czasie wystarczy, że przełożysz rybę na blachę i będziesz piec przez około 40 minut w piekarniku. Gdy minie niespełna pół godziny, otwórz ostrożnie drzwiczki piekarnika i odwróć rybę na drugą stronę. W ten sposób ryba dopiecze się równomiernie.

Czytaj także: Jak zrobić rybę po grecku? 7 rad

Warto eksperymentować, by znaleźć idealny przepis dla siebie i swoich bliskich. Makrela to na tyle uniwersalny przysmak, że przypadnie do gustu zarówno osobom ceniącym minimalizm w kuchni, jak i bardziej bogate rozwiązania. Pieczona makrela to również niezwykle proste danie, ponieważ zazwyczaj nie wymaga skomplikowanych czynności. Stawiając na makrelę, z pewnością osiągniesz prawdziwy kulinarny sukces.

Czytaj także: Saute – co to znaczy i co smaży się w ten sposób?

Jak zrobić idealną pieczoną makrelę w kilku prostych krokach – poznaj najskuteczniejsze kuchenne triki

Jak zrobić makrelę? Na początek zacznij od oczyszczenia makreli – jej wypatroszenia i odcięcia głowy. Nacinamy każdą makrelę. Zadbaj o to, by ponacinać skórę w różnych miejscach. Dzięki temu temperatura podczas pieczenia będzie rozchodzić się równomiernie.

Czytaj także: Wigilijny karp – jak go dobrze przyrządzić?

Pokrój wszystkie warzywa na równomierne kawałki. Połóż rybę na dno naczynia żaroodpornego. Dolej odrobinę oleju, a także dodaj czosnek przeciśnięty przez wyciskacz do czosnku oraz sól i ewentualnie pozostałe przyprawy. Poukładaj warzywa obok, wzdłuż całej długości ryb i po prostu wstaw naczynie do nagrzanego piekarnika. Możesz też w osobnej brytfannie upiec inne dodatki do ryby, np. te wymagające dłuższego czasu pieczenia niż makrela.

Czytaj także: Smażenie ryby krok po kroku. Kompletny przewodnik

Jak długo piec makrelę w piekarniku?

Pamiętaj, by rybę włożyć do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni Celsjusza na około 35 minut. Po tym czasie przestaw piekarnik na opcję grillowania i zapiekaj przez kolejne 5-10 minut. Dzięki temu ryba stanie się znacznie bardziej chrupiąca. Gotową potrawę możesz serwować na talerzu ze świeżymi warzywami, np. rukolą czy pomidorkami koktajlowymi. Całość udekoruj natką pietruszki.

Zasmakowała Ci makrela z piekarnika? Na naszym blogu oraz na innych stronach internetowych znajdziesz podobne przepisy. Wypróbuj pomysły na inne ryby albo sprawdź, jak smakuje makrela w wersji wędzonej!

Czytaj także: Wegańska ryba po grecku – jak to się robi? [90-minutowy przepis]