Mata silikonowa, papier do pieczenia czy folia aluminiowa? Co wybrać?


Papier do pieczenia – dlaczego warto, a dlaczego nie?

Jest wiele sytuacji, gdy papier do pieczenia może przyjść ci z pomocą. Wystarczy, że twoja forma do ciasta przeżyje kilka lat regularnego pieczenia szarlotki i ciasta czekoladowego, aby powłoka zapobiegająca przywieraniu utraciła nieco swoich magicznych właściwości. Wyłóż ją więc najpierw papierem do pieczenia i nie martw się, że wypiek przypali się lub będzie później jakikolwiek problem z jego wyciągnięciem. Kup rolkę papieru do pieczenia. Wystarczy ci na długi czas, jeśli regularnie korzystasz z funkcji grillowania w piekarniku. Tylko musisz mieć świadomość, że jest to sposób jednorazowy. Po upieczeniu papier nadaje się do wyrzucenia – i to nie do odpadów segregowanych, ale tych zmieszany, które tak bardzo starasz się ograniczyć. Poszukajmy więc innych możliwości (lub akcesoriów do pieczenia), choć nie rezygnujmy do końca z tej opcji.


Folia aluminiowa i jej potencjał w temacie pieczenia

O różnorodnym zastosowaniu foli aluminiowej pisaliśmy już w jednym z naszych poprzednich artykułów na blogu. Jednym z nich jest oczywiście kompleksowa pomoc w pieczeniu. Czego? Ostatecznie możesz użyć jej nawet do ciasta, ale są lepsze i wygodniejsze sposoby. Doskonale spisuje się jednak, gdy chodzi o mięso. Kawałek wieprzowiny zawinięty w folię aluminiową zachowa swoją soczystość, nie przypali się szybko w wysokiej temperaturze, a aromat przypraw wniknie w niego jeszcze głębiej. Folia aluminiowa jest również plastyczna, dlatego, jeśli chcesz upiec coś w nietypowym kształcie, możesz skorzystać z jej pomocy. Pamiętaj tylko, że to kolejny, jednorazowy produkt w twojej kuchni – im częściej go używasz, tym więcej odpadów generujesz. Rób to więc z głową!


A może najlepsza będzie mata silikonowa?

Przewagą wszystkich mat silikonowych jest fakt, że są wielorazowe. Nie ma także problemu z ich czyszczeniem, gdyż przez odporność na wysokie temperatury spokojnie można umyć je w zmywarce. Jedzenie do nich nie przywiera, zabrudzenia, zapach i smak nie wnikają w strukturę silikonowej maty, a po wszystkim możesz zwinąć ją w rulon i schować do kuchennej szuflady. Nie można przejść również obok ich kolorów, które wprowadzają do pieczenia optymistyczny akcent. Wiesz, że z powodzeniem możesz używać ich jako stolnicy podczas zagniatania ciasta na pizzę? Na macie silikonowej upieczesz mięso, nadziewaną paprykę, szaszłyki i wiele innych pyszności. Wady? Tylko taka, że trudno wykorzystać ją do wyłożenia wnętrza foremki na babkę, sernik lub biszkopt. Wybieraj mądrze. Od tego zależą twoje małe, codzienne sukcesy!