Nóż Santoku — co musisz o nim wiedzieć?

Polecane produkty 14.11.2019


Nóż Santoku — do czego go używać?

Nóż Santoku to uniwersalne, wielofunkcyjne narzędzie, z którego korzystać mogą zarówno profesjonalni kucharze, jak i amatorzy. Nóż japoński Santoku stanowi połączenie tradycyjnego noża szefa kuchni oraz tasaka kuchennego. Specyficzna konstrukcja sprawia, że dobrze radzi on sobie zarówno z krojeniem mięsa (tak do siebie, jak i od siebie), jak i siekaniem czy szatkowaniem warzyw oraz owoców. Profesjonalni kucharze docenią nóż Santoku za możliwość wysokiego i niskiego krojenia.

Po czym rozpoznać zestaw noży Santoku? Wchodzące w jego skład sztućce posiadają proste ostrze zakończone łagodnym łukiem łączącym krawędź tnącą z grzbietem. Długość ostrza w przypadku małych noży tego typu wynosi przeważnie 14 cm, a dużych — między 16,5 a 18 cm.

Zestawy noży kuchennych Santoku są niezwykle poręczne, co sprawia, że pozwalają na nawet długie krojenie twardych produktów, bez obaw o zmęczenie dłoni. Ze względu na specyficzną budowę, potrzeba nieco czasu, by opanować sztukę posługiwania się nimi.

Kolejną cechą charakterystyczną zestawu noży kuchennych Santoku jest obecność wgłębień na ich ostrzach, które określane są mianem Granton. Specyficzne żłobienia mają na celu zapobiec przyklejaniu się krojonych składników.

Jeżeli chodzi o ceny noży Santoku, wahają się one od kilkudziesięciu do nawet kilkuset złotych.
 

Najlepsze noże kuchenne Santoku

Szukając profesjonalnych noży kuchennych Santoku, warto zajrzeć do naszego sklepu internetowego Tadar.pl. Znaleźć można tutaj zarówno pojedyncze noże, jak i niejeden funkcjonalny komplet noży.
Godnym polecenia nożem japońskim Santoku jest między innymi nóż Starke Pro Silva 18 cm.  To dobry nóż kuchenny, którego ostrze wykonane zostało z wysokiej jakości stali nierdzewnej. Do jej zalet zaliczyć można między innymi łatwość w pielęgnacji oraz wysoki współczynnik twardości, który to przekłada się na spowolniony proces tępienia. Rączka noża Santoku posiada okładzinę z egzotycznego drewna Pakka, które tworzone jest z kilku różnych gatunków drewna. Sprawia to, że prezentuje się ono niezwykle estetycznie i jest odporna na uszkodzenia. Co więcej, rękojeść noża japońskiego Santoku zapewnia pewny chwyt i jest zabezpieczona przed wnikaniem wilgoci oraz soków krojonych produktów. Najlepszy nóż kuchenny posiada szerokie, solidne ostrze, które zwiększa komfort pracy z twardymi, dużymi składnikami. Przechowywać można go zarówno w kauczukowym bloku, jak i na listwie magnetycznej.

Kolejna propozycja to nóż Santoku Tadar Nook 18 cm. Ostry nóż kuchenny nadaje się do użytku zarówno amatorskiego, jak i profesjonalnego. Posiada on solidne ostrze ze stali nierdzewnej, które stanowi gwarancję trwałości i odporności. Uchwyt tasaka kuchennego wykonany został z antypoślizgowego tworzywa sztucznego, dzięki czemu zapewnia pewny chwyt i wysoki komfort użytkowania. Na uwagę zasługuje tutaj również eleganckie, stalowe wykończenie.

W żadnej kuchni nie może również zabraknąć noża kuchennego Santoku Tadar Nook 12,5 cm. To niewielki, poręczny nóż, który znakomicie radzi sobie z nawet najtwardszymi składnikami. Jego ostrze wykonane zostało z wysokiej jakości stali nierdzewnej, a rękojeść — z tworzywa sztucznego o właściwościach antypoślizgowych. Stanowi on gwarancję bezpieczeństwa i komfortu użytkowania przez wiele lat.
Z naszego bloga dowiecie się również, jakie noże kuchenne wybrać.

Nóż japoński Santoku to gwarancja codziennych sukcesów w szybkim i wygodnym krojeniu mięsa czy warzyw.