Patelnia WOK – przydatna w każdej kuchni!

Polecane produkty 21.04.2020


Patelnia WOK – zastosowanie

Patelnie WOK znane są szeroko w kuchni orientalnej. Klasyczne modele mają zaokrąglone dno, dzięki czemu smażąc, trzeba je trzymać przez cały czas w dłoni. Nazywa się to techniką szybkiego smażenia, dzięki któremu potrawy zyskują ciekawy smak. Dziś na rynku jest kilka różnych modeli WOK-ów. Współczesny projekt pozwala również na większy zakres pomocy podczas przygotowywania posiłków. W swojej kuchni możesz wykorzystać patelnię WOK między innymi do:
- smażenia składników na głębokim tłuszczu,
- długiego duszenia pod przykryciem (zamów swój WOK z pokrywką),
- naprzemiennej obróbki w wyższej i niższej temperaturze (pomocny jest w tym kształt korpusu patelni),
- szybkiego smażenia warzyw na patelni z pomocą płyty indukcyjnej.


Patelnie WOK – rodzaje

Klasyczny WOK wykonany jest z żeliwa lub stali. W sprzedaży możesz spotkać również modele wykonane z aluminium, które są wygodną opcją z uwagi na mniejszy ciężar oraz np. dodatek powłoki non-stick zapobiegającej przywieraniu. Wiesz już, do czego można wykorzystać patelnię WOK, pora więc wybrać jej rodzaj. Są trzy typy:
- kantońska patelnia WOK (ciężka, z parą uchwytów zamiast klasycznej rączki, wykonana ze stali węglowej lub żelazny, często używana w lokalach gastronomicznych),
- pekińska patelnia WOK (najgłębsza z dostępnych WOK-ów, wykonana z najwyższej jakości stali, co przekłada się również na jego trwałość oraz wyjątkowy smak potraw),
- mandaryńska patelnia WOK (mniejsza niż kantońska, ale głębsza i lżejsza, często z rączką wykonaną z drewna, zawsze z korpusem ze stali węglowej).


Jakie dania z patelni WOK?

Patelnia WOK może dużo, a z twoją pomocą jeszcze więcej. Jeśli wybierzesz model na indukcję, to będzie również idealnie pasować do codziennych sukcesów kulinarnych w twojej nowoczesnej kuchni. O pomysły na dania nie musisz się martwić. Jest ich całe mnóstwo. Po porady dotyczące wyboru patelni zapraszamy do jednego z naszych wcześniejszych wpisów, tymczasem możesz zdecydować, jaka będzie twoja pierwsza potrawa z patelni WOK:
- tofu z warzywami,
- pikantna wieprzowina z orzechami nerkowca,
- ryż z krewetkami,
- kurczak w sosie pomarańczowym smażony na głębokim tłuszczu,
- curry z bakłażanem,
- słodko-kwaśny Pad thai.