Smażone szparagi z jajkiem sadzonym – kultowy przepis

Porady 15.06.2021

Szparagi z jajkami

Szparagi, jajko, roztopione, złociste masełko to produkty, które pomogą Ci stworzyć śniadanie pełne smaku, witamin i zdrowej porcji kalorii. Szparagi z jajkiem są ponadto banalnie proste w przygotowaniu, przez co poradzi sobie z tym daniem każdy, nawet osoby, które nie czują się zbyt mocne w kuchennych eksperymentach. Szparagi, jajka oraz wszelkie dodatki do śniadania, wymagają odpowiedniej obróbki, przed przystąpieniem do przygotowywania posiłku. Usprawnić  kuchenne czynności i maksymalnie skrócić czas spędzony w kuchni, pomogą krajalnice do warzyw i dobrze naostrzone noże. Jeśli chodzi o śniadanie ze szparagami w roli głównej, warto nabyć odpowiednie akcesoria, które umożliwią szybkie i precyzyjne przygotowanie łodyżek do smażenia lub gotowania. Wśród najbardziej przydatnych akcesoriów wymienia się najczęściej garnki do szparagów. Nie bez przyczyny! Szparagi gotowane w zwykłym garnku mogą podczas obróbki tracić cenne dla zdrowia witaminy i minerały, czego unikniesz, wykorzystując specjalny garnek do szparagów. W naszym sklepie dostępne są również miski, obieraczki oraz akcesoria do mięsa i szparagów. Więcej informacji na temat sposobu przetwarzania szparagów, znajdziesz w artykule Ile gotować szparagi.
 

Przepis na szparagi z jajkiem

Przejdźmy od słów do czynów! Za chwile poznasz niezwykły przepis na szparagi zielone z jajkiem sadzonym. Najpierw jednak sprawdź, jak obrać szparagi i czy w ogóle należy je obierać? Co jest Ci potrzebne do zrobienia smacznego i zdrowego śniadania w mniej niż pół godziny?
 
  • Pęczek zielonych szparagów
  • Łyżka oliwy z oliwek
  • Pół małej cebuli
  • 2 jajka
  • Sól i pieprz
  • Szczypta ziół prowansalskich (opcjonalnie)
Przepis na szparagi zielone z jajkiem jest nie tylko prosty, ale i bardzo szybki, co sprawia, że obala on mit, głoszący, że zdrowe odżywianie jest czasochłonne. Pora, by przetestować nasz przepis na szparagi. Jajko, warto wyciągnąć z lodówki nieco wcześniej, by nabrało temperatury pokojowej. Nie jesteś pewien, czy właściwie przechowujesz jajka, tak by na długo zachowywały świeżość?  Sprawdź to, korzystając z artykułu Jak przechowywać jajka. Jakich akcesoria są niezbędne do przygotowania szparagów z jajkiem? W zasadzie potrzebujesz jedynie deski, noża i patelni. Poznaj przepis na szparagi z jajkiem sadzonym, krok po kroku!
 
  • Szparagi umyj, odetnij twarde końcówki, resztę łodyżki pokrój na małe kawałki.
  • Na patelni rozgrzej oliwę z oliwek.
  • Cebulę drobno posiekaj.
  • Wrzuć cebulę i pokrojone szparagi na rozgrzany tłuszcz.
  • Smaż warzywa do momentu aż będą miękkie.
  • Na patelnię wbij jajka, odczekaj chwilę, aż się zetną, (jeśli wolisz płynne żółtko, nie przewracaj jajek).
  • Potrawę dopraw solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi.

Zdrowe i smaczne śniadanie jest już gotowe. Ważne! Jeśli wolisz smażyć szparagi na maśle niż na oliwie, musisz wcześniej podgotować łodyżki. Masło szybko się przypala, więc nadaje się tylko do krótkiego smażenia. Smakosze mogą przetestować również przepis na szparagi z jajkiem w koszulce.
 

Szparagi zielone czy białe?

Wybór pomiędzy zielonymi a białymi szparagami, to odwieczna zagwozdka wielu osób. Co warto wybrać? Zarówno zielone, jak i białe szparagi z jajkiem sadzonym są smaczne i zdrowe, jedyna różnica, tkwi w sposobie przygotowywania szparagów do gotowania i smażenia. Zielone szparagi z jajkiem przygotujesz o wiele szybciej niż białe, z prostego powodu: białe szparagi wymagają obierania. Białe szparagi z jajkiem trzeba ponadto mocniej przyprawić, ponieważ są one znacznie delikatniejsze w smaku.
 

Szparagi smażone

Smażenie szparagów to jeden z najpopularniejszych sposobów ich obróbki. Jak smażyć szparagi, by były miękkie i delikatne? Łodyżki należy drobno pokroić i wrzucić na rozgrzany tłuszcz. Ile smażyć szparagi, by przestały być surowe, a jednocześnie zachowały swoją jędrność? Czas smażenia wynosi od 10 – 15 minut. Pamiętaj też, że utrata jędrności szparagów może wynikać z niewłaściwego sposobu przygotowania. Jeśli chcesz dowiedzieć się więcej, zapoznaj się z artykułem Jak przechowywać szparagi.
 

Szparagi z jajkiem sadzonym

Szparagi, jajka sadzone - to duet idealny i wymarzona propozycja na smaczne, wiosenne śniadanie. Szparagi smażone z jajkiem są szybkie i łatwe w przygotowaniu, a ponadto zdrowe i smaczne. Jak jeszcze można jeść szparagi? Jajko sadzone to nie jedyny sposób na zielone lub białe łodyżki! Warto przetestować też przepis na szparagi z grilla lub szparagi w sosie beszamelowym.