Przekąski z ciasta francuskiego z serem i szynką na pięć sposobów

Porady 4.07.2023

Przepisy na oryginalne przekąski z ciasta francuskiego z dodatkiem szynki i sera – porcja informacji wstępnych

Przekąski z ciasta francuskiego z serem i szynką to idealnie uzupełniająca się kombinacja, która przenosi nasze kubki smakowe w zupełnie inny wymiar. Te pyszności można przyrządzić z różnych rodzajów wędlin i serów, osiągając kompletnie odmienny smak. Spójrz na połączenie szynki parmeńskiej z serem ricotta i mortadeli z pistacjami z kremowym pecorino – jedno i drugie to przekąska z ciasta francuskiego z szynką i serem, ale ich smak różni się od siebie diametralnie. Ta różnorodność i możliwość tworzenia interesujących połączeń smakowych sprawiła, że ten rodzaj przekąski stał się bardzo popularny.

Czytaj także:

Ser z ciastem francuskim i szynką serwowany jest na bankietach, domówkach i spotkaniach rodzinnych. Chcesz dowiedzieć się, jak przyrządzić pyszne kombinacje smakowe? A może szukasz po prostu inspiracji? Świetnie się składa! W dalszej części tekstu zdradzimy Ci propozycje na imprezowe przekąski z serem, szynką i ciastem francuskim w roli głównej.

Jak przygotować przekąski z ciasta francuskiego z serem i szynką? Zainspiruj się naszymi przepisami!

Zastanawiasz się, jak zrobić przekąski z ciasta francuskiego z dodatkiem swoich ulubionych serów i wędlin? Już spieszymy z podpowiedziami, dzięki którym przyrządzisz owinięte w ciasto francuskie najlepsze przekąski z szynką i serem. Zanim przejdziesz do gotowania, przygotuj sobie niezbędne akcesoria kuchenne – nóż, dużą deskę do krojenia i łopatkę kuchenną. Przyda Ci się też solidna forma lub blacha do pieczenia. Jeśli masz już w zanadrzu wszystkie potrzebne akcesoria, czas wziąć się do roboty! Podajemy przepis na pierwszą przekąskę z szynką i serem z dodatkiem ciasta francuskiego.

1. Przekąska z ciasta francuskiego z serkiem Philadelphia i szynką

Składniki:

  • pół opakowania gotowego ciasta francuskiego,
  • 100 g serka typu Philadelphia,
  • 120 g szynki babuni.

Akcesoria:

  • blacha do pieczenia,
  • nóż,
  • kratka do studzenia,
  • papier do pieczenia.

Przygotowanie:

Blachę wyłóż papierem, a następnie ułóż na nim przekrojone na długie paski ciasto francuskie. Każdy z nich posmaruj serkiem, a na nim połóż pasek z szynki. Całość zawiń w rulonik, tak aby ciasto przykryło farsz. Piecz przez 15 minut w piekarniku nagrzanym do 190 stopni C.

2. Przekąska z ciasta francuskiego z cheddarem i szynką szwarcwaldzką

Przepadasz za cheddarem i szynką szwarcwaldzką? Mamy dla Ciebie przepis na pyszną przekąskę z udziałem tych składników. Podajemy składniki:

  • 1 arkusz gotowego ciasta francuskiego,
  • 150 g pokrojonego w plastry sera cheddar,
  • 120 g pokrojonej w plastry szynki szwarcwaldzkiej,
  • 1 roztrzepane jajko do posmarowania ciasta.

Akcesoria:

  • blacha,
  • papier do pieczenia,
  • pędzelek.

Przygotowanie:

Na blaszce rozłóż papier do pieczenia, a następnie połóż na nim ciasto francuskie. Pokrój ciasto na mniejsze, symetryczne kwadraty. Na środek każdego kwadratu połóż ser i szynkę, a następnie złóż jeden bok do drugiego, aby utworzyć trójkąt. Gotowe trójkąciki posmaruj jajkiem, a wypieczeniu będą miały złocisty kolor. Piecz w 190 stopniach C przez 15-20 minut. Serwuj z dodatkiem keczupu lub innego dipa. Jeśli chcesz poznać inne ciekawe pomysły na przekąski z serem i szynką, koniecznie sprawdź treść kolejnego akapitu.

Czytaj także:

Zimne przekąski z ciasta francuskiego na imprezę można przyrządzić także z innych rodzajów sera i szynki. Przygotowaliśmy dla Ciebie jeszcze trzy propozycje na efektowne przekąski z ciasta francuskiego, które zapewnią Twoim gościom czystą rozkosz dla podniebienia.

3. Przekąska z ciasta francuskiego z serem manchego i szynką serrano

Numerem trzy w kategorii przekąski „ciasto francuskie + szynka i ser” są mini tartaletki z serem manchego i szynką jamón serrano. Do ich przygotowania potrzebujesz:

  • 100 g sera manchego,
  • 140 g szynki jamón serrano,
  • 60 ml śmietany kremówki,
  • sól,
  • pieprz,
  • 1 opakowanie ciasta francuskiego,
  • 10-12 pomidorków koktajlowych.
  • nóż,
  • foremki do mini tartaletek,
  • miskę,
  • łyżkę.

Przygotowanie:

Z ciasta wytnij koła odpowiadające wielkością foremkom. Ciasto ułóż w foremkach wysypanych mąką, a następnie nakłuj widelcem i wsadź na 10 minut do piekarnika nagrzanego na 180 stopni C. W międzyczasie pokrój ser i szynkę na cienkie paski, a pomidorki przekrój na pół. Do miski wlej śmietankę, dodaj ser i szynkę oraz przyprawy i zamieszaj. Gotową masę wylej na podpieczone tartaletki. Na wierzch ułóż po połówce pomidorka. Piecz przez kolejne 10-15 minut, aż ser ze śmietanką stworzą złotą, pyszną skorupkę.

4. Przekąska z ciasta francuskiego z mozzarellą i szynka parmeńską

Chcesz przygotować coś szybkiego, a zarazem wykwintnego? Poznaj przepis na przekąski z ciasta francuskiego z szynką parmeńską i mozzarellą.

Składniki:

  • 120 g mozzarelli w małych kulkach,
  • 120 g szynki parmeńskiej,
  • 1 opakowanie ciasta francuskiego.

Akcesoria:

  • blacha do pieczenia,
  • nóż,
  • papier do pieczenia.

Przygotowanie:

Rozwiń ciasto na wyłożonej papierem blaszce. Podziel je na równe kwadraty. Szynkę pokrój w plastry i ułóż na środku każdego kwadratu wraz z kulką mozzarelli. Pociągnij za wszystkie rogi ciasta, po to, by stworzyć z nich koszyczek. Tak przygotowaną przekąskę piecz przez 20 minut w piecu w 180 stopniach C. Serwuj z dodatkiem sosu pomidorowego z ziołami.

5. Przekąska z ciasta francuskiego z goudą i szynką

Masz w domu tylko ser gouda i zwykłą szynkę? Także z takich składników można stworzyć pyszne przekąski z ciasta francuskiego z szynką i serem, które zrobią wrażenie na gościach. Do przygotowania szybkich, prostych, swojskich przekąsek potrzebujesz:

  • 1 opakowania ciasta francuskiego,
  • 100 g pokrojonej w plasterki szynki,
  • 100 g pokrojonego w plasterki sera gouda,
  • keczupu,
  • blachy do pieczenia,
  • noża,
  • papieru do pieczenia.

Przygotowanie:

Blachę wyłóż papierem, a następnie rozwiń na niej ciasto. Pokrój je na prostokąty lub kwadraty. Na każdym kawałku ciasta ułóż ser i szynkę, a następnie wysmaruj keczupem i złóż kawałki na pół. Tak przygotowane przekąski wstaw do pieca na 20 minut. Piecz w temperaturze 180 stopni C.

Mamy nadzieję, że nasze połączenia oczarują Twoich gości! Życzymy udanej zabawy!