Patelnie gazowe – jak wybrać najlepszą? 8 rad

Dobra patelnia gazowa jest przede wszystkim…
Jeśli szukasz ogólnych porad dotyczących wyboru patelni, zajrzyj do jednego z naszych wcześniejszych artykułów. Jeśli natomiast chodzi o patelnie na gaz, to musisz wiedzieć przede wszystkim, że:- wszystkie patelnie na indukcję działają również bardzo dobrze na kuchence gazowej,
- ważny jest wybór modelu, którego konstrukcja dobrze znosi długie podgrzewanie (żeliwna, stalowa lub aluminiowa),
- warto wybierać patelnie z powłoką nieprzywierającą,
- razem z patelnią dobrze jest zakupić dopasowaną pokrywkę (o ile nie jest dołączona do zestawu).
Wielkość – czyli dobra patelnia na gaz
Najlepsza patelnia gazowa to taka, która będzie towarzyszyć ci przy wielu codziennych sukcesach kulinarnych. Aby tak się stało, musi mieć odpowiednią średnicę. Oceń zatem wielkość potrzeb swojej rodziny oraz porcji jedzenia, które zwykle smażysz na patelni. Tylko w ten sposób masz pewność, że będzie to dobry zakup, a poranny omlet, jajecznica, czy jajko sadzone podsmaży się równomiernie, a ty wygodnie przełożysz je na talerz. To ważne, jeśli chcesz mieszać składniki na patelni.
Dedykowane modele – patelnia gazowa, której ci brakuje…
Uniwersalne patelnie na gaz dają dobre wsparcie przy smażeniu mięsa, placków ziemniaczanych, bekonu, a także prażeniu pestek słonecznika i dyni. Możesz to jednak robić bardziej komfortowo, sprawniej i szybciej. Od tego są właśnie dedykowane patelnie gazowe, wśród których znajdziesz między innymi:- patelnię granitowa, w której możesz zapiekać posiłek w piekarniku po odpięciu rączki,
- patelnię do naleśników,
- patelnię grillowa,
- patelnię do zadań specjalnych (np. dołkownica).
W patelni gazowej liczy się powłoka…
To oczywiste, że chcesz smażyć jak najzdrowiej, a więc bez lub z niewielkim dodatkiem tłuszczu. Zależy ci też, aby zakupiona patelnia na kuchenkę gazową była trwała. Do tego należy również dodać wzornictwo modelu, bo choć nie zwiększa ono funkcjonalności patelni, wpływa na przyjemność z tworzenia dań. Jaką powłokę więc wybrać? To zależy:- powłoka granitowa jest najtrwalsza, a przy odpowiedniej konstrukcji patelni pozwala nawet na zapiekanie jedzenia w piekarniku,
- klasyczna, stylizowana powłoka non-stick wygląda nowocześnie i doskonale chroni składniki przed przypadkowym przypaleniem na niewielkiej ilości masła lub oleju,
- powłoka ceramiczna nie potrzebuje do smażenia tłuszczu, ale też łatwo ją zarysować.
… oraz uchwyt patelni na gaz
Tu sprawa jest chyba najprostsza. Patelnie na gaz mogą mieć trzy typy uchwytu. Stalowe, które są trwałe, ale też szybko się nagrzewają. Następnie popularne rączki wykonane z bakelitu – materiał niepalny i nietopliwy. Oraz uchwyty soft touch, które zapewniają najlepsze właściwości antypoślizgowe i mogą imitować wygląd różnych materiałów (np. drewna) lub mieć dowolny kolor. Wybór należy do ciebie!Warto przeczytać

Najczęściej zadawane pytania - co i jak, czyli o produktach do kuchni z Tadar.pl
Ty masz pytania, my udzielamy odpowiedzi! Zależy nam, aby nasze produkty były kupowane świadomie i jak najlepiej wpisywały się w twoje potrzeby. Mamy dla ciebie nie tylko codzienne sukcesy oraz magię smaku każdego dnia. Wraz z naszymi paczkami, do domów w całej Polsce wysyłamy wygodę, bezpieczeństwo użytkowania oraz stylowe wyposażenie kuchni. Rozwiej swoje wątpliwości i sprawdź, jakie kwestię najczęściej objaśniamy klientom kupującym w sklepie internetowym Tadar.pl!
czytaj więcej
Magia smaku zamknięta w znaku - piktogramy, które znajdziesz na produktach w Tadar.pl
Dobre oznakowanie produktów to podstawa. Wystarczy na nie spojrzeć i już wiadomo, co producent miał na myśli oraz jak poprawnie użytkować kupioną rzecz. Bez sięgania do instrukcji, bez długiego dociekania, domysłów, niepewności. Piktogramy to takie sprytne znaki, warto więc znać myśl, która za nimi stoi. Spokojnie, znajdziesz tu wszystkie niezbędne informacje na ten temat w czytelnej i przystępnej formie.
czytaj więcej
Maszynka do makaronu, ravioli i wałkowania ciasta – jak jej używać?
Makaron może mieć wiele postaci. Wszystko zaczyna się jednak od jednej i tej samej, czyli ciasta. Jeśli przepis jest dobry, to powinno ono wyjść sprężyste i nielepiące. Później wystarczy tylko je rozwałkować i wykroić z niego nitki lub wstążki. Do tego właśnie stworzono ręczne maszynki do makaronu, a my wyjaśnimy ci, jak działają, jak ich używać oraz podpowiemy, w jakich proporcjach zmieszać składniki, by zrobić świetne ciasto na makaron.
czytaj więcej
Sałatka Gyros
Kolorowa, aromatyczna i niezwykle sycąca sałatka gyros to prawdziwy hit polskich stołów, który zdobył serca miłośników zdrowego jedzenia na całym świecie. To danie charakteryzuje się bogatym smakiem i efektownym wyglądem, który sprawia, że równie dobrze sprawdzi się jako główne danie na obiad, jak i jako przystawka na przyjęciu czy grillu. Popularność tej sałatki wynika z jej uniwersalności – można ją przygotować w różnych wariantach, dostosowując składniki do własnych preferencji smakowych.
czytaj więcej
Sałatka z tortellini
Sycąca i kolorowa sałatka z tortellini to doskonały przykład włoskiej kuchni w nowoczesnym wydaniu. To danie, które łączy w sobie tradycyjne smaki z praktycznością przygotowania, sprawiając że idealnie sprawdza się zarówno jako lekki obiad, jak i efektowna przekąska na przyjęcie. Dzięki wykorzystaniu makaronu tortellini z dowolnym nadzieniem, każda wersja tej sałatki może mieć niepowtarzalny charakter i bogactwo smaków.
czytaj więcej
Sałatka z tuńczykiem
Pożywna i aromatyczna sałatka z tuńczykiem to popularne danie, które łączy w sobie prostotę przygotowania z wyjątkowym smakiem. Potrawa ta sprawdzi się równie dobrze jako lekka kolacja, przekąska na przyjęcie, czy składnik świątecznego menu. Dzięki bogactwu składników odżywczych i długiemu okresowi przechowywania, sałatka z tuńczykiem cieszy się niesłabnącą popularnością w polskich domach.
czytaj więcej
Sałatka Cezar
Legenda amerykańskiej gastronomii, sałatka cezar to prawdziwy klasyk, który od dekad zachwyca swoim unikalnym smakiem i elegancką prostotą. To pyszne danie powstało w latach dwudziestych XX wieku w restauracji hotelu Caesar w Tijuanie, a dziś jest cenione na całym świecie za swój charakterystyczny smak i efektowną prezentację. Domowa sałatka cezar może konkurować z restauracyjnymi wersjami, a przygotowanie sałatki cezar jest prostsze niż mogłoby się wydawać.
czytaj więcej
Stal nierdzewna w kuchni – kompendium wiedzy
Przestrzeń do gotowania to świetne miejsce dla stali nierdzewnej. Jej właściwości wzorowo sprawdzają się podczas tworzenia najróżniejszych posiłków. Niejednokrotnie najlepsze patelnie, garnki, czy też blachy do pieczenia wykonane są właśnie ze stali nierdzewnej. Nawet twoje ulubione noże i stylowy czajnik tradycyjny korzystają z jej solidnej i higienicznej budowy, która dzięki nieporowatej powierzchni nie absorbuje aromatów, smaków, zabrudzeń i bakterii. Warto jednak wiedzieć, że niewłaściwe użytkowanie i pielęgnacja może powodować rdzewienie stali nierdzewnej. Dlaczego tak się dzieje? Jak tego uniknąć? Który rodzaj stali wybrać? Co w ogóle sprawia, że jest tak wyjątkowa? Oto pigułka informacji na ten temat, których możesz potrzebować, by dokonać świadomego zakupu na lata!
czytaj więcej
Sałatka z kurczakiem - najlepszy przepis!
Szukasz pomysłu na lekki, a jednocześnie sycący posiłek, który dostarczy energii na cały dzień? Sałatka z kurczakiem to idealne rozwiązanie! Jest nie tylko pyszna i kolorowa, ale również pełna wartości odżywczych. To doskonała propozycja na drugie śniadanie, lunch do pracy czy lekką kolację. W tym artykule podzielimy się przepisem na najlepszą sałatkę z kurczakiem, która z pewnością podbije serca wszystkich domowników. Poznaj sekret idealnego połączenia chrupiących warzyw, soczystego kurczaka i aromatycznego dressingu!
czytaj więcej