Tarta z ciasta francuskiego – 3 najlepsze przepisy na tartę

Wybierz swój ulubiony smak. 3 warianty tarty z ciasta francuskiego do wyboru
Tarta z ciasta francuskiego to wyjątkowe danie, które nie ma jasno określonego przepisu, a zawsze smakuje wybornie. Zanim zdradzimy Ci nasze pomysły na to, jak przyrządzić tę francuską specjalność, dowiedz się nieco o jej historii.
Historia tego przysmaku, który chętnie jadany jest w restauracjach na całym świecie, sięga XIII-wiecznej Francji i królewskiego dworu. Z początku tarta przyrządzana była na bazie ciasta drożdżowego, do którego dobierano jakiekolwiek dostępne na dworze składniki, a z czasem zastąpiono tradycyjne ciasto bazą z ciasta kruchego lub francuskiego. Ta zmiana nadała daniu zupełnie innego charakteru, czyniąc je bardziej kruchym i wykwintnym.
Czytaj także:
- Jak zrobić domowe ciasto francuskie? Nasz przepis!
- Pizzerinki z ciasta francuskiego – przepis na szybkie i smaczne danie
- Tarta z gruszkami na 6 sposobów
Olbrzymią popularnością cieszyły się tarty wytrawne, a popularność ta poskutkowała stworzeniem przepisu na jedną z najbardziej znanych tart – quiche Lorraine. Wraz z upływem czasu tarty zyskały też nadzienie z owoców i słodkich kremów. Dobry przykład to znana i lubiana tarta z ciasta francuskiego na słodko w wersji odwróconej z karmelizowanymi jabłkami.
Z przyjemnością zdradzimy Ci pomysł na słodką tartę oraz sprytne sposoby na to, by Twoja wytrawna tarta z ciasta francuskiego smakowała równie dobrze, co w restauracji. W kolejnych akapitach przedstawimy Ci praktyczne instrukcje, dzięki którym Twoja tarta z ciasta francuskiego na słono (ta na słodko także) zwali z nóg wszystkich domowników. Zapraszamy do lektury.
Praktyczne instrukcje dotyczące przygotowania tarty z ciasta francuskiego. Kilka kuchennych trików
Zastanawiasz się, jak zrobić tartę z ciasta francuskiego? Przygotowanie tego typu ciasta zajmuje sporo czasu i wymaga minimalnych umiejętności cukierniczych. Nie przepadasz za pieczeniem? Istnieje zdecydowanie prostszy sposób – wykorzystanie gotowego ciasta. Tarta z gotowego ciasta francuskiego pozwala zaoszczędzić trochę czasu, jednakże rzadko można spotkać w sklepach produkty dobrej jakości, co wpływa na ostateczny smak ciasta. Jeśli zależy Ci na wysokiej jakości, kup je w piekarni – w ten sposób szybka tarta z ciasta francuskiego będzie nie do odróżnienia od tej, przygotowanej z samodzielnie składanego ciasta.
Czytaj także:
- Tarta z białą czekoladą – zachwyć swoich bliskich!
- Formy do tarty – jak wybrać?
- Przekąski z ciasta francuskiego z serem i szynką na 5 sposobów
- Przekąski na Sylwestra z ciasta francuskiego, które przygotuje każdy!
Chcesz przyrządzić ciasto własnoręcznie? Mamy dla Ciebie kilka wskazówek! Do przyrządzenia francuskiego przysmaku potrzebne Ci będą podstawowe akcesoria kuchenne: miska, trzepaczka, ostry nóż oraz długi wałek kuchenny. Warto także zaopatrzyć się w cukierniczą matę silikonową, która pozwala na cienkie rozwałkowanie ciasta, bez przywierania. Odklejanie masy od maty silikonowej praktycznie nie wymaga podsypywania mąką.
Ważnym elementem, który pozwoli Ci wypiec idealny francuski przysmak, jest forma do tarty. Na rynku dostępne są formy ceramiczne, porcelanowe, silikonowe, szklane lub blaszane, a każda z nich ma swoje wady i zalety. Dla początkujących najlepsze okażą się blachy silikonowe, z których łatwo wyciągnąć ciasto, z kolei bardziej wprawionym osobom polecamy formy szklane lub ceramiczne, pozwalające na równomierne wypieczenie ciasta. Chcesz przygotować tarte tatin? Odwrócona tarta z ciasta francuskiego wyjdzie Ci najlepiej, jeśli użyjesz do niej blaszanej formy z wyjmowanym dnem.
Skoro znasz już wszystkie tajniki przyrządzania własnego ciasta francuskiego, to nadszedł czas, żebyś poznał przepis na domowe ciasto francuskie. Z czym podać nasze ciasto francuskie? Rewelacyjnie komponuje się z owocami, lekkim kremami na bazie śmietany, serami pleśniowymi, ulubionymi warzywami, a nawet wędliną. Poznaj nasz przepis na idealne ciasto!
Składniki:
- 250 g mąki pszennej,
- 130 g pokrojonego w kostkę schłodzonego masła,
- pół łyżeczki soli,
- 70 ml zimnej wody.
Akcesoria:
- miska,
- folia spożywcza,
- nóż.
Przygotowanie:
W misce wymieszaj mąkę i sól, a następnie dodaj pokrojone masło. Masę zgniataj pomiędzy palcami, aby utworzyć z niej ciasto przypominające kruszonkę. Stopniowo dodawaj zimną wodę, po łyżeczce. Masę mieszaj nożem, aż do momentu, gdy zacznie zbijać się w jednolitą kulkę.
Ciasto przełóż na blat oprószony mąką i zacznij zagniatać. Gdy stanie się gładkie, uformuj z niego kulkę i owiń je folią spożywczą. Gotowe ciasto powinno zostać wsadzone do schłodzenia na co najmniej 30 minut.
Po upływie wyznaczonego czasu należy ponownie je rozwałkować, najlepiej na silikonowej macie, a następnie przełożyć do formy. Wtedy przychodzi czas na przygotowywanie nadzienia do tarty. Ciasto można przechowywać w lodówce po rozwałkowaniu i zwinięciu je w rulon.
Ile piec tartę z ciasta francuskiego z naszego przepisu? Ciasto powinno piec się przez 10-15 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180 stopni C bez nadzienia, a potem przez kolejne 15-20 minut wraz z nadzieniem.
Eksperymentuj z nadzieniem. Inspirujące pomysły na wypełnienie tarty z ciasta francuskiego
Poznałeś już przepis na domowe ciasto francuskie, więc pora przejść do głównego tematu tego artykułu, czyli pieczenia tarty. Przygotowaliśmy dla Ciebie trzy pomysły na pyszne nadzienia.
1. Tarta z ciasta francuskiego z warzywami, śmietanką i serem pleśniowym.
Pierwsza nasza propozycja to tarta z ciasta francuskiego z warzywami, śmietanką i serem pleśniowym.
Składniki:
- 1 kulka własnoręcznie przygotowanego ciasta francuskiego,
- 2 cukinie pokrojone w plastry,
- 1 cebula pokrojona w plastry,
- 200 ml śmietany kremówki 30%,
- 3 jaja,
- 100 g sera lazur,
- sól,
- pieprz.
Akcesoria:
- forma do ciasta,
- mata silikonowa,
- wałek,
- trzepaczka.
Przygotowanie:
Ciasto wyjmij z lodówki i rozwiń je, a następnie rozwałkuj i przełóż do formy. Dociśnij je do dna i boków formy. Tartę włóż do piekarnika nagrzanego na 180 stopni C i piecz przez 15 minut. Odstaw do wystygnięcia, a w międzyczasie przygotuj masę.
W misce roztrzep jaja, dodaj śmietankę i ser. Całość wymieszaj i dopraw. Masę wylej do formy. Cukinię i cebulę lekko oprósz mąka, a następnie przypraw i ułóż na wierzchu masy. Piecz przez kolejne 20 minut. Jeśli masz ochotę, możesz dodać tu także inne składniki, np. kurczaka. Tarta na cieście francuskim z kurczakiem w ziołach z pewnością zasmakuje wszystkim domownikom.
2. Tarta z dodatkiem pomidorów i sera ricotta
Jaką jeszcze wytrawną tartę z ciasta francuskiego polecamy? Musisz koniecznie spróbować tarty z dodatkiem pomidorów i sera ricotta. Podajemy przepis na samo nadzienie, bo reszta kroków jest dokładnie taka sama.
Składniki:
- 450 g przekrojonych na pół pomidorków koktajlowych,
- 450 g sera ricotta,
- skórka z połowy cytryny,
- 1 dymka,
- 2 jaja,
- 80 g tartego parmezanu.
Do połączenia składników przyda Ci się miska.
Przygotowanie:
W misce wymieszaj ser, skórkę, pokrojoną drobno dymkę, jaja oraz parmezan. Dopraw solą i pieprzem, a następnie wylej masę na podpieczone ciasto francuskie. Ułóż na wierzchu pomidorki i wstaw do piekarnika na 15 minut.
3. Tarta z karmelizowanych jabłek
Masz ochotę na tartę w słodkiej wersji? Spróbuj przygotować tartę z karmelizowanych jabłek. Do jej przyrządzenia potrzebujesz:
- 7 jabłek pokrojonych w plastry,
- 100 g masła,
- 150 g cukru,
- 1 łyżeczkę ekstraktu waniliowego,
- patelnię.
Przygotowanie:
Czytaj także:
Na patelni rozgrzej masło, a następnie dodaj cukier i ekstrakt. Poczekaj, aż cukier się rozpuści i lekko skarmelizuje, a następnie dodaj plasterki jabłek. Całość smaż przez kilka minut i odstaw do przestygnięcia. Letnie jabłka ułóż na podpieczonym wcześniej cieście francuskim.
Z pewnością zasmakują Ci zarówno tarty na słodko, jak i na słono. Życzymy smacznego!
Warto przeczytać

Najczęściej zadawane pytania - co i jak, czyli o produktach do kuchni z Tadar.pl
Ty masz pytania, my udzielamy odpowiedzi! Zależy nam, aby nasze produkty były kupowane świadomie i jak najlepiej wpisywały się w twoje potrzeby. Mamy dla ciebie nie tylko codzienne sukcesy oraz magię smaku każdego dnia. Wraz z naszymi paczkami, do domów w całej Polsce wysyłamy wygodę, bezpieczeństwo użytkowania oraz stylowe wyposażenie kuchni. Rozwiej swoje wątpliwości i sprawdź, jakie kwestię najczęściej objaśniamy klientom kupującym w sklepie internetowym Tadar.pl!
czytaj więcej
Magia smaku zamknięta w znaku - piktogramy, które znajdziesz na produktach w Tadar.pl
Dobre oznakowanie produktów to podstawa. Wystarczy na nie spojrzeć i już wiadomo, co producent miał na myśli oraz jak poprawnie użytkować kupioną rzecz. Bez sięgania do instrukcji, bez długiego dociekania, domysłów, niepewności. Piktogramy to takie sprytne znaki, warto więc znać myśl, która za nimi stoi. Spokojnie, znajdziesz tu wszystkie niezbędne informacje na ten temat w czytelnej i przystępnej formie.
czytaj więcej
Maszynka do makaronu, ravioli i wałkowania ciasta – jak jej używać?
Makaron może mieć wiele postaci. Wszystko zaczyna się jednak od jednej i tej samej, czyli ciasta. Jeśli przepis jest dobry, to powinno ono wyjść sprężyste i nielepiące. Później wystarczy tylko je rozwałkować i wykroić z niego nitki lub wstążki. Do tego właśnie stworzono ręczne maszynki do makaronu, a my wyjaśnimy ci, jak działają, jak ich używać oraz podpowiemy, w jakich proporcjach zmieszać składniki, by zrobić świetne ciasto na makaron.
czytaj więcej
Sałatka Gyros
Kolorowa, aromatyczna i niezwykle sycąca sałatka gyros to prawdziwy hit polskich stołów, który zdobył serca miłośników zdrowego jedzenia na całym świecie. To danie charakteryzuje się bogatym smakiem i efektownym wyglądem, który sprawia, że równie dobrze sprawdzi się jako główne danie na obiad, jak i jako przystawka na przyjęciu czy grillu. Popularność tej sałatki wynika z jej uniwersalności – można ją przygotować w różnych wariantach, dostosowując składniki do własnych preferencji smakowych.
czytaj więcej
Sałatka z tortellini
Sycąca i kolorowa sałatka z tortellini to doskonały przykład włoskiej kuchni w nowoczesnym wydaniu. To danie, które łączy w sobie tradycyjne smaki z praktycznością przygotowania, sprawiając że idealnie sprawdza się zarówno jako lekki obiad, jak i efektowna przekąska na przyjęcie. Dzięki wykorzystaniu makaronu tortellini z dowolnym nadzieniem, każda wersja tej sałatki może mieć niepowtarzalny charakter i bogactwo smaków.
czytaj więcej
Sałatka z tuńczykiem
Pożywna i aromatyczna sałatka z tuńczykiem to popularne danie, które łączy w sobie prostotę przygotowania z wyjątkowym smakiem. Potrawa ta sprawdzi się równie dobrze jako lekka kolacja, przekąska na przyjęcie, czy składnik świątecznego menu. Dzięki bogactwu składników odżywczych i długiemu okresowi przechowywania, sałatka z tuńczykiem cieszy się niesłabnącą popularnością w polskich domach.
czytaj więcej
Sałatka Cezar
Legenda amerykańskiej gastronomii, sałatka cezar to prawdziwy klasyk, który od dekad zachwyca swoim unikalnym smakiem i elegancką prostotą. To pyszne danie powstało w latach dwudziestych XX wieku w restauracji hotelu Caesar w Tijuanie, a dziś jest cenione na całym świecie za swój charakterystyczny smak i efektowną prezentację. Domowa sałatka cezar może konkurować z restauracyjnymi wersjami, a przygotowanie sałatki cezar jest prostsze niż mogłoby się wydawać.
czytaj więcej
Stal nierdzewna w kuchni – kompendium wiedzy
Przestrzeń do gotowania to świetne miejsce dla stali nierdzewnej. Jej właściwości wzorowo sprawdzają się podczas tworzenia najróżniejszych posiłków. Niejednokrotnie najlepsze patelnie, garnki, czy też blachy do pieczenia wykonane są właśnie ze stali nierdzewnej. Nawet twoje ulubione noże i stylowy czajnik tradycyjny korzystają z jej solidnej i higienicznej budowy, która dzięki nieporowatej powierzchni nie absorbuje aromatów, smaków, zabrudzeń i bakterii. Warto jednak wiedzieć, że niewłaściwe użytkowanie i pielęgnacja może powodować rdzewienie stali nierdzewnej. Dlaczego tak się dzieje? Jak tego uniknąć? Który rodzaj stali wybrać? Co w ogóle sprawia, że jest tak wyjątkowa? Oto pigułka informacji na ten temat, których możesz potrzebować, by dokonać świadomego zakupu na lata!
czytaj więcej
Sałatka z kurczakiem - najlepszy przepis!
Szukasz pomysłu na lekki, a jednocześnie sycący posiłek, który dostarczy energii na cały dzień? Sałatka z kurczakiem to idealne rozwiązanie! Jest nie tylko pyszna i kolorowa, ale również pełna wartości odżywczych. To doskonała propozycja na drugie śniadanie, lunch do pracy czy lekką kolację. W tym artykule podzielimy się przepisem na najlepszą sałatkę z kurczakiem, która z pewnością podbije serca wszystkich domowników. Poznaj sekret idealnego połączenia chrupiących warzyw, soczystego kurczaka i aromatycznego dressingu!
czytaj więcej