Mata silikonowa, papier do pieczenia czy folia aluminiowa? Co wybrać?

Gdy pieczesz ciasta lub babeczki, sprawa jest prosta. Wybierasz odpowiednią formę ze stali węglowej, papilotki, keksówkę, blaszkę do tarty lub tortownicę. A po co sięgasz, gdy trzeba zrobić szaszłyki z piekarnika, bezy, frytki, czy pizzę? Jedni preferują woskowany papier do pieczenia. Inni są wierni foli aluminiowej. Coraz więcej osób używa także kolorowych mat silikonowych. Które rozwiązanie jest jednak najlepsze? Spróbujmy rozstrzygnąć tę kwestię!


Papier do pieczenia – dlaczego warto, a dlaczego nie?

Jest wiele sytuacji, gdy papier do pieczenia może przyjść ci z pomocą. Wystarczy, że twoja forma do ciasta przeżyje kilka lat regularnego pieczenia szarlotki i ciasta czekoladowego, aby powłoka zapobiegająca przywieraniu utraciła nieco swoich magicznych właściwości. Wyłóż ją więc najpierw papierem do pieczenia i nie martw się, że wypiek przypali się lub będzie później jakikolwiek problem z jego wyciągnięciem. Kup rolkę papieru do pieczenia. Wystarczy ci na długi czas, jeśli regularnie korzystasz z funkcji grillowania w piekarniku. Tylko musisz mieć świadomość, że jest to sposób jednorazowy. Po upieczeniu papier nadaje się do wyrzucenia – i to nie do odpadów segregowanych, ale tych zmieszany, które tak bardzo starasz się ograniczyć. Poszukajmy więc innych możliwości (lub akcesoriów do pieczenia), choć nie rezygnujmy do końca z tej opcji.


Folia aluminiowa i jej potencjał w temacie pieczenia

O różnorodnym zastosowaniu foli aluminiowej pisaliśmy już w jednym z naszych poprzednich artykułów na blogu. Jednym z nich jest oczywiście kompleksowa pomoc w pieczeniu. Czego? Ostatecznie możesz użyć jej nawet do ciasta, ale są lepsze i wygodniejsze sposoby. Doskonale spisuje się jednak, gdy chodzi o mięso. Kawałek wieprzowiny zawinięty w folię aluminiową zachowa swoją soczystość, nie przypali się szybko w wysokiej temperaturze, a aromat przypraw wniknie w niego jeszcze głębiej. Folia aluminiowa jest również plastyczna, dlatego, jeśli chcesz upiec coś w nietypowym kształcie, możesz skorzystać z jej pomocy. Pamiętaj tylko, że to kolejny, jednorazowy produkt w twojej kuchni – im częściej go używasz, tym więcej odpadów generujesz. Rób to więc z głową!


A może najlepsza będzie mata silikonowa?

Przewagą wszystkich mat silikonowych jest fakt, że są wielorazowe. Nie ma także problemu z ich czyszczeniem, gdyż przez odporność na wysokie temperatury spokojnie można umyć je w zmywarce. Jedzenie do nich nie przywiera, zabrudzenia, zapach i smak nie wnikają w strukturę silikonowej maty, a po wszystkim możesz zwinąć ją w rulon i schować do kuchennej szuflady. Nie można przejść również obok ich kolorów, które wprowadzają do pieczenia optymistyczny akcent. Wiesz, że z powodzeniem możesz używać ich jako stolnicy podczas zagniatania ciasta na pizzę? Na macie silikonowej upieczesz mięso, nadziewaną paprykę, szaszłyki i wiele innych pyszności. Wady? Tylko taka, że trudno wykorzystać ją do wyłożenia wnętrza foremki na babkę, sernik lub biszkopt. Wybieraj mądrze. Od tego zależą twoje małe, codzienne sukcesy!